Bursa Atatürk Evi Müzesi

Bursa’nın ünlü ve eski Çekirge Caddesi üzerinde yer alan köşk Atatürk Evi’dir. Yapının 19. yüzyılın sonlarında yapıldığı tahmin edilmektedir. Köşk bodrum ve çatı katının dışında iki katlıdır.

Atatürk'ün Bursa'yı ikinci ziyareti esnasında, 20-24 Ocak 1923, Bursa Belediyesi bu binayı Miralay Mehmet Bey'den satın alarak kendisine hediye etmiştir. Bundan sonraki dönemlerde Atatürk Bursa'yı ziyaret ettiğinde bu evde kalmıştır.

Atatürk’ün ölümünün ardından, yani 1938 yılından sonra bu değerli ev, Bursa Belediyesi tarafından T.C. Emekli Sandığı'na satılmış ve 6 Şubat 1968 tarihinde Emekli Sandığı Köşk'ün kullanımını Müzeler Genel Müdürlüğü'ne devretmiştir. 29 Ekim 1973 tarihinde, yani Cumhuriyet'in 50. yılında köşk müze haline dönüştürülerek halkın ziyaretine açılmıştır.

19. yüzyılda Fransız mimarlık anlayışının etkisiyle yapılmış olan köşkün sahip olduğu balkonlar, alınlık saçaklar ve akroterler ahşap işçiliğinin özgün örneklerinden sayılmaktadır. Ev, bodrum ve çatı katının dışında iki kata daha sahiptir. Bodrum katı mutfak ve hizmet için ayrılmıştır.

Birinci kattaki girişin sağında kabul salonu, solunda yemek salonu ile buraya açılan dinlenme ve çay, kahve içme odasından oluşmaktadır. İkinci katın sağında yatak odası, solunda çalışma odası yer almaktadır. Çalışma odasının sağ yan tarafından geçilerek limonluk bölümüne ulaşılır. Evin bodrum katı, mutfak ve hizmet için kullanılmıştır.

Bahçenin doğu bölümünde, iç tarafı kalem işleriyle bezenmiş bir kameriye bulunmaktadır. Köşk'ün eşyalarının tamamına yakını Atatürk'ün burayı ziyaret ettiği dönemlerde kullandığı orijinal eşyalardır.

Bursa Atatürk Evi Müzesi Hakkında Bilgi

Tarihe meydan okuyarak günümüze kadar gelmeyi başaran Atatürk Evi Müzesi’nin 19. yüzyılda inşa edildiği biliniyor. Bodrum ve çatı katını saymazsak 2 kattan meydana gelen tarihî eser, Mustafa Kemal Atatürk’ün Bursa’yı ikinci kez ziyaret ettiğinde konakladığı yer olarak önem taşıyor. 1923 senesinin Ocak ayında atayı ağırlayan yapı o kadar beğenilmiştir ki Atatürk bundan sonra gerçekleştirdiği her ziyarette yine bu evde konaklamıştır.

Yapı, Atatürk’ün vefatından sonraki süreçlerde çeşitli eller değiştirir ve son olarak 1968 senesinde Müzeler Müdürlüğü’ne devredilir. 1973 senesinin 29 Ekim’inde ise ziyarete açılması amaçlanarak müzeye dönüştürülür.

Bursa Atatürk Evi Müzesi Bölümleri

Fransız mimarisinin egemen olduğu yapının bodrum katı mutfak ve hizmet için kullanılmıştır. Yapının birinci katında ise kabul salonu, yemek salonu ve çay kahve içilebilen bir misafir salonu konumlanır.

Tarihî yapının ikinci katında ise yatak odası, çalışma odası, banyo ve limonluk kısmı görülebilir. Beyaz bir huzur parçası gibi görünen şirinin yapının çatı katıise Atatürk’ün belgelerini tuttuğu yer olarak bilinir. Yapıya ait bahçede ise ahşaptan el işçiliği ile yapılmış olan bir kameriye bulunur.

Bahçenin yeşilliği ve yapının bembeyaz estetik duruşu ile büyük hayranlığınızı kazanacak olan yapıdaki eşyaları da görünce tüyleriniz diken diken olabilir. Bu kadar zaman boyunca nasıl böylesine sağlam ve temiz durabildiğini soracak olursanız, eserin 1965 yılında ve 2017 senesinde onarımdan geçtiğini hatırlatmakta fayda var.

Atatürk Evi Müzesi Ziyaret Saatleri ve Günleri

Beyaz ve şirin görüntüsü ile hayranlığınızı kazanacak olan tarihî yapı Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı olduğu için yaz ve kış dönemlerinde ziyaret saatleri farklı oluyor.

Atatürk Evi Müzesi Ziyaret Saatleri: 08.00 – 17.00

Müze, dini bayramların ilk günü ise 13.00’den sonra hizmet veriyor.
 

Atatürk Evi Müzesi Giriş Ücreti

Bursa Osmangazi ilçesinde yer alan Atatürk Evi Müzesi için herhangi bir giriş ücreti ödemeniz gerekmiyor.

Bursa Atatürk Evi Müzesi Nerede ve Nasıl Gidilir

Çekirge Mahallesi’nde yer alan müze için farklı ulaşım alternatifleri yer alıyor.

Otomobil: Müzeye şahsi aracınızla gitmek isterseniz, gitmişken Bursa’nın diğer güzelliklerini de doyasıya gezerim derseniz İstanbul’dan bu yolun yaklaşık olarak 2 saat 45 dakika süreceğini hatırlatabiliriz. Müzeye ulaşım için ise adres bilgisinden ve navigasyon desteğinden faydalanabilirsiniz.

Deniz Otobüsü: İstanbul’dan her gün yapılan seferlerle yaklaşık 50 dakikada Bursa’da olabiliyorsunuz. Ancak deniz otobüsünden sonra bir de otobüs yolculuğu yapmanız gerektiğini söylemekte fayda var.

Taksi: Bursa’nın içinden gidecekseniz ya da farklı alternatiflerle şehre geldiyseniz taksi ile müzeye gitmeniz oldukça kolay olacaktır. Bursa’nın merkez ilçelerinden olan Osmangazi’de taksi bulmak oldukça kolaydır.

Otobüs: Toplu ulaşım araçları ile Atatürk Evi Müzesi’ne gitmek isterseniz B / 41 C, 48, 6 / A, 93 /E, 48/ A hat numaraları otobüsleri tercih edebilirsiniz.

Metro: 1 ve 2 hat numaraları metro seferleri ile rahatlıkla müzeye ulaşım sağlayabilirsiniz.

Bursa Atatürk Evi Müzesi İletişim

Adres: Çekirge Mahallesi, Osmangazi / Bursa

Telefon:(0224) 234 77 16