Selanik Hakkında Bilinmesi Gerekenler


 

Selanik, Yunanistan’ın ikinci büyük şehri ve Yunanistan Makedonyası’nın yönetim merkezidir. Ülkenin ikinci büyük ekonomik, endüstriyel ve ticari merkezi olma özelliğine de sahiptir. Ayrıca Yunanistan’ın kültür başkentidir.

M.Ö 315 yılında Makedonya kralı, Kassandros tarafından kurulan şehir, Makedonya Krallığı’nın yıkılması ileRoma Cumhuriyeti egemenliği altına girmiştir. Birçok işgal tehlikesi atlatan şehir, 1387 yılında Osmanlı egemenliği altına girmiş ve 1912 Balkan Savaşları’na kadar Osmanlıların elinde kalmıştır. 1912 yılında ise Yunanistan yönetimi tekrar ele geçirmiştir. Şehrin tarihinde farklı yönetimler kadar, mübadeleler ve 1917 yılında şehrin büyük kısmını yok eden yangın da önemli yer tutmaktadır. Ayrıca Mustafa Kemal Atatürk’ün doğduğu şehirdir.

Tarih içinde farklı kültür, gelenek ve doğal olayların etkisi ile şekillenen Selanik, günümüzde oldukça popüler bir turizm şehri haline gelmiştir. Birçok farklı egemenliğe ait yapı Selanik’in sokaklarına yayılmış durumda bulunur. Özellikle Roma, Osmanlı ve Yahudi yapıları şehrin en önemli eserleri arasında bulunur. Tarih kokan şehir bu yapılara zarar vermeden modernleşmeyi de başarmıştır. Bu kültürel değişimler şehrin yalnızca mimarisini etkilemekle kalmamış edebiyatını, sanat anlayışını ve mutfağını da etkilemiştir. Denize açılan sokakları, zaman fark etmeksizin her daim canlı olan gece hayatı, birbirinden lezzetli yemekleri, müze ve sergileri ile geleneksel ve modernin bir bütünde eridiği, sıcakkanlı insanlara sahip Selanik gidenin bir daha gitmek isteyeceği bir şehir.

Üstelik şehrin iklimi her mevsim ziyarete uygundur. Çok soğuk ve sıcakların görülmediği şehri dilediğiniz mevsimde ziyaret edebilme imkanınızın olması sizi iş, güç planlama derdinden kurtaracağı gibi bütçe olarak da kurtacaktır. Zaten pahalı olmayan Selanik’in kışlarında sezon dışı dönemde deniz kenarında ılık bir kışın tadını uygun fiyatlara çıkarabilir ya da şehre yazın gelip yakın bölgelerde bulunan plajlarla seyahatinize yaz tatilinizi de dahil edebilirsiniz.

Tanıtıcı Video: