Afganistan

Afganistan Hakkında Temel Bilgiler

Resmi adı Afganistan İslam Cumhuriyeti’dir. AfganistanOrta Asya ve Güney Asya kara parçaları dâhilinde konumlanmıştır. Ülke güney ve doğudaPakistan, batıda İran, kuzeydeTürkmenistan, Özbekistan ve Tacikistan ve uzak kuzeydoğuda Çin ile sınır komşusudur. 652 bin kilometrekare yüzölçümüne sahip ülke, dünyanın 41. büyük ülkesidir.

Afganistan yasama, yürütme ve yargı sistemine sahip bir İslami cumhuriyettir. Halkının yüzde 99’unun Müslüman olduğu ülke birçok etnik kimliğe ev sahipliği yapmaktadır. Peştun, Tacik, Hazara, Özbek, Aymak, Türkmen ve Beluciler başlıca etnik gruplardır.

Afganistan ile İlgili

Afganistan’ın Başkenti, Şehirleri ve Bölgeleri

Afganistan 34 şehir ve 398 ilçeli idari sisteme sahiptir. Ülkenin her şehrinin kendi başkenti ve bölgesel yönetim sistemi vardır. Ülkede şehir ve ilçe yönetimlerinin yanı sıra bölge yönetimleri de mevcuttur. Bölgesel kalkınma ve gözetim bölge idarecileri tarafından yapılmaktadır. Kabil, ülkenin başkenti ve en kalabalık nüfuslu bölgesidir. Ayrıca Kabil şehirleşme ve ekonomik faaliyetlerin yoğunluğuyla da öne çıkmaktadır. 4 milyon nüfuslu Kabil’den sonra Afganistan’ın en büyük şehri Kandahardır.

Afganistan Nerededir?

Afganistankuzeyi ve güneybatısı düzlüklerle çevrili denizden uzak bir kara ülkesidir. Güney Asya ve Orta Asya sınırlarında bulunsa da etnik ve kültürel bağlarından dolayı Orta Doğu’nun bir parçası olarak da görülür. Ülke engebeli arazisi ve yetersiz su kaynakları nedeniyle tarıma elverişsizdir.

Afganistan’a Nasıl Gidilir?

Afganistan’ın başkenti Kabil’e İstanbul üzerinden direkt ve aktarmalı birçok uçuş seçeneği bulmak mümkündür.

Afganistan’a Ne Zaman Gidilir?

Afganistan’ı ziyaret etmek için en uygun mevsimler sonbahar ve ilkbahardır. Özellikle başkent Kabil’de yaz ayları çok sıcak, kış ayları ise çok soğuk ve kar yağışlı geçmektedir. Bu yüzden seyahat etmeye en elverişli dönem, iklimin daha yumuşak olduğu eylül, ekim veya nisan, mayıs aylarıdır.

Afganistan Kültürü

Afganistan diğer Doğu toplumlarında olduğu gibi muhafazakâr yaşam tarzıyla bilinmektedir. Aile bağlarının kuvvetli olduğu, ataerkil düzen ülke genelinde hissedilmektedir. Afgan toplumunda evin en yaşlısı erkeklerin sözü kural kabul edilmektedir. Aile onuru ve ailenin toplumdaki saygısı her şeyin önündedir. İnsanlar köylerde büyük aileler halinde yaşarlarken, şehirlerde küçük aileler şeklinde yaşarlar. Aynı evde birkaç aile yaşadığı da görülür. Evler genelde büyüktür. Büyük illerde ise aileler genelde küçük aile tipi olarak yaşamaktalar. Yakın akrabaları ile münasebetleri çok sıkıdır. Çocuğun evlendirilmesi, okula gitmesi gibi şeyler babanın vazifesidir. Bunun nedeni, erkeklerin baba desteği olmaksızın tek başına evlenememesidir. Çünkü Afganistan’da başlık parası çok ağırdır. Baba hayattayken çocuklarının düğününü görmek ister. Zira kendisi ölürse çocukları kimse evlendiremez korkusunu taşımaktadır. Afganistan’da genelde kızlar 18, erkekler 20 yaşında evlendirilirler. Küçük yaşta evlendirilmelerinin sebebi de çok çocuk sahibi olmaktır. Çocukların ahlakının bozulmaması için de erkenden evlendirildiği olur.

Afgan Mutfağı

Afgan mutfağı et ve pilav ağırlıklıdır. İnsanlar yemek yerken çatal bıçak yerine ekmek kullanmayı tercih eder. Naan, obi non ve lavaş olmak üzere üç ana çeşit ekmek vardır. İnce,oval, uzun ve beyaz ekmek olan naan afyon ya da susamla pişirilir. Özbek ekmeği olan obi non ise naandan daha incedir ve disk şeklindedir. Lavaş ise en inceleridir ve özellikle et yemeklerini yerken kullanılır.

Devamını Oku

Afganistan'dan Alınacak Hediyelik Eşyalar 

Afganistan özellikle ihracat ürünleri de olan el yapımı halı, kilim ve mücevherleriyle ünlüdür. Başkent Kabil’de birçok farklı bölgede bulunabilecek ürünler anlamlı hediyeler olacaktır.

