Prizren Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Prizren-Kosova_01.jpg

Kosova’nın yerleşim tarihi M.Ö. 2. yüzyıla kadar dayanan şehri Prizren, halen koruyabildiği tarihi güzellikleriyle turistlerin ilgi odağı olmayı başarmaktadır. Kendi adını verdiği bölgenin idari merkezi olan Prizren, yaklaşık 185 bin kişilik nüfusuyla ülkenin ikinci büyük şehridir. Bu rakamın çoğunluğunu ise Arnavutlar oluşturmaktadır.

Kosova’nın güneybatısında yer alan ve Arnavutluk ile Makedonya ülkeleriyle komşu olan şehir, Şar Dağları’nın eteklerine kuruludur. Köklü tarihi boyunca Roma, Bulgar, Sırp ve Osmanlı hâkimiyetinde kalan Prizre, coğrafi konumundan dolayı her devlet için önemli bir şehir olmuştur. Osmanlı’nın buradaki hâkimiyeti 1912’ye, Birinci Balkan Savaşı’na kadar sürmüştür. Savaş döneminde Sırpların eline geçen şehir, II. Dünya Savaşı’nda İtalya kontrolündeki Arnavutluk tarafından işgal edilmiştir. Bu dönemde sosyalizm ve komünizm hareketleri görülmüştür. Yugoslavya Antifaşist Ulusal Kurtuluş Konseyi (AVNOJ) direniş harekâtı bütün Yugoslavya halklarını birleştirecek bir siyasi programa kavuşmasını sağlamaya çalışmıştır. Bununla birlikte Prizren’de Yugoslavya Sosyalist Federal Cumhuriyeti’nin hükümdarlığı başlamıştır.

542927_c1e36ac1bef8ab4d906bbc1acbfac4be_large.jpg

Tüm bu süreçte yaşanan göçlerden dolayı Kosovoa ve Prizren’deki Türk nüfusunda da gözle görülür bir azalma olmuştur. 1998-1999 yılları arasındaki Kosova Savaşı’nda az hasar gören şehir, 17 Şubat 2008’de Kosova Cumhuriyeti’nin tek taraflı olarak ilan ettiği bağımsızlık ile ülkenin ikinci büyük şehri olarak, bu yeni cumhuriyetteki yerini almış ve büyük bir yeniden yapılanma süreci başlamıştır.

Tüm bu tarihsel olaylardan yapısal anlamda az zarar görmesi sayesinde günümüzde tarihi kalıntılarını hâlâ koruyabilen Prizren’de şimdilerde Arnavutlar, Türkler, Boşnaklar ve Romanlar birlikte yaşamaktadır.

Tanıtım videosu: https://www.youtube.com/watch?v=p-jxBb--Dy8

Prizren ile İlgili

Editörün Kaleminden

Prizren Nerededir?

Kosova’nın güneybatısında yer alan ve Arnavutluk ile Makedonya ülkeleriyle komşu olan şehir, Şar Dağları’nın eteklerine kuruludur.

Prizren’e Nasıl Gidilir?

Türkiye’den Prizren’e direkt uçuş mevcut değildir. Ancak Prizren ile başkent Priştine arasında her 15 dakikada bir otobüs bulmak mümkündür. İki Kent arasında ulaşım yaklaşık bir buçuk saat sürmektedir. Priştine’ye Türkiye’den direkt uçuşlar mevcuttur.

Prizren’e Ne Zaman Gidilir?

Karasal iklimin hâkim olduğu Prizren’de kışlar soğuk ve kar yağışlı, yazlar ise sıcak ve kurak geçmektedir. Yazın sıcaklıklar 24-30 derece arasında seyreder. Kış aylarında sıcaklık -3 dereceye kadar düşmektedir. Prizren’e hem hava sıcaklıkları hem de düzenlenen festivallerden ötürü daha çok haziran-ağustos ayları arasında gidilir.

Prizren’de Nerede Kalmalı?

Son yıllarda artan otel sayısı ve çeşitliliğiyle Prizren’de dilediğiniz tarzda konaklama imkânı bulmanız mümkündür. Eğer kale tarafında konaklarsanız restoran ve barlara yakın olabilirsiniz.

Prizren’de Gezilecek Yerler

Kosova’nın yerleşim tarihi M.Ö. 2. yüzyıla kadar dayanan şehri Prizren, halen koruyabildiği tarihi güzellikleriyle turistlerin ilgi odağı olmayı başarıyor.

Prizren’de görülmesi gereken diğer yerler

Cuma Camii, Maraş, Şemseddin Ahmed Bey Hamamı, Namazgah, Prizren Saat Kulesi, Gazi Mehmet Paşa Hamamı, Aziz Arhancel Manastırı, Aziz Spas Kilisesi, Şeyh Osman Halveti, Bayraklı Camii, Prizren Kalealtı.

Devamını Oku

 Prizren Şehir İçi Ulaşım

Küçük bir şehir olan Prizren’de gezilecek ya da yemek yenilecek noktalara yürüyerek ulaşmak çok basittir. Ancak yine de yürümek istemezseniz, şehirde geniş bir otobüs hattı da mevcuttur.

