Artvin Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Karadeniz Bölgesi’nin doğu Karadeniz Bölümü’nde bulunan Artvin, zorlu ve engebeli coğrafyaya sahip olmasına rağmen doğal güzellikleri, kültürel zenginlikleri ve tarihî yapısıyla öne çıkan bir şehirdir. Artvin ilinin kuzeyde Karadeniz’e sınırı bulunurken doğu ve güneydoğusunda Ardahan, güneyinde Erzurum, batısında ise Rize bulunurken şehrin kuzeybatı sınırları Gürcistan ile çevrilidir. Zirveleri karlar ile kaplı olan dağları, Çoruh Nehri’nin oluşturduğu vadi ve kanyonları, yüksek dağların içinde oluşan krater gölleri gibi doğal güzellikleri ile öne çıkan Artvin, doğa turizmi konusunda son yıllarda ülkemizde öne çıkan önemli yerleşim yerlerinden biri olmuştur. “Alternatif turizmde alternatifsiz il” sloganıyla bilinen Artvin’de geçmişte burada yaşamış olan uygarlıkların yaptırdığı manastırlar, kiliseler, camiler ve köprüler gibi birçok tarihî eser ile birlikte doğal güzellikler içinde bulunan trekking parkurları ve Çoruh Nehri’nde ve Barhal Çayı’nda yapılmakta olan rafting & kano gibi alternatif sporlarıyla ziyaretçilerine birçok alternatif sunmaktadır. Artvin ilinin sembolü boğadır.

Devamını Oku

Artvin ile İlgili

Artvin Nerededir?

Artvin, Karadeniz Bölgesi’nin Doğu Karadeniz Bölümü’nün en doğusunda bulunan ve Gürcistanile sınırı bulunan bir şehirdir. 7.359 kilometre kare yüz ölçümüne sahip Artvin ilinin komşu illeri olarak doğu sınırında Ardahan, güneyinde Erzurum, batısında ise Rizebulunmaktadır. Kuzeyde Karadeniz kıyılarına sınırı olan şehrin kuzeybatı sınırı Türkiye’yi Gürcistan’a bağlayan sınırlar ile çevrilmiştir.

2017 yılı başı itibariyle 166.143 kişilik nüfusa sahip Artvin, nüfus açısından Türkiye’nin en düşük nüfusa sahip şehirlerinden biridir. Şehirde il merkezi ile birlikte toplam 9 ilçe ve bu ilçelerde 38 mahalle ile 320 köy bulunmaktadır.

Artvin şehir merkezinden en yakın komşu il merkezi Ardahan olup 115 kilometrelik bir uzaklıkta bulunmaktadır. En uzak komşu il merkezi ise 196 kilometre ile Erzurum’dur. Artvin il merkezinden Gürcistan sınırı ise 100 kilometreden düşük bir uzaklıkta bulunurken, Karadeniz sınırında bulunan Hopa ilçesinden Gürcistan sınırı sadece 20 kilometredir.

Artvin, Türkiye’nin en önemli metropolü olan İstanbul’a; Sakarya, Merzifon, Giresun, Trabzon ve Rize üzerinden 1.346 kilometre uzaklıkta iken başkent Ankara’ya 1.045 kilometre uzaklıktadır. Ege’nin en büyük şehri olan İzmir’den Artvin’e olan uzaklık ise 1.640 kilometredir.

Artvin’e Nasıl Gidilir?

 

Artvin, Karadeniz Bölgesi’nin en doğusunda Gürcistan sınırında bir il olması nedeniyle ülkemizin yoğun nüfusu olan yerlerine uzak yerleşim yerlerinden biridir. Ancak bu durum Artvin’e ulaşımı zorlaştırmamaktadır. Artvin iline kara yolu ve hava yolu ile kolayca ulaşmak mümkünken dolaylı yoldan tren ile de ulaşılabilir.

Devamını Oku

Artvin’e Ne Zaman Gidilir?

