Kayseri ve Yakınlarında Mutlaka Görülmesi Gereken Yerler

Türkiye’nin merkezi şehirlerinden biri olan Kayseri, 1 milyonun üzerinde nüfusa sahip şehirlerden biridir. Yozgat, Nevşehir, Adana ve Niğde gibi şehirlerle komşu olan Kayseri, tarihi ve doğal güzellikleri görülmeye değer Anadolu şehirleri arasında yer almaktadır. Kayseri şehrinde gezginler için görülmesi gereken pek çok yer bulunuyor. Sizler için başlıca yerleri derledik.

1- Kayseri Kalesi

Anadolu’nun hemen her şehrinde şehirle özdeşleşmiş olan bir kale bulunmaktadır. Kayseri’de bulunan Kayseri Kalesi şehrin sembolik yapıları arasında sayılmaktadır Kayseri Kalesi’nin M.S. 3. yüzyılda İmparator Gordianus döneminde yapılmış olduğu bilinmektedir.

Kayseri Kalesi

2- Osmanlı Sokağı – Talas

Osmanlı Sokağı, her yaştan insanın ilgisine hitap eden keyifli bir gezinti adresi. Osmanlı Sokağı, hem üniversite öğrencisi gençler hem de orta yaşlı vatandaşların gezip dolaşacağı, yemek dükkanlarında lezzetler deneyimleyeceği ve sanat severlerin de ilgisine hitap edebilecek atölyelerin bulunduğu bir sokaktır.

3- Panaya Kilisesi – Talas

1886 yılında yapılmış olan Panaya Kilisesi, 1925 yılında camiye çevrilip ibadete açılmıştır. Orijinalinde kilise olan bu yapının haçvari bir plan şeması vardır. Caminin teras kısmının altında bulunan dükkanlar günümüzde kültürel amaçlı kullanılmaktadır.

4- Ali Dağı Sarnıçlı Yeraltı Şehri

Kayseri’nin Talas ilçesinde bulunan tarihi yerlerden birisi Ali Dağ Yeraltı Şehri’dir. Ali Dağı’nın eteklerindeki 1300 yıllık yeraltı şehri ile sarnıcın Bizans dönemine ait olduğu bilinmektedir. Yeraltı şehrinin bilindiği üzere 2 adet giriş kapısı vardır. Ayrıca yeraltı şehrinin şimdiye dek 300 metresine inilebilmiştir. Birbiri ile bağlantılı olan odalardan oluşan yapıda tünel ve ibadet odaları da bulunmaktadır. Ali Dağı Yeraltı Şehri ve Sarnıcı Kayseri çevresinde ziyaret edilmesi gereken en önemli tarihi yapılar arasında yer almaktadır.

2

5- Meryem Ana Kilisesi

Kiçikapı Meydanı’nda bulunan Meryem Ana Kilisesi, yapım tarihi tam olarak saptanamamış tarihi eserlerdendir. Bu tarihi kilisenin önceden fresklerle süslü olduğu bilinmektedir. Ancak günümüzde bu süslü freskler varlığını sürdürememiştir. Kayseri’nin sembolik yapılarından biri olan bu kilise günümüzde son olarak alınan kararla şehir kütüphanesine çevrilmiştir.

6- Gevher Nesibe Medresesi- Selçuklu Uygarlığı Müzesi

Gevher Nesibe, Anadolu Selçuklu Devleti hükümdarı I. GıyaseddinKeyhüsrev’in kız kardeşidir. GıyaseddinKeyhüsrev bu medreseyi kız kardeşinin vasiyeti üzerine yaptırmıştır. İnşasına 1204 yılında başlanan medrese, Anadolu’daki ilk uygulamalı tıp medresesi olma özelliğine sahiptir. Eski Türklerde akıl hastaları için uygulanan su ve müzik sesi ile tedavi yöntemleri bu medresede kullanılagelmiştir. Selçuklu mimarisi ve Selçuklu taş işçiliğinin en güzel örneklerinden biri olarak karşımıza çıkan Gevher Nesibe Medresesi, Kayseri ve çevresinde tarihin izlerini yansıtamaya devam eden yapılar arasındadır.

