Cunda Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Ayrıca Alibey Adası olarak da adlandırılan Cunda Adası, Ayvalık Adaları'nın en büyüğüdür. Bu 23 kilometrekare alana sahip ada, Balıkesir'in Ayvalık kıyılarında, Türkiye'nin kuzeybatı kıyısındaki Edremit Körfezi boyunca uzanır. Cunda Adası, Yunanistan’ın Lesbos adasının 16 kilometre doğusunda yer almaktadır.

Cunda Adası, tipik bir Ege tatil beldesi özelliğine sahiptir. Ayvalık il merkezinden Cunda Adası'na otobüs ve feribot seferleri vardır. Cunda Adası, Lale Adası'na, dolayısıyla anakaraya 1960'ların sonlarında kurulmuş bir köprü ve geçit ile bağlıdır. Türkiye'de boğazdan ayrılan toprakları birbirine bağlayan ilk ve halen en eski köprü burasıdır.
 

Tanıtım Videosu: 

Devamını Oku

Editörün Kaleminden

Cunda Nerededir?

Cunda, Ege Denizi üzerinde Balıkesir ilinde Ayvalık’a bağlı olan ve 8 kilometre uzaklıkta bulunan bir adadır.

Cunda’ya Nasıl Gidilir?

Cunda’ya ulaşmak için İzmir ya da Edremit havalimanları üzerinden Ege’ye gelebilir, havaalanlarındaki servisler, taksiler ya da otobüsler aracılığı ile Ayvalık’a geçiş yapabilirsiniz.

Bir diğer alternatifse, Ayvalık’a kara yolu üzerinden geldikten sonra şehir merkezindeki limandan kalkan teknelere binerek deniz üzerinden adaya erişmektir. Ancak Ayvalık üzerinden Cunda’ya kara yolu ile de bağlantı bulunduğundan dilerseniz özel aracınızla da bu sevimli adaya gelebilirsiniz.

Cunda’ya Ne Zaman Gidilir?

Akdeniz ikliminin hüküm sürdüğü adada kışlar genellikle yağışlı geçer. Ekim ayından itibaren hava serinlemeye başlar. Soğuk ve rüzgarlı günlerde sezon da kapalı olduğu için kış aylarında Cunda Adası’nın keyifli olduğu söylenemez. Bu zamanlarda adada yapabilecek çok fazla şey de bulamayacağınız gibi sahil şeridi de oldukça çalkantılı olur. Bu nedenle Cunda’nın en güzel zamanları mayıs-eylül dönemidir.  Mayısta sezon açılır ve doğa da bölgede uyanmaya başlar. Özellikle doğa yürüyüşleri ve hafif esintili bunaltıcı olmayan zamanlarda adada bulunmak için mayıs ve eylül, ekim aylarını tercih edebilirsiniz. Deniz mevsimi ise genellikle haziranın gelişi ile başlar. Akdeniz iklimi etkisindeki haziran, temmuz ve ağustos ayları çok sıcak geçse de plajlarda dinlenmek için idealdir. Bu zamanlarda ada binlerce turisti ağırlar ve her yer canlı olur.
 

Cunda’da Nerede Kalınır?

Huzurlu ve sakin bir tatil tercih edenlerin gelmek istediği ilk yerlerden biri olan Cunda Adası’nda son yıllarda otel ve konaklama yeri sayısında büyük ve hızlı bir artış gözlenmiştir. Her ne kadar oteller merkezlerde yoğunlaşmış olsa da artan turistlerin de etkisiyle zaman içerisinde pansiyon ve butik otel formunda yeni işletmeler tatilcilere hizmet vermek amacıyla faaliyete başlamışlardır. Özellikle adanın kendine özgü karakteristiğini oluşturan Arnavut kaldırımlı sokaklarda Rum evleri, sahipleri ve işletmeciler tarafından restore edilerek sevimli bir atmosferde butik otellere dönüştürülmüş durumdadır. Haliyle bu konaklama yerleri yerel halk tarafından işletilince de ortaya daha samimi ve sıcak bir atmosfer çıkmıştır. Adada kalmak isterseniz çok katlı ve aşırı lüks oteller bulamazsınız, bunlar için şehir merkezi tarafına gitmeniz gerekir. Ancak adadaki oda ve kahvaltılı doğal ve samimi diğer yerler de size konforda aradığınızı sunacaktır. Yıl boyu açık olan tesisler için asıl sezonun açıldığı dönem mayıs ayı ile birlikte gelmektedir. Bu nedenle yaz ortasındaki tatilleriniz için önceden rezervasyon yapmanız sizin için daha sağlıklı olacaktır. Eğer buraya gelirseniz, özellikle doğa ve sakin hayata özlem duyanların tarihi evlerde vakit geçirmesini tavsiye ederiz. Kimi evlerde daha çok otel konforu bulabilirsiniz; çünkü lüks olarak taş konaklardan dönüştürülmüş seçenekler vardır, daha sakin ve küçük tercihler arıyorsanız da anne evi sıcaklığında küçük evlerden dönüştürülmüş işletmelerde daha uygun fiyatlara kalabilirsiniz.