Artvin, sunduğu tarihî çeşitlilik, kültürel zenginlikler ve doğal güzellikler bakımından her dönem ziyaret edilebilecek bir şehir olarak öne çıkmaktadır. İklimsel açıdan bakıldığında Artvin, Karadeniz Bölgesi’nin en doğusunda bulunan il olarak Karadeniz ikliminin tipik özelliklerini en belirgin şekilde göstermektedir. İl merkezi ve kıyı ilçeleri ılık ve yağışlı bir iklime sahipken şehrin yüksek kesimlerinde kış dönemi boyunca yoğun kar yağışları da gözlemlenmektedir. Şehir neredeyse her dönem yağış alırken, en yüksek yağış ortalaması aralık aylarında gözlemlenirken en düşük yağış oranı ise temmuz aylarında gerçekleşmektedir. Şehirde yıl boyunca ortalama sıcaklıklar 0 derecenin altına düşmezken, en soğuk ay ortalama 2,8 derece ile ocak ayları iken en sıcak ay ise 21 derecelik ortalama ile ağustos aylarıdır.

Artvin’e ne zaman gitmek gerektiği sorusu yapılacak ziyaretin içeriğine göre değişecektir. Eğer kayak gibi kış sporları için gidilmek isteniyorsa şehri ziyaret etmek için en ideal dönem kasım – nisan arasıdır. Kar kalınlıkları özellikle kış aylarında en üst seviyelerde iken kış turizmi şehirde nisan ayına kadar devam eder.

Şehrin tarihini ve doğasını daha iyi iklim şartlarında keşfetmek isteyenler için ise en ideal dönemler yağışın da en düşük seviyelerde gezdiği mayıs – ağustos ayları arası olacaktır. Şehir bu dönemlerde doyasıya gezmek ve tüm doğal güzellikleri keşfetmek için daha ılıman bir iklim sunar.

Artvin’i ziyaret etmek için en iyi dönemlerden biri ise boğa güreşlerinin yapıldığı Artvin Kafkasör Kültür Turizm ve Sanat Festivali’nin olduğu dönemdir. Her sene haziran ayında yapılan festival boğa güreşleri ile özdeşleşse de festival boyunca şehirde birçok etkinlik de yapılır. Artvin’de yerli ve yabancı turistler tarafından ilgi ile takip edilen festival Artvin’e gitmek için en ideal dönemlerden biri olarak önerilmektedir.

Artvin’de Nerede Kalınır?

Özellikle son yıllarda doğa tutkunlarının gözdelerinden biri olarak Doğu Karadeniz’in en önemli turistik merkezlerinden biri olan Artvin’de konaklama seçenekleri de gün geçtikçe artmaktadır. Artvin’de bulunan konaklama imkânları ziyaretçilerine farklı çeşitlerde konaklama şansı sunmaktadır. Artvin’e doğa turizmi için gelen ziyaretçiler içinde yaylalarda, doğanın içinde bulunan yayla evleri gibi imkanlar bulunurken, şehir merkezinden uzaklaşmamak isteyenler için de şehir merkezinde veya ilçe merkezlerinde butik otellerden lüks otellere kadar birçok seçenek konaklama seçeneği bulunmaktadır. Artvin’in turistik aktiviteleri şehir merkezinde toplanmadığı ve doğa turizmine dayandığı için konaklama seçenekleri de çevre ilçelerde ve yaylalarda yoğunlaşmıştır. Bu seçenekler hem düşük hem de yüksek bütçe ile konaklama gerçekleştirmeyi bekleyen seyahatseverlerin beklentilerini karşılamaktadır.