7- Hunat Hatun Külliyesi – Kayseri

1238 yılında I. Alaaddin Keykubat’ın karısı MahperiHunat Hatun’un yaptırdığı Hunat Hatun Külliyesi, cami, hamam, türbe ve medreseden oluşmaktadır. Hunat Hatun Külliyesi, Selçuklu mimarisinin en güzel örneklerinden biri olarak karşımıza çıkıyor. Geometrik şekillerle bitki figürleri hoş bir uyum içerisinde Hunat Hatun Külliyesi’nde sergilenmiştir. Anadolu’da Selçuklu mimarisini en iyi şekilde yansıtan yapılardan birisi olan Hunat Hatun Külliyesi, Kayseri gezisine çıkan tüm gezginlerin ilgi odağı olacak adreslerden birisidir.

8- Kayseri Mahallesi

Kayseri Mahallesi, Kayseri kültürünü en iyi şekilde yansıtan adreslerden birisidir. Kayseri kültürüne has evlerin bulunduğu bu mahalle, çeşitli esnaf grupları ile de sıcak bir mahalle ortamını yansıtmaktadır. Kayseri yemeklerinin, sanat eserlerinin ve Kayseri’ye ait çeşitli gelenek göreneklerin yakından deneyimlenebildiği Kayseri Mahallesi, yolu Kayseri’ye düşen tüm gezginleri ağırlamaktadır. 88 dönümlük arazi üzerindeki bu mahalle, geçmiş ile gelecek arasında bir köprü niteliği de görmektedir.

9- Ağırnas Yeraltı Şehri

Kayseri’de bulunan tarihe ışık tutan yeraltı şehirlerinden biri de Ağırnas yeraltı şehridir. Yaklaşık 3000 yıl öncesine dek ulaşan köklü tarihi ile dikkat çeken bu yeraltı şehri, tarihte büyüleyici bir yolculuğa çıkmak isteyenler için en doğru adreslerden biridir. Bölgenin dikkat çeken özelliklerinden birisi özellikle Avrupa pazarında çokça ilgi gören bazı ticaret ürünlerinin varlığıdır. Bir dönem Taşören olarak da anılan Ağırnas yeraltı şehri, sonradan eski ismini almıştır.

10- Erciyes Dağı

3.917 metre yüksekliği ile Anadolu’nun en yüksek noktalarından biri olan Erciyes Dağı, Kayseri’nin de sembolü olmuş doğal güzelliklerden biridir. Bulutların üzerinde karla kaplı eşsiz manzaraların adresi olan Erciyes Dağı, Kayseri gezisinde doğayı en derinden hissetmek isteyenler için uğranılması gereken duraklar arasındadır.

3

11- Sultan Sazlığı

Erciyes’in kuzeyinde bulunan Sultan Sazlığı, şehir merkezine 70 km uzaklıktadır. 300 civarında kuş türüne ev sahipliği yapan Sultan Sazlığı’nda ayrıca 400 civarı da bitki türü bulunmaktadır. Yeşil ve mavinin harika uyumunun yaşandığı sazlıkta doğa ile iç içe yürüyüşler yapabilirsiniz. Erciyes eteklerinde keyifli yürüyüşler planlayanlar için Sultan Sazlığı harika bir seçenek.

12- Kapuzbaşı Şelaleleri

Kapuzbaşı Şelaleleri, Yahyalı ilçesine bağlı olan Kapuzbaşı köyünün sınırları içerisindedir. Kapuzbaşı Şelaleleri’ni özel kılan şeylerden birisi şelalelerden birinin Türkiye’nin en yüksek şelalesi olmasıdır. Bu şelale aynı zamanda dünyanın da en yüksek ikinci şelalesidir. Bu yönüyle önemli bir unvanı da elinde bulunduran Kapuzbaşı Şelaleleri, Kayseri gezisinin olmazsa olmaz duraklarındandır.