Devamını Oku

Cunda’da Gezilecek Yerler

Güneşin doğuşunun da batışının da bir başka doyumla izlendiği Ayvalık’ın gözde adası Cunda’ya hoş geldiniz. Cunda, sizi ilk olarak masmavi ve tertemiz deniziyle selamlayacaktır. İyot kokulu temiz sahilinde yürüyüp ara sokaklara girdikçe adanın her köşesinden tarih ve doğal güzellikler sizi selamlayacak ve sizi adaya hayran bırakacaktır. Cunda’ya geldiğinizde taş sokakları ve onların arasındaki tarihi yapıları mutlaka keşfedin. Yorulup bir mola verdiğinizde ise, hem birbirinden güzel lezzetleriyle ünlü restoranları hem de sakin ve güzel denizi sizi dinlendirmek için hazır bekliyor olacaktır.
 

Cunda’da Gezilecek Yerler

Cunda’da kilise ve manastırlara rastlayabilirsiniz. Taksiyarhis Kilisesi çevredeki en önemli kiliselerden biridir. Ortodoks Rum halkından kalan bir diğer eser ise Saatli Camii’dir. Burası da uzun yıllar Hristiyan halkını ağırlamış sonrasında camiye dönüştürülmüş bir değerdir. Panaya Kilisesi de aynı şekilde bir tarihe sahiptir. Bölge taşlarından inşa edilen etkileyici tarihi binalar sanatseverlerin dikkatini çekmektedir. Gezerken zamanın nasıl geçtiğini fark etmenizi sağlayacak olan güneş saati de muhakkak görülmelidir. Cunda sokaklarını gezerken tarihi evler arasında çok güzel görüntülere rastlayabilirsiniz. Özellikle gün doğumu ve batımında Aşıklar Tepesi’ne giderek panoramik bir şekilde bölgeyi izleyebilirsiniz. Dilerseniz gece dinç bir sabaha uyanmak için kamp alanlarında çadırınızı kurarak adanın tüm zevklerini doyasıya yaşayabilirsiniz.

Adı geçen yerlerle ilgili detaylı bilgiye aşağıdaki listeyi inceleyerek ulaşabilirsiniz

Devamını Oku

Cunda İçi Ulaşım

Cunda’da özel ulaşım araçları bulunmamaktadır. Hem adanın yapısı gereği hem de çevre temizliği açısından da ulaşım araçlarına gerek yoktur. Eski Arnavut kaldırımlı taş sokaklarda yürüyerek adayı kolaylıkla gezebilirsiniz. Elbette tekneler hem gezi için hem de adanın diğer tarafına geçmek için size yardımcı olacak bir alternatiftir. Ancak bunun haricinde de adada bisikletle gezmek büyük keyif verecek ve size hız kazandıracaktır.

Cunda Mutfağı

1

Cunda, bir ada olması nedeniyle elbette mutfağında çok fazla deniz mahsulü barındırmaktadır. İklimin elverişliliği ile deniz ürünleri de bir araya gelince elbette onların yanına yakışan mezeler de mutfağın ayrılmaz bir parçası olmuştur. Cunda, Ege mutfağından çok etkilenmiştir. Ege’nin bilindiği üzere güzel iklimine borçlu olduğu birbirinden şifalı otları mevcuttur. Bunların haşlama, soslama, pişirme teknikleriyle ve zeytinyağıyla uyumu ada sofrasında sizi bekliyor olacaktır. Ayrıca deniz mahsulleri de oldukça taze ve çeşitlidir. Ada bölgesinde çıkan özel balıklar da balıkçıların daima taze sattıkları, bayatlamadan çabuk tükenen lezzetleri arasındadır. Papalina, çipura, fangibi, mercani levrek ve barbun denizin en önde gelen lezzetlerdendir. Hem restoranlarda porsiyon olarak hem de gezerken ekmek arası olarak bu lezzetlere doyabilirsiniz.

Deniz börülcesi, nohutlu mezgit, balıklı bamya, kuşkonmaz salatası, turp haşlaması, kabak çiçeği dolması, peynirli kabak da sofraya eklenen Cunda lezzetlerindendir. Cunda sofraları mezelerle şenlenmektedir. Genellikle yemeklerde kullanılan zeytinyağı, tereyağı, peynir gibi ürünler yöre halkı tarafından üretilmekte olup son derece organik ve tazedir. Ayrıca burada sabah kahvaltısındaysanız Ege’nin meyvelerinden üretilmiş taze reçelleri de tatmanızı tavsiye ederiz.

Adaya geldiğinizde tatmadan dönmemeniz gereken lezzetler arasında ayrıca Cunda lokması, Girit dondurması, sakızlı Türk kahvesi ve dibek kahvesi yer almaktadır. Sahil şeridinde biri bir diğerinden ayrılamayacak kadar güzel, temiz ve özenli restoranlar ve kafelere rastlayabilirsiniz.

Cunda’da Alışveriş

 

Cunda’ya ilk ayak bastığınızda dikkatinizi çeken rengarenk sergi tezgahları olacaktır. Buralarda birbirinden farklı ve özel el işi şallar, bileklikler, giysiler, şık şapka ve çantalar ve daha nicelerini bulabilirsiniz. Bunlar sahil şeridinde satılsa da güneş saati yakınlarındaki çarşı içlerinde sıra sıra dükkanlarda birbirinden renkli ürünler bulabilirsiniz. Pamuklu uçuş uçuş elbise aldığınız bir yerin hemen yanında iğne oyasından yapılmış tasarım takılar alarak farklı yerlerden güzel kombiler yapabilirsiniz.

Ayrıca deniz kabuklarından yapılan değişik objeler ile süslü yel değirmenleri ve magnetleri de hediyelik olarak seçebilirsiniz. Bu ürünler son yıllarda özellikle hem yazlıklarda hem de kışlık evlerin balkonlarında hak ettikleri değeri görmektedir. Pervaneler, rüzgar zilleri bunların başında gelmektedir. Taşınması pratik ve orijinal olan bu ürünler sevdiklerinizi de mutlu edecektir.

Daha orijinal hediyeler ararsanız kapalı pasajlar içindeki hediyelikçilerden sevdiklerinizin ismine özel ürünler yaptırabilirsiniz. Dilerseniz de istediğiniz deseni ya da cümleyi bardaklara, anahtarlıklara, çakmaklara ve daha türlü objelere işletebilirsiniz.

Cumartesi günü adadaysanız, Cunda pazarına gidebilirsiniz. Eğer faklı bir günde oradaysanız da sahildeki çarşıları gezerek bolca alışveriş yapabilirsiniz.
Ayrıca adaya özgü otlar, doğal sabunlar, deniz ürünleri, zeytin ve zeytinyağı ürünlerini almanızı tavsiye ederiz. Ayrıca adaya özgü üretilen şarapları da deneyebilirsiniz. 

Cunda’da Gece Hayatı ve Festivaller

Cunda Adası’nda geceler çok hareketli geçmemektedir. Bu sakin, huzurlu beldede güneşin batması ve gezi teknelerinin çekilmesiyle huzurlu saatler başlar. Bu nedenle Cunda, yüksek hareketli gece eğlencesi ve kulüpleri arayanlar için çok uygun bir yer olmayacaktır. Ancak elbette şehir merkezine kısa bir mesafede aranılan her türlü eğlenceye de ulaşmak mümkündür. Gelelim Cunda Adası’nda gecenizi nasıl değerlendirebileceğinize... Cunda Adası’nda gece eğlencesi, Yunan tarzı tavernalar, restoranlardaki canlı müzikler ve yemekteki şen şakrak sohbetlerle sınırlı. Geceleri genellikle taş restoranlarda yemek yedikten sonra sahilde yürüyüş yapan, taş kaldırımlardaki sokak satıcılarından bir şeyler alan ve denizin sesini dinleyen insanlara rastlayabilirsiniz. Ayrıca gece denize girmek de bu sakin ve huzurlu ortamda keyifli olacaktır. Öyle ki pilates matınızı da alıp mehtap eşliğinde bir gece meditasyonu yapabilirsiniz. Ayrıca gece Cunda sokaklarında dolaşırken elinize bir külah da lezzetli Cunda dondurmalarından almanızı tavsiye ederiz.

 

Devamını Oku

Cunda Resmi Tatiller

1 Ocak Yılbaşı Tatili

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı

1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü

19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı

30 Ağustos Zafer Bayramı

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı

Ramazan Bayramı

Kurban Bayramı

*Yukarıdaki tarihler 2017 yılına aittir. Tarihler yıla göre değişmektedir.

Cunda İçin Faydalı Bilgiler

Acil yardım: 112

Yangın: 110

Polis: 155

Jandarma: 156

Cunda Künyesi

  • Yerel saat

    Yerel Saat -

  • Kur Farkı

    Kur Farkı -

  • Priz Tipi

    Priz Tipi Type F / 250V / 16 A

  • Hava Durumu

    Hava Durumu -oCSon Güncelleme: - (TSI)

Yıllık Ortalama Sıcaklık

    • Oca 8oC
    • Şub 8oC
    • Mar 10oC
    • Nis 14oC
    • May 19oC
    • Haz 23oC
    • Tem 26oC
    • Agu 25oC
    • Eyl 22oC
    • Eki 17oC
    • Kas 13oC
    • Ara 9oC

Kısa Kısa

Dil: Türkçe  / Para Birimi: Türk Lirası / İklim: Akdeniz İklimi / Ortalama Kaç Günde Gezilir: 2 gün