Devamını Oku

Artvin Otelleri - Artvin Otel Fiyatları

Geçmişi MÖ 3000’li yıllara dayanan Artvin hem doğal hem de tarihi güzellikleri ile ülkemizin yeşili en bol şehirlerinden biridir. Artvin otelleri kentin gezilecek tarihi yerlerinde ve doğal güzelliklere hâkim manzaralar eşliğinde konaklama imkânı sağlamaktadır. Yeşilin her tonu içinde barındıran, cennet gibi bir yer olan Artvin’de gezip görülecek pek çok yer bulunmaktadır. Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Atatürk’ün en büyük heykeli olan Atatepe, her yıl yerel halkın ve turistlerin en çok ziyaret ettiği önemli yerlerden biridir. Yaban hayatını merak edenler için Borçka Karagöl ve Şavşat Karagöl doğal atmosferi ile gelenleri büyülemektedir. Doğa fotoğrafları çekmekten hoşlanıyorsanız buralarda harika kareler yakalayabilirsiniz. Hopa otellerinde konaklıyorsanız iskelede akşam günbatımını seyredebilirsiniz. Kaçkar Dağları’nın eteğinde 150 metre yükseklikten dökülen Güneşli Köyü Şelalesi ise gürül gürül akan sularıyla beraber doğal yaşlı ormanlara ve bitki çeşitliliğine sahip bir yerdir. 400 yıllık geçmişe sahip Çifte Köprü’yü, Gevhernik Kalesi’ni ve Dolishane Kilisesi’ni, Barhal Kilisesi’ni de listenize eklemekte fayda var. Doğal güzellikleri arasında bulunan Maçahel Vadisi, Bilbilan Yaylası, Beyazsu Yaylası, Kafkasör Yaylası, Kamilet Vadisi, Mençuna Şelalesi ve Cehennem Deresi Kanyonu’nda da yürüyüşler yapabilir ve muhteşem fotoğraflar çekebilirsiniz. Sevdiklerinize veya kendinize doğal ballardan ve el yapımı kilimlerden alabilirsiniz.

 

Devamını Oku

Artvin’de Gezilecek Yerler

Milattan önce 3000’li yıllara kadar giden geçmişi ve eşsiz doğa güzellikleriyle birlikte Artvin, ziyaretçilerine gezilecek görülecek yerler bakımından zengin ve çeşitli bir içerik sunar. Artvin’in turistik olarak gelişimi daha çok doğa turizmi üzerine olsa da şehirde geçmişin izlerini yansıtan birçok tarihî yapı da bulunur. Artvin’de gezilmesi gereken yerler il merkezinin yanı sıra, çevre ilçe merkezlerine, köylerine ve ilçe sınırlarına dâhilinde olan millî parklar olmak üzere geniş bir coğrafyaya yayılmıştır. Şehir merkezi olabildiğince küçük olsa da geniş coğrafyaya yayılmış olan bu güzellikleri keşfetmek için minimum 2 - 3 gün ayırılması önerilmektedir. Ayrıca gezilmesi görülmesi gereken yerler birbirinden uzak olduğu için ideal bir program için araba kiralayarak gezilmesi zaman açısından fayda sağlayacaktır.

Artvin’de Gezilecek Yerler

Artvin’de gezilmesi görülmesi gereken yerler olabildiğince geniş bir coğrafyaya yayılmıştır. Gezilecek görülecek yerler listesinde Artvin il merkezinde şehri tepeden görecek bir noktaya hakim Atatepe, Artvin merkeze yakın bir konumda bulunan Hatila Vadisi Milli Parkı, Artvin – Şavşat yolu üzerinde bulunan Dolishane Kilisesi ve Cehennem Deresi Kanyonu, Şavşat ilçesine bağlı Satlel Kalesi ve Karagöl Sahara Milli Parkı, Borçka – Hopa yolu üzerinde bulunan Ortacalar Çifte Köprü, Arhavi ilçesi sınırlarına dahil Mençuna Şelalesi, Yusufeli ilçesindeki Yaylalar Köyü ve Artvin merkezde bulunan ve her sene Artvin Kafkasör Kültür Turizm ve Sanat Festivali’ne ev sahipliği yapan Kafkasör Yaylası bulunmaktadır. Gezilecek görülecek yerler listesindeki yerlerin tamamı ortalama 400 – 450 kilometrelik bir araba yolculuğu gerektirmektedir.

Devamını Oku

Artvin Şehir İçi Ulaşım

Karadeniz’in doğa güzellikleriyle kendine hayran bırakan şehri Artvin’de şehir içi ulaşımda da seçenekler gün geçtikçe artmaktadır. İl merkezinde gezerken toplu taşımaya pek gerek olmasa da Artvin’de hem il merkezinde hem de çevre ilçelere ulaşım için belediyenin halk otobüsleri, dolmuşlar ve taksi gibi imkânlar bulunur.

