Alaaddin-i Mısri Türbesi

Alaaddin-i Mısri Türbesi, adını bulunduğu sokaktan alan ve Bursa’nın İznik ilçesinde konumlanan bir türbedir. İlk Osmanlı İslam profesörlerinden olan Alaaddin-i Mısri’nin türbesi doğu batı doğrultusunda uzanır ve dikdörtgen planlıdır. Alaaddin-i Mısri’nin mezarı dışında alanda bulunan 2 kabrin kitabesi olmadığı için kime ait olduğu bilinememektedir. Eğer yolunuz Bursa İznik’e düşerse 18. yüzyıldan kalan bu türbeyi de ziyaret edebilirsiniz.

Alaaddin Mısri Türbesi Hakkında Kısa Bilgi

 İznik ilçesinde yer alan türbeye isim veren Alaaddin-i Mısri Osmanlı döneminde din âlimi anlamına gelen müderrislik yapıyordu. Orhan Gazi İznik’i fethettikten sonra Osmanlıların ilk medresesini oğlu Süleyman Paşa adına yaptırıp hayata geçirmiştir.Alaaddin-i Mısri de Süleyman Paşa adındaki bu medresede dersler vermiştir. Yapı dikdörtgen planlıdır.

İznik'teki Diğer Türbeler 

Yolunuz Bursa İznik’e düşecek olursa ilçede bulunan diğer türbeleri de ziyaret etmek isteyebilirsiniz.

Bu türbeler arasında anıtsal bir değeri bulunmayan Ahırveyin Sultan diğer adıyla Afyon – Dede Sultan Türbesi, Abdulvahab Sultan Türbesi yer alır. Ayrıca tıpkı Alaaddin-i Mısri türbesi gibi 18. Asırda inşa edildiği düşünülen ahşap çatılı ve bir yazıtı bulunmayan Altıparmak Türbesi’ni de ziyaret edebilirsiniz. Zamanınız varsa mimari ve tarihi anlamda değeri bulunan türbeler bunlarla da sınırlı kalmıyor. Yine İznik ilçesinde bulunan Şeyh Kutbuddin Camii ve Türbesi, Eşrefi Rumi (Eşrefzade) Camii ve Türbesi, Yakup Çelebi Camii ve Türbesi, Kırgızlar Türbesi, Sarı Saltuk Türbesi, Davudi Kayseri Türbesi ve Çınarı, Çandarlı Halil Hayrettin Paşa Türbesi, Çandarlı İbrahim Paşa Türbesi, Çandarlı Kara Halil Paşa Türbesi, Eşref Baba Türbesi ve Huysuzlar Türbesi de ziyaret edebileceğiniz türbeler arasında bulunuyor.
 

Alaaddin-i Mısri Türbesi Çevresinde Gezilecek Yerler 

Alaaddin-i Mısri Türbesi küçük bir alanı kapladığı için gezebileceğiniz ve çok zaman geçirebileceğiniz bir yer değil. O yüzden bu türbe ziyaretinden sonra yakın mesafede bulunan diğer güzelliklere de zaman ayırabilirsiniz. İznik ilçesi gerek tarihi yerleri gerekse doğal güzellikleri olarak oldukça zengin bir yer olarak karşınıza çıkıyor.

İznik Yeşil Cami: Osmanlı mimarisinin ilk örneklerinden olması sebebiyle oldukça önemli bir yeri bulunan İznik Yeşil Camii, I. Murat’ın Sadrazamı olan Çandarlı Halil Paşa tarafından inşa ettirilmiştir. Paşa caminin inşaatı bitmeden vefat edince yapı oğlu Çandarlı Ali Paşa’nın isteğiyle bitirilmiştir. Minaresinde Selçuklu mimarisinin izlerine rastlayabileceğiniz yapının mihrabı mermerden yapılmıştır ve taş işçiliğinin en güzel örneklerinden kabul edilmektedir. Ayrıca bu mermer mihrap Osmanlı’daki ilk örnek olması bakımından da önemli kabul edilir. Turkuaz, yeşil ve mor renkteki çini süslemelerinin bolca olması sebebiyle cami Yeşil Cami adını almıştır.

Ayasofya: Bursa İznik’teki Ayasofya günümüzde müze olarak tarih severleri ağırlıyor. 3 sahanlı yapı ilk olarak milattan sonra 7. asırda Romalılar tarafından inşa edilen Gimnasium üzerine Bizans döneminde bazilika olarak hayata geçirilmiştir. 1331 senesinde İznik Osmanlılar tarafından fethedilince camiye dönüştürülen yapı tarih boyunca restorasyonlardan geçtikten sonra çevre düzenlemesi de yapılınca kamulaştırılmıştır.

Hacı Özbek Camii: Yazıtaşı ve kubbesi bulunan en eski Osmanlı mescidi olma unvanına sahip bu tarihi yapı 1334 yılında tamamlanmıştır. Yapının kubbesi kiremit örtülüdür. Bu tarihi yapıyı ziyaret etmek isterseniz Kılıç Arslan Caddesi’ne doğru rotanızı çevirmelisiniz.

Süleyman Paşa Medresesi:Alaaddin-i Mısri’nin ders verdiği ve pek çok öğrenciyi yetiştirdiği yer olan Süleyman Paşa Medresesi Orhan Gazi’nin büyük oğlu Süleyman Paşa adına inşa ettirilmiştir. Üzerinde bir kitabe bulunmadığından yapım tarihi tam olarak bilinemeyen yapı açık avlulu ve U planlıdır. 11 adet öğrenci hücresi bulunan yapı restorasyondan geçirilmesinin ardından, el sanatlarına özgü bir ticaret mekânı olarak tasarlanmıştır. İznik’te ayrıca İznik Müzesi, çini fırınları, Lefke Kapı, İznik Surları, Senato Sarayı ve İsmail Bey Hamamı’nı da ziyaret edebilirsiniz.

Alaaddin-i Mısri Türbesi Çevresinde Konaklama Alternatifleri 

Yazıdan da anlaşılacağı üzere İznik’te gezilebilecek çok sayıda yer bulunuyor. Bir günde tüm yerleri gezmek yerine İznik’e birkaç gün ayırırsanız hem güzel doğasında bir tatil kaçamağı yapabilir, hem de tarihi ve doğal güzellikleri tavaf etmiş olursunuz. İlçede gidebileceğiniz konaklama alternatiflerini inceleyebilirsiniz.

Alaaddin-i Mısri Türbesi  Nerede ve Nasıl Gidilir? 

Adres:Eşrefzade Mahallesi İznik / Bursa

Türbe İznik’in merkezinde bulunuyor.