- 1 view
Bursa’nın Osmangazi ilçesinde konumlanan Ali Paşa Camii, yolunuz Bursa’ya düşecek olursa görebileceğiniz ibadethaneler arasında yer alıyor. Yıldırım Bayezid zamanında inşa edilen bu tarihi yapıyla aynı ada sahip Türkiye’nin farklı yerlerinde de camiler bulunuyor. Yapılan restorasyonlar sonucunda ilk halinden oldukça farklı görünen Ali Paşa Camii’ni gezilecek yerler listenize ekleyebilirsiniz. Çok uzun zaman almaması sebebi ile listeyi genişletmekte de fayda var. Şimdiden iyi gezmeler.
Ali Paşa Camii Hakkında Bilgi
İstanbul’da ve Tokat’ta da aynı adlı ibadethaneleri görebileceğiniz Ali Paşa Camii’nin Bursa’da olanı ise diğer camilerle bir benzerlik taşımıyor.
Yıldırım Bayezid döneminde Çandarlı Halil Hayreddin Paşa’nın oğlu, Yıldırım Bayezid’ın veziri Ali Paşa tarafından inşa edilen bu ibadethane aynı zamanda kanatlı ters “T” zaviyeli camiler kategorisinde yer alır. 1394 senesinden önce yapıldığı tahmin edilen eser, 1854 yılında meydana gelen depremde büyük hasar görmüştür. Kubbeleri ve yan kanatları oldukça yıpranan ve yıkılan eser geçirdiği onarımlar sonucundaki bu günkü durumuna gelebilmiştir. 5 bölümden meydana gelen Ali Paşa Camii’nin doğu ve batı yanları kapalıdır.
Yapı üç sıra tuğla, bir sıra moloz taş olarak yapılmıştır. Ziyaret edecek olursanız göreceğiniz minare ise yeni minaredir. Geçmiş dönemde yapının bir minaresi olduğuyla ilgili bir bilgiye rastlanamamıştır. 1854 senesindeki depremde oldukça hasar gören yapı eğrilmiştir ve ciddi düzenlemeler ve onarımlardan geçerek bu günkü haline ulaşmıştır.
Caminin bahçesinde şirin bir şadırvan görebilirsiniz. Ziyaretinizi sıcak bir havada gerçekleştiriyorsanız burada serinleyip kısa bir mola verebilirsiniz. Çok sayıda ziyaretçisi olan bu yapının günümüzde de ziyarete açık olduğunu hatırlatmakta fayda var.
Ali Paşa Camii Çevresinde Gezilecek Yerler
Diğer gezi durakları düşünüldüğü zaman ziyaret sırasında çok zaman kaybetmeyeceğiniz yerlerin başında ibadethaneler geliyor. Elbette ki büyüklükleri ile doğru orantılı ancak müzeler kadar uzun zaman ayırmanıza gerek kalmadan turunuzu tamamlayabildiğiniz de bir gerçek. Dilerseniz Ali Paşa Camii’ni gezdikten sonra da ilçedeki diğer gezi duraklarına da selam verebilirsiniz.
Soğanlı Botanik Parkı: Osmangazi’de gününüzü renkli geçirmenizi sağlayacak olan Soğanlı Hayvanat Bahçesi dilerseniz tek, dilerseniz ailecek gezebileceğiniz cazibe merkezleri arasında kabul ediliyor. 1998 senesinde hayata geçen hayvanat bahçesi Avrupa standartlarında bir park olarak sizi selamlıyor. Hayvanların doğal yaşam alanları dikkate alınarak düzenlenen yerler sayesinde hayvan dostlarımız da keyifli zaman geçirebiliyorlar. 110 türden 1100’den fazla hayvanı gözlemleyebileceğiniz park Soğanlı mahallesinde yer alıyor. Şehir merkezinden 35A, 15, 15E hat numaralı otobüsler ile ulaşım sağlayabilirsiniz. Giriş için herhangi bir ücret ödenmiyor.
Bursa Hayvanat Bahçesi: Soğanlı Hayvanat Bahçesi’nin hemen yanında konumlanan Bursa Botanik Parkı 400 dönümlük bir parktır. Çok sayıda ağaç ve çiçeği inceleyebileceğiniz park 1998 senesinden bu yana 1. derece sit alanı olarak ilan edilmiştir. Alanda ayrıca bitkilerle ilgili araştırma ve çalışmalar da yürütülmektedir. Şehir karmaşasından uzak bir zaman geçirmek isterseniz ilk aklınıza gelebilecek yeşil alanlardan olan botanik park spor alanları ile de büyük rağbet görür. Parkı her gün 08.00 – 23.00 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz. Giriş için tam 6 TL, indirimli 2,5 TL ödeniyor.
Bursa Kent Müzesi: Eski adliye binasında misafirlerini karşılayan Bursa Kent Müzesi, 2004 yılından bu yana hizmet veriyor. Müzenin Pazartesi ve Salı günleri kapalı olduğunu hatırlatmakta fayda var. Diğer günler ise 09.30 – 17.00 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz. Bursa’nın 7000 yıllık tarihi süreç boyunca geçirdiği evreleri inceleyebileceğiz kent müzesinde, Karagöz ve Hacivat ile ilgili ayrıntılı bilgiye sahip olabilirsiniz.
Ali Paşa Camii Gezisinde Yeme İçme Seçenekleri
Eğer tüm gününüzü gezmeye adadıysanız günün bir saatinde de karın gurultularınıza kulak vermeniz gerekecek. Ancak bu anlamda sizi bir kere daha mutlu edecek olan Bursa lezzetlerine şans tanırsanız gezilecek pek çok yeri es geçmek zorunda kalabilirsiniz. Sofradan kalkmak istemeyeceğiniz yöresel lezzetler arasında şüphesiz ilk sırada İskender kebap yer alıyor. Kestane şekeri ile de ün yapan zengin kültürlü şehirde tadabileceğiniz diğer tatlar arasında ise cantık, pideli köfte, Kemal Paşa tatlısı ve İnegöl köfte damağınızı çatlatabilir. Fırsat bulacak olursanız gözünüze kestirdiğiniz bir restorana girerek lezzetleri sıraya koyabilirsiniz. Ayrıca ziyaretiniz bittiği zaman Bursa’dan ayrılmadan önce sevdiklerinize kestane şekeri almayı da düşünebilirsiniz. Şimdiden afiyet olsun. Bu tatları tanımladıktan sonra sıradaki ziyaretinizin tek amacı yemek yemek olabilir.
Ali Paşa Camii Nerede ve Nasıl Gidilir?
Bursa Osmangazi’de bulunan tarihi Ali Paşa Camii’ne gitmek için farklı alternatifleriniz bulunuyor.
Otomobil: Eğer camiye şahsi aracınızla gitmek isterseniz öncelikle Osmangazi ilçesine ulaşmanız gerekiyor. Daha sonra konum bilgisi ile navigasyon desteğine başvurabilirsiniz.
Otobüs: Osmangazi merkezden hareket eden toplu ulaşım araçları ile Ali Paşa Camii’ne ulaşım sağlayabilirsiniz. 6 F1, 4 / A, 8 / L, 4 / İ tercih edebileceğiniz otobüslerden bazıları olarak karşınıza çıkıyor.