Balıkesir'de Mutlaka Görülmesi Gereken 24 Yer

Ülkemizin en kalabalık on yedinci şehri olan Balıkesir hem Marmara Denizi hem de Ege Denizi’ne kıyısı olan bir şehirdir. Bu yönüyle iki bölgede de etkili bir tatil kenti olma özelliğine de sahiptir. Tarihi ve doğal güzellikleri ile tatilcileri kendine çeken Balıkesir’de görülmeye değer başlıca yerleri sizler için derledik.

1- Kazdağı Milli Parkı

Balıkesir sınırları içerisinde Edremit Körfezi’nin kuzeyinde bulunan Kazdağı Milli Parkı, tarih öncesi dönemlerden bu yana çeşitli medeniyetlerin kurulup yıkıldığı bir coğrafyada yer almaktadır. MÖ. 2000 yıllarından beri Kazdağı bölgesinde farklı medeniyetler yaşam sürmüştür. Doğal su kaynakları açısından zengin olan Kazdağı’nda 1500 metre rakımda bile her mevsim suyu bulunan kaynaklar vardır. Kazdağı Milli Parkı’nda günübirlik kullanım alanları ile günübirlik rekreasyonel hizmetler sağlanmaktadır. Ziyarete gelen gezginler yetkililerin kontrolündeki noktalarda çadırlarla ve karavanlarla konaklama yapabilmektedir.

Kazdağları

2- Cunda Adası

Cunda Adası, Ayvalık koyunda bulunan irili ufaklı 22 adadan biridir. Ayvalık ile iki ayrı köprüyle bağlantının sağlandığı Cunda Adası, doğal güzellikleri ve tarihi yapıları ile dikkat çekmektedir. Cunda Adası 1924 yılında gerçekleştirilen nüfus mübadelesi ile önemli oranda Türk nüfusuna sahip olmuştur. Doğanın, sakinliğin, tarihin ve eşsiz bir tatilin tadını çıkarabileceğiniz Cunda Adası, kendine has dokusuyla gelenleri mest etmektedir.

3- Şeytan Sofrası

Ayvalık bölgesinde görülmeye değer enfes tatil bölgelerinden birisi de Şeytan Sofrası’dır. Sarımsaklı’nın 2 km uzağında bulunan Şeytan Sofrası, ismini bir rivayetten almaktadır. Rivayete göre cennetten kovulan şeytan yeryüzündeyken bir cennet arayışındadır ve burayı bulur. Bastığı yerde şeytanın ayak izi kalır. Volkandan gelen lav birikintileriyle de oluşan tepe yuvarlak bir sofra biçimini alarak bu bölgenin ismini almasını sağlamıştır. Ayvalık gezisi planlayanlar için mutlaka ziyaret edilmesi gereken yerlerden birisi olan Şeytan Sofrası, eşsiz güzelliği ve ilginç hikayesiyle dikkat çekmektedir.

4- Delikli Taş ve Kartal Yuvası

Ayvalık çevresinde bulunan Delikli Taş ve Kartal Yuvası Balıkesir ve çevresinde şans verilmesi gereken doğal güzelliklere örnektir. Çamlık Koyu ile Tımarhane adası arasında kalan kayalıkların bulunduğu bölge Kartal Yuvası olarak bilinmektedir. Özellikle Çamlık Koyu ile Tımarhane Adası gezisi sırasında uğranılabilecek yerler arasındır.

5- Sarımsaklı Plajı

Ayvalık Küçükköy beldesinde bulunan Sarımsaklı Plajı bölgenin en ünlü plajlarından biridir. Bölgede yerleşik hayat 15. yüzyılda başlamıştır. Akdeniz ikliminin hakim olduğu Sarımsaklı’da kışlar ılık ve yağışlıdır. Yazlar ise sıcak ve kurak havalar hakimdir. Temel geçim kaynağı turizm olan Sarımsaklı’da Dünya Sağlık Örgütü’nün belgelediği 22 adet plaj yer almaktadır. Ege’nin en harika tatil yerlerinden olan Sarımsaklı, çok sayıda tatilcinin ziyaret ettiği Ayvalık’ta bulunuyor. Pek çok otel ve pansiyonun bulunduğu bölgede lüks butik oteller de hizmet vermektedir.

