Cumhuriyet Müzesi (2. TBMM)

Cumhuriyet Müzesi (2. TBMM) II. Türkiye Büyük Millet Meclisi binasında bulunmaktadır. Cumhuriyet Müzesi (2. TBMM) ev sahipliği yapan bina 1923 yılında Cumhuriyet Halk Mahfeli olarak planlanarak yapılmıştır fakat I. TBMM binası, meclise küçük ve yetersiz gelince Mustafa Kemal Atatürk’ün emri ile bu bina fonksiyonel olarak değiştirilmiş ve 18 Ekim 1924’te II. TMBB binası olarak hizmete girmiştir.

2. TBMM Binası İle İlgili Bilgiler 

Ankara'da yer alan 2. TBMM binası ile ilgili bilgiler II. Türkiye Büyük Millet Meclisi binasının Türkiye Cumhuriyeti tarihindeki önemini açıkça ortaya koymaktadır. 2. TBMM binası, Cumhuriyet döneminin kararlarının alındığı, Atatürk ilkelerine bağlı inkılapların hayata geçirildiği, çağın gerektirdiği düzeni tahsis etmek için modern yasaların çıkarıldığı, dünya ülkeleri ile antlaşmaların imzaya alındığı bina olmak özelliğine sahiptir. Ayrıca çok partili sisteme de bu binada geçilmiştir

Cumhuriyet Müzesi Hakkında Bilgi 

2. TBMM 1961 senesinde yeni binasına geçtikten sonra ilk bina bir süre farklı amaçlar ile kullanılmıştır. Daha sonraları bu binanın bir bölümünün Cumhuriyet Müzesi olarak düzenlenmesine karar verilmiştir.
Müze, Kurtuluş Savaşı ve Cumhuriyet Müzesi Müdürlüğü bünyesinde bulunup müze için ayrılan bölüm onarımdan geçirilerek restore edilmiş ve eserlerin tanzimi yapıldıktan sonra teşhir hazırlıkları da tamamlanarak 1981 senesinde açılmıştır. 1981 – 1985 yılları arasında hizmet veren müze, 1985 senesinde kapatılıp 1992’de yenilenen yüzü ile tekrar halkın hizmetine sunulmuştur.

Cumhuriyet Müzesi hakkında bilgi verirken altını çizmek gerekir ki maalesef müze 2001 senesinde tekrar onarıma alınıp 2008 senesine kadar da kapalı tutulmuştur. 2008 senesinde yapılan yenileme ve tanzim çalışmaları ile 29 Ekim 2008’de daha yenilikçi teşhir formülü ve devlet protokolüyle tekrar halkın ziyaretine açılmıştır.

Cumhuriyet Müzesi Eserleri 

Cumhuriyet Müzesi (2. TBMM) eserleri arasında Cumhuriyet’in ilk üç cumhurbaşkanına ait dönemsel olaylar, şahıslarına ait sözler, kişisel eşyalar ve fotoğraflar bulunmaktadır. Ayrıca o dönemlerde alınan kanunlara da yer verilmektedir.
Müzenin ziyaret edilen bölüm ve odaları aşağıdaki kronoloji ile düzenlenmiştir, binanın ilk katında bulunan odalar aşağıdadır.

1.TBMM ODASI: Bu bölümdeki panolarda binanın maketi, binaya ait fotoğraflar ile anlatılan tarihçe, Meclis’te kullanılmış olan kırtasiye malzemeleri, görüşme tutanakları gibi eserler görülebilmektedir.

ATATÜRK İLKE VE DEVRİMLERİ ODASI: Bu bölümde Atatürk İlkeleri ile saltanatın kaldırılıp Ankara’nın başkent olması ve de Cumhuriyet’in İlanı gibi siyasi devrimler sunulmaktadır.

Osmanlıca ve Türkçe Büyük Nutuk baskıları, 10’uncu Yıl Nutku konuşmasında kullanılmış mikrofon ile nutkun kaydedildiği taş plak da bu bölümdedir.

ATATÜRK DEVRİMLERİ ODASI: Bu bölümde hukuk alanındaki devrimler, eğitim ve kültür alanına ait toplumsal alanda yapılan ve sanayi devrimleri gibi sosyal hayata dair devrimler farklı eşyalar da kullanılarak açıklanmaktadır.

