Hünkar Köşkü Müzesi

Hünkâr KöşküBursa’nın Yıldırım ilçesinde bulunan tarihî bir yapıdır. 1844 senesinde Abdülmecit Han’ın Bursa gezisi sırasında konaklaması için yapılan ve 19 gün kadar kısa bir zaman içerisinde inşaatı tamamlanan yapı, bir av köşküdür. Sonraki zamanlarda Abdülaziz Han5. Mehmet ReşatMustafa Kemal Atatürk ve bazı komutanları da ağırlayan tarihî yapı günümüzde restore edildikten sonra restorana dönüştürülmüştür. Ayrıca müze olarak da hizmet veren Hünkâr Köşkü hem tarihî bir gezi hem de güzel yemekler vadeder. Tarihî bir hava içinde güzel bir öğün geçirmek isterseniz Hünkâr Köşkü’nü ziyaret edebilirsiniz.

Hünkar Köşkü Müzesi Hakkında

19 günde inşa edilen ve av köşkü olarak tasarlanan yapının ilk konuğu Osmanlı hükümdarlarından Sultan Abdülmecit olmuştur. Daha sonraki dönemlerde Abdülaziz Han ve 5. Mehmet Reşat’ın da konakladığı köşkte 1922 senesinde Atatürk ve Kurtuluş Savaşı komutanları da 12 günlük bir misafirlik süreci yaşamıştır. 1935 senesinde Mustafa Kemal’in tekrar ziyaret ettiği av köşkü Osmanlı’dan Türkiye’ye bir tarihî miras olarak yoğun ilgi görmüştür.

1947 senesinden beri Bursa Büyükşehir Belediyesi’ne ait olan yapı 1955’e gelindiğinde yine belediye tarafından restore edilmiştir. İçerisinde yer alan eşyaların Dolmabahçe Sarayı restorasyon atölyelerinde elden geçirildiği yapı, tarihte kasr-ı hümayunkasr-ı milli, Cumhuriyet Köşkü ve Atatürk Köşkü adlarıyla da anılmıştır.

Yaklaşık 3400 metrekare alan içinde yer alan eser ve bahçesi 2003 yılında müze olarak işlev görmeye başlamıştır. Sivil mimarinin nadir örnekleri arasında sayabileceğimiz eser, Fransız ampir üslubundadır. Müzede kabul salonu, Atatürk’ün yatak odası, çalışma odası, manevi kızları Sabiha ve Ülkü Hanım’ın yatak odası, yemek odası ve diğer güzellikleri gezerken kendinizi zaman tünelinde gibi hissedebilirsiniz.
 

Hünkâr Köşkü Müzesi
 

Hünkar Köşkü Restoran

Hünkâr Köşkü’nün bahçe kısmında 2011 senesinden beri hizmet veren Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin sosyal tesisi de yer alıyor. Koruma Kurulu’nun onayladığı proje kapsamında köşkün müştemilatı olarak yenilenen ve düzenlenen tesis halkın kullanımına açık olarak hizmet veriyor. Kahvaltıdan akşam yemeğine, içeceklerden tatlılara kadar yemek için aradığınız her şeyi bulabileceğiniz restoran müze gezinizden önce ya da sonra bir durak olabilecek nitelikte.

Bursa manzarasının tadını çıkarabileceğiniz köşkte en çok tercih edilen yemekler arasında Osmanlı mutfağından lezzetler olarak hünkâr kebabı, hünkar beğendi, çeşidiye, elbasan tava ve teşrifat-ı Naim Efendi terkibi yahni bulunuyor.

Tatlı olarak en çok rağbet görenler arasında fıstıklı şekerpare, fırın sütlaç, kaymaklı ekmek kadayıfı, hünkâr keşkül ve Hünkâr tatlısı yer alıyor. Osmanlı mutfağından bahsediyorsak demirhindi şerbetini de unutmamak gerekiyor. Ramazan ayında ise Hünkâr köşkü iftar menüsü ile ziyaretçilerine zengin içerikler sunuyor.

140 kişi teras, 170 kişilik ön bahçe ve 100 kişilik iç salon olarak 3 bölümde hizmet veren sosyal tesise gitmeden önce hızlı servis için rezervasyon yaptırmanızda fayda var.

Hünkar Köşkü Kahvaltı Fiyat Listesi

Bursa’daki Hünkâr Köşkü’nde hafta içi ve hafta sonu farklı kahvaltı seçenekleri bulunuyor. Hafta sonu bol bol zamanınız olursa burayı açık büfe kahvaltı için tercih edebilirsiniz. Hafta içi gitmek isterseniz kahvaltı tabağı ve serpme kahvaltı çeşitlerinden dilediğinizi seçebilirsiniz. Hafta sonu zengin çeşitli açık büfe kahvaltı ise kişi başı 35 Türk lirası olarak fiyatlandırılıyor.

*Hünkâr Köşkü kahvaltı fiyatları 2019 yılının Eylül ayında güncellenmiştir.

Hünkâr Köşkü
 

Bursa Hünkar Köşkü Kahvaltı Saatleri

Hünkâr Köşkü’nün kahvaltı saatlerini merak ediyorsanız hafta içi kahvaltı tabağı ve serpme kahvaltı şeklinde olan servisin 12.00’ye kadar devam ettiğini söyleyebiliriz. Hafta sonu açık büfe kahvaltı hizmeti ise 13.00’e kadar devam ediyor. Restoranın hizmet verdiği saatler ise 08.00-23.00 olarak haftanın 7 gününde de değişiklik göstermiyor.

Hünkar Köşkü Bursa Nasıl Gidilir?

Hünkâr Köşkü Müzesi ve Sosyal Tesisleri’ne gitmek için farklı alternatifleriniz yer alıyor.

Otobüs: 9 D, 37, 3 C, G 4, B 42 A, B 38, 35 G, P 9 A hat numaralı belediye otobüsleri ile Hünkâr Köşkü’ne ulaşım sağlayabilirsiniz. Farklı bir şehirden gitmek isterseniz Bursa’ya şehirlerarası otobüs firmalarının seferleri olduğunu hatırlatmakta fayda var. Bursa’ya ulaştıktan sonra Hünkâr Köşkü’ne gitmek için Yıldırım ilçesine varmanız gerekiyor.

Otomobil: Bursa Hünkâr Köşkü Müzesi ve aynı yerde bulunan sosyal tesislere şahsi aracınızla gitmek isterseniz öncelikle Yıldırım ilçesine ulaşım sağlamanız gerekiyor. Eşrefliler Caddesi üzerinde giderken Köşk Caddesi’ne bağlandığınız zaman kolaylıkla bulabileceğiniz tarihî yapıya navigasyon desteği ile de rahatça ulaşabilirsiniz.