Borçka - Maçahel Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Borçka,Türkiye'nin doğu Karadeniz illerinden Artvin'e bağlı bir ilçedir. Borçka, doğal güzellikleri ve yöresel lezzetleriyle Karadeniz'in başlıca cazibe merkezlerindendir. Camili Maçahel Vadisi'ni de bünyesinde barındıran Borçka ilçesi, ayrıca Karagöl'e de ev sahipliği yapmaktadır. Borçka'da 36 tane köy bulunmaktadır.


Borçka Nerededir? 

Borçka, konumu itibariyle Artvin ve Hopa arasında yer alır. Artvin il merkezine 30 kilometrelik bir mesafede olan Borçka ilçesi, Hopa ilçe merkezine de 36 kilometre mesafede bulunur. 2002 nüfus sayımına göre 22.964 kişinin yaşamını sürdürdüğü ilçenin rakımı 125 metredir. 


Borçka Tarihi

93 Harbi diye de bilinen 1877-78 Osmanlı-Rus Savaşı'nın sonunda Borçka, Rusya'ya bırakılmıştır. 1. Dünya Savaşı'^nı takip eden dönemde ise sırasıyla önce İngiltere işgali altında bulunan ve daha sonra da Gürcistan kontrolüne geçen ilçe, 7 Mart 1921 tarihinde bugünkü Türkiye'nni sınırlarına dahil olarak bucak olmuştur. Borçka, 7 Mart 1928 tarihinden beri bir Türkiye Cumhuriyeti ilçesidir.


Borçka Gezilecek Yerler

Yüzölçümü 762 kilometrekareye yayılan Borçka'nın topraklarının neredeyse tamamı dağlık ve ormanlıkyeşil alanlarla kaplıdır. Özellikle Camili Maçahel vadisinde neredeyse her biri bir anıt olma niteliği taşıyan çok yaşlı ağaçlara rastlamak mümkündür. Borçka ilçesini ziyaret eden turistler, zengin trekking olanakları sunan alanlardan, Borçka'nın temiz yayla havasını solumaktan ve Karagöl çevresinde huzurlu bir yürüyüş ve spor aktivitesi yapmaktan faydalanabilirler. Ayrıca oldukça zengin olan yörenin kültürünü tanıma imkanı da yakalayabilirler. Trekking için çeşitli güzergahları kullanabilecekleri gibi, Borçka'yı ziyaret eden gezginler, Borçka Karagöl çevresinde yeşilinher tonunu keşfedebilir ve adeta birer doğa mucizesi olan ağaçlar ve renkleri sarıya ve kırmızıya çalan yapraklara sahip diğer bitkilerin gölle beraber oluşturduğu eşsiz manzaranın tadını çıkarabilirler. Öte yandan, Karagöl çevresindeki ormanlar ve dağların tepe ve yamaçlarında Nisan ayının sonlarına kadar hala kar görmek mümkündür. 

Deviskel Yaylası ve Borçka Aralık Köprüsü de Borçka ilçesinin mutlaka görülmesi gereken önemli yerlerindendir. Borçka'nın ve belki de ülkemizin en bakir doğal alanlarından biri ise Maçahel Yaylası'dır.


Maçahel 

Maçahel ya da Macahel, Artvin'in Borçka ilçesine bağlı bir yerleşim alanıdır. Yerleşim alanı, Türkiye'nin Gürcistan sınırında bulunan, Karçal dağlarının eteklerindeki bir vadi üzerine kurulmuştur. Yemyeşil doğası, tertemiz havası, ağaçlar ve kuş seslerinin hakim olduğu vadide kültürel olarak yoğun bir Gürcü etkisi görülür. Eski adı "Bicihiani" olan Maçahel'in ismini oluşturan maça ve hel kelimeleri, Gürcüce el ve bilek anlamına gelmektedir.

Borçka'dan Maçahel'e giden yol, doğa harikalarıyla bezelidir. Öyle ki bu yol üzerinde sayısız şelaleye rastlamak mümkündür. Maçahel'e yaklaştıkça rakımın gitgide yükseldiği bu yolda, nisan ve mayıs aylarında dahi tam erimemiş karlara rastlanabilir. Hem doğal hem de kültürel anlamda önemli bir konum olan Maçahel, hem Türkiye hem de Gürcistan tarafından büyük bir özenle korunmaktadır. Maçahel bölgesinde toplamda 18 köy yer alır. Türkiye ve Rusya arasında 1921 yılında imzalanan sınır anlaşmasına göre Gürcistan sınırımızdaki 6 köy ülkemiz sınırları içerisinde kalmış, 12 köy ise Gürcistan'a bırakılmıştır. Türkiye sınırları içerisinde yer alan bu köyler; Camili, Efeler, Kayalar, Uğur, Düzenli ve Maral köyleridir.
 

Maçahel'de Ne Yenir?

Maçahel Yaylası'nda bal, patates, peynir, kaymak, mısır ekmeği gibi çeşitli gıdalar yetiştirilmekte ve elde edilmektedir. Ancak Maçahel'in en geleneksel gıdasından söz edecek olursak, bu Maçahel'in meşhur Kafkas balı olacaktır. Yöresel balıyla ünlü olan Maçahel'de TEMA tarafından yapılan eğitimler sonucunda arıcılık en temel geçim kaynaklarından biri haline gelmiştir. Maçahel'de ayrıca bir tane de Bal Festivali düzenleniyor.

Ayrıca tıpkı Arhavi'de olduğu gibi Maçahel'de de karalahana vazgeçilmez bir besin. Maçahel'in en lezzetli ve geleneksel yemeklerinden biri, karalahana sarması. Maçahel lezzetleri listesine Karadeniz bölgesinin enfes hamur işi yemeklerinden siloru (ya da siron) da ekleyebiliriz.


Maçahel'de Gezilecek Yerler

Maçahel, doğu Karadeniz'in hem kültürel hem de doğal zenginlikler itibariyle eşi benzeri bulunmayan bir cennet köşesidir. Maçahel'de görülmesi gereken birçok doğa harikası mevcuttur.


Küçükyayla Geçidi

Maçahel'e Küçükyayla Geçidi'nden geçilir. Küçükyayla Geçidi, yine nisan ayında karlarla kaplı olarak görebileceğiniz, rakımın 1860 kilometre olduğu bir bölgedir. Öyle ki nisan sonunda bu bölgedeki Karçal Dağları'nda boydan yüksek kar tepeleri mevcuttur.


Maral Şelalesi

Halk tarafından "yeryüzü cenneti olarak adlandırılan Maral Şelalesi, Türkiye'nin ilk ve tek biyosfer rezerv alanı olan Camili Havzası'nda yer alır. Macahel, 2005 yılında UNESCO tarafından tescillenmiş olup, dünyada ekosistemi bozulmamış olan ender biyosfer alanlarındandır.


Camili Maçahel 

Camili Köyü Camii, 1855 yılında gerçekleşen bir çığ felaketinde yıkılan camii yerine, Arhavili ustalar tarafından yeniden yapılmıştır. Çeşitli ve çok yaşlı ağaçların bulunduğu Maçahel vadisinde yer alan bu camii, ahşaptan yapılmış olup, kesinlikle ziyaret edilmeye değer bir yapıdır.