Ahmet Paşa Medresesi

Ahmed Paşa Medresesi, Bursa’nın Osmangazi ilçesinde yer alan oldukça köklü bir tarihe sahip bir yapıdır. Fatih Sultan Mehmet döneminde yaşayan ve ünlü bir şair olan Veliyüddin oğlu Ahmed Paşa tarafından inşa ettirilen bu yapı ayrıca Geyikli Medrese adıyla da anılmaktadır. 15. yüzyıla tarihlenen bu özel yapıyı, kültür ve tarihe ilginiz varsa çok seveceksiniz. Bir zamanlar medrese olan bu yapının günümüzde müze olarak hizmet verdiğini hatırlatmakta fayda var. Yolunuz Osmangazi’ye düşerse Ahmed Paşa Medresesi’ni nam-ı diğer Geyikli Medrese’yi ya da Uluumay Osmanlı Halk Kıyafetleri ve Takıları Müzesi’ne de zaman ayırmayı ihmal etmeyin. Bu zaman tüneli yolculuğundan keyif alacağınıza eminiz.

Ahmed Paşa Medresesi Hakkında Bilgi 

Fatih Sultan Mehmet döneminde yaşamış olan zamanının iyi şairlerinden Ahmet Paşa tarafından yaptırılan bu medrese, 15. yüzyıla tarihlenmektedir. Yapıya Geyikli Medrese denmesinin sebebi ise Şair Ahmet Paşa’nın, Çanakkale’nin Ezine ilçesinin Geyikli köyü ve civarı arazisinden gelen tüm gelirlerini bu medresenin devamı için kullanılmasını istemesidir. Yapıldığı ilk dönemden bu yana pek çok farklı amaçlar doğrultusunda kullanılan Ahmed Paşa Medresesi, 1967 senesinde bir onarımdan geçmiştir. Bu tadilatın ardından Muradiye Halk Eğitim Merkezi olarak kullanılmaya başlanan tarihî yapı, kesme taş ve tuğlanın bir arada kullanılmasıyla inşa edilmiş bir yapı olarak karşınıza çıkar. Dikdörtgen planlı bu yapıya giriş için yaklaşık olarak 7,5 metre genişliğinde bir açıklıktan geçmeniz gerekir. 11 hücre ve eyvandan oluşan medresenin her hücresinde bir ocak ve birkaç adet niş yer alır. Ahmet Paşa Medresesi günümüzde ise yerli ve yabancı turistlerin büyük ilgi gösterdiği Uluumay Osmanlı Halk Kıyafetleri ve Takıları Müzesi olarak hizmet vermektedir.

Uluumay Osmanlı Halk Kıyafetleri ve Takıları Müzesi Hakkında Bilgi 

Günümüzde bir müze olarak hizmet veren Ahmed Paşa Medresesi, gittiğiniz zaman renkli ve gelenekleri yansıtan enstantaneleri ile sizi karşılayacak. Biraz da bu tarihi alanda müzenin nasıl oluştuğuyla ilgili bilgi verecek olursak müzenin kurucusu olarak kabul edilen Esat Uluumay’ın uğraşlarından söz edebiliriz. Halk dansları ile yakından ilgilenen Esat Uluumay Osmanlı’nın her yöresinden kıyafet tarzlarına hakimdi. Bulduğu kıyafet parçalarını bu bilgisi doğrultusunda birleştirerek yeni kıyafetler meydana getiriyordu. 1960 ila 1985 seneleri arasında insanlar eski kıyafetlerini çok uygun fiyata ellerinden çıkardıkları için Uluumay’da koleksiyonunun büyük kısmını bu dönemde tamamlamış oldu. Antikacılardan çok sayıda parçaya sahip olan Uluumay, 1985 senesinden sonra bu konuda zorlandı. Çünkü medyanın gelişmesi ile beraber eski kıyafetlerin değeri anlaşıldı ve hem değeri yükseldi hem de eskisi kadar kolay bulunamaz oldu. Haliyle bu müzeyi gezerken bir yandan dönem kostümleri ve yaşantılar hakkında bilgi sahibi olurken bir yandan da tasarım kıyafetler sayesinde ilham alabilirsiniz. Türk kültürünü kapsamlı bir şekilde yansıtan Ahmed Paşa Medresesi’nin bugünkü hali aynı zamanda plastik sanatlar, moda, tekstil, sinema, tiyatro takıcılığa ve diğer el sanatlarına da kaynak olabilecek bir koleksiyonu bünyesinde barındırıyor. Müzede yaklaşık olarak 90 kıyafet ve 500 civarında gümüş halk takısı teşhir ediliyor. Anadolu Folklor Vakfı kurucu üyelerinden olan Esat Uluumay’ın kişisel girişimi ile kurulan bu müzede ayrıca Türk kahvesi, hamamı, atçılığı ile ilgili malzemeler, silah, bıçak, kılıç, boncuk türü eserler de görülmeye değer eserler arasında bulunuyor.

Ahmed Paşa Medresesi Ziyaret Saatleri ve Günleri 

Günümüzde Uluumay Osmanlı Halk Kıyafetleri ve Takıları Müzesi olarak hizmet veren Ahmed Paşa Medresesi pazartesi günleri kapalı oluyor. Diğer tüm günler ise 08.00 – 17.00 saatleri arasında ziyarete açık oluyor.

Ahmed Paşa Medresesi Giriş Ücreti 

Günümüzde pek çok tarihî ve yöresel kıyafet ve aksesuarın teşhir edildiği Uluumay Osmanlı Halk Kıyafetleri ve Takıları Müzesi’nin giriş ücreti ise 3 Türk lirası.

Ahmed PAşa Medresesi Çevresinde Yemek Alternatifleri 

Ahmed Paşa Medresesi’nin bugünkü haline bir ziyaret gerçekleştirmek isterseniz seyahatinizin adeta bir zaman tüneli hissi yaşatacağını söyleyebiliriz. Zamanın nasıl geçtiğini anlamanız için zil çalan karnınızın sesine kulak verecek olursanız sizi lezzet anlamında da kendine hayran bırakacak olan Bursa tatlarına kendinizi teslim edebilirsiniz. İskenderin ana vatanı olarak Bursa’da ayrıca pideli köfte, cantık, kestane şekeri, Kemal Paşa tatlısı, Bağdat hurması tatlısı ve İnegöl köfte de adından söz ettiren lezzetler arasında bulunur. Ahmed Paşa Medresesi civarında gidebileceğiniz restoranları inceleyebilirsiniz.

Hacı Dayı Kebab Restoran

Adres:Osmangazi Mahallesi, Osmangazi Çıkmazı Sokak, Osmangazi / Bursa

Tophane Kebapçısı Bursa

Adres: Osmangazi Mahallesi, Osmangazi Mahallesi Osmangazi Cad. Küçük Sok. No.8, Osmangazi / Bursa

Bursa Kebapçısı

Adres: Osmangazi Mahallesi, 2. Osman Gazi Cad. No.32, Osmangazi / Bursa