İznik

İznik Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Bursa’nın kuzeydoğusunda kalan bir ilçesi olan İznik, hem gölün kıyısındaki doğal güzelliği ile hem de 4.500 yıllık 4 devletin başkentliğini yapmış tarihi ile oldukça önemli bir yerdir. Anadolu’daki ilk Türk başkentidir. Aynı zamanda Roma, Selçuklu, Bizans ve Osmanlı’nın bir zamanlar yerleşiminin olduğu ve Vatikan’ın kutsal kabul ettiği bölgelerden biridir. El sanatı ve sanatçıları ile de çok değerli olan İznik, çini konusunda en ileri gelen yerlerden birdir. Hem tarihi, hem doğası hem de el sanatları ile çok değerli olan bu bölge, mutlaka gezilip görülmesi, doğanın, tarihin ve sanatın büyüsünün yaşanması gereken bir yerdir.

1

İznik Nerededir?

Bursa ilinin bir ilçesi olan İznik, adını aldığı İznik Gölü’nün doğu kıyısında konumlanmıştır. Bursa’nın kuzeydoğusunda kalan İznik, Bursa şehir merkezine 76 km. uzaklıktadır. Marmara Bölgesi’nin Güney Marmara bölümünde yer alır.

İznik’e Nasıl Gidilir?

İznik’e İstanbul’dan araba dışında başka vasıtalarla ulaşmanın en iyi yanı Yenikapı veya Pendik’ten feribota binerek Yalova’ya ulaştıktan sonra İznik’e gitmektir. Otobüsler ile 1-1,5 saatte Yalova’dan İznik’e ulaşılabilir. İznik İstanbul’a 229 km, Ankara’ya 384 km, Bursa’ya ise 88 km’dir.

İznik’e Ne Zaman Gidilir?

İznik’te Marmara iklimi görülmektedir. Karasal iklim, Karadeniz iklimi ve Akdeniz iklimi arasında geçiş özelliği gösteren bu iklim türünde, kıyı boyunca ılık seyreden hava iç kesimlere gittikçe soğumaktadır. Bazı kışlar soğuk baskınları kıyı kesimine kadar ulaşabilir, bazı yazlar ise ağır sıcaklar görülebilir ancak genel olarak dengeli bir mevsime sahiptir. İznik’in ünlü gün batımı ekinoks tarihlerine yaklaştıkça inanılmayacak kadar güzel haller almaktadır. Bu yüzden bu tarihlerde ve yaz aylarında oldukça kalabalık olmaktadır.

İznik’te Nerede Kalınır?

İznik’in muhteşem doğası içinde belki de en güzel konaklama yöntemi kamp yapmaktır. Bunun için Kırıntı Köyü’ne veya Doğa Muhit Camping’e bakabilirsiniz. Otel ya da pansiyon gibi yerler tercih edenler için birçok seçenek bulunmaktadır. Özellikle İznik Gölü’nün kıyısında oldukça güzel, muhteşem manzaralı yerler bulabilirsiniz.

İznik’te Ne Yenir?

İznik’in bazı meşhur lezzetlerini denemeden oradan dönmemelisiniz. Özelikle gölün kıyısında olmasının etkisi olarak balıkları ve balıktan yapılan yiyecekleri oldukça ünlüdür. Bunlar arsında balık çorbası, kızarmış sarı balık, sazan, yayın (özellikle şiş), kerevit denenebilir ve zeytinleri de gerçekten çok lezzetlidir.

İznik’te Ne Yapılır?

İznik ne kadar tarihi bir yer olsa da maalesef tarihi bölgeleri çok tahribat görmüştür ve merkezi mimari açıdan görülebilecek bir özelliğe sahip değildir. Bunun yanı sıra gezilecek önemli yapılar birbirine çok yakın ve hepsi yürüme mesafesindedir. Birbirini kesen iki ana caddeye sahip olan ilçe, bu yolların sonunda dört tarihî kapıya da sahiptir, mutlaka görülmesi gereken bu tarihî kapıların yanı sıra çok önemli yapılara da sahiptir. Ayasofya Camii, II. Murad Hamamı, Süleyman Paşa Medresesi, Hacı Özbek Camii, Eşrefzade Camii, İznik Roma Tiyatrosu, Yeşil Camii, Şeyh Kubettin Camii, İznik Müzesi, Kırgızlar Türbesi, Abdülvahap Sancaktari Türbesi, Dikilitaşve su kemeri gezilebilecek tarihi noktalardandır. Bunların yanı sıra doğa aktiviteleri ve İznik Gölü için ilçenin biraz dışına gitmek gerekiyor. Gölde kano keyfi yapabilir, henüz bir tez aşamasında olan ancak doğru olma ihtimalinin yüksek olduğu batık şehri keşfedebilirsiniz. Bunların yanında İznik’in en önemli özelliği tabi ki çinileridir. Birçok yerde buna rastlayabilir hatta bazı dükkânlarda kendi çininizi kendiniz yapabilirsiniz.

2

İznik ile İlgili

Editörün Kaleminden

İznik Künyesi

  • Yerel saat

    Yerel Saat -

  • Kur Farkı

    Kur Farkı -

  • Priz Tipi

    Priz Tipi Type F / 250V / 16 A

  • Hava Durumu

    Hava Durumu -oCSon Güncelleme: - (TSI)

Yıllık Ortalama Sıcaklık

    • Oca oC
    • Şub oC
    • Mar oC
    • Nis oC
    • May oC
    • Haz oC
    • Tem oC
    • Agu oC
    • Eyl oC
    • Eki oC
    • Kas oC
    • Ara oC

Kısa Kısa