Türkmenistan Hakkında Temel Bilgiler
Orta Asya’da 488.100 kilometrekarelik bir alanda kurulu olan Türkmenistan, 1991 yılında Sovyetler Birliği’nin dağılmasından sonra bağımsızlığını kazanmıştır. 1995 yılında ise, herhangi bir savaş olasılığı veya uluslararası meselelerde tarafsızlık politikası olan ‘Tarafsız Ülkeler’ arasına katılmış ve bu Birleşmiş Milletler tarafından onaylanmıştır. Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, KKTC, Özbekistan ve Türkiye ile birlikte günümüzdeki yedi bağımsız Türk devletinden biridir ve buna bağlı olarak TÜRKSOY’un üyesidir. Dünyadaki doğalgaz kaynaklarına sahip olan dördüncü büyük ülkedir ve dünya gaz rezervlerinin yüzde 12’si Türkmenistan’dadır. 1993 yılından beri vatandaşlar elektrik, su ve doğalgaz kaynaklarından ücretsiz olarak faydalanmaktadır.
Karakum Çölü’nün ortasında 30 metrelik bir derinliğe sahip Cehennem Kapısı olarak anılan Darvaza Krateri içindeki metan gazı 1971 yılında ateşe verilmiş ve o günden bugüne yanmaya devam etmektedir. Daşoğuz ilinde bulunan Köhne Ürgenç isimli ortaçağ harabeleri, Hazar Denizi’ne kıyısı bulunan sörf ve su aktiviteleri yapıldığı Avaza Milli Turizm Bölgesi, beyaz binaların şehri Aşkabat ve burada bulunan Türkmen Halı Müzesi ülkede görülmeye değer yerler arasındadır. Binicilik kültürü ve at cinsleriyle önde olan ülkenin Aşkabat Hipodromu da mutlaka görmeniz gereken yerlerden biridir. Türkmenistan gezilerinin bir diğer olmazsa olmazı da Karakum Çölü’nde bir vaha şehri olan Merv’dir.
Başkent Aşkabat’ta Türkler ve Türkmenlerin ortak atası olan ve Osmanlı Devleti kurucusu Osman Gazi’nin babası Ertuğrul Gazi’nin isminin verildiği büyük Ertuğrul Gazi Camii bulunmaktadır.