Edirne Hakkında Bilinmesi Gerekenler

selimiye-mosque-3059373_960_720.jpg

Trakya’nın en büyük şehirlerinden biri olan Edirne Yunanistan ve Bulgaristan’a sınır komşusudur. Osmanlı İmparatorluğu’na uzun yıllar başkentlik yapan Edirne camileri, kervansarayları, tarihi çarşıları, köprüleri ile görenleri büyülemektedir. 2017 nüfus verilerine göre 406.855 kişinin yaşadığı Edirne’nin yüz ölçümü 844 kilometrekaredir. Edirne MerkezKeşanUzunköprüİpsalaMeriçEnezHavsaLalapaşa ve Süloğlu olmak üzere 9 ilçesi bulunmaktadır. En kalabalık ilçe merkez, nüfusun en az olduğu ilçe ise Lalapaşa’dır. Türkiye’nin en batısındaki şehirlerden biri olan Edirne Yunanistan’a 6 kilometre uzaklıkta, Bulgaristan’a ise 16 kilometre uzaklıktadır.

Edirne'yi ziyaret etmeyi düşünüyorsanız, Edirne gezi rehberi videomuza göz atmayı unutmayın. Edirne gezisi hakkında bilinmesi gerekenleri pratik şekilde bir arada bu videoda bulabilirsiniz!

 

Devamını Oku

Editörün Kaleminden

Edirne Nerededir?

Marmara Bölgesi’nin Trakya kesiminde yer alan Edirne Bulgaristanve Yunanistan sınırını oluşturan bölgededir. Edirne; doğusunda Kırklareli veTekirdağ, güneydoğusundaÇanakkale, batısında Bulgaristan, kuzeyinde Yunanistan güneyinde de Ege Denizi ile komşudur. Yunanistan’a 6, Bulgaristan’a ise 18 kilometre uzaklıkta bulunan Edirne’nin başlıca dağları Istıranca, Koru, Çandır ve Uzunköprü dağlarıdır. Edirne akarsu yönünden oldukça zengindir. Bulgaristan’ın Rodop Dağları’ndan çıkan Meriç Nehri Edirne topraklarına girmektedir. Meriç’i besleyen Ergene Nehri ile birlikte Arda ve Tunca Nehri de şehrin en önemli akarsuları arasındadır. Gala, Dalyan, Taşaltı, Tuzla, Bücürmene şehrin gölleri arasında yer alırken Edirne’nin büyük bir bölümünü ovalar kaplar. Kazanova, Ergene Ovası, İpsala Ovası ve Tunca Ovası tarıma elverişli alanların oluşmasını sağlamaktadır.

Edirne’ye Nasıl Gidilir?

1

Türkiye’nin Avrupa’ya açılan kapısı konumunda olan Edirne’ye kara yolu ile ulaşım oldukça kolaydır. D-100 karayolu ve TEM Otoyolu ile İstanbul’a bağlanan şehre diğer illerden de düzenli otobüs seferleri ile ulaşmak mümkünüdür. İstanbul Edirne arası yaklaşık 238 kilometredir. Özel aracınızla İstanbul’dan Edirne’ye ortalama 2,5 saatte ulaşabilirsiniz. Tekirdağ ile Edirne arası yaklaşık 142 kilometredir ve araçla yolculuk 1 saat 45 dakika sürmektedir. Ankara Edirne arası mesafe yaklaşık 680 kilometre olup özel aracınızla ortalama 6,5 saatte gidebilirsiniz. İstanbul’dan saat başı Edirne’ye düzenlenen otobüs seferleri ile rahatça ulaşabileceğiniz gibi Tekirdağ, Çanakkale, Bursa, Ankara, İzmir gibi büyükşehirlerden de Edirne’ye karşılıklı otobüs seferleri ile ulaşım sağlanmaktadır. Edirne il sınırında havalimanı bulunmamaktadır. Tekirdağ Çorlu Havalimanı Edirne’ye en yakın havalimanıdır. Ankara aktarmalı olarak pek çok şehirden Tekirdağ Çorlu Havalimanı’na uçuş yaparak 1,5 saatte Edirne’ye ulaşabilirsiniz.

