- 1 view
Tam olarak ne zaman yapıldığı belli olmayan Giresun Kalesi’nin MÖ 2. yüzyılda Pontus Kralı 1. Farnakes tarafından yaptırıldığı tahmin edilmektedir. Kenti ikiye bölen yarımadanın üzerindeki tepeye yapılmış olan kale şehrin merkezinde, şehrin tamamına hâkim bir konumda bulunmaktadır. İç ve Dış Kale olmak üzere iki bölümden oluşan kalenin duvