Hasankeyf Hakkında Bilinmesi Gerekenler

tasari-yasalasti-hasankeyf-sular-altinda-kalacak-8109778_800_m.jpg

Hasankeyf, Batman'a bağlı, iki yakasını Dicle'nin ayırdığı tarihi bir ilçedir. İnsanlığın en eski yerleşim yerlerinden biri olan Mezopotamya bölgesinde yer almaktadır. Tam ortasından Dicle nehrinin akıp gitmesi, korunmaya uygun coğrafi yapısı ve mesken olarak kullanılan binlerce mağarasıyla çağlar boyu stratejik önemini korumuştur. Kayalara oyulmuş evleri nedeniyle, Süryânice Kifo, yani “kaya” kelimesinden türetilen Kifos ve Cepha/Ciphas isimleriyle söz edilen şehire; Arapça’da "Mağaralar Şehri" ya da "Kayalar Kenti" anlamına "Hısn-ı Keyfa" denilmiştir. Kent Osmanlılar’ın yönetimine geçtikten sonra Hısnıkeyf denilmiş, sonrasında halk arasında Hasankeyf’e dönüşmüştür. Ancak kent için başka adların da kullanıldığı bilinmektedir.

Hasankeyf’in ne zaman ve kimler tarafından kurulduğu konusunda net bir bilgi bulunmamaktadır. Ancak şehir ve onu çevreleyen binlerce mağara, insanların çağlar öncesinden buraya yerleştiğini göstermektedir. Mevcut bilgilere göre, Hasankeyf kalesinin kurulması, M.S. 4. yüzyıla rastlar. Bizans İmparatoru Konstantinos, 4. yüzyılın ortalarında Diyarbakır çevresini ele geçirmiştir. Bölgeyi korumak amacıyla da, iki tane sınır kalesi inşa ettirmiştir. Bu iki kaleden biri, Hasankeyf Kalesi’dir. Kale, Sasaniler’e karşı siyasi bir önem kazandıktan sonra, daha sağlam bir şekilde yeniden güçlendirilmiştir.

Devamını Oku

Hasankeyf ile İlgili

Editörün Kaleminden

Hasankeyf Nerededir?

Hasankeyf Batman-Mardin ve Batman-Şırnak karayolları üzerinde yer almaktadır. Önemli bir geçiş noktasında bulunan kentin denizden yüksekliği 520 metredir. İlçe, güneyinde Midyat sıra dağları, kuzeyinde de Raman sıra dağlarının bulunduğu bir vadide yer almaktadır.

Hasankeyf’e Nasıl Gidilir?

32665.jpg

Batman il merkezine hava, kara ve demir yollarıyla ulaşım mümkündür. Her gün, Batman havaalanından Ankara ve İstanbul’a direkt, diğer illere de aktarmalı sefer yapılmaktadır. Doğu, batı ve kuzeyden gelen yolların kesişim noktasında bulunan Batman il merkezine, Türkiye’nin her yerinden otobüs seferleri yapılmaktadır. Ayrıca Haydarpaşa-Kurtalan hattı Batman il merkezinden geçmektedir.

Hasankeyf’e, 37 km uzaklıktaki Batman’dan ulaşmak mümkündür. Ama Mardin üzerinden de ulaşabilirsiniz. Mardin’den Midyat’a, oradan da Hasankeyf’e ulaşılabilmektedir. Hasankeyf’in Mardin’e uzaklığı 110, Midyat’a uzaklığı ise 44 km’dir.

Hasankeyf’e Ne Zaman Gidilir?

6.jpg

Coğrafi görünümünden de anlaşılacağı gibi Hasankeyf’te karasaliklim görülür. Ancak bölgeye hayat veren Dicle Nehri, yörenin iklimini de etkilediğinden, yaz ayları sıcak ve kurak, kış ayları ise yağışlı ve soğuk geçmektedir. Dicle, yağışlardaki ve buharlaşmadaki mevsimlik dalgalanmalardan etkilendiği için, kış mevsiminde su seviyesi genellikle yüksek, yazları ise düşüktür. Sonbahar, kış ve ilkbaharda çok canlı bir görünüme sahip olan Dicle, yaz aylarında suyun çekilmesiyle bu görüntüyü kaybeder.

Hasankeyf’te sıcaklıkların yüksek olmasının bir nedeni de, çöl rüzgârlarının etkili olmasıdır. Ortalama sıcaklık 25 derece olsa da, yaz aylarında en yüksek ortalama ısı 40-43 dereceleri bulur. Kış mevsiminde bu değer, 6-8 dereceye düşer.

Hasankeyf’te Nerede Kalmalı?

Hasankeyf'e tarihi ve turistik bir gezi yapmayı planlıyorsanız, Hasankeyf otellerinin birinden rezervasyon yaptırmalısınız. Çünkü burada otel sayısı oldukça azdır. Lüks otel sayısı ise daha azdır. Hasankeyf'te butik otellerde de konaklayabilirsiniz. Bu oteller genellikle oda kahvaltı hizmeti vermektedir. Hasankeyf'teki otellerin en önemli özelliği, gezilecek yerlere yakın olmalarıdır. Özetle sınırlı sayıda ama her bütçeye uygun konaklama tesisi bulunmaktadır.