Devamını Oku

Artvin Mutfağı

 

Ülkemizin neredeyse her noktasında olduğu gibi Artvin de mutfak açısından son derece gelişmiştir ve birçok seçenek sunar. Artvin mutfağında KaradenizAnadolu ve Gürcü mutfaklarının etkileri hissedilir. Yöre mutfağında süt ve süt ürünlerinden yapılan ve dağ pancarı, kuş yemeği, yaban semizotu, ebegümeci gibi sebze ve kır otlarından yapılan yemekler öne çıkar. Bununla birlikte et yemekleri, hamur işleri, çeşitli çorbalar ve tatlılar da Artvin mutfağında önemli bir yere sahiptir. Artvin’in önde gelen yiyeceklerinden bazıları kuymak, kurutulmuş taze fasulyeden yapılan puçuko, Karadeniz’de neredeyse her ilin mutfağında bulunan karalahana sarması ve yoğurtlu silordur.

Devamını Oku

Artvin’de Alışveriş

Artvin, doğa ile iç içe bir kültürde geliştiği için ülkemizin birçoğunu kaplayan alışveriş merkezi kültürü buraya çok fazla gelmemiştir. Artvin’de alışveriş dendiğinde yöre halkının süt ve süt ürünlerinden veya diğer malzemelerle yapılan doğal yiyecekler, arıcılığın gelişmiş olmasıyla üretilen bal ve el emeği dokuması kilimler gelir.

Devamını Oku

Artvin’de Gece Hayatı

Artvin, Karadeniz bölgesindeki diğer illerdeki gibi gece hayatı konusunda çok fazla seçenek sunmaz. Ancak, Gürcistan’a olan yakınlığı nedeniyle özellikle Hopa ilçesinde akşamları eğlenebilecek kafe, bar gibi bazı mekanlar bulunmaktadır. Ayrıca, fazla olmasa da Türkiye’nin birçok şehrinde olduğu gibi Artvin’de de meyhane tarzı mekânlar bulmak mümkündür.

Devamını Oku

Artvin’deki Festivaller

Artvin ili ve çevre ilçelerinde yoğun bir şekilde katılım ile birlikte sene içerisinde birçok festival ve şenlik düzenlenmektedir. Şehirde düzenlenen festivallerin bazılarının detayları aşağıdaki gibidir:

Artvin Kafkasör Kültür Turizm ve Sanat Festivali

Artvin genelinde en çok katılımın gözlemlendiği Artvin Kafkasör Kültür Turizm ve Sanat Festivali, her yıl haziran aylarında düzenlenen bir festivaldir. Adını düzenlendiği Kafkasör Yaylası’ndan alan festival boyunca halk dansı gösterileri, kortej yürüyüşü, sergi açılışları, konserler ve galeri açılışları gibi birçok aktivite ile birlikte festivalin en önemli aktivitesi olan boğa güreşleri yapılır Eskiden Kafkasör Boğa Güreşleri olarak da bilinen festivalde yapılan boğa güreşlerinde, boğaların zarar görmemesi için belirli kuralların uygulanmaktadır. Artvin ilinin en önemli festivallerinden biri olan Artvin Kafkasör Kültür ve Turizm Sanat Festivali’nin gerçekleştiği dönem, Artvin’e gelmek için ideal dönemlerden biridir.

Devamını Oku

Artvin İçin Faydalı Bilgiler

Jandarma: 156

Ambulans: 112

ArtvinValiliği: 0 466 212 10 08

ArtvinBelediyesi: 0 466 212 37 11

Artvin Künyesi

  • Yerel saat

    Yerel Saat -

  • Kur Farkı

    Kur Farkı -

  • Priz Tipi

    Priz Tipi Type F / 250V / 16 A

  • Hava Durumu

    Hava Durumu -oCSon Güncelleme: - (TSI)

Yıllık Ortalama Sıcaklık

    • Oca 2oC
    • Şub 2oC
    • Mar 4oC
    • Nis 7oC
    • May 12oC
    • Haz 16oC
    • Tem 18oC
    • Agu 20oC
    • Eyl 20oC
    • Eki 18oC
    • Kas 14oC
    • Ara 9oC

Kısa Kısa

Nüfus: 166.143 / İklim: Karadeniz iklimi / Ortalama Kaç Günde Gezilir: 2 – 3 gün