Acem Reis Camii

Acem Reis Camii, Bursanın Osmangazi ilçesinde yer alan ve çok sayıda tarihi yapısından biri olarak bilinen bir ibadethanedir. Arap Dede Camii olarak da bilinen bu tarihi cami, 1516 senesinde vefat eden Fatih Sultan Mehmed’in hocalarından biri olarak bilinen Bedrettin Mahmut bin Mehmet Acem tarafından yaptırılmıştır. Sıra tuğla ve kesme taşlar kullanılarak inşa edilen Acem Reis Camii, 1480 senesinde hizmete girmiştir. Yolunuz Bursa Osmangazi’ye düşerse iki yol arasında kalmış olan bu küçük camiyi de ziyaret edebilirsiniz.

Acem Reis Camii Hakkında Bilgi 

Acem Reis Camii’nin adını nereden aldığını soracak olursanız, bu yapının inşa edildiği dönemde bulunduğu mahallenin Acem Reis mahallesi olarak anıldığını söyleyebiliriz. Daha sonra 17. Yüzyılda mahallenin adı Ak Minare mahallesi olarak değişmiş olsa da caminin adı Acem Reis olarak kalmıştır. Yine 17. asırda yaşanan Celali isyanları sırasında cami, farklı çetelerin müdahalesi sebebi ile tahrip olmuştur. Bu tahribatın üzerine 1855 senesinde bir de deprem felaketi eklenince caminin minaresi de yıkılmıştır ve köhne bir yer halini almıştır. Daha sonra 1940’lı yıllarda Bursa Eski Eserleri Sevenler Kurumu mekânı restore ettirmek istediyse de çevre halkından bir katkı gelmediği için yarım kalan işleyiş, Vakıflar İdaresinin ve hayırseverlerin maddi desteği ile 1957-58 yıllarında tamamlanabilmiştir. 1958 senesinde ibadete tekrar açılan Acem Reis Camii’nin sahip olduğu çeşme ise daha sonraki dönemde yapılan bir yol çalışması nedeniyle ortadan kaldırılmıştır.

Acem Reis Camii Mimari Özellikleri 

Tarih boyunca çok sayıda badire atlatmasına karşın günümüzde yapılan restorasyonlar ve bakım çalışmaları sonucunda ayakta kalmayı başaran Acem Reis Camii’nin son cemaat yeri ortada dar ve kenarlarda geniş olmak üzere 3 bölümden meydana gelir. Orta bölme beşik; yanlar, üstü kurşunla kaplı aynalı tonozla kaplı bir haldedir. İki yol arasında kaldığını belirttiğimiz camiinin küçülen haziresinde günümüzde 3 4 mezar bulunur. Küçük bir cami olan Acem Reis Camii günümüzde de ibadete açıktır.

Acem Reis Camii Çevresinde Gezilecek Yerler 

Acem Reis Camii’ni gezdikten sonra Osmangazi ilçesinde yer alan diğer güzelliklerden bazılarına da zaman ayırabilirsiniz.

Emir Sultan Camii: 15. Asırdan bu yana ayakları üzerinde duran ibadethane Acem Reis Camii’ne oldukça yakın bir mesafede konumlanıyor. Yıldırım Bayezid’in kızı olan Hundi Fatma Hatun tarafından kocasının anısına yaptırılmıştır. Sultan Mehmed Çelebi’nin hükümdarlığı sırasında inşa edilen bu cami Türkiye’de en çok ziyaret edilen camii ve türbeler arasında yer alır. Sultan külliyesi olarak da anılan bu dini mekânda özel günlerde mevlit okuma geleneği devam eder. Tarih boyunca tahribata uğrayan ve pek çok kez onarımdan geçirilen bu yapının günümüzdeki halinde göz alıcı iç süslemeler ve İznik çinilerinden mihrap görmeniz mümkündür.

Tarihi Irgandı Çarşılı Köprü: Hem bir geçiş sağlayan hem de çarşı olarak işlev gören Irgandı Çarşılı köprüde zanaatçıların el işi eserlerini de alabilirsiniz. Görsel güzelliği de gidenlerin beğenisini toplayan çarşılı köprüde fotoğraf çekmeyi de unutmayın. 1442 yılında, Pir Ali oğlu Tüccar Muslihiddin tarafından yaptırılan bu köprü tarihteki depremler sonucunda tahrip olmuştur. Ayrıca 1922 senesinde Yunanların şehri terk ederken bombaladığı bu köprü daha sonra farklı dönemlerde restorasyona uğramış ve bugünkü betonarme halini almıştır. Köprüden geçerken Bursa’nın yöresel el sanatları ürünlerini alabilir, dilerseniz sevdiklerinize hediye edebilir, dilerseniz de gezinizin bir anısı olarak kullanabilirsiniz.

Bursa Kent Müzesi: Geçmişten günümüze eğlence, yemek, geleneksel Hacivat ve Karagöz’ün öyküsü, giyim, kuşam, eğitim, spor yani kısacası bir yaşam kültürü hakkında fikir sahibi olmak için gidebileceğiniz Bursa Kent Müzesi’nde oldukça keyifli zaman geçirebilirsiniz. Müzenin bodrum katında ise 18. Yüzyıldan kalan Bursa fotoğrafları eşliğinde el sanatları çarşısı olarak gezebileceğiniz bir alan bulunuyor. Müzenin zemin katında ise Bursa’nın tarihine kronolojik olarak bir seyahat yapıyorsunuz. Müzeye giriş ücreti siviller için 2, öğrenciler için ise 1 Türk lirası. Öğretmenleriyle gelen okul grupları ise ücretsiz olarak Müze’yi gezebiliyor.

Adres: Hocaalizade Mah. Atatürk Caddesi, No. 8 Heykel Osmangazi / Bursa
Telefon: (0224) 716 3790

Acem Reis Camii Nerede ve Nasıl Gidilir? 

Bursa Osmangazi’de bulunan Acem Reis Camii nerede diye soracak olursanız Demirtaş Cami’nin doğusunda, Kız Yakup Mahallesi’nde, Güzel Kız Sokağı’nın başında, üç yol ağzında konumlandığını söyleyebiliriz. Ulaşım için farklı alternatifleriniz de mevcut.
Otobüs:Bursa merkezden hareket eden Demirtaşpaşa otobüsleri ile Acem Reis Camii’ne varabilirsiniz.
Taksi: Ulaşım için taksiyi tercih edecek olursanız Osmangazi’den rahatlıkla bir araç bulabilirsiniz.
Otomobil: Şahsi aracınızla camiye ulaşım sağlamak isterseniz adres ve yol bilgisinden faydalanabilir, dilerseniz navigasyon desteği alabilirsiniz.

Acem Reis Camii Adres: Ebu İshak Mahallesi, Kemal Bengü Cad. No.26, Osmangazi / Bursa