Tekirdağ Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Tekirdağ, Marmara Bölgesi’nin Trakya yakasından bulunan Türkiye’nin turistik noktalarından biridir. Türkiye’nin en kalabalık yirmi üçüncü şehri olan Tekirdağ’da TÜİK’in 2016 verilerine göre yaklaşık 972.875 kişi yaşamaktadır. Marmara Denizi ile birlikte Karadeniz’e kıyısı bulunan Tekirdağ ülkemizde her iki denize de kıyısı olan altı şehirden biri olma özelliği taşımaktadır. 2014 yerel seçimleri sonrasında büyükşehir unvanı alan Tekirdağ’ın 11 ilçesi bulunmaktadır. Marmara EreğlisiÇorluÇerkezköyŞarköy, SarayHayraboluMalkaraMuratlı ile birlikte 2014 seçimleri sonrası SüleymanpaşaErgene ve Kapaklı da şehrin yeni ilçeleri arasında yerini almıştır.

Devamını Oku

Editörün Kaleminden

Tekirdağ Nerededir?

Tekirdağ, Marmara Bölgesi’nin Trakya yakasında yer almaktadır. Doğusunda İstanbul, batısında Edirne, kuzeyinde Kırklareliyer alırken güneyinde Çanakkale, güneydoğusunda MarmaraDenizi kuzeydoğusunda ise Karadeniz ile komşu bir ilimizdir. İstanbul’a olan mesafesi 148 kilometre, Bursa’ya 300 kilometre, Ankara’ya ise 595 kilometredir. Trakya Bölgesi’nin Edirne’den sonraki en büyük ili olan Tekirdağ’da Ganos Dağı’nın oluşturduğu Tekir Dağları (Işıklar Dağı) şehrin en önemli yükseltisi konumundadır. Marmara Denizi’ne paralel olarak uzanan dağlar Gelibolu Yarımadası’nda son bulur. Tekirdağ’ın en önemli akarsuyu Meriç Nehri’nin kollarından biri olan Ergene Nehri’dir. Işıklar Deresi, Çorlu Deresi ve Hayrabolu Deresi şehrin diğer akarsularındandır. Kınık Ovası, Kumluca Ovası, Şarköy Ovası ve Şerefli Ovası şehirdeki önemli ovalar arasında yer alır.

Tekirdağ’a Nasıl Gidilir?

Marmara Bölgesi’nde bulunan Tekirdağ ulaşım konusunda sıkıntı yaşamayacağınız şehirlerin başında gelir. Tekirdağ, İstanbul’a sadece 144 kilometreuzaklıktadır. Tekirdağ ile Ankara arasındaki mesafe 595 kilometreyken Edirne ile mesafe 142 kilometredir. Tekirdağ,İzmir’e 708 kilometre uzaklıkta yer alır. Özel aracınızla Edirne’den Tekirdağ’a 1 saat 45 dakikada ulaşırken İstanbul’dan 2 saate yakın bir süre alır. Ankara Tekirdağ arası araba ile yaklaşık 7 saat, İzmir Tekirdağ arası ise 5,5 saat sürmektedir. İstanbul, Ankara, Bursa, Edirne, İzmir gibi büyükşehirlerden düzenli olarak Tekirdağ’a otobüs ile de ulaşım sağlamak mümkündür. Tekirdağ Şehirlerarası Otobüs Terminali şehir merkezinde yer aldığı için şehre otobüs ile gelmek isteyenler gidecekleri yere kolaylıkla ulaşabilir.

Tekirdağ’a tren yolu ile de ulaşım sağlamak mümkündür. İstanbul Halkalı Tren İstasyonu’ndan kalkan tren Tekirdağ’ın Çerkezköy ilçesine de uğramaktadır. Trakya Bölgesi’nde bulunan tek havalimanı olma özelliğine sahip olan Tekirdağ Çorlu Havalimanı 1998 yılından bu yana bölgeye aktif olarak yolcu taşımaktadır. Çorlu ilçesinin doğusunda yer alan havalimanı Tekirdağ merkeze 37 kilometre mesafede olup araçla yaklaşık 40 dakikada ulaşmak mümkündür. Ankara’dan belirli aralıklarla yapılan seferler ile Tekirdağ’a havayoluyla ulaşım sağlanmaktadır. Haftanın belli günlerinde Avşave MarmaraAdası’ndan Tekirdağ’a feribot seferleri de düzenlenmektedir.

