- 1 view
Uludağ, 1961 yılında millî park ilan edilen kayak merkezi ile Türkiye’nin önemli bir kış turizmi noktasıdır. MÖ 490-420 yılları arasında yaşamış olan Antik Çağ’ın ilk tarihçilerinden Heredot, Heredot Tarihi adlı kitabında Uludağ’dan Olympos ismi ile bahsetmiştir. Kitabında Olympos’ta yaşayan Lidya kralı Kroisos’un oğlu Atys’in trajedisini ele almıştır. MÖ 64 ile MS 21 yılları arasında yaşamış olan Amasya doğumlu Strabon ise Heredot’tan 400 yıl sonra, Coğrafya isimli kitabında Uludağ’dan Olympos ve Mysia Olymposu olarak bahsetmektedir. Strabon’un belirttiğine göre Mysia; Lidyalılarda gürgen ağacı anlamına gelmektedir.
Roma İmparatorluğu Dönemi’nde Hristiyanlık resmî din olarak kabul edildikten sonra, 3. yüzyılda Uludağ’da keşişlerin yaşadığı ilk manastırlar kurulmaya başlamıştır. Bu bölgede 8. yüzyılda manastır sayısı oldukça artmış, en üst seviyesine ulaşmıştır. Nilüfer Çayı ile Deliçay arasında yer alan vadi ve tepelerde 28 adet manastır kurulmuştur. Orhan Gazi’nin Bursa’yı almasından sonra ise dağdaki manastırlarda yaşayan keşişlerin bir kısmı manastırlarını terk etmiştir. Bu manastırlardan bazılarının yerlerine ise Doğlu Baba, Geyikli Baba, Abdal Murat gibi, Müslüman dervişlerin inzivaya çekildiği yerler kurulmuştur. Türkler buraya “Keşiş Dağı” ismini vermişlerdir.
Uludağ Nerededir?
Türkiye Cumhuriyeti’nin kuzeybatısında yer alan Uludağ, Marmara Bölgesi’nin en yüksek dağıdır. Dağ, Bursa ili sınırları içindedir. Kuzeybatı-güneydoğu yönünde uzanan dağın kayak merkezi, 2.486 metre yükseklikteki Keşiş Tepe’de bulunmaktadır.
Uludağ’a Nasıl Gidilir?
Bursa şehir merkezine 35 kilometre mesafede yer alan Uludağ’a ulaşmak için kara yolu, deniz yolu ve hava yolu tercih edilebilir.
Bursa’da Çekirge Caddesi üzerinde yer alan Uludağ’a çıkış güzergâhı kullanılarak, özel araç ile Uludağ’a gidilebilmektedir. Bursa’ya körfezi dolanarak, 255 kilometrelik yolu takip ederek 3,5 saatte ulaşılabilir. Bu seçeneğin yanı sıra Eskihisar-Topçular arabalı vapuru da kullanılıp Yalova’ya geçilerek, 210 kilometrelik yol kat edilip 3 saatte de Bursa’ya varılabilmektedir.
Şehirlerarası otobüsler kullanıldığı takdirde Bursa’ya ulaşım sağladıktan sonra, terminaldeki 96 numaralı halk otobüsü ile Tophane semtine gitmek gerekmektedir. Tophane’den ise taksi veya dolmuş ile Uludağ’a çıkmak mümkündür.
Bir başka seçenek olan deniz yolu ile de 1,5 saatlik deniz otobüsü yolcuğu sonucunda Mudanya’ya gidip, 1 saatlik kara yolu yolculuğu sonucunda da Uludağ’a ulaşmak mümkündür.
Bursa’ya ulaşımın bir diğer seçeneği ise deniz uçağı ve helitaksidir. Bu araçlar ile çevre illerden Bursa’ya ulaşılabilmektedir. Kayak merkezine en yakın havalimanı ise Yenişehir ilçesinde yer almaktadır. Havalimanı kayak merkezine 60 kilometre mesafededir.
Uludağ’da Yapılacaklar
Uludağ, kış sporları imkanları ile ün saldığından dolayı, kış mevsiminde yapılabilecek birçok aktiviteye sahiptir. Bu aktiviteler arasında kar motoru safarisi sayılabilir. Otel danışmalarından rezervasyon yapılarak, yüksek beygirli araçlarla Uludağ’ı keşfe çıkmak mümkündür. Kar motoru safarisinde manzaranın fotoğraf ve videosu da çekilebilir.
Uludağ’da yapılan en popüler aktivitelerden biri olan kayak ise 5 bin yıl öncesine dayanan bir tarihe sahiptir. Önceden insanların karda batmamak için ağaçlardan yapıp ayaklarına taktıkları parçalar, günümüzde oldukça gelişmiş bir kış sporudur.
Uludağ’da her kış Uludağ Miks Tırmanış Festivali düzenlenmektedir. Bu festivalde profesyonel dağcılar eşliğinde dağ tırmanışı yapılmakta; buzul tırmanışı, kamp ve hayatta kalma teknikleri öğretilmektedir.
Uludağ’da kışın yapılacak diğer aktiviteler arasında ise buz pateni ve snowboard da yer almaktadır.