Balıkesir Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Marmara ve Ege Denizi’ne kıyısı bulunan Balıkesir, ülkemizin en kalabalık on yedinci şehridirTürkiye’nin kuzeybatısında bulunur ve Bursa, KütahyaManisaİzmir ve Çanakkale ile komşudur. Büyükşehir statüsündeki şehrin 20 ilçesi vardır. Bu ilçeleri şöyle sıralamak mümkündür: Altıeylül, Ayvalık, Balya, Bandırma, Bigadiç, Burhaniye, Dursunbey, Edremit, Erdek, Gömeç, Gönen, Havran, İvrindi, Karesi, Kepsut, Manyas, Marmara, Savaştepe, Sındırgı ve Susurluk. Marmara ve Ege Denizi’ndeki 22 adaya sahiptir. Ancak Cunda Adası dışında bu adalarda yaşam yoktur.

Devamını Oku

Balıkesir ile İlgili

Balıkesir Nerededir?

Balıkesir Marmara Bölgesi’nde hem Ege Denizi’ne hem de Marmara Denizi’ne kıyısı bulunan bir şehirdir. Türkiye’nin kuzeybatısında bulunur. Balıkesir; Bursa, Kütahya, Manisa, İzmir ve Çanakkale şehirlerine komşudur.

Balıkesir’e Nasıl Gidilir?

İstanbul’dan tarifeli feribot ve deniz otobüsleriyle iki saatte Bandırma’ya ulaşabilir, dilerseniz uçakla Edremit’te bulunan Koca Seyit Havaalanı’na gidebilirsiniz. Aynı zamanda birçok şehirden, seyahat firmaları dönemlere bağlı olarak günde birkaç defa otobüs seferleri düzenlemektedir. 6 saat süren, 6 Eylül Ekspresi ile İzmir, Manisa, Balıkesir, Bandırma rotasını izleyerek tren yolculuğu da yapılabilir. Özel araçla da ücretli veya şehir içlerinden geçen yolları tercih ederek Balıkesir’e gidilebilir.

Balıkesir’e Ne Zaman Gidilir?

Akdeniz iklimine sahip olan Ege ve Marmara kıyılarında yazlar sıcak geçer. Kış aylarında Ege kıyılarında yağışlı ve ılık olurken doğuya doğru karasal iklim kendini göstermeye başlar. İç kesimlerde kışın hava koşulları daha soğuk ve sert geçer. Balıkesir, mavi bayraklı sahilleri ve denizi için yaz aylarında, Kaz Dağları’nda doğanın uyanmasını izlemek içinse bahar aylarında görülmelidir.

Balıkesir Nerede Kalınır?



Yaz turizmi oldukça gelişmiş olan Balıkesir’de yaz tatilinizi geçirmek istiyorsanız Marmara ve Ege Denizi’ne kıyısı olan sahilleri seçebilirsiniz. Birçok fiyat alternatifi olan konaklama seçenekleri arasında oteller, moteller ve pansiyonlar bulunuyor. Özellikle bayram dönemlerinde ve temmuz sonu ile ağustos başında bu bölgede büyük bir yoğunluk oluyor. Turizmin geliştiği Erdek, Ayvalık, Edremit gibi yerlerde de otel fiyatları sezonda oldukça artıyor ve haftalar öncesinden tükeniyor. Otel odası bulamazsanız veya daha uygun fiyatlı bir alternatif arıyorsanız apart otelleri ve kiralık odaları da değerlendirebilirsiniz. Ama bu seçeneklerin de sezon döneminde pahalı olabileceğini hatırlatmamızda fayda var. Bu anlamda rezervasyonları biraz önceden yapmanız yararınıza olacaktır. İsterseniz sezonluk olarak da yazlık evler kiralayabilirsiniz. Erdek ve Ocaklar beldesi bölgesinde koy boyunca sıra sıra oteller bulunuyor. Birçok fiyat alternatifinin olduğu bu otellerde oda tutup her gün farklı bir Kapıdağ Koyu’nu gezebilirsiniz. Yoğun dönemlerde köy içlerinde yaşayan halk evlerini daha uzağa taşıyor ve kendi evlerini kiraya veriyorlar. Plansız bir şekilde yola çıktıysanız “kiralık ev/oda” yazılı kâğıtları da ihtimalleriniz arasına alabilirsiniz.

Otel olarak eski Rum evlerinin restore edilip tekrardan turizme kazandırılmış olanları tercih edebilirsiniz. Eski taş evleri konaklamak için seçerseniz yörenin havasına daha çabuk kapılıp bölgeyi tam anlamıyla yaşayabilirsiniz. Balıkesir merkezini gezmek isteyenler içinde şehir merkezinde birçok alternatif var. Beta ResidenceAltın OtelWillmont Hotel bunlardan bazıları. İhtiyaçlarınız doğrultusunda bu otelleri değerlendirebilirsiniz.

Şifalı kaplıca sularından yararlanmak istiyorsanız Gönen bölgesinde birçok kaplıca oteli var. Burada odanızdaki banyoda kaplıca suyunu kullanabilirsiniz. Ayrıca bazı otellerin kendine ait kaplıca suyu ile dolu havuzları var. Dilerseniz kaplıcası olmayan bir otelde daha uygun fiyata konaklayıp, gün içinde kaplıca suyu olan otellerde saatlik oda kiralayabilirsiniz. Sadece banyo kiralayabileceğiniz oteller de mevcut.

Doğa ile iç içe bir tatil yapmak istiyorsanız Kaz Dağları’ndaki seçenekleri değerlendirebilirsiniz. Kaz Dağları’nın muhteşem havasını içinize çekerek gün içinde parkurlarda yürüyüş yapabilir, şelaleleri, küçük akarsuları keşfedebilirsiniz.

Devamını Oku

Balıkesir Otelleri

Tarihiyle, kültürüyle, sahilleriyle, adalarıyla, doğal güzellikleriyle şirin ve samimi bir şehir Balıkesir. Gezip görmek ve keşfetmek gerekir bu güzelim şehri. Konaklamanız için Balıkesir otelleri pek çok seçenekle karşınıza çıkmaktadır. Balıkesir’de Saatli Camii, Antandros Antik Kenti, Kyzikos Antik Kenti, Sarımsaklı plajları, Yıldırım Camii ve Külliyesi, Balıkesir Kuva-yi Milliye Müzesi ve çok daha fazla keşfedilmeyi bekleyen yerler bulunmaktadır. Örneğin, Türkiye’nin belki de en güzel dağlarından biri olan Kaz Dağları’na Balıkesir ev sahipliği yapmaktadır. Kaz Dağları kendinizi Yüzüklerin Efendisi filmindeymişsiniz gibi hissettirebilir. Masalsı bir görünüme sahip olan doğası ile âdeta görsel şölen yaratmaktadır. Gezilecek rotalardan diğeri de Şeytan Sofrası’dır. Bu tepe noktadan Ayvalık adalarını ve Midilli adasına kuşbakışı selam verebilirsiniz. Ayrıca eşsiz güzellikteki gün batımının yaşandığı Şeytan Sofrası’nda, fotoğrafçılıkla ilgileniyorsanız harika ters ışık kareleri yakalamanız mümkün. Cunda Adası, Ortaçağ mimarisi ile mutlaka gidilmesi gereken yerler arasında. Adadaki Aşıklar Tepesi’nde hatta genel olarak Cunda’da geçmişe yolculuk yapabilirsiniz. Doğal güzelliği ve hâlâ yapılaşmamış olması ile Kuş Cenneti Milli Parkı da ziyaret edilmelidir. Her yıl binlerce türdeki kuş buraya göç etmektedir. Eğer kuşları seviyorsanız ve onları doğal ortamlarında gözlemlemek isterseniz burayı görmeniz fayda var. Balıkesir zengin yeraltı sularına sahip olmasıyla da pek çok kişi tarafından şifalı suları için de ziyaret edilmektedir. Balıkesir SPA otellerinde mineralli sulardan dinlendirici hizmetler verilmektedir. Konaklamanız için Balıkesir otelleri kriterlerinize uygun pek çok seçenekle sizi karşılamaktadır. Dilerseniz aşağıda hazırladığımız Balıkesir otelleri listesine göz atabilirsiniz.

