- 1 view
Abdal Mehmed Camii, Bursa’nın Osmangazi ilçesinde yer alan ve tarihe tanıklık eden bir ibadethanedir. 1450 senesinde inşa edilen yapıyı Başçı İbrahim adlı bir tüccar yaptırmıştır. Kuzeyden giriş yapılabilen yapının etrafı taş duvarlarla çevrilidir. Mahalle mescitleri arasında oldukça büyük bir eser olarak bilinen yapının süslemeleri de gerek ibadete gidenlerin gerekse turistik olarak gezenlerin büyük beğenisini toplar. Yolunuz Osmangazi’ye düşerse büyük bir mescit olarak nitelendirilebilecek olan Abdal Mehmed Camii’ni ziyaret edebilirsiniz.
Abdal Mehmet Camii Hakkında Bilgi
Abdal Mehmed Camii hakkında biraz bilgi vermek gerekirse bir kitabesinin bulunmadığı ancak ancak Abdal Mehmed’in yakın bir arkadaşı olan Başçı İbrahim tarafından inşa edildiğini söyleyebiliriz. Bu ibadethane bir söylentiye göre Fatih Sultan Mehmet, diğer bir söylentiye göre ise II. Murad döneminde yaptırılmıştır.
Mekanın son cemaat yeri 3 kubbeden meydana gelir. Caminin içi dikdörtgen planlıdır ve ortadaki sivri bir kemer sayesinde iki farklı bölüme ayrılır. Kubbeler kurşun kaplamadan oluşur ve kasnağı ise sekizgendir. Çevresinde ince işlemeleri bulunan mihrap ise dardır. 3 sıra cam ile aydınlatılması sağlanan yapının pencereleri sivri kemerli ve meşe ağacından yapılmıştır.
300 kişinin ibadetine olanak sağlayan bu tarihi yapı, Bursa Eski Eserleri Sevenler Kurumu tarafından 1955 senesinde restore edilerek bugünkü haline ulaşmıştır.
Camiinin karşısında Abdal Mehmed’in türbesi yer alır. Üzerinde yer alan kitabeye göre bu türbe II. Sultan Murat tarafından 1450 senesinde inşa ettirilmiştir. Kenarları kapalı bir eyvandan geçilerek ulaşılan türbe kare planlıdır.
Osmangazi'deki Diğer Tarihi Camiler
Bursa Osmangazi tarihi değerler bakımından oldukça zengin bir ilçemiz. Osmanlı döneminden kalan çok sayıda camiyi de yine burada ziyaret edebilirsiniz. Osmangazi Bursa’nın merkez ilçesi olduğundan çok sayıda eseri burada görebilirsiniz. Abdal Mehmed Camii gezinizden sonra ilçede gidebileceğiniz diğer tarihi ibadethanelerden bazılarını inceleyebilirsiniz.
Bursa Ulu Camii: Bursa’nın simgelerinden biri haline gelen Bursa Ulu Camii de tıpkı Abdal Mehmed Camii gibi Osmangazi ilçesinde yer alıyor. Bursa’nın Ayasofya’sı olarak da anılan Ulu Camii 1396-1400 yılları arasında inşa ettirilmiş bir ibadethane olarak karşınıza çıkıyor. Yerli ve yabancı turistlerin olduğu kadar mimarların da yoğun ilgisini gören Ulu Camii, Yıldırım Bayezid dönemi ile tarihleniyor. Şehirdeki tüm mimari eserlerin en büyüğü olma unvanına sahip olan cami, mutlaka ziyaret etmeniz gereken yerlerin başında geliyor.
Veled-i Yaniç Camii: Yaniçoğlu anlamına gelen Veled-i Yaniç Camii, Hisar semtinde bulunan ve erken Osmanlı mimarisine örnek teşkil eden yapılar arasında yerini alıyor. Üzerinde bulunan kitabeden de anlaşılacağı üzere 1440 senesinde inşa edildiği biliyor. Özel bir düzenlemeye sahip olan caminin mimarı ise bilinemiyor. Caminin bahçesindeki mezarda kıpçak kökenli sufi bir kumandan olduğu bilinen ve asıl adı Mahmut olan kişinin yattığı düşünülüyor.
Hüdavendigar Camii: 1365 ile 1366 yılları arasında Sultan I. Murad tarafından yaptırılan ibadethane, bu sebeple Sultan I. Murad külliyesi olarak da bilinen bir yapıdır. Yapıyı diğer külliyelerden ayıran bir özellik de medrese bölümünün cami ile aynı çatı altında olmasıdır. Klasik ters T planı ile inşa edilen yapı alt katı cami, üst katı ise medrese olarak işlev görür. Yapının ilgi çekici özelliklerinden biri de mihrabın üzerinde dar bir geçit geçilerek ulaşılabilen bir pencere olmasıdır. Bu pencerenin bulunduğu odanın ise I. Murad’a ait olduğu düşünülür.
Abdal Mehmet Camii Nerede ve Nasıl Gidilir?
Abdal Mehmed Camii, Bursa Demirtaş Endüstri Meslek Lisesi’nin karşısından giden Tahıl caddesi ile Abdal Caddesi, ve Gül Sokağı’nın kesiştikleri köşede konumlanır. Camiye ulaşım için ise farklı alternatifleriniz bulunuyor.
Minibüs: Osmangazi’den kalkan minibüs ve dolmuşlarla ulaşım sağlayabilirsiniz.
Taksi: Şehir merkezinden kısa bir yolculuk ile Abdal Mehmed Camii’ne varabilirsiniz.
Otomobil: Şahsi aracınızla gitmek isterseniz yol tarifinden faydalanabileceğiniz gibi, navigasyon desteği de alabilirsiniz.
Adres:Demirtaşpaşa, Abdal Cad. No:28, Osmangazi / Bursa
Abdal Mehmet Camii Ziyareti Sırasında Gidilebilecek Restoranlar
Eğer bir gününüzü Bursa’daki tarihi yerleri ve camileri gezmeye adadıysanız küçük yemek molaları ile gezinizi taçlandırabilirsiniz. İskenderi ile gönüllere taht kuran Bursa’nın kendine has lezzetlerini Osmangazi ilçesinde bulabileceğiniz restoranları inceleyebilirsiniz.
Beceren Restaurant
Adres:Bursa Soğanlı Botanik ParkıOtantik Bursa Evleri, Osmangazi / Bursa
Bursa Kebapçısı
Adres: Osmangazi Mahallesi, 2. Osman Gazi Cad. No.32, Osmangazi / Bursa
Kültürpark Dörtler Restaurant
Adres:Gaziakdemir Mahallesi Çekirge Cad. Reşat OyalKültürparkı D:4,Osmangazi / Bursa
DerebahçeRestorant:Doburca Mahallesi, Akdemir Cad. No:7, Osmangazi / Bursa