Hasankeyf’te Gezilecek Yerler

Batman ilindeki en önemli eserler Hasankeyf’te bulunmaktadır. Tarihi boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapan Hasankeyf’te bu sayede pek çok medeniyetten sayısız kalıntı bugüne ulaşmıştır.

Görülmesi gereken diğer yerler: Hasankeyf Mağaraları, Küçük Kale, Koç Camii, Kızlar Camii.

Devamını Oku

Hasankeyf’te Şehir İçi Ulaşım

Hasankeyf’e hem havaalanından servisler aracılığıyla, hem de otogardan kalkan otobüslerle ulaşmak mümkündür.

Hasankeyf Mutfağı

Hasankeyf mutfağının en önemli lezzetleri, bol yağlı et yemekleri, hamur işleri, yöreye özgü çorbalar, tiftik kıçıl denilen ve çamurdan yapılmış ocaklarda pişirilen tandır ekmeği ve taş ekmeği Hevra’dır.

Popüler restoranlar

Yol Geçen Hanı: Adını doğal bir mağaradan alan Yolgeçen Hanı, taştan yapılmış Hasankeyf Kalesi’nin altında bulunmaktadır. Dicle Nehri tarafından girilen mağaranın içinde kaleye çıkmak için gizli bir yol bulunmaktadır. Yemekleri çok iddialı olmasa da atmosfer ve güler yüz, burayı tercih edilen bir mekân kılıyor.

Cercis Murat Konağı: Mardin’deki tarihi binada hizmet veren restoranda; Kişk Çorbası, Sembusek (Kapalı Lahmacun), İkbeybet (Haşlanmış içli köfte), Irok (Kızartılmış içli köfte), Kiliçe (Mardin Çöreği) yerel lezzetlerin ilk başta gelenleridir. Mezopotamya ovasının manzarası eşliğinde tadılan lezzetler, burayı şehrin en iddialı mekânlarından yapmaktadır.

Gelüşke Hanı: Kuyumcular Çarşısı’nın devamındaki tarihi yapıda hizmet veren restoran Midyat’ta bulunmaktadır. Menüde her türlü kebap çeşidi yer almaktadır.

Bahşiş

Türkiye’de bahşiş verme oranı kişinin memnuniyetine göre değişse de ortalama miktar, toplam hesabın %7-10’u arasındadır. Bazı mekanlarda bahşiş miktarı hesabın içine yedirildiğinden, ödeme yaparken buna dikkat ederek bahşiş bırakmak gerekir.

Hasankeyf’te Alışveriş

956630dsc_0120.jpg

Hasankeyf'te halen 3-4 kadar dokuma tezgâhı vardır. Bu tezgâhlarda üretilen ve çok nadir bulunan “Cav-Mebrum” adındaki şeffaf kumaştan bulabilirseniz, sakın kaçırmayın. Bunun dışında, geleneksel el oyası ve kilimler, ayrıca yöresel gümüş işler; Hasankeyf’te alışverişin olmazsa olmazları. Özellikle el dokuması tiftik battaniye, yün örgü işi, heybe, iğne oyası, kanaviçe üzeri nakış, keçe ve motifli yün çoraplar; ayrıca ahşap el sanatı olarak minyatür beşik, havan ve keklik kafesi gibi ürünler diğer seçenekler arasında yer almaktadır.

Hasankeyf Gece Hayatı

Hasankeyf’te çok hareketli bir gece hayatı yoktur. Otellerin barlarında hoşça vakit geçirebilir, yürüyüş yapabilirsiniz. Ama akşam saatlerinden itibaren ışıklandırılan Hasankeyf’in manzarası görülmeye değerdir.

Hasankeyf Festivaller

Hasankeyf Kültür Sanat Festivali (Eylül-Ekim)

Hasankeyf İçin Faydalı Bilgiler

Acil Yardım: 112

Yangın: 110

Polis: 155

Belediye: (0-488) 213 27 59

Turizm Danışma Servisi: (0-488) 212 07 18

Hasankeyf Künyesi

  • Yerel saat

    Yerel Saat -

  • Kur Farkı

    Kur Farkı -

  • Priz Tipi

    Priz Tipi Type F / 250V / 16 A

  • Hava Durumu

    Hava Durumu -oCSon Güncelleme: - (TSI)

Yıllık Ortalama Sıcaklık

    • Oca 2oC
    • Şub 3oC
    • Mar 7oC
    • Nis 13oC
    • May 17oC
    • Haz 24oC
    • Tem 29oC
    • Agu 29oC
    • Eyl 24oC
    • Eki 17oC
    • Kas 11oC
    • Ara 5oC

Kısa Kısa

Nüfus: 6.374 / Dil: Türkçe / Para Birimi: Türk Lirası (TRY) / İklim: Karasal İklim / Ortalama Kaç Günde Gezilir: 2 gün