 

Devamını Oku

Balıkesir Gezilecek Yerler


Balıkesir’in tarihi bu kadar eskiye dayanınca her köşesinden ayrı bir özelliği çıkıyor. Yaz aylarında çok fazla ziyaretçiye ev sahipliği yapan Balıkesir, denize girmek isteyenleri ödüllü sahilleriyle, keşfedilmeyi bekleyen masmavi koylarıyla, geçmişe dönmek isteyenleri daha önceden ev sahipliği yaptığı antik şehirlerden kalan kalıntılarıyla, tüm ciğerlerine tertemiz oksijeni çekmek isteyenler içinse yüksek Kaz Dağları ile karşılıyor. Antik kent kalıntıları, doğa ile iç içe parkları, mavi bayraklı sahilleri, müzeleri gezilebilecek yerlerden sadece birkaçı.

Balıkesir Gezilecek Yerler

Doğasıyla, tarihiyle, çok güzel sahilleriyle Balıkesir’de ziyaret edecek çok yer var. Koca Saat, Zağnos Paşa Camii ve Külliyesi, Yıldırım Camiive Külliyesi, Balıkesir Kuvâ-yi Milliye Müzesi, Antandros Antik Kenti, Cunda Adası, Kyzikos Antik Kenti, Kapıdağ Yarımadası ve Gönen bunlardan sadece birkaçı. Şifalı kaplıca sularıyla, yeşilin her tonunu görebileceğiniz Kaz Dağları ile Balıkesir, insanlara gezmek için bir sürü alternatif veriyor. Bu tarihî alanlarla ilgili detayları yazımızda bulabileceksiniz.

Devamını Oku

Balıkesir Şehir İçi Ulaşım

Balıkesir ilçeleri arasında BTT (Balıkesir Toplu Taşıma) ile ulaşım sağlanır. Bu araçları kullanmak için BalKart’ı bayilerden almak gerekmektedir. Bu kartlara para yükleyerek şehir içinde ulaşım sağlanabilmektedir. Ancak toplu taşıma araçları bazı bölgelerde, belli bir saatten sonra hizmet vermemektedir. Gidilen yer ve dönem göz önüne alınarak bu bilgiler kontrol edilmelidir. Duraklar ve kalkış saatleri için Balıkesir Belediyesi’nin resmi internet sayfasında tüm bilgiler yer almaktadır.

İlçe içindeki ve ilçeler arasındaki ulaşım BBT ile sağlanabilirken, Kapıdağ Yarımadası’ndaki köylere Erdek Otobüs Terminali’nden ve Bandırma minibüs duraklarından kalkan minibüslerle ulaşılabilir. Taksi kullanmak ise bir başka alternatiftir. Yazlık bölgelerde bisiklet ulaşım için en kolay ve hızlı yollardan biridir. Özel araçlarınızla da şehir içi ulaşımını sağlayabilir, toplu taşımın gitmediği birçok noktaya gidebilirsiniz.

Koylar arası ulaşım için Ayvalık, Edremit, Erdek, Ocaklar gibi sahil bölgelerinde, birçok tekne kiralanabilmektedir. Bu tekneler hem ulaşım aracı olarak, hem de tüm gün koyları gezmek amacıyla kullanılabilmektedir. Aynı zamanda limana demirli olan gezi teknelerini tercih edip hem bölgeyi gezebilir hem de çevredeki köylere ulaşım sağlanabilmektedir. Avşa Adası ile Erdek arasında kalan Paşalimanı Adası’na da bu şekilde gidebilirsiniz. Bu teknelerin biletleri için otel resepsiyonundan veya teknelerin önündeki stantlardan yardım alınabilmektedir. Erdek’ten kalkan ve yaz sezonunda her gün Avşa Adası’na giden deniz motorları bulunmaktadır. Ocaklar Sahili’ne de uğrayan bu deniz motorunun biletleri Erdek Limanı’nda ve Ocaklar İskelesi’nde satılmaktadır.

Balıkesir Mutfağı

Marmara bölgesinde olsa da Ege kıyısına sahip olduğu için iki bölgenin de yemek kültüründen biraz etkilenmiş Balıkesir. Kendi topraklarında yetiştirdiği ürünleriyle, hayvancılıktan gelen sütü kullanarak süt ürünleriyle kendi mutfağını oluşturmaktadır.

Yemeklere gelecek olursak şerbetli kek arasında kaymak konarak yapılan Balıkesir kaymaklısı, karanfilli ekmek, Bigadiç ilçesinden ismini alan Bigadiç güveci oldukça ünlüdür. Bu güveci diğerlerinden ayıransa oğlak eti ile yapılmasıdır. Yine aynı böğe ile özdeşmiş Bigadiç helvası da denenebilir. Boyut olarak Kayseri mantısından daha büyük olan ve kıymasız yapılan Balıkesir mantısı, üzerine tavuk ve haşlanmış nohutla servis edilmektedir. Aynı zamanda saçaklı mantı olarak da bölgede bilinmektedir. Sahil kısımlarında birçok deniz ürünü yapılmaktadır. Kuru üzüm ve baharatlı pirinçle doldurulan kalamar dolması, midye dolması ve sezona göre değişen balık çeşitlerini bulabilirsiniz. Yazlıkların çoğunlukta olduğu sahil kesiminde yazlıkçılar öğleden sonra küçük tekneleriyle balık tutmaya çıkıyorlar. Bereketli güne denk gelirse iskelede tuttukları balıkları satarken görebilirsiniz. Buranın en ünlü tatlılarından höşmerimi her yerde hazır paketlerde görebilirsiniz. Evliya Çelebi’nin Seyahatname’sinde de geçen bu peynir tatlısı Edremit yakınlarındaki Havran ilçesinin de simge lezzeti. Ayrıca şerbetli bir hamur tatlısı olan mafiş tatlısı da Balıkesir de yenebilir.

Sebze ve ot bakımından oldukça zengin olan Balıkesir mutfağında birçok yöresel lezzet de vardır. Bunlardan bazıları askalubrus, börülce ekşimesi, mürdük aşı, acı filiz kavurması ve sarmaşıktır.

Büyük bir alana sahip olan Balıkesir’in yemek kültürünü en iyi anlayabilmek için semt pazarlarına gitmek gerekiyor. Birçok yaşlı zeytin ağacına ev sahipliği yapan Balıkesir toprakları, zeytincilikle de oldukça gelişmiş durumda.

Erdek’ten zeytin, Manyas’tan yoğurt alabilir, Bandırma’nın ana meydanındaki iki meşhur iskenderciden birini tercih edebilirsiniz. Et yemek istemiyorsanız, Bandırma Limanı’na bakan caddede çiğbörek yapan yerlerde buranın meşhur çiğböreklerini tadabilirsiniz.

Ayvalık’a gidecekseniz, mutlaka Ayvalık tostu yemeli, bir öğünü de deniz ürünlerini yemek için ayırmalısınız. Bunun için Tik Mustafa’nın yerini tercih edebilirsiniz.

Eğer bir yere giderken Balıkesir’den geçiyorsanız yolunuzu mutlaka Susurluk üzerinden geçirip meşhur Susurluk ayranını deneyip tostunu yemelisiniz.

Sahildeki çay bahçelerinde her zaman kahve ve çay bulabilirsiniz. Ama sezonunda gittiyseniz, hava da sıcak olunca koruk suyunu ve karadut suyunu deneyebilirsiniz.

Balıkesir’de Alışveriş

Balıkesir’den dönmeden kendiniz ve sevdikleriniz için alacağınız hatıra ve hediyelik ürünler şüphesiz yörenin doğal ürünleri olacaktır. Yoğurdu ile meşhur olan Manyas’tan bölgedeki ineklerden elde edilen sütle yapılan süt ürünlerini alınabilir. Aynı zamanda peynir alacaksanız vakumlatıp uzun bir süre saklayabilirsiniz. Oya Pazarı’na bile sahip olan Gönen’den iğne oyası alınabilir. Marmara’dan ise şarap almadan dönmeyin. Dursunbey’den değerli taşlardan yapılan takılar alabileceğiniz hediyelik eşya seçeneklerinin arasında. Halıları ve kilimleri ünlü olan Bigadiç ilçesindeki Yağcıbedir’den alışveriş yapmadan dönülmemesi gerekir Yağcıbedir halıları ve kilimleri dünyaca ünlüdür. Yöresel ürünlerin yanı sıra birçok ilçede büyük alışveriş merkezleri de bulunmaktadır. Bandırma’da Liman Alışveriş Merkezi, Altınoluk’ta Molida Alışveriş Merkezi bunlardan sadece ikisi.

Genel olarak her yerde zeytin ürünleri bulabileceğiniz Balıkesir’de zeytin,zeytinyağı ve zeytinli sabunlar tüm ilçe merkezlerinde satılıyor. Genellikle zeytinyağlı sabunlar turistlerin ilgisini çekmekle beraber hediyelik eşya olarak da götürülebilir. Höşmerimi ise tattıktan sonra eve de götürmek isteyeceksiniz. Ayvalık tostunu severseniz tostun yapıldığı özel ekmeğinden alıp evinizde de bu lezzeti yapabilirsiniz.

Eğer Ayvalık’a yolunuz düşerse Ayvalık Bit Pazarı’na uğrayıp, güzel parçalar bulabilirsiniz. Ayrıca buradan magnet ve kartpostallar da alabilirsiniz. Semt pazarı gezme şansınız olursa yöreye ait meyve ve otlardan, köylülerin yaptığı salça, zeytin, zeytinyağı gibi ürünleri alabilirsiniz.

Balıkesir Gece Hayatı 

Balıkesir merkezinde gece hayatı daha çok Milli Kuvvetler Caddesi’nde yaşanıyor. Sezon başladığındaysa sahil kenarları daha çok hareketleniyor. Eğlenmek için şehir merkezindense daha çok sahil bölgeleri tercih edilebilir. Yaz ayları ile kalabalıklaşan sahil kısmı eğlencenin de dozunu arttırıyor. Ayrıca eğlenmek için birçok alternatif sunuyorlar.

Devamını Oku

Balıkesir’deki Festivaller

Balıkesir’e gittiğinizde halkın geleneksel eğlencelerine katılmak kaçınılmaz olacaktır. Sinemadan müziğe birçok etkinliğe katılabilir, ilçelerin kendilerine özgü yaptığı festivallerle yöre halkını daha iyi tanıyabilirsiniz. Özellikle Zeytinli Rock Festivali son dönemlerde ünlenmiş bir festival olup günden güne ziyaretçi sayısı artmaktadır. Balıkesir’in bazı festivallerini aşağıda sizler için sıraladık.

Devamını Oku

Balıkesir İçin Faydalı Bilgiler

Zabıta: 0 266 384 12 13

Sahil Güvenlik: 158

Jandarma: 156

Ambulans: 112

Belediye Başkanlığı: 0 266 239 15 10

Balıkesir Künyesi

  • Yerel saat

    Yerel Saat -

  • Kur Farkı

    Kur Farkı -

  • Priz Tipi

    Priz Tipi Type F / 250V / 16 A

  • Hava Durumu

    Hava Durumu -oCSon Güncelleme: - (TSI)

Yıllık Ortalama Sıcaklık

    • Oca 4oC
    • Şub 5oC
    • Mar 8oC
    • Nis 12oC
    • May 17oC
    • Haz 21oC
    • Tem 23oC
    • Agu 23oC
    • Eyl 20oC
    • Eki 16oC
    • Kas 10oC
    • Ara 6oC

Kısa Kısa

Nüfus: 1.197.000 / İklim: Akdeniz ve Karasal iklim / Ortalama Kaç Günde Gezilir: 4-5 gün