Sarımsaklı

6- Balıkesir Kuşcenneti Milli Parkı

Balıkesir ilindeki Bandırma ve Manyas ilçelerinin sınırları içerisinde bulunan Kuş Cenneti Milli Parkı, 266 kuş, 118 bitki ve Kuş Gölü’nde bulunan 23 balık türü ile çeşitli sürüngen türü yer almaktadır. Kuş Cenneti Milli Parkı, ritmik su hareketleri ve kıtalararası coğrafi konumu ile özel niteliklere sahip olan doğal servetlerimizden biridir. Milli parkın karakteristik canlı türü kuşlardır. Öte yandan çok farklı canlı türleri de parka çeşitlilik katmaktadır. Parkta nesli tükenme tehlikesi ile karşı karşıya olan türler de bulunmaktadır.

7- Antandros Antik kenti

Varlığı Tunç Çağı’na kadar giden kentte yaşamış olan Lelegler ve Pelasglar gibi halklar bu tarihlere dek dayanmaktadır. Son yıllarda yürütülen çalışmalarda MÖ 1800 yıllarına dek dayanan arkeolojik buluntular yerleşimin ilk belirtilerini ortaya çıkarıyor. Kaz Dağı’nın güney eteklerinde bulunan Antandros, köklü bir tarihe sahip arkeolojik bir tatil cennetidir.

8- Daskyleion

Bandırma’nın 30 km güneyindeki Daskyleion, kuş cennetine çok yakın bir konumdadır. Tarihi MÖ. 7. yüzyıla dayanan antik kent, farklı medeniyetlerin buluşma noktası olmuştur. Daskyleion ile Kuş Cenneti tarihi ve doğal çevresi ile bütünleşmiş eşsiz tatil bölgeleridir. Daskyleion’da yapılan kazılar sonucunda bu bölgede yaşamış olan çeşitli medeniyetlere ait çok farklı arkeolojik kalıntılar bölgenin turizm açısından önemini artırmaktadır.

9- Kyzıkos Antik Kenti

Kapıdağ eteklerinde kurulmuş olan Kyzıkos Antik Kenti’nin geçmişi MÖ. 6000 yılına dayanmaktadır. Tarih boyunca çeşitli saldırılar nedeniyle zarar görmüş olan antik kent ayrıca 3 büyük deprem geçirmiştir. Yaşanan depremler nedeniyle antik kentteki insanlar Erdek’e göç etmiştir. Günümüzde bilinmezliğe terk edilen bu antik kent, Efes görkeminde güzelliğe sahip olup bir dönem çeşitli ürünlerin yaygın şekilde kullanıldığı önemli bir ticaret güzergahıydı.

Kyzıkos Antik Kenti

10- Pordoselene Kulesi

Midilli adası ile etrafındaki adaları ve Edremit Körfezi’ni gözetlemek amacıyla yapılmış olan kule, MS 8. yüzyılda inşa edilmiştir. Yapıldığı dönemde kulenin yapılma amacı düşmanların görülebilmesiydi. Tarih boyunca varlığını sürdüren bu kule günümüzde önemli turistik yapılar arasında yer almaktadır. Bölgede ziyaretçilerin görmesi gereken yapılardan biri olan Pordoselene Kulesi, doğayla iç içe eşsiz bir manzaranın da kapılarını aralamakta. Kuleye ulaşım şehir içi ulaşım araçları ile sağlanmaktadır.

11- Taşlı Manastır (Tımarhane Adası)

Şeytan Sofrası’nın eteklerimde bulunan Tımarhane Adası, hem adıyla hem de tepede bulunan ilginç kayalarıyla dikkat çeken bölgelerden biridir. Hemen dibinde bulunan manastıra sarkan bu kayalar, adanın ve manastırın ayırt edici özelliklerinden biridir. Çamlık Koyu’nda bulunan Sarımsak Yarımadasının devamı olan Tımarhane Adası’nda yaşayan Türkler, manastıra Taşlı Manastır ismini vermişlerdir. Ayvalık Çamlık Koyu’nun sonundaki Şeytan Sofrası’nın eteklerindeki yarımadanın ucunda yer alan Taşlı Manastır’a şehir içi ulaşım araçları ile gidilebilmektedir.

12- Değirmen Boğazı Piknik Alanı

250 hektarlık arazide kır gazinosu, çocuk oyun alanları, büfe, basketbol sahası ve otopark bulunmaktadır. Hafta sonları bölgenin yerli halkının uğrak mekanı olan alan doğayla iç içe keyifli vakit geçirilebilecek güzel bir mesire alanı olan bu parkta servi, söğüt, çam gibi 52 farklı ağaç türü bulunmaktadır.

13- Akçay-Edremit

Balıkesir’in Edremit ilçesine bağlı olan Akçay, Balıkesir gezisinde mutlaka uğranması gereken önemli yerler arasındadır. Edremit merkeze 8 kilometre mesafede bulunan Akçay, Türkiye’nin ilk turizm beldelerinden biri olma özelliğine sahiptir. Akçay’ın geçim kaynağı balıkçılık ve turizmdir. Kaz Dağları’nın eteklerinde bulunan Akçay, küçük bir turizm kasabası olma özelliğinden öteye giderek günümüzde giderek şehirleşmektedir. Sahil şeridi boyunca pek çok güzel konaklama mekanındakalarak Akçay’da keyifli vakit geçirilebilir.

Akçay

14- Sarıkız Heykeli

Edremit’in sembolik yapılarından biri olan Sarıkız Heykeli, Akçay’da bulunan efsanevi eserlerden biridir. Rivayete göre Güre Köyü’nde Sarıkız adında iyi ve güzel yürekli bir kız yaşamaktadır. Kendisini sevmeyenler Sarıkız’ı 5-10 kazla beraber İda Dağı’nda bırakmıştır. Bir süre sonra dağın tepesine gelen babası kızından su istemiş ve kızının elini körfeze uzatarak tası doldurduğunu görünce erdiğini anlamıştır. Sırrı anlaşılan Sarıkız orada ölmüştür. Söz konusu efsaneye göre bu bölge Sarıkız Tepesi olarak bilinmektedir. Efsanenin baş kahramanı Sarıkız için de Sarıkız Heykeli eseri yapılmıştır.

15- Şahin Deresi Kanyonu

Kazdağları Milli Parkı içerisinde bulunan Şahin Deresi Kanyonu, temiz havası sayesinde oksijen evi olarak nitelendirilmiştir. Kanyon, Kazdağları’ndan çektiği bol oksijenli havayı kekik ve çam kokusuyla beraber harmanlayarak Edremit Körfezi’ne dağıtıyor. Bu yönüyle Kazdağları’nın bacası olarak da nitelendirilen Şahin Deresi Kanyonu, milli park içerisindeki 26 km uzunluğundaki eşsiz bir doğa harikası olarak dikkat çekmektedir. Kanyonda bulunan piknik masaları da ziyaretçilerin keyifli vakit geçirmelerini sağlamaktadır.

16- Sütüven Şelalesi

Sarıkız Dağı’nın yamaçlarından fışkıran pınarlar, denize doğru yolculukları sırasında dereler ve şelalelere dönüşmektedir. Bunlar arasında en meşhurlarından birisi de Sütüven Şelalesi’dir. On yedi metreden gürül gürül suyun aktığı şelale, bölgede görülmeye değer doğal güzelliklerden birisidir. Yaz sezonunda bu şelaleyi ziyaret edenlerin sayısı 200 bine ulaşmaktadır. Kazdağları’nı ziyaret etmek için ideal zamanlar olan Nisan Mayıs aylarında Sütüven Şelalesi’ni de mutlaka görmelisiniz.

Sütüven Şelalesi

17- Zeytinli Altınkum

Zeytinli’ye bağlı olan Altınkum, Edremit gezisi sırasında görülmeye değer yerlerden birisi olarak dikkat çekmektedir. Edremit ilçe merkezinin 9 km uzağında bulunan Altınkum Plajı, Zeytinli Belediyesi tarafından düzenlenmiş ve hizmete açılmıştır. Şezlong ve şemsiye hizmetlerinin mevcut olduğu plajda dileyen misafirler kendi imkanları ile de denizin tadını çıkarabilmektedir.

