Bandırma

Bandırma Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Yunancası Panormos olan Bandırma, Marmara Denizi kıyısında bulunan Balıkesir’in bir sahil ilçesidir. 150 bin civarındaki nüfusuyla gelişmişlik açısından Türkiye'nin önde gelen ilçelerindendir. Ayrıca Altıeylül ve Karesi’nin ardından Balıkesir'in üçüncü büyük ilçesidir. Son yıllarda hızla gelişen Bandırma, aynı zamanda Türkiye'nin en büyük limanlarından birine de sahiptir.

1

Bandırma’nın Tarihi

Bandırma’da ilk yerleşimin ne zaman olduğuna dair tarih kesin olarak bilinmemesine rağmen, Bandırma’nın MÖ 8. ve 9. yüzyıllar arasında, Kapıdağ Yarımadası’nda bulunan Kyzikos şehri ile aynı zamanda kurulmuş olabileceği tahmin edilmektedir.

Bandırma’nın günümüzde Livatya ve Ağıldere olarak anılan bugünkü şehir merkezinin yaklaşık 2 kilometre kadar kuzeydoğusunda bulunan bölgede kurulduğu düşünülmektedir. O dönem bir balıkçı köyü olan Bandırma’nın Yunanca “Güvenilir Liman” anlamına gelen adının “Panormos” olmasının sebebi ise Kyzikos şehir devletinin limanı olarak da kullanılmasıydı.

Bandırma’ya Türklerin ilk gelişi ise 1076 yıllına denk gelir. Anadolu’da ilk Türk devletlerinden birini kuran Kutulmuşoğlu Süleymanbey’in Kyzikos’la birlikte Aydıncık ve Bandırma’yı fethetmesiyle Bandırma ilk kez bir Türk hükümdarın egemenliğine geçmiştir. Daha sonra 1106 yılında Selçuklu Sultanı 1.Kılıçarslan’ın vefatının ardından bölge tekrar Bizans egemenliğine geçmiştir.

13. ve 14. yüzyıllarda küçük bir balıkçı köyü olan Bandırma 13. yüzyılın başlarında Karesi Beyliği’nin himayesine girmiş, 1345 yılında ise Orhan Gazi zamanında Osmanlıların eline geçmiştir.

Bandırma’nın Nüfusu

Bandırma ilçesine bağlı 2 belde ve 33 köy bulunmaktadır. 2011 yılında yapılan T.C Başbakanlık Türkiye İstatislik Kurumu adrese nüfus sayımına göre ilçe nüfusu 138.206 kişidir. Nüfusun 119.750’si ilçe merkezinde,18.456’i ise belde ve köylerde yaşamaktadır. Ancak günümüzde nüfusun 200 bin civarında olduğu tahmin edilmektedir. 23 Nisan 2015 yılında kurulan Bandırma On Yedi Eylül Üniversitesi ile beraber gelen öğrencilerle de nüfus son yıllarda biraz daha artmıştır.

2

Bandırma’da Gezilecek Yerler

Marmara Denizi’ne kıyısı olan küçük liman şehri Bandırma’ya gidildiğinde küçük olan şehir merkezinin yanı sıra civardaki antik kentler ve doğal güzellikleri gezmek mümkün.

Manyas Kuş Cenneti Gölü: Bandırma Körfezine 15 kilometre uzaklıkta bulunan Manyas Gölü, ilçenin ve belki de bölgenin en güzel tabiat harikasıdır. Tatlı suya sahip Manyas Gölü, çok sayıda canlıya ev sahipliği yapmaktadır. Göçmen kuşların göç rotasında bulunmasından ve kuşların uğrak yeri olmasından dolayı Kuş Cenneti olarak da anılmaktadır. Bu göçmen kuşların korunması ve sağlıklı bir şekilde göçlerine devam edebilmeleri adına Manyas Gölü’nün hemen yanına Kuş Cenneti Milli Parkı yapılmıştır. Birçok kuş türünün bulunduğu bu yerde nesli tükenmek üzere olan tepeli pelikan, kaşıkçı ve çeltikçi gibi kuş türleri de bulunmaktadır.

