Suuçtu Şelalesi

Suuçtu ŞelalesiBursa’nın Mustafakemalpaşa ilçesine 18 kilometre mesafede bulunan ve ilçenin içme suyu gereksinimini karşılayan, yaklaşık 38 metre yükseklikten dökülen bir şelaledir. Rakımı 464 metre olan şelale, dört mevsim farklı renge bürünerek doğal bir güzellik abidesi haline gelir ve görsel şölen sunar. Şelale Bursa’nın Karadere Nehri’nde yer alır. Su içmeye elverişli olacak kadar temiz olsa da kullanılması ve şişelenip satılması suyun azalmasını önlemek amacıyla yasaktır. Çevresindeyse piknik yapabileceğiniz güzel alanlar bulunuyor. Yolunuz buraya düşerse şelale keyfini ve piknik yapmayı unutmayın.

Suuçtu Şelalesi Hakkında Bilgi

Bursa’nın doğal güzelliklerinden biri olan Suuçtu Şelalesi hikayesi bir fay hattının çökmesine dayanıyor. Yaz aylarında kısmen azalan su miktarı sonbahar ve kış mevsimiyle birlikte tekrar artarak güzel bir manzara meydana getirir. Şelale ve çevresi yaz aylarında bile serin ve ferah bir havaya sahiptir. Bunaltıcı sıcaklardan kaçmak için iyi bir alternatif olarak karşınıza çıkar. Suuçtu Şelalesi’ne ulaşmak için araçla virajlı yollardan geçmeniz gerekir. Yol boyunca tarihi yapısı korunmuş küçük köy evleri ve sırayla dizilmiş ağaçlar görerek güzel bir yolculuk geçirebilirsiniz. Bir başka hayranlık yaratan manzara da şüphesiz şelale çevresindeki kayalar olacaktır. Kayalar farklı görünümlerde ve renklerde olduğu için görenlerde şaşkınlık yaratıyor. Ayrıca şelalenin önceki adı Kirmastary adında Rum bir kadından gelen Krimasti’dir.

Suuçtu Şelalesi Piknik Alanı

Suuçtu Şelalesi çevresi kayın, meşe ve çam ağaçlarının gölgesi sayesinde serin bir dinlenme ve piknik alanı olarak kullanılmaktadır. Etrafındaki ahşap piknik masaları ve ocaklarıyla da piknikçilerin ilgi odağı olan bir mesire yeridir. Çocuklu aileler için şelale kenarı biraz tehlikeli olabileceğinden ağaçlıklı iç kısımları tercih etmelerinde fayda var. Bunun yanı sıra şelalenin kenarında ya da suyun içine masanızı kurarak ayaklarınızı su içinde tutup keyif içinde bir piknik yapabilirsiniz. Piknik için yanınızda yiyeceklerinizi ve termosunuzu götürerek gününüzü bol oksijenli bir ziyafete çevirebilirsiniz. Sabah saatlerinde gitmezseniz öğlen ve akşam da mangal yakabilirsiniz. Ama boş masa ve yer bulmak için erken saatlerde harekete geçip yer tutmanız gerekebilir. Yiyecek hazırlamakla uğraşmak istemezseniz küçük bir atıştırma için sandviç türünde hazırlıklar yapabilirsiniz. Ya da tepe kısımda bulunan alabalık restoranını tercih edebilirsiniz. Diğer piknik alanlarına göre ulaşımı biraz daha zor olsa da gittiğinizde manzaraya ve temiz havaya hayran kalacaksınız. Burası dışında Kirazlıyayla, Atatürk Kent Ormanı, Sarıalan, Misi, Saitabat Şelalesi, Soğanlı Botanik Park, Kocayayla, Küreklidere Kent Ormanı, Dağyenice Gölü de piknik yapabileceğiniz alanlar arasında yer alıyor.

Suuçtu Şelalesi Konaklama

Suuçtu Şelalesi’ne gidecek olursanız civarda konaklama yapabileceğiniz bir yer bulunmuyor. Özel araçla ulaşım sağlayacak olursanız bağlı olduğu Mustafakemalpaşa ilçesinde kalabileceğiniz oteller mevcut. Fakat doğanın tadını çıkarmak isterseniz Suuçtu Şelalesi kamp seçeneğini kullanabilirsiniz. Piknik yapılan alanda çadırınızı kurabilirsiniz. Otel seçenekleri ise şöyle:
Hande Otel: Adres: Lalaşahin Mahallesi, Setboyu Sokak No:17, Mustafakemalpaşa/Bursa Telefon: (0224) 613 23 45
Hotel İşçen: Adres: Şevketiye Mahallesi, Mektep Sk., Mustafakemalpaşa/Bursa Telefon: (0224) 613 56 02
Sultan Otel: Adres: Vıraca Mah. Karamüdür Sk. No:6, Telefon: (0224) 613 16 27
Karan Otel: Adres: Hamzabey Mahallesi Bursa Caddesi No: 90 Mustafakemalpaşa Tel: (224) 613 35 52

SUUÇTU ŞELALESİ

Suuçtu Şelalesi Gezilecek Yerler

Suuçtu Şelalesi’ni gezip gördükten sonra Bursa’nın Mustafakemalpaşa ilçesinde görülmesi gereken diğer yerleri de ziyaret edebilirsiniz.
Tümbüldek Kaplıcaları: Kaplıcalar Akarca Köyü sınırları içinde bulunur. Miladi yıllardan bu yana kaplıcaların bu yörede varlığını devam ettirdiği bilinir. Hamam onarılırken yine köydeki tarihi bir hamamın harabelerinden sökülen sütunlar kullanılmıştır.
Ayvaini Mağarası: İki taraflı girişi bulunan mağara, girişlerinin sarp olması nedeniyle turizme kapalıdır.  Fakat profesyonel dağcı ve mağaracılar tarafından kullanılabiliyor. Hidrolojik olarak aktif olan mağara Güney Marmara Bölgesi’nin en uzun mağarası olma unvanına sahiptir.
Melde Bayırı Kazısı: Melde Bayırı olarak anılan bölgede bulunan kazı alanı milattan önce IV. yüzyıldan itibaren bazı sikkelerde Milatopolten adıyla da anılmaktadır. Bugün Melde’de bulunan harabelerin Miletopolis’e ait olduğu anlaşılmıştır. Bölgede Yunan, Roma ve Bizans dönemlerine ait seramik ve sikkeler bulunmuştur. Çalışmalar sırasında bir tapınağa da rastlanmıştır. Bu kazılarda da Arşitravlar, alınlılar, yivli sütunlar, sütun başlıkları, mask kabartmaları, yumurta boncuk ve kenger yaprak bezemeli parçalar açığa çıkmıştır. Aynı yerleşim yerinde 1.13 metre boyunda bronzdan Apollon heykeli de bulunmuştur.
Lalaşahin Türbesi: 600 yıldan fazla bir süredir Mustafakemalpaşa Deresi’nin kenarında ilçeyi yukardan görebilen ufak bir tepenin kenarında bulunan bu yapı, Orhan Bey’in küçük çocuğu I. Murat’ın lalası olan Lalaşahin Paşa’ya aittir.

Suuçtu Şelalesi Nasıl Gidilir?

Suuçtu Şelalesi’ne gitmek için ilk önce Bursa – İzmir karayolunun yaklaşık 80. Kilometresinde Mustafakemalpaşa tabelasını göreceksiniz. İlçe sınırlarındaki şelaleye gidebilmeniz için Yalıntaş kasabası, Kayabaşı Köyü ve Muradiye sarnıç Köyü güzergahındaki asfalt yolu takip ederek yol çizgilerinden hiç ayrılmadığınızda zaman şelaleye ulaşabilirsiniz.