Kazakistan

Kazakistan’ın Başkenti, Şehirleri ve Bölgeleri

Başkenti Astana olan Kazakistan, 5 coğrafi bölgeye 14 eyalete ayrılır. Bu bölgeler Merkez Kazakistan, Kuzey Kazakistan, Güney Kazakistan, Doğu Kazakistan ve Batı Kazakistan’dır. Eyaletleri ise Akmola, Aktöbe, Almati, Atırav, Batı Kazakistan, Doğu Kazakistan, Güney kazakistan, Jambıl, Karagandı, Kızılorda, Kostanay, Kuzey Kazakistan, Mangistav ve Pavlodar’dır. Bu eyaletlerde toplam 319 il vardır. Eski başkenti Almaata (Almati) olan Kazakistan’ın en önemli ikinci şehridir. Diğer önemli şehirleri Atyrau, Baykonur, Çimkent, Ekibastuz, Karaganda, Kostanai, Taraz, Semey, Kızılorda, Pavlodar, Öskemen Uralsk ve Turkestan’dır.

Kazakistan Nerededir?

Toprakları Doğu Avrupa’dan Orta Asya’ya kadar yayılan Kazakistan’ın kuzeyinde Rusya, güneyinde Türkmenistan, Özbekistan, Kırgızistan, doğusunda iseÇin Halk Cumhuriyeti bulunur. Ülkenin Aral ve Hazar Gölü’ne kıyısı vardır.
 

Kazakistan’a Nasıl Gidilir?

Kazakistan’a İstanbul’dan ve Ankara'dan haftada hemen her gün direkt ve aktarmalı uçuşlar vardır. Bu uçuşlar Almaata ve Astana’ya yapılmaktadır.

Kazakistan’a Ne Zaman Gidilir?

Tipik bir kara iklimine sahip olan Kazakistan’ı gezmek için en uygun aylar havaların ısındığı bahar ve yaz aylarıdır. Kasım ayında sıcaklıklar düşmeye başlar. Eylül ayı da uygun bir seyahat zamanı olabilir.

Kazakistan Kültürü

Müslüman bir ülke olan Kazakistan’da kültür ülkemize çok benzer. Domuz ürünleri ve alkol tüketimi açısından bir kısıtlama olmasa da inanç bağlamında tüketim tercihleri söz konusudur. Her ne kadar bir İslam ülkesi olsa da Sovyet döneminden kalma bir takım kültürel yapılar da devam etmektedir. Dolayısıyla Kazakistan’da başkalarının işine karışmak, seyirci olmak ya da müdahil olmak ayıplanan bir davranıştır. Bu yüzden, ziyaretiniz sırasında kültürel kodlara birebir uymasanız da eleştirel bakışlara maruz kalmanız pek söz konusu değildir. Yüksek sesle konuşmak, kabalık, kamusal alanda rahatsızlık verici derecede alkol almak ve zenginliğiyle hava atmak gibi davranışlar ayıplanır.

Kazakistan Mutfağı

Kazak mutfağı yüzyıllar öncesine dayanan temelleriyle çok zengindir. Göçebe Orta Asya Türk kültürünün etkisinde gelişmiş bir mutfaktır. Dolayısıyla et ve süt ürünleri mutfağın başlıca malzemeleridir. Kazak mutfağının Türk mutfağıyla ortak özellikleri ayran ve sucuk gibi gıdalardır. Kımız ile deve sütünden yapılan şubat da tüketilen içecekler arasındadır. Suret denilen kuru etleri çok lezzetlidir. En meşhur yemekleri ise beşparmak adlı et yemeğidir. Sebzelerle haşlanmış etin, mantı hamurundan yapılmış ve aynı suda haşlanmış hamur parçaları üzerinde servis edildiği bu yemek elle yendiği için bu adı alır.

Kazaklarda mantı bizim mantımızdan daha büyük hamur parçalarıyla yapılır.

En meşhur tatlıları kızarmış hamurdan yapılan bavursak ya da çelpek adıyla anılan tatlıdır. Kesbe koje adlı etli erişte çorbası ise özellikle nevruzda tüketilen yerel bir lezzettir.

Kazakistan’dan Alınacak Hediyelik Eşyalar

photo

Kazakistan’da hediyelik eşyalar çoğunlukla keçe, ahşap, deri, gümüş ve altından yapılır. En popüler hediyelik eşya keçeden yapılmış oyuncak devedir. Yurta isimli geleneksel çadır da yine en popüler keçe eşyalar arasında yer alır. Dombra isimli yerel müzik aletinin maketleri ve geleneksel kostüm giydirilmiş Kazak bebekler de güzel hediye seçenekleri arasında sayılabilir.

Kazakistan’ın Festivalleri

post8big1.jpg

Kazakistan’ın festival bazında en aktif şehirleriAlmaata, Karagandave Astana’dır. Ulusal ve dini bayramlar dışında kutlanan en önemli gün Nevruz’dur. 21-22 Mart tarihlerinde kutlanan Nevruz esnasında meydanlara kurulan sahnelerde ücretsiz konserler düzenlenir ve yine ücretsiz yiyecek içecek servisi yapılır. Haziran ayında Almaata’da Tengri’nin Ruhu adlı iki günlük etnik müzik festivali düzenlenir. Temmuz ayında Astana’da Aksiyon Filmleri Festivali düzenlenir. Almaata’da ağustos ayında Four E adında düzenlenen New Age festivali her yıl dağ üzerinde değişik bir lokasyonda yapıldığı için çok ilgi görür. Eylül ayında yine Almaata’da düzenlenen Elma Festivali de görmeye değerdir.

