Uludağ Aras Şelalesi

3_L.jpg

Aras Şelalesi, Uludağ Milli Parkı’na oldukça yakın bir mesafede bulunan dağın mucizevi güzelliklerinden biridir. Milli parkın girişinden sağa dönüp ormanlar istikametine giden asfalt yolun devamındaki Soğukpınar Köyü ve yaylaları şelalenin asıl bulunduğu mevkide yer alır. Kar sularını taşıyan ve trekking yolunu barındıran Aras Şelalesi, 15 metrelik bir yüksekliğe sahiptir. Aynı zamanda şelalenin bir de deresi bulunur. Derenin adı da şelale ile aynıdır. Eğer Keten Yaylaları’nın olduğu istikametten yürüyerek buraya ulaşmak isterseniz sizi bekleyen yaklaşık bir saatlik yürüyüş yolunu kat etmeniz gerekir. Ancak bu yorucu yürüyüşün sonunda karşılaşacağınız 1.700 metre yüksekliğindeki şelale tüm yorgunluğunuzu silip atacaktır. Aras, Bursa ilinin en önemli derelerinden olan Nilüfer Çayı’nın da kaynağını oluşturmaktadır.

Aras Şelalesi Hakkında Bilgi 

Uludağ yolundan Millî Park’a gider gibi ulaşabileceğiniz Soğukpınar köyünden yaklaşık olarak 5 kilometre yürüdükten sonra ulaşabileceğiniz serin doğa harikası sizi kendine hayran bırakacak güzellikler arasında başı çekiyor. Sıcaktan ne kadar şikâyet ederseniz edin ayaklarınız suyla buluştuğu zaman yaklaşık olarak 20 saniye tutabiliyorsunuz. Gerek çevrenin serinliği gerekse zeminin yapısı sebebiyle gidilmesi en uygun zamanın yaz olduğu Aras Şelalesi her fırsatta gitmek isteyeceğiniz doğa harikaları arasında bulunuyor.

Doğa yürüyüşü, flora gözlemi ve fotoğraf çekmek için ideal olan Aras şelalesine yaklaşık olarak 1 buçuk saatlik bir yürüyüş ile ulaşılabiliyor.

Ketenli Yaylalarından kuzey yönüne giderek ulaşılan şelale kayaların arasından ve yaklaşık olarak 15 metre yükseklikten dökülür. Şelalenin bulunduğu nokta 1700 metre yükseklikte bulunur ve aynı zamanda Nilüfer Çayı’nın da kaynağı olarak işlev görür.

Ketenli Yayla ve yüründüğü zaman karşınıza çıkan Aras şelalesi karaçam ve meşe ormanlarıyla kaplıdır. Bahar ve yaz aylarında özellikle makro fotoğrafçıların uğrak noktasıdır. Ayrıca endemik bitki türleri açısından da oldukça zengindir.

Aras Şelalesi Giriş Ücreti 

Bir doğal güzellik olan Aras Şelalesi’ne giriş ücreti bulunmuyor.

Aras Şelalesi Kamp 

Bursa’nın doğal güzellikleri arasında bulunan Aras şelalesi doğaseverlerin uğrak noktası olarak büyük beğeni topluyor. Burada gün içinde trekking turları yapabileceğiniz gibi fotoğraf makinenizle de anınızı ölümsüzleştirip ilginç kareler yakalayabilirsiniz. Dilerseniz bu kadar mesafeyi kat etmişken kendinize bir çadır günü ısmarlayabilirsiniz. Bunun için düz bir zemin arayışına girmeli çadırınızı kurmalısınız. Alana ait kamp yeri olarak belirlenmiş bir alan bulunmuyor. Ancak ekip olarak giderseniz hem güvenli hem de keyifli bir gece geçirebilirsiniz.

Aras Şelalesi Gezisinde Dikkat Edilmesi Gerekenler 

Şelaleye giderken çok zorlu bir parkur olmasa da dağlık, taşlık ve ağaçlık alanlardan geçmek durumunda kalıyorsunuz. Bu yüzden rahat spor ayakkabılar bu turun olmazsa olmazı olarak karşınıza çıkıyor. Ayrıca şelale çevresinde ıslanabileceğinizi düşünerek yedek kıyafet almanızda da fayda olacaktır. Suya girip serinlemek isterseniz havlunuzu da çantanıza koyabilirsiniz. Ayrıca çocuğunuzla bu ziyareti gerçekleştirmek istiyorsanız minik doğaseverleri yakın takipte kalmanızda fayda var. Şelaleye de refakatinizle girmesi sağlıklı olacaktır.

Aras Şelalesi Yeme İçme 

Aras şelalesine gidecek olursanız bu uzun yürüyüş yolculuğu boyunca bir büfe ve ya restoran bulamayacağınızı söylemekte fayda var. Günübirlik bir gezi düşünüyorsanız çantanıza sandviç ya da benzeri atıştırmalıklar alabilirsiniz. Açık havada bol oksijeni alınca iştahınızın açılacağından şüpheniz olmasın. Bursa Uludağ yolu arasında ise gidebileceğiniz restoranlar yer alıyor. Turunuzun öncesinde bir yemek molası vermek isterseniz alternatifleri inceleyebilirsiniz.

Zirve Cafe: Soğukpınar Mahallesi, Bursa Uludağ Yolu, Osmangazi / Bursa

Karkay Telesiyej Cafe: Soğukpınar Mahallesi, 16370 Osmangazi / Bursa

Aras Şelalesi Çevresinde Gezilecek Yerler 

Aras şelalesine gitmişken çevredeki diğer doğal güzelliklere de zaman ayırmak isterseniz ilk olarak rotanızın üzerinde bulunan Ketenli yaylası ilk durağınız olabilir. Ayrıca Uludağ’da kayak keyfi de mesafe olarak oldukça yakınınızda olacaktır. Dilerseniz trekkingten sonra konaklama için ve ertesi günü değerlendirmek için Uludağ Millî Parkı’nı ziyaret edebilirsiniz. Şelalelere karşı özel bir ilginiz varsa Suuçtu Şelalesi ve Softaboğan Şelalesi de mutlaka görmeniz gereken yerler arasında bulunuyor.

Aras Şelalesi Nasıl Gidilir?

Nilüfer Çayı’nın kaynağı olan Aras Şelalesi’ne gitmek için en uygun ulaşım aracı şahsî aracınız olacaktır. Toplu ulaşımla gitmenin mümkün olmadığı şelale için ilk olarak Uludağ Millî Parkı’na doğru yol almanız gerekiyor. Parka girmek yerine sağda kalırsanız ormanlar içinde bir yoldan giderek Soğukpınar köyüne ulaşabilirsiniz. Bursa’dan Soğukpınar’a olan mesafenin yaklaşık olarak 30 kilometre olduğunu hatırlatmakta fayda var. Köyden 5 kilometre devam ederseniz Ketenli yaylasına ulaşabilirsiniz. Yaylada yer alan tabelaları takip ederseniz Aras Deresi ve Şelalesi’ne ulaşmış olursunuz.