18- Edremit Hanlar Mevkii

Edremit’in 25 km uzağında bulunan Kalkım yolu üzerinde bulunan Hanlar Mevkii, ulu çınar ve çam ağaçlarının gölgesinde keyifli vakit geçirebileceğiniz geniş bir alandır. Özellikle yaz aylarında serin havayı soluma imkanı sağlayan bu bölgede piknik yapabilirsiniz. Devamlı akan buz gibi suyun yanı sıra masa ve sandalyeler ile çocuklara özel kurulan hamaklar huzur dolu, keyifli vakit geçirmek isteyen gezginlerin hizmetine sunulacaktır.

19- Yörücekler – Bigadiç

Yörücekler, Balıkesir ilinin Bigadiç ilçesine bağlı olan bir köydür. Yörücekler köyü Balıkesir şehir merkezine 45 km, Bigadiç içlesine ise 7 km uzaklıktadır. Küçük, sevimli bir köy olan Yörücekler, Balıkesir çevresinde görülmeye değer yerler arasındadır.

20- Ören Burhaniye

Tamamı temiz ve ince kumlu sahilleriyle dikkat çeken Ören, yaklaşık 10 km uzunluğunda kumsallara sahiptir. İlçe merkezine 4 km uzaklıkta bulunan Ören’de İskele ve Öğretmen evleri mevkiinden denize girmek mümkündür. Asırlık palamut ağaçlarının bulunduğu bölge Kültü ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu’nca incelenip korumaya alınmıştır. Tertemiz suyu ve incecik kumları ile öne çıkan Ören Plajı, ününü tüm dünyada göstermiş olup Mavi Bayrak tesciline sahip olmuştur.

21- Suçıktı Mesire Yeri – Dursunbey

Yaklaşık 10 asırlık bir geçmişe bulunan bu bölge ülkemizde gezip görülecek ender güzellikler arasında yer almaktadır. Söz konusu geçmişi kanıtlar nitelikteki asırlık çınar ağaçları da bu mesire yerinin en önemli özelliklerinden biridir. Bölgeye gelen gezginlerin doğayla iç içe keyifli vakit geçirebileceği mesire yerinde ayrıca ziyaretçiler için kafeterya ve alabalık lokantası da bulunmaktadır.

22- Gömeç-Koca Çınar

Balıkesir’in Gömeç ilçesine 8 km uzaklıkta olan Ulu beyler Köyü’nde bulunan Koca Çınar, 12 metre uzunluğunda ve 850 yaşındadır. Köye şehir içi ulaşım araçları ile ulaşım sağlanmaktadır.

23- Alacaoluk Kalesi- Gönen

Balıkesir’in Gönen ilçesinde bulunan Alacaoluk Kalesi, Balıkesir’in tarihi mekanlarından biridir. Köklü bir tarihi bulunan kaleyi şehre gelen turistler çok fazla ziyaret etmemektedir. Bunun en temel sebebi kalenin ulaşım açısından zor bir konumda bulunmasıdır. Ala Dağları’nın arasında bir tepede gizemli bir havaya sahip olan kale, Balıkesir gezisi kapsamında farklı yerler keşfetmek isteyenlerin tercih edebileceği adreslerden birisidir.

24- İnönü Mağaraları – Havran

İnönü Mağaraları, Balıkesir’in Havran ilçesindeki İnönü Köyü’ne 1,5 km uzaklıktadır. İnönü Mağaraları Mysia bölgesindeki en eski yerleşimlerden biri olma özelliğine sahiptir. Mağaraların öne çıkan yanlarından bir diğeri giriş kısmında sulama amaçlı bir baraj inşa edilmiş olmasıdır. Mağaralarda yapılan kazılar sonucunda Helenistik ve Roma dönemlerine ait pek çok eser ortaya çıkarılmıştır.

Ramazan Abay

Yazar Hakkında

Ramazan Abay

3 yıldır içerik editörlüğü yapmaktayım. 1 yıldır bir teknoloji sitesine günlük haber girişi yapıyorum. SEO ve Office programlarına hakimim. Orta seviye İngilizce ve Arapça biliyorum.