13- Anadolu Harikalar Diyarı

Anadolu Harikalar Diyarı, Kayseri Belediyesi tarafından 2013 yılında hizmete açılmış olan hayvanat bahçesidir. 800.000 metrekarelik bir alanı kaplayan tesiste ayrıca buz pisti, su kaypark, çeşitli eğlence merkezleri ve spor alanları da bulunuyor. Oldukça güzel bir görünüme sahip olan bu tema park, bu başarısını aldığı ödüllerle de kanıtlamıştır.

14- Yamula Göleti

Kayseri’nin 25 km kuzeybatısında bulunan Yamula Göleti, 27 Aralık 2003 tarihinde su tutmaya başlamıştır. 65kmx10km boyutlarındaki bu büyük gölet, aynı zamanda baraj olarak kullanılmaktadır. Kayserini baraj gölü olan Yamula Göleti’nde yüzme, kürek, yelkenli ve kano yarışlarıdüzenlenmektedir.

15- Sarımsaklı Göleti – Bünyan

Kayseri il sınırları içerisindeki Sarımsaklı Çayı üzerinde bulunan Sarımsaklı Baraj Göleti, 1966-1968 yıllarında sulama amacı ile inşa edilmiştir. 6.400 hektarlık bir alana sulama hizmeti sağlayan gölet, Kayseri’nin doğal güzellikleri arasında dikkat çekiyor.

16- Şıhlı Göleti - Develi

ŞıhlıGöleti, Kayseri'nin Develi ilçesine bağlı Şıhlı kasabasının güneybatısında bulunmaktadır. 1986 yılında proje yapılışına başlanan gölet toplamda 9.000 metre ana kanala sahiptir. Gölette depolanan su Şıhlı Kasabası ile Yeniköy yerleşim yerlerinin su ihtiyacını karşılamaktadır. Sulama konusundaki faydalarının yanı sıra doğal görüntüsü ile de etkileyicidir. 

17- Ağcaşar Göleti – Yahyalı

AğçaşarGöleti Kayseri’de Yahyalı Deresi üzerinde bulunmaktadır. Sulama amacıyla 1979-1987 yılları arasında yapılan barajın bulunduğu gölet, 4,17 kilometre karelik bir alanı kaplamaktadır. Kayseri’nin kendine has güzellikleri ile dikkat çeken göletlerinden biri olan AğçaşarGöleti, güzel fotoğraflar da çekilebilecek bir yerdir.

18- Bahçelik Göleti – Pınarbaşı

Kayseri’den Pınarbaşı’na gidiş yolu üzerinde Pınarbaşı merkeze 5-10 km kala Bahçelik Göleti ile karşılaşırsınız. Kayseri’nin eşsiz doğal güzelliklerinden biri olan Bahçelik Göleti, keyifli vakit geçirmek isteyenlerin de uğrak mekanlarındandır.

19- Sarıgöl – Erciyes

Yürüyerek veya araçla ulaşılabilen Sarıgöl’ün ulaşımı oldukça zorlayıcıdır. Göl adını içerisindeki rengi sarıya çalan sazlardan almakta. Bu sazlar gölün geneline yayılmış. Çok derin olmayan ve yüzölçümü açısından çok büyük olmayan gölün suyu oldukça soğuktur. Sarıgöl içerisinde çok sayıda canlı türüne de ev sahipliği yapmakta.

20- Hürmetçi Sazlığı

Şehir merkezinden 13 km güneybatı tarafında bulunan Hürmetçi Sazlığı, deniz seviyesinden yaklaşık 1073 metre yüksekliktedir. Sazlığın dikkat çeken özelliği, farklı kıtalardan geçen göç rotasının üzerinde bulunmasıdır. Bu bölgeden çok farklı kuş türleri geçiş yapar.