Kazakistan’daki Tatiller / Bayramlar / Önemli Günler

· Yeni Yıl (1 Ocak)

· Ortodox Noeli (7 Ocak)

· Kadınlar Günü (8 Mart)

· Nevruz (21 Mart)

· Nevruz’un 2. Günü (22 Mart)

· Nevruz’un 3. Günü (23 Mart)

· Zafer Günü (9 Mayıs)

· Başkent Günü (6 Temmuz)

· Anayasa Günü (30 Ağustos)

· İlk Başbakan Günü (1 Aralık)

· Bağımsızlık Günü (16-17-19 Aralık)

· Kurban Bayramı

Kazakistan’da İklim ve Hava Durumu

Kazakistan, denize kıyısı olmayan ve kıta ortasında yer alan konumu nedeniyle kara iklimine sahiptir. Kışlar sıcak ve kurak, kışlar soğuk ve kar yağışlıdır. Ocak ayında sıcaklıklar -19 ile -4 derece arasında seyreder. Temmuz ayında ise 19 ile 26 derece arasında değişkenlik gösterir.

Kazakistan’ın Kısa Tarihi

Orta Asya Türk boylarından olan Kazaklar’ın tarihte kurdukları ilk devlet Nogay Hanlığı’dır. Daha sonra Kazak Hanlığı’na dönüşen bu devlet 1847 yılında kadar Orta Asya’da tüm türk boylarının altında yaşadığı bir devlet olmuştur. 1847’de Rusya’nın hâkimiyeti altına giren Kazaklar, Çarlık Rusyası’nın devrilmesiyle kısa bir süre bağımsızlık yaşasalar da 1920 de Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği hâkimiyetine girmişlerdir. SSCB’nin 1991 yılında dağılmasıyla Kazakistan bağımsız bir devlet olmuştur.

Kazakistan’ın Ekonomisi

Kazakistan petrol, uranyum, demir ve altın rezervleri açısından çok zengindir. Hem yer altı kaynakları hem de tarım alanları açısından çok zengin olan ülkede kişi başında düşen gayri safi yurt içi hasılat 7.000 dolar seviyesindedir. Dünyadaki kromun yüzde 26’sı, altının yüzde 20’si ve uranyumun yüzde 17’si Kazakistan rezervlerinde bulunmaktadır. Ülkenin ana gelir kaynağı yer altı kaynaklarının ihracatına dayanır. Toplam yer altı zenginlikler 2 trilyon dolardan fazla bir değer oluşturmaktadır.

Kazakistan’da Din ve İnanç

Kazak nüfusun yüzde 70’lik büyük kısmını Müslümanlar oluşturmaktadır. Resmi bir din tanımının olmadığı ülkede yüzde 26 oranında Hristiyan yaşar. Nüfusun geri kalanını ise Budist, Yahudi ve herhangi bir dine mensup olmayan kesim oluşturmaktadır.

Kazakistan’daki Türkiye Dış Temsilcilikleri

ASTANA BÜYÜKELÇİLİĞİ

Adres: Taşenova Cad. No:3 Blok A Astana

Telefon: +7 7172 704 704

Faks: +7 7172 204 531, +7 7172 204 538

[email protected]

http://astana.be.mfa.gov.tr

Görev Bölgesi: Kazakistan

ALMATI BAŞKONSOLOSLUĞU

Adres: TOLE BI, 29 480100 ALMATY

Telefon: 00 7727 278 41 65 - 00 7727 278 41 77 - +7 701 971 62 80 (Nöbetçi Telefon)

Faks: 00 7727 278 41 68

[email protected]

http://almati.bk.mfa.gov.tr

Görev Bölgesi: Almatı Şehri, Almatı Eyaleti, Kızılorda Eyaleti, Güney Kazakistan Eyaleti, Jambıl Eyaleti

AKTAU BAŞKONSOLOSLUĞU

Adres: 15. Microdistrict Samal No.56 130000 Aktau / Kazakhstan Aktau

Telefon: +7 7292 424 300

Faks: +7 7292 424 329

[email protected]

http://aktau.bk.mfa.gov.tr/

Kazakistan’da Konuşulan Diller

Kazakistan iki dilli bir ülkedir. Ülkede resmi olarak kabul edilen ilk dil Kazakça nüfusun yaklaşık yüzde 65’i tarafından konuşulmakta ve Türkçeyle de benzerlikler göstermektedir. İkinci resmi dil Rusça ise daha ziyade yönetim ve ticaret ilişkilerinde kullanılan dil olup yine Kazak nüfusun tamamına yakını tarafından ikinci dil olarak bilinmektedir.

Kazakistan Künyesi

  • Yerel saat

    Yerel Saat -

  • Kur Farkı

    Kur Farkı -

  • Priz Tipi

    Priz Tipi Type C / 250V / 2.5 A

  • Hava Durumu

    Hava Durumu -oCSon Güncelleme: - (TSI)

Yıllık Ortalama Sıcaklık

    • Oca -12.9oC
    • Şub -12.3oC
    • Mar -4.3oC
    • Nis 8.7oC
    • May 16.2oC
    • Haz 22.5oC
    • Tem 24.3oC
    • Agu 22.4oC
    • Eyl 15.1oC
    • Eki 6.3oC
    • Kas -2.7oC
    • Ara -10.3oC

Kısa Kısa

Nüfus: 18.157.122 Dili: Kazakça, Rusça Para Birimi: Tenge İklim: Karasal İklim