GAZİ MUSTAFA KEMAL ATATÜRK ODASI: Bu bölüm Türkiye Cumhuriyeti’nin hem kurucusu hem de ilk cumhurbaşkanı olan Atatürk’ün hayatına ayrılmıştır. Hem kronolojik hem de fotoğraflı anlatımlara, yerli yabancı basında kendisi le ilgili yapılmış yayınlar eşlik etmektedir.
Ayrıca kendisine ait kıyafetler, aksesuarlar ve eşi bulunmayan, 1923 imalatı som altından yapma cumhurbaşkanlığı sembolik mührü sergilenmektedir. Mührün üzerinde Türkiye Cumhuriyet Reis-i Cumhuru Mustafa Kemal yazısı olup yüksek güvenlikli uyarı sistemi ile sergilenmektedir.

İSMET İNÖNÜ ODASI: Bu bölümde II. Cumhurbaşkanı olan İsmet İnönü’nün kıyafet ve kişisel bazı eşyaları sergilenmektedir. Ayrıca Lozan Barış Antlaşması sonrası İsmet İnönü’ye verilen hatıra madalyası da teşhirdeki eserlerdendir.
CELAL BAYAR ODASI: III. Cumhurbaşkanı Celal Bayar’ın hayatı, fotoğrafları, kıyafet ve özel eşyaları teşhir edilmektedir.

GENEL KURUL TOPLANTI SALONU: Bu salon binanın TBMM binası olarak hizmet verdiği 1924- 1960 senelerinde Genel Kurul Toplantı Salonu olmuştur. Yüzyıllık tarihi olan 115 adet ahşap ve orijinal milletvekili sırası sergilenmektedir.
Müzenin ikinci katında ise çeşitli çalışma odaları bulunmaktadır.

İkinci TBMM Binası Özellikleri 

İkinci TBMM Binası özellikleri ile de ilgi çekici bir yapıdır. 2. TBMM Binası, bodrum katın üstüne çıkılan iki katı ile kesme taş kullanılarak inşa edilmiştir. Pencere kısımlarında bulunan kemer detaylar, yan yüzlerdeki çini çalışmalar, geniş saçaklar ile Osmanlı ve Selçuklu dönemi motiflerine yer verilmiş olan ahşap tavanlar ile Cumhuriyet Dönemi mimarisi yansıtılmıştır.

CUMHURİYET MÜZESİ SANAL GEZİNTİ

Cumhuriyet Müzesi (2. TBMM) erişim imkânı olamayan ve müzeyi merak edenler için resmi sitesinde Cumhuriyet Müzesi Sanal Gezinti hizmeti sağlanmaktadır.

Cumhuriyet Müzesi (2. TBMM) Ulaşım 

Ulus Meydanı’ndan Cumhuriyet Müzesi 200 metre mesafededir.
Otomobil: D-200 kara yolundan, İstanbul Caddesi kavşağından Ulus istikametine dönülür. Ulus Gençlik Parkı’ndan sola Cumhuriyet Caddesi’ne dönülerek müzeye ulaşılır.
Otobüs: Ankara otobüs terminaline Türkiye’nin tüm illerinden otobüsle ulaşıp, metro ve diğer toplu taşıma araçları ile Ulus’a kolayca ulaşabilirsiniz.
Uçak: Ankara Esenboğa Havaalanı’ndan Ulus Meydanı 28 kilometredir. Otobüsler ile ulaşım sağlanabilinir.

Cumhuriyet Müzesi Giriş Ücreti 

Cumhuriyet Müzesi (2. TBMM) giriş ücreti öğrenci: Ücretsiz (18 yaş altı ve 65 yaş üstü ücretsiz.)
Cumhuriyet Müzesi (2. TBMM) giriş ücreti sivil: 5 TL

Cumhuriyet Müzesi Ziyaret Saatleri 

Yaz Dönemi (15 Nisan-2 Ekim): 08.45 – 18.45
Kış Dönemi (3 Ekim-14 Nisan): 08.45 – 17.00