21- Aladağlar Milli Parkı

Niğde, Kayseri ve Adana illerinin sınırları içerisinde kalan Aladağlar Milli Parkı, jeolojik ve jeomorfolojik açıdan ilginç özelliklere sahiptir. Flora ve fauna bakımından da zengin olan Aladağlar Milli Parkı, 1995 yılında milli park olarak ilan edilmiştir.

4

22- Soğanlı Vadisi – Yeşilhisar

Soğanlı Vadisi, Kayseri’nin gizemli güzelliklerinden biri olarak karşımıza çıkıyor. Kayseri’nin Kapadokya’sı olarak nitelendirilen Soğanlı Vadisi, tarihsel süreçte önemli yerleşim merkezlerinden birisi de olmuştur.

23- Derevenk Vadisi

Kayseri’nin tarihle iç içe bölgelerinden birisi olan Derevenk Vadisi, ziyaretçileri tarihte keyifli bir yolculuğa çıkarmaktadır. Kilise ve manastırların bulunduğu bu bölge, camilere de ev sahipliği yapmasıyla çok yönlü bir yapıdadır.

24- Gereme Harabeleri – Develi

Gereme Harabeleri, Develi ilçesinin 12 km kuzeyinde Erciyes’in güney eteğinde bulunmaktadır. Asurlar, Frigyalılar, Hititler ve daha pek çok medeniyetin izleri, bu bölgede yakından hissedilebilir.

25- Hisarcık Vadisi

Eski adıyla Kırlangıç Vadisi olan Hisarcık Vadisi, Kayseri şehir merkezine 20 km uzaklıktadır. 6 km uzunluktaki vadi, özellikle tırmanış için tercih edilmektedir. Farklı aktivitelerin de önemli adreslerinden biri olarak karşımıza çıkıyor.

26- Tekir Yaylası

Erciyes’te bulunan Tekir Yaylası, deniz seviyesinden 2215 metre yüksekliktedir. Yaylanın Kayseri şehir merkezinden yüksekliği ise 1200 metredir. Zengin bitki örtüsü ve serin havası ile Tekir Yaylası, gezi planlarına eklenmesi gereken yerlerdendir.

27- Lifos Dağı

3917 metre yüksekliğe sahip olan Lifos Dağı, İç Anadolu Bölhgesi’ndeki en yüksek dağ olma özelliğindedir. Türkiye’nin de en yüksek 5. Dağı olan Lifos Dağı, eşsiz manzarası ile görülmeye değer bir doğal güzelliktir.

28- Eski Şeyhşaban

İsmini köyün kurucusu olan Şeyhşaban’dan almaktadır. Yavuz Sultan Selim’in Mısır seferine çıktığı zamanlarda köy Şeyhşaban’a hediye edilmiştir. 1980’li yıllarda yaşanan afet nedeniyle köy taşınmış ve köyün eski bulunduğu yer Eski Şeyhşaban ismiyle anılmaya başlanmıştır.

29- Tatar Gölü (Kızık)

Kızık, Kayseri’nin Kocasinan ilçesine bağlı bir mahallenin adıdır. Kayseri il merkezine 20 km uzaklıkta bulunan mahalle, Kocasinan ilçesine de 20 km uzaklıktadır.

30- Aksu Çeşmesi

Aksu Çeşmesi, Kayseri şehrinde Develi ilçesine bağlı olan bir doğal güzelliktir. Bölgede yürütülen proje kapsamında mesire alanı çalışmaları da gerçekleştirilmektedir.

31- Gökoluk Yaylası

Kayseri’de bulunan eşsiz doğa harikası yaylalardan birisi Gökoluk Yaylası’dır. Yahyalı bölgesinde bulunan Gökoluk Yaylası, keyifli doğa yürüyüşleri için biçilmiş kaftandır.

32- Tekir Göleti – Melikgazi

Kayseri şehir merkezine 25 km uzaklıkta bulunan Tekir Göleti’ne araç ile 30 dakikada ulaşılabilir. Melikgazi’ye bağlı olan gölet, doğal güzelliklerle dolu manzaraları ile ziyaretçileri beklemekte.