Atatürk Parkı: Bandırma Limanı’nın arkasında, Erdek yolunun üzerinde bulunan Atatürk Parkı yerel halkın orman içinde piknik yapmak için tercih ettikleri bir yerdir. Ziraat Bahçesi olarak da anılan bu yer şehre çok yakın olup orman havası almak isteyenlerin tercihidir.

Bandırma Arkeoloji Müzesi: Bandırma’nın Paşabayır/Paşakent Mahallesi’nde bulunan Arkeolojik Müze; teşhir salonu, kütüphane ve konferans salonundan oluşmaktadır. Müzede genel olarak Pers ve Roma Dönemlerine ait eserler bulunmaktadır. Pazartesi günleri kapalı olan bu müzeyi haftanın diğer günleri gezmek mümkündür.

Kyzikos Antik Kenti: Erdek karayolunun üzerinde, Bandırma merkeze 10 kilometre uzaklıkta bulunan eski şehir devleti Kyzikos’tan kalan kalıntıların görülebileceği bir antik kent bulunmaktadır. Kyzikos şehrinde Roma döneminden kalma birçok mezar anıtlarının kalıntıları bulunmaktadır. Günümüzde tahrip olmuş ve kalıntıları kalan Hadrian Agorası, Hadrian Tapınağı, Amfitiyatro ve sur duvarları bulunmaktadır.

Daskyleion Antik Kenti: Bandırma merkezine 30 kilometre uzaklıkta bulunan Daskyleion Antik Kenti; Kuş Gölü kıyısında, Ergili Köyü yakınlarında bulunmaktadır. Dünyada tek Pers Valilik merkezi olan ve en eski Zerdüşt tapınağına ev sahipliği yapan Daskyleion Antik Kenti’nde hâlâ arkeolojik kazılar yapılmaktadır. Manyas Gölü’nün yakınlarında verimli topraklar üzerine kurulan bu kent; Persler tarafından kurulmuştur. Yapılan kazılar sonucunda bu bölgede Pers Valiliği’ne ait bir saray bulunmuştur. Ayrıca kazılar sonucunda elde edilen tarihi eserlerin bir kısmı Bandırma Arkeolojik Müzesi’nde sergilenmektedir. Özellikle yakın zamanda ortaya çıkarılan Pers Dönemine ait 2.500 yıllık Pers Valisi ve ailesine ait mezar ziyaretçiler tarafından yoğun ilgi görmektedir.

3

Bandırma’da Ne yenir?

Liman kenti olduğundan dolayı taze deniz ürünlerine ulaşmak çok kolaydır. Sahilde bulunan restoranlarda mevsim balıkları ve mevsimine göre çeşitli deniz ürünleri yenilebilir. Yine bölgenin meşhur yemeklerinden biri olan İnegöl köfte de burada en çok yenen ürünlerdendir. Yine Bursa’ya yakınlığından güzel iskenderler yemek mümkündür.

Ancak ismine benzeyen ve aslen bandırmak fiilinden gelen bandırma yemeği Kastamonu’ya, cevizli bandırma tatlısı ise Adana’ya aittir.

Bandırma’ya Ulaşım

İstanbul Yenikapı’dan ve Tekirdağ’dan düzenli olarak arabalı feribot ile Bandırma’ya ulaşmak mümkündür. İstanbul’dan otomobil ile karayoluyla Gemlik üzerinden yaklaşık 3 buçuk saatlik bir sürüşün ardından ulaşılabilir.

Bandırma ile İlgili

Bandırma Künyesi

  • Yerel saat

    Yerel Saat -

  • Kur Farkı

    Kur Farkı -

  • Priz Tipi

    Priz Tipi Type F / 250V / 16 A

  • Hava Durumu

    Hava Durumu -oCSon Güncelleme: - (TSI)

Yıllık Ortalama Sıcaklık

    • Oca oC
    • Şub oC
    • Mar oC
    • Nis oC
    • May oC
    • Haz oC
    • Tem oC
    • Agu oC
    • Eyl oC
    • Eki oC
    • Kas oC
    • Ara oC

Kısa Kısa