Prizren Mutfağı

Prizren mutfağı Türk, Arnavut ve Balkan mutfağından etkilenen bir yapıya sahiptir. Börek, sarma, dolma, pide, kebap ya da sucuk gibi tanıdık lezzetler görmek mümkündür. “Fliya” adı verilen Arnavut böreğini ve “sut pide” adlı yöreye özgü şerbetli hamur tatlısını pek çok restoran ve kafede bulabilirsiniz.

Popüler restoranlar

Besimi Beska, Te Syla, Marashi, EGO Restaurant, Vila Park, Te Halimi, Restaurant Mifabeli.

Bahşiş

Prizren restoranlarında garsonlar bahşiş vermenizi beklemez. Ama dilerseniz hesabın yüzde 10-15’ini bahşiş olarak bırakabilirsiniz.

Prizren’de Alışveriş

Büyük alışveriş merkezlerinin olmadığı Prizren’de daha çok küçük dükkanlar, pazarlar, sokak tezgahları ve işportacılar göze çarpmaktadır. Bölgeye özgü telkari işçiliğine özgü özel ürünlerden mutlaka edinin. Şehrin pazarıysa çarşamba günleri kurulmaktadır ve neredeyse her ana sokakta görülebilmektedir.

Prizren Gece Hayatı

Prizren’de hem yerel halk hem de turistlerin gece eğlencesi için seçenekler geniştir. Kafe, bar ve publar daha çok Shadervan Meydanı’nda toplanmıştır. Sinan Paşa Cami’nin arkasında kalan Qarshia adlı barın terasında oturup tarihi alanın keyfini çıkarabilirsiniz. Eğer elektronik müzik seviyorsanız Sharrit sokağındaki Kafic, size göre. Bunlar dışında Scobar, Check-Inn Pub, Barcode ve SH.K.A da ilginizi çekebilecek mekanlar arasında sayılabilir.

Prizren Festivaller

NGOM Fest (Haziran):Şehrin en büyük müzik festivalidir. Ağırlıklı olarak yeni grupların ve sanatçıların tanıtılması için yapılmaktadır.

40 Bunar Fest (Mayıs): Her yıl Lumbardhi Nehri’nde yapılan festivalde katılımcılar birbirleriyle yarışmaktadır.

Dokufest (Ağustos): Uluslararası Belgesel ve Kısa Film Festivali’ne dünyanın her yerinden gelen yaklaşık 200 film gösterilmektedir.

Prizren Resmi Tatiller

Yeni Yıl (1-2 Ocak)

Noel (7 Ocak)

Bağımsızlık Günü (17 Şubat)

Paskalya (27-28 Mart)

Anayasa Günü (9 Nisan)

İşçi Bayramı (1 Mayıs)

Avrupa Günü (9 Mayıs)

Ramazan Bayramı

Kurban Bayramı

Noel (25 Aralık)

*Yanında tarih belirtilmeyen tatillerin günü, yıla göre değişmektedir.

Prizren İçin Faydalı Bilgiler

Acil yardım: 112

Yangın: 112

Polis: 112

Prizren Vize İşlemleri

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının Prizren’e girmek için vize almasına gerek yoktur.

Prizren Türkiye Dış Temsilcilikleri

PRİZREN BAŞKONSOLOSLUĞU

Adres: Hotel Classic Prizren Shuaip Spahiu PN 20.000 Prizren- Kosova

Telefon: +381 29 223 333

Görev Bölgesi: Prizren, Dragash, Rohovec, Suhareka ve Mamuşa

Prizren Para Birimi

Kosova’ya bağlı olan Prizren şehrinin para birimi Euro’dur. 1 TL yaklaşık 0,30 Euro’dur.

Prizren Resmi Dili

Kosova ülkesinde bulunan Prizren’in resmi dili Arnavutça ve Sırpça’dır. Bunlar dışında Boşnakça, Türkçe, Goranice ve Romanca konuşulmaktadır.

Prizren Saat Farkı

Prizren (GMT +2) ile Türkiye (GMT +2) arasında saat farkı yoktur.

Prizren Künyesi

  • Yerel saat

    Yerel Saat -

  • Kur Farkı

    Kur Farkı -

  • Priz Tipi

    Priz Tipi Type F / 250V / 16 A

  • Hava Durumu

    Hava Durumu -oCSon Güncelleme: - (TSI)

Yıllık Ortalama Sıcaklık

    • Oca 0oC
    • Şub 2.8oC
    • Mar 7.1oC
    • Nis 11.9oC
    • May 16.8oC
    • Haz 20.2oC
    • Tem 22.2oC
    • Agu 21.8oC
    • Eyl 18.1oC
    • Eki 12.3oC
    • Kas 6.9oC
    • Ara 1.8oC

Kısa Kısa

Nüfus: 184,586 / Dil: Arnavutça ve Sırpça / Para Birimi: Euro (EUR) / İklim: Karasal / Ortalama Kaç Günde Gezilir: 3 gün