Afganistan’ın Festivalleri

Afganistan İslam Cumhuriyeti dini bayramların çoşkuyla kutlandığı bir ülke olarak bilinmektedir. Hicri takvime göre belirlenen Aşure, Ramazan ve Kurban Bayramları ve Hz. Peygamber’in Doğumu ülke genelinde kutlanır.

Afganistan’daki Tatiller / Bayramlar / Önemli Günler

• Nevruz (21 Mart),

• Mücahit Günü (27 Nisan),

• Ramazan Başlangıcı (7 Haziran),

• Ramazan Bayramı (7-9 Temmuz),

• Bağımsızlık Günü (18 Ağustos),

• Ahmet Şah Mesud’u Anma Günü (8 Eylül),

• Kurban Bayramı (13-15 Eylül),

• Aşure Günü (12 Ekim),

• Hz. Peygamber’in Doğumu (12 Aralık),

Afganistan’da İklim ve Hava Durumu

Afganistan genelinde sert bozkır iklimi hâkimdir. Yazları sıcak ve kurak geçen topraklarda kışlar ise şiddetli derecede soğuk ve kar yağışlıdır. Ülke geneli kış boyunca beyaz örtü altındadır. Aralık ve şubat ayları arasında don olayları yoğun şekilde yaşanır.

Devamını Oku

Afganistan’ın Kısa Tarihi

Afganistan’da yapılan arkeolojik kazılarda paleolitik, mezolitik, neolitik, bronz ve demir çağlarından kalıntılar bulunmuş ve üzerinde bulunduğu coğrafyanın tarihinin bu dönemlere dek gittiği ortaya çıkmıştır. Bölgede kentsel yaşamamın MÖ 3000 ile MÖ 2000 yılları arasında başlamış olduğu tahmin edilmektedir.

Ticaret yolları üzerindeki bölge birçok kez işgale uğramıştır. Bu yüzden tam olarak dil ve yönetim birliği sağlanamamıştır. Afganistan halkı yakın geçmişe kadar sırasıyla İngiliz, Sovyet ve Amerikan kolonilerine karşı mücadele vermiştir.

Afganistan’ın Ekonomisi

Afganistan ekonomisinin önemli bir kısmını tarım ürünleri oluşturmaktadır.Tarımın %80’ini oluşturduğu ekonominin %10’unu hizmet sektörü kalan %10’unu ise endüstri oluşturmaktadır. Haşhaş, meyve, fındık, yün, pamuk gibi ürünler ihraç edilen tarım ürünleri arasındadır. Tekstil, sabun, gübre, mobilya, ayakkabı, doğalgaz, yağ, kömür, bakır ise başlıca endüstri alanlarıdır. Ülke zengin bakır rezervlerine sahiptir.

 Afganistan'da Din ve İnanç

Afganistan’ın %99’unun Müslüman olduğu bilinmektedir. Halkın %90’ının Sünni, %7 ile %19 arasının ise Şii mezhebinden olduğu düşünülmektedir. 

Afganistan’da Bulunan Türkiye Dış Temsicilikleri

KABİL BÜYÜKELÇİLİĞİ

Adres: Shah Mahmoud Ghazi Street No: 134 Kabul-Afghanistan

Telefon: (00 93 20) 210 15 81

Faks: 00 93 20 210 15 79

[email protected]

http://kabil.be.mfa.gov.tr

Görev Bölgesi: Mezar-ı Şerif Başkonsolosluğu’nın görev bölgesi hariç bütün Afganistan

CEVİZCAN BAŞKONSOLOSLUĞU

Adres: Mir Muhammad Saber Aqcha-i Street South of Hydro Carbon Office Shibirghan City, Jawzjan, Afghanistan

Telefon: +93793507056

[email protected]

MEZAR-I ŞERİF BAŞKONSOLOSLUĞU

Adres: Karte-i Mevlana Celaleddin Muhammed Balkhi, Muhaberat-PTT, P.O. Box: 9 Mazar-e Sharif/ AFGHANISTAN

Telefon: +93 50 204 6131

mserif.bk.mfa.gov.tr

Afganistan’da Konuşulan Diller

Darice ve Peştuca, Afganistan’ın resmi dilleridir. Ülke genelinde iki dillilik oldukça yaygındır. Özbekçe, Arapça, Türkmence gibi azınlık dilleri ise konuşuldukları bölgede resmi dil olarak kabul görebilmektedirler. Urduca ve İngilizce gibi diller de ülkenin eğitimli kesimleri tarafından konuşulabilmektedir.

 

Afganistan Künyesi

  • Yerel saat

    Yerel Saat -

  • Kur Farkı

    Kur Farkı -

  • Priz Tipi

    Priz Tipi Type F / 250V / 16 A

  • Hava Durumu

    Hava Durumu -oCSon Güncelleme: - (TSI)

Yıllık Ortalama Sıcaklık

    • Oca 0oC
    • Şub 0oC
    • Mar 0oC
    • Nis 0oC
    • May 0oC
    • Haz 0oC
    • Tem 0oC
    • Agu 0oC
    • Eyl 0oC
    • Eki 0oC
    • Kas 0oC
    • Ara 0oC

Kısa Kısa

 
Nüfus: 32,564,342
Dili: Darice, Peştuca
Para Birimi: Afgan Afganisi
İklim: Yarı kurak bozkır iklim
Big Mac Index: 1.46