Tekirdağ’a Ne Zaman Gidilir?

Tekirdağ’ın Marmara kıyılarında Akdeniz iklimi görülürken iç kısımlarda karasal iklim hâkimdir. Marmara çevresinde sık görülen bu iklim türü Marmara iklimi olarak da adlandırılmaktadır. Tekirdağ’da yaz ayları sıcaklık değerleri yüksektir ve kurak geçer. Kış ve bahar ayları ise yağışlı gün sayısı fazladır. Yağış türü genellikle yağmurken karlı gün sayısı azdır. Yaz aylarında ortalama sıcaklık 22 dereceyken kış aylarında bu değer 5 dereceye düşer. Kışın Balkanlar üzerinden gelen kuru soğuk şehri doğrudan etkiler. Yıllık sıcaklık değeri ortalaması ise 13 derecedir. Ağustos yılın en kurak ayı iken en şehirde en fazla yağış aralık ayında görülmektedir. Tekirdağ hem kış aylarında hem de yaz aylarında rüzgârlıdır. Hâkim rüzgâr poyrazken lodos da şehirde sık görülen rüzgâr türüdür.

Devamını Oku

Tekirdağ’da Nerede Kalınır?

Anadolu ve Balkanlar arasından geçiş konumundaki Tekirdağ doğal güzellikleri ile keşfedilmeyi bekleyen illerimizden biridir. Marmara Denizi’ne kıyısı bulunan kent özellikle yaz aylarında İstanbul’a yakın olması sayesinde rağbet görmektedir. Özellikle sahil kesiminde bulunan otel ve pansiyonların tatilseverlerin yoğun talepleri nedeniyle doluluk oranları %100’e ulaşmaktadır. Dört mevsimin de ayrı bir keyif sunduğu Tekirdağ’da şehir merkezindeki dört ve beş yıldızlı oteller konforlu bir seyahat deneyimi yaşamanızı sağlar. Şehir otellerinin yanı sıra daha çok yaz aylarında tercih edilen sahil kesimindeki apart oteller ve pansiyonlar da Tekirdağ’da konaklama seçenekleri arasında yer alır.

Devamını Oku

Tekirdağ Otelleri - Tekirdağ Otel Fiyatları

Marmara bölgesinde bulunan Tekirdağ otelleri hem iş hem de turistik amaçlı konaklamalarda pek çok seçenek sunmaktadır. Beş yıldızlı oteller yılın her sezonu misafirlerini ağırlarken Kumbağ otelleri Haziran ve Ekim ayları arasında hizmet vermektedir. Havuzlu ve denize sıfır oteller yaz sezonu boyunca güneşin ve denizin tadını doyasıya çıkarmanızı sağlamaktadır. Tekirdağ, tarihi ve doğal pek çok güzelliğe sahiptir. Tarihi yerlerden olan Rakoczi Müzesi, Namık Kemal Evi Müzesi, Tekirdağ Şehitler Abidesi, Çorlu Kalesi, Eski Belediye Binası, Tekirdağ Arkeoloji ve Etnografya Müzesi ve Hora Feneri’ni ziyaret edebilirsiniz. Doğal güzelliklere sahip yerlerden olan Çilingoz Tabiat Parkı ve Uçmakdere’yi gezi listenize ekleyebilirsiniz. Marmara’nın gelişmiş kenti olan bu yerde meşhur Tekirdağ köftesinin tadına bakabilirsiniz. Spor yapmaktan hoşlanıyorsanız, Şarköy’e bağlı Uçmakdere’de ekstrem sporlardan olan yamaç paraşütü yapabilir veya doğa yürüyüşlerine çıkabilirsiniz. Sakin dönemlerde kenti gezmek istiyorsanız ilkbahar ve sonbahar aylarını tercih edebilirsiniz. Oldukça uygun fiyatlarda konaklama sağlayan Tekirdağ otellerini yaz sezonunda tercih ederseniz eğlenceli zamanlar geçirebilirsiniz. Oteller hakkında daha fazla bilgiye ulaşmak için aşağıda yer alan listeye göz atabilirsiniz.