33- Kayseri Evleri

Mimarisi, kendine has süslemeleri ve geçmişten günümüze taşınan güzellikleri ile Kayseri Evleri, Kayseri’nin sembolik yapıları arasındadır. Özgün mimarileri ve zarif süslemeleri, görenleri Kayseri Evleri’ne hayran bırakıyor.

34- Başköy – Yeşilhisar

Başköy, Kayseri ilinin Yeşilhisar ilçesine bağlı bir mahalledir. Kayseri şehrinin genel hatlarıyla tüm güzellikleri Başköy Mahallesi’nde de hissedilmektedir.

35- Himmetdede – Kocasinan

Himmetdede, Kayseri ilindeki Kocasinan köyleri semtinde bulunmaktadır. Kocasinan ilçesine bağlı olan Himmetdede, şehir merkezine 39 km uzaklıktadır.

36- Bayramhacı – Kocasinan

Bayramhacı, Kayseri ilinin Kocasinan ilçesine bağlı bir mahalledir. Kayseri il merkezine 65 km uzaklıktaki mahallenin Kocasinan ilçesine uzaklığı da 65 km’dir.

37- Gesi Güvercinlikleri - Melikgazi, Kayabağ, Güzelköy

Anadolu’nun farklı bölgelerinde yabani güvercinlerin belli bir sistem doğrultusunda yetiştirildiği yerler vardır. Bunlardan birisi de Kayseri’de bulunan GesiGüvercinlikleri’dir. Kule tipi güvercinliklerin bulunduğu bu bölge, ülkedeki tek kule tipi güvercinlik bölgesidir.

38- Yeşilhisar Güvercinlikleri - Soğanlı, Erdemli, Güzelöz, Keşlik

Kayseri ve çevresinde bulunan güvercinliklerden birisi de Yeşilhisar Güvercinlikleri’dir. Kayseri’nin Yeşilhisar ilçesine bağlı olan Yeşilhisar Güvercinlikleri, Anadolu’nun çeşitli yerlerinde rastlanan güvercinlik kültürünü yaşatan yerler arasındadır.

39- Alaca Kümbet -Melikgazi

Hicri 580 yıllarda yapıldığı bilinen Alaca Kümbeti, geometrik süslemenin hâklim olduğu kümbet türlerinden biridir.

40- Döner Kümbet - Melikgazi

Kayseri’de 1276 yılında Anadolu Selçuklu döneminde Sultan I. Alaeddin Keykubad tarafından yaptırılmış bir eserdir. Döner Kümbet Talas yolu üzerinde bulunmaktadır.

5

41- Çifte Kümbet - Melikgazi

Kayseri Sivas Caddesi üzerinde bulunan Çifte Kümbet, 1247-1248 yılında yaptırılmıştır. Kümbetin şekli sekizgen planlı tasarlanmıştır.

42- Sırçalı Kümbet - Melikgazi

Kayseri şehir merkezinde bulunan kümbetlerden birisi Sırçalı Kümbet’tir. Sırçalı ismi eski dönemde çinilerle bezeli olmasından gelmektedir.

43- Gevher Nesibe Kümbeti, İkiz Kümbet, Hasbek Kümbeti, Lala Muslihiddin Kümbeti – Kocasinan

Kayseri’nin Kocasinan ilçesinde de çok sayıda kümbet vardır. Hepsi farklı zamanlarda yapılmış olan kümbetler, Kayseri’nin tarihe ışık tutan yüzleri arasında gösterilebilir. 

Ramazan Abay

Yazar Hakkında

Ramazan Abay

3 yıldır içerik editörlüğü yapmaktayım. 1 yıldır bir teknoloji sitesine günlük haber girişi yapıyorum. SEO ve Office programlarına hakimim. Orta seviye İngilizce ve Arapça biliyorum.