Edirne’ye bir diğer ulaşım imkânı da demir yoludur. TCDD’nin her gün düzenlediği karşılıklı seferler ile İstanbul Edirne arası tren ile ulaşım imkânı bulunmaktadır. İstanbul Halkalı’dan kalkan tren Kapıkule’ye kadar gitmektedir. Sofya Ekspresi ile Bulgaristan - İstanbul arasında düzenli işleyen trenin duraklarından biri de Edirne’dir. Edirne İpsala ve Pazarkule sınır kapılarından Yunanistan’a, Kapıkule sınır kapısından da Bulgaristan’a geçilmektedir.

Edirne’ye Ne Zaman Gidilir?

1

Tarihî değerleri ve tertemiz havası ile öne çıkan Edirne’de Orta Avrupa’ya özgü karasal iklim özellikleri ile birlikte Akdeniz iklimi de görülmektedir. Karadeniz, Marmara ve Ege Denizi’nin etkileriyle iklimi değişiklik gösteren Edirne’nin yıllık sıcaklık ortalaması 13,5derecedir. Kış ayları Akdeniz ikliminin hâkim olduğu dönemlerde ılık ve yağışlı geçerken karasal iklim özellikleri görüldüğü dönemlerde oldukça soğuk ve kar yağışlı geçmektedir. İlde yazlar sıcak ve kurak geçerken bahar dönemi yağışlıdır. Tarıma en elverişli yerlerden biri olan Ergene Havzası’nda karasal iklim hakimdir. 23,8 derece sıcaklık ile en sıcak ay temmuz olurken ortalama 2,8 derece ile en soğuk ay ise ocaktır. İle en çok yağış kasım, aralık ve ocak aylarında düşmektedir. Yılın yaklaşık 20 günü toprakları karla örtülü olan Edirne’de donlu gün sayısı ortalama 60 gündür.

Edirne’yi ziyaret etmek için en uygun aylar ilkbahar ve yaz aylarıdır. Camileri, kervansarayları, medreseleri, köprüleri ile Edirne’ye en az iki gününüzü ayırarak kültür turuna çıkmanızı tavsiye ederiz. Sadece tarihî güzellikleri ile değil doğası ve sahili ile de beğeni toplayan Edirne’ye bahar aylarında gelirseniz Gala Gölü’nde doğa ile iç içe bir gün geçirebilir, Edirne Kent Ormanı’nda yemyeşil ağaçlar arasında yürüyüş yapabilirsiniz. Yaz aylarında Saros Körfezi’ndeki plajları ile tatilcilerin akınına uğrayan şehirde denizin tadını doyasıya çıkarabilirsiniz. Edirne’de her yıl 5 - 6 Mayıs tarihlerinde düzenlenen Hıdırellez Şenlikleri’ne katılarak eğlencenin tadını çıkarabilir, temmuz ayında bir gelenek haline gelen Kırkpınar Yağlı Güreşleri’ndeki yerinizi alarak coşkuya ortak olabilirsiniz.

Edirne’de Nerede Kalınır?

 

Marmara Bölgesi’nin önemli turizm kentlerinden biri olan Edirne her yıl binlerce kişinin uğrak noktalarından biridir. İstanbul gibi büyük şehirlere yakın olması ile dört mevsim ziyaretçilerini ağırlayan Edirne’de her bütçeye göre konaklama seçeneği bulunmaktadır. Tarihî ve kültürel gezi amacıyla Edirne’ye ziyaret edenler daha çok merkezi otelleri tercih ederken doğal güzellikleri görmek ve yaz tatili geçirmek için gelenler içinse çevre bölgelerde konaklama imkânı oldukça fazladır. Edirne’de konforlu bir seyahat deneyimi arzulayanlar için dört ve beş yıldızlı otellerin sayısı giderek artış gösterirken kent otelleri ve pansiyonlar da daha uygun fiyatlarda konaklama imkânı sağlamaktadır. Tatil oteli ve apart oteller de yaz aylarında Edirne’ye gelen tatilcilerin konaklama ihtiyacını karşılamaktadır. Bulgaristan ve Yunanistan ile sınır komşusu olması ile Edirne önemli bir konumda yer almaktadır.

Devamını Oku

Edirne Gezilecek Yerler

1

Asırlar boyunca pek çok medeniyete ev sahipliği yapan Edirne Türkiye’de görülmesi gereken şehirler listenin en başlarında yer almaktadır. Uzun yıllar Osmanlı Devleti’nin başkentliğini yapmış olan Edirne’de Osmanlı İmparatorluğu’nun eşsiz eserlerini ziyaret edebileceğiniz gibi Enez, Keşan ve Erikli sahillerinde deniz, kum ve güneşin keyfini doyasıya çıkartabilirsiniz. Osmanlı İmparatorluğu’ndan miras kalan eserler bakımından İstanbul ve Bursa’nın ardından üçüncü sırada yer alan Edirne her yıl temmuz ayında düzenlenen Geleneksek Kırkpınar Yağlı Güreşleri ile sadece ülkemizden değil dünyadan da sayısız misafir ağırlamaktadır. Nefis yemekleri ile ilgi odağı olan ve hem kış hem de yaz turizmine katkı sağlayan Edirne’ye en az üç gününüzü ayırarak doyasıya gezmenizi tavsiye ediyoruz.

Edirne Gezilecek Yerler

Ülkemizin Avrupa’ya açılan kapısı olarak bilinen Edirne köklü geçmişi ile bir gelenin bir kez daha ziyaret etmek isteyeceği güzellikte bir şehirdir. 88 yıl boyunca Osmanlı İmparatorluğu’na başkentlik yapmış olan Edirne’de Osmanlı mimarisinin en güzel örneklerini bir arada görebilir ve geçmişe doğru unutulmaz bir yolculuğa çıkabilirsiniz. Mimar Sinan’ın muhteşem eseri Selimiye Camii Edirne’de görülmesi gereken ilk dini yapıdır. Üç Şerefli Camii, Muradiye Camii ve Eski Camii Edirne’de Osmanlı’dan miras kalan önemli camiler arasındadır. Rüstempaşa Kervansarayı Mimar Sinan’ın Edirne’ye bir diğer armağanıyken Saray içi her sene geleneksel Kırkpınar Yağlı Güreşleri’ne ev sahipliği yapmaktadır. EdirneTürk İslam Eserleri Müzesi’nde birbirinden değerli eserleri bir arada görebilir, Uzunköprü’yü ziyaret ederek dünyanın en uzun taş köprüsünden geçme şansı bulabilirsiniz. Meriç Nehri’nde doğa ile iç içe bir gün geçirebilir, Gala Gölü’nde nesli tükenmekte olan kuş türlerini yakından inceleyebilir, Saros Körfezi’nde sualtı macerasına adım atabilirsiniz. Adı geçen tüm bu yerlerle ilgili bilgiler aşağıda mevcuttur.

Selimiye Vakıf Müzesi: Müze, Daru’ül Kurra Medresesi binası içinde bulunuyor. Zamanında Kuran sınıfı olarak kullanılan odada geçmişin eğitim düzeni, eski eserler eşliğinde mankenli anlatımlar, önemli ahşap, maden ve hat eserleri yer alıyor. Müzenin diğer bölümleri ise maden eserleri odası, çini eserleri odası, saatler odası, hat eserleri odası ve ahşap eserler odasıdır.

Adres:  Müze Meydan Mahallesi Taş Odalar Sokak No: 2 Selimiye Külliyesi İçi-Dar’ül Kurra Medresesi.

Edirne Arkeoloji ve Etnografya Müzesi: Müzede teşhir edilen eserler Paleolitik Çağ’dan günümüze kadar geliyor. Müzede Edirne ve yakın çevresinde bulunan 3. Zaman sonuna ait fil, gergedan ve at türünden hayvanların defans, çene kemiği, diş ve omurlarına ait parçalara rastlayabilirsiniz. Teşhir edilen ürünlerin çoğu 1970’li yıllardan günümüze kadar devam eden Enez kazısından çıkarılan parçalardır. Etnografya bölümünde ise 12. asırda dünyanın 4. büyük kenti olan Edirne’nin özgün kültürel mirası sergilenir. Müzenin bu bölümünde Edirne evleri keten sıva örnekleri, çeşitli işleme ve kıyafetler ile takılar, oyalar ve Topkapı Sarayı Müzesi tarafından hediye edilen tombak ibrikler, buhurdanlıklar, güllebdanlar ve yöresel kıyafetleri görebilirsiniz.

Adres: Meydan Mahallesi, Kadir Paşa Mektep Sk., Merkez/Edirne

Devamını Oku

Edirne Şehir İçi Ulaşım

1

Trakya Bölgesi’nin önemli illerinin başında gelen Edirne’de şehir içi toplu ulaşım ETUS (Edirne Toplu Ulaşım Sistemi) tarafından otobüs ve minibüslerle sağlanmaktadır. Tüm şehre yayılmış olan otobüs ve minibüs ağı sayesinde Edirne’de ulaşım büyük ölçüde kolaylaştırılmıştır. Türkiye’nin pek çok büyük şehrinde olduğu gibi Edirne’de de toplu ulaşımda Kent Kart kullanılmaktadır. Hızlı, kolay ve güvenli yolculuk sağlayan Kent Kart’ı alabileceğiniz ve mevcut kartınıza bakiye yükleyebileceğiniz birçok nokta bulunmaktadır. Kent Kart’ın uygulamasını cep telefonunuza yükleyerek kartınızdaki bakiyeye takip edebilir, gideceğiniz yerden hangi otobüsün geçtiğini kolayca öğrenebilirsiniz. Öğrenci Kent Kart’ı çıkarmak için öğrenci belgeniz ile birlikte Kent Kant başvuru merkezlerine uğrayarak ulaşımdan indirimli olarak faydalanabilirsiniz. Öğrenci kartınızı her yıl yenilemeniz gerektiğini unutmayın.

Devamını Oku

Edirne Mutfağı

1

Tarihi ve doğası ile ziyaretçilerini mest eden Edirne birbirinden lezzetli yöresel yemekleri ile zengin bir mutfak kültürüne sahiptir. Farklı uygarlıklara ev sahipliği yapmasının yanı sıra yarım asır boyunca Osmanlı İmparatorluğu’nun başkenti olması ile Edirne mutfağı ülkemizin önde gelen mutfaklarından biri olma özelliğine sahiptir. Edirne’nin tarihî güzelliklerini görmenin yanı sıra yemeklerini de denemek için günübirlik geziler düzenlenmektedir. Türkiye’de ciğer denince akla gelen ilk il hiç şüphesiz Edirne’dir. Damakları şenlendiren tadıyla Edirne tava ciğeri şehirde ilk denenmesi gereken yemektir. İnce ince dilimlenmiş ciğer dilimlerinin un ve yağ ile buluşması ile ortaya çıkan tava ciğeri şehre bir kez daha gelmenizi sağlayacak kadar lezzetlidir. Edirne’de tava ciğeri yiyebileceğiniz en iyi adreslerden biri Niyazi Usta’dır. Bir porsiyonla asla yetinmeyeceğiniz tava ciğerinin ardından mekânın irmik helvasını da denemenizi öneririz. Aydın Tava Ciğer Salonu, Meşhur Edirne Ciğercisi Kazım & İlhanUsta, Öz Akgünler Edirne Ciğercisi uğramanızı önerdiğimiz diğer mekânlardır. Edirne mutfağının öne çıkan bir diğer lezzeti ise elbasan tavadır. Kuzu etinin haşlanıp yoğurtlu sos ile fırına verilmesiyle hazırlanan elbasan tava oldukça doyurucu bir yemektir. Patlıcan, domates, sivri biber, maydanoz ve sarımsak ile hazırlanan mamzana Edirne’ye yolunuz düştüğünde deneyebileceğiniz bir lezzettir. Hem kuzu eti hem de tavuk eti ile hazırlanabilen zirvaOsmanlı’dan miras kalan ve Edirne sofralarını süsleyen yemeklerden biridir. Kuru meyveler katılarak tadına doyum olmayan zırvanın yanı sıra mutancana da Osmanlı saray mutfağından günümüze miras kalan lezzetlerin başında gelmektedir. Ciğer sarma, kabak bastı, Rumeli beğendisi, kıymalı saraypidesi, bulgurlu kol böreği, kandilli mantı Edirne’de mutlaka denemeniz gereken yemekler arasındadır. Edirne köftesi ve Yanya köftesi ile midenizi şenlendirebileceğiniz şehirde Köfteci Osman ve Köfteci Niyazi listenize eklemenizi önerdiğimiz mekânlardan bazılarıdır. Edirne’nin yöresel tatlılarını da mutlaka denemelisiniz. Osmanlı saraylarında yemeklerden sonra ikram edilen zerde tadını ve rengini zerdeçal ile safrandan almaktadır. Çıtır çıtır yufkaya sarılarak hazırlanan cevizli oturtma ve baklavaya farklı bir yorum katan bademli baklava Edirne’de ağzınızı tatlandıracak lezzetlerdir. Badem ezmesi, peynir tatlısı, Hayrabolu tatlısı Edirne’nin meşhur tatlılarındandır. En lezzetli badem ezmesini yemek için Keçecizade’ye, Hayrabolu tatlısını denemek için Tatlı Konağı’na uğramanızı tavsiye ederiz.

Edirne’de Alışveriş

 

Birbirinden lezzetli yemekleri ve köklü tarihi ile öne çıkan Trakya şehirlerinden biri olan Edirne’de alışveriş yapabileceğiz tarihî çarşıların yanı sıra çok sayıda mağaza ve dükkân bulabilirsiniz. Bedesten Çarşısı 1417 yılında Çelebi Sultan Mehmet tarafından yaptırılan şehrin en eski çarşısıdır. Sevdiklerinize hediyelik eşyalar bulabileceğiniz Bedesten Çarşısı Sabuni Mahallesi’nde yer almaktadır. Alipaşa Çarşısı Edirne’de uğrayabileceğiniz tarihî çarşılardan bir diğeridir. Hediyelik eşyaların yanı sıra giyim ve aksesuar mağazaları ile öne çıkan çarşıda şehrin yöresel lezzetlerini deneyebileceğiniz mekânlar da yer almaktadır. Meydan Mahallesi’nde yer alan Selimiye Arastası Edirne’de alışveriş denince akla gelen tarihî yerlerden biridir. Meşhur Selimiye Camii’nin hemen yanında yer alan Selimiye Arastası otantik ortamı ile alışverişseverlerin uğrak noktasıdır. Kentte tarihî çarşılar kadar yeni açılan alışveriş merkezleri de Edirnelilerin tüm ihtiyaçlarını karşılayabilecekleri yerler arasındadır. Talat Paşa Caddesi’nde yer alan Erasta AVM sadece alışveriş değil yeme içme ve eğlenmek için de en çok tercih edilen AVM’lerden biridir. Margi Outlet daha uygun fiyatlar ile alışveriş yapmak isteyenlerin tercihi olurken Edirne Park AVM aradığınız pek çok şeyi bir arada bulabileceğiniz yerlerden biridir.

Devamını Oku

Edirne’de Gece Hayatı 

1

Edirne tarihi değerleri ve muhteşem doğası ile misafirlerini ağırlarken kente gelenler için gece eğlenebilecekleri mekânların sayısı da hayli fazladır. Her yıl binlerce turisti ağırlayan şehir ülkemizin Avrupa’ya açılan kapısı olduğu için eğlence sektörü gelişmeye devam etmektedir. Ülkemizde alkol tüketiminin en fazla olduğu illerin başında gelen Edirne’de gece hayatı barpub ve canlı müzik mekânlarında kesintisiz sürmektedir. Sokakta Hayat Var daha çok öğrenciler tarafından tercih edilen yan yana barlar ve kafelerin sıralandığı Edirne’nin meşhur eğlence merkezlerindendir. Fly Pub hem ortamı hem de kaliteli müzikleriyle Edirne’de gece eğlenmek için gidebileceğiniz mekânlardan biridir. Zengin kokteyl çeşitleri ile öne çıkan mekânda DJ performansları ile sabahın ilk ışıklarına kadar dans edebilirsiniz. Queen kendinizi müziğin akışına bırakarak doyasıya eğlenebileceğiniz ünlü bir gece kulübüdür. Merkezde yer alan Bands Bistro kaliteli ortamı ile öğrencilerin uğrak adreslerinden biriyken Pena Cafe&Pub arkadaşlarınızla sosyalleşebileceğiniz ve bir şeyler içmek için uğrayabileceğiniz en iyi mekânlardandır. Haftanın her günü canlı müzik performansı bulunan Orestia Bar Edirne’de akşam eğlenmek için tercihleriniz arasında yer alabilir. Tarihî İki Köprü arasında yer alan Wagon Performance Hall Edirneli gençlerin gece eğlenmek için en çok tercih ettikleri mekânların başında gelmektedir. Hafta sonları düzenlenen partiler ile adından söz ettiren mekânın ortamı da oldukça kalitelidir.

Devamını Oku

Edirne’deki Festivaller

 

Edirne seyahatiniz öncesinde şehirde düzenlenen etkinlikleri incelerseniz bulunduğunuz tarihe denk gelen bir etkinliğe katılabilirsiniz. Edirne’de düzenlenen etkinliklerin listesini aşağıda bulabilirsiniz.

Kırkpınar Yağlı Güreşleri

Edirne denince akla gelen ilk etkinlik ata sporu olarak bilinen Kırkpınar Yağlı Güreşleri’dir. 650 yılı aşkın süredir Edirne’de düzenlenen yağlı güreş turnuvaları “Er Meydanı” adı verilen çim zeminde yapılır. Güreşçilerin vücutlarına yağ sürerek birbirlerini yenmeye çalıştıkları turnuvalar bir hafta boyunca oldukça çekişmeli ve heyecanlı anlara sahne olmaktadır. Sadece ülkemizden değil dünyanın farklı ülkelerinden de bu heyecana ortak olmak isteyen pek çok sporsever temmuz ayının başında düzenlenen Kırkpınar Yağlı Güreşlerini izlemek için Edirne’ye akın etmektedir.

Devamını Oku

Edirne İçin Faydalı Bilgiler

İtfaiye: 0284 213 91 40

Polis: 155

Ambulans: 112

Belediye Başkanlığı: 0284 213 91 40

Emniyet Müdürlüğü: 0284 213 92 40

Edirne Künyesi

  • Yerel saat

    Yerel Saat -

  • Kur Farkı

    Kur Farkı -

  • Priz Tipi

    Priz Tipi Type F / 250V / 16 A

  • Hava Durumu

    Hava Durumu -oCSon Güncelleme: - (TSI)

Yıllık Ortalama Sıcaklık

    • Oca 2oC
    • Şub 5oC
    • Mar 8oC
    • Nis 13oC
    • May 17oC
    • Haz 22oC
    • Tem 24oC
    • Agu 23oC
    • Eyl 20oC
    • Eki 14oC
    • Kas 8oC
    • Ara 5oC

Kısa Kısa

Nüfus: 406.855 / İklim: Karasal İklim / Ortalama Kaç Günde Gezilir: 3-4 gün