Devamını Oku

Tekirdağ’da Gezilecek Yerler

Tekirdağ küçük bir şehir olmasına rağmen hem merkezinde hem de çevresinde görülmesi gereken birçok yer vardır. Özellikle Şarköy, Kumbağ ve Uçmakdere yemyeşil ormanları, masmavi denizi ile yaz aylarınca binlerce turistin uğrak noktasıdır. Tekirdağ gezinizde hem tarihe hem doğal güzellikleri bir arada görebilir Trakya mutfağından eşsiz lezzetler ile yolculuğunuzu unutulmaz kılabilirsiniz. Tekirdağ’a İstanbul’dan günübirlik gelebileceğiniz gibi bu güzel şehri doyasıya keşfetmek için en az 2 gece konaklamanızı öneririz.

Tekirdağ'da Gezilecek Yerler

Trakya’nın en büyük ikinci ili olan Tekirdağ sadece yazlık beldeleriyle değil tarihi mekânları ile de öne çıkmaktadır. Tekirdağ Arkeoloji ve Etnografya Müzesi şehirde mutlaka görülmesi gereken yerlerin başında gelir. Rakoczi Müzesi Tekirdağ merkezde yer alan bir diğer önemli müzedir. Ünlü şairlerimizden Namık Kemal’in bir dönemler yaşadığı ve günümüzde müzeye dönüştürülen Namık Kemal Evi Tekirdağ gezilecek yerler listenize eklemeniz gereken yerlerden biridir. Tekirdağ’ın fethi sırasında şehit düşen askerlerin anısına inşa edilen Tekirdağ Şehitler Abidesi ve Rüstem Paşa Camii de görülmeye değerdir. Hora Feneri, Şarköy, Uçmakdere, Kumbağ ve Çamlıköy Kastro Plajı yolunuz Tekirdağ’a düştüğünde ziyaret edebileceğiniz yerler arasındadır.

Listede adı geçen yerlerle ilgili bilgiler aşağıda mevcuttur.

Devamını Oku

Tekirdağ Şehir İçi Ulaşım

Tekirdağ il genelinde şehir içi ulaşım özel halk otobüsü ve taksiler ile sağlanmaktadır. Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi’ne ait TETAŞ tarafından sağlanan otobüs hizmeti şehir içi ulaşımı büyük ölçüde kolaylaştırmaktadır. Şehirde 16 adet otobüs hattı bulunmaktadır. Tekirdağ otobüs güzergâhlarını incelemek için ayrıntılı bilgiyi bu adresten bulabilirsiniz: http://www.te-tas.com.tr/index.php/hatlar-m-z

Devamını Oku

Tekirdağ Mutfağı

Tekirdağ deyince akla birbirinden lezzetli yemeklerin yer aldığı meşhur Trakya mutfağı gelir. Geçmişte farklı kültürlere ev sahipliği yapmış olan Tekirdağ’ın bu özelliği sayesinde zengin yemek çeşitliliği ile öne çıkar. Sebze yemeğinden et yemeğine, salatasından çorbasına ve tatlısına kadar Tekirdağ mutfağı her damağa hitap eden lezzetlere sahiptir. Ana malzemeleri hamur ve sütten oluşan çeneçarpan çorbası Tekirdağ yöresine aittir. Rumeli mutfağının olmazsa olmazlarından biri olan kelle paça çorbası Tekirdağ mutfaklarında en çok tercih edilen çorbaların başında gelir. Tekirdağ denince elbette akla gelen ilk yemek Tekirdağ köftesidir. İçine irmik konarak hazırlanan Tekirdağ köftesi yolunuz şehre düştüğünde mutlaka denemeniz gereken bir lezzettir. Genellikle yanında acı sos ile birlikte servis edilir. Yufka ve tavuk etiyle hazırlanan damat paçası şehrin yöresel yemeklerinden bir diğeridir.

Devamını Oku

Tekirdağ’da Alışveriş

Doğal güzellikleri ile öne çıkan Trakya şehri Tekirdağ’da alışveriş yapabileceğiniz yerler sadece merkezle sınırlı değildir. Tekirdağ ilçelerinde de kendinize ve sevdiklerinize alabileceğiniz hediyelik eşyaların bulunduğu birçok mağaza bulunmaktadır. Tekira Alışveriş Merkezi şehir merkezinde yer alan en büyük AVM’dir. Gıdadan giyime, elektronikten dekorasyona bütün ihtiyaçlarınızı bir arada bulabileceğiniz Tekira AVM’nin yanı sıra Çorlu ilçesindeki Orion AVM de şehrin bir diğer alışveriş merkezidir. Süleymanpaşa ilçesinde bulunan YSK Center şehrin alışveriş ihtiyacını karşılayan AVM’ler arasındadır. Outlet 12 ise Çorlu Tekirdağ karayolunda uygun fiyatlı alışveriş yapmak isteyenlerin uğrayabileceği bir AVM’dir.

Devamını Oku

Tekirdağ’da Gece Hayatı 

Rakısı ve şarabıyla ünlü olan Tekirdağ özellikle yaz döneminde hafta sonları İstanbulluların en çok tercih ettiği şehirlerden biridir. Nüfusu neredeyse bir milyona yaklaşan şehirde gece hayatı fazla aktif olmasa da bar, meyhane ve gece kulüplerinde eğlenceler sabaha kadar sürmektedir. Şehrin son yıllarda turizme açılmaya başlaması yeni eğlence mekânlarının açılmasını da sağlamıştır.

Devamını Oku

Tekirdağ’daki Festivaller

cherries-1503974_960_720.jpg

Tekirdağ’a gitmeden önce kentte düzenlenen etkinliklere göz atmanız gezinizi daha keyifli hale getirmeye yardımcı olabilir. Tekirdağ’da düzenlenen etkinliklerin listesini aşağıda bulabilirsiniz.

Tekirdağ Kiraz Festivali

Her yıl geleneksel olarak haziran ayında düzenlenen Kiraz Festivali konserler, etkinlikler ve yarışmalar eşliğinde büyük bir coşku ile kutlanmaktadır. 53 yıldır sürdürülerek Tekirdağ için bir gelenek haline gelen Kiraz Festivali döneminde şehre özel turlar da düzenlenmektedir. Tekirdağ’ın meşhur kirazının da görücüye çıktığı festival düzenlenen halk konserleri ile renkli görüntülere de sahne olmaktadır.

Devamını Oku

Tekirdağ İçin Faydalı Bilgiler

Polis: 155

Ambulans: 112

BelediyeBaşkanlığı: 0850 459 59 59

EmniyetMüdürlüğü: 0282 261 20 94

Tekirdağ Künyesi

  • Yerel saat

    Yerel Saat -

  • Kur Farkı

    Kur Farkı -

  • Priz Tipi

    Priz Tipi Type F / 250V / 16 A

  • Hava Durumu

    Hava Durumu -oCSon Güncelleme: - (TSI)

Yıllık Ortalama Sıcaklık

    • Oca 5oC
    • Şub 5oC
    • Mar 7oC
    • Nis 11oC
    • May 16oC
    • Haz 20oC
    • Tem 22oC
    • Agu 22oC
    • Eyl 20oC
    • Eki 15oC
    • Kas 10oC
    • Ara 7oC

Kısa Kısa

Nüfus: 972.875 / İklim: Akdeniz ve Karasal iklim / Ortalama Kaç Günde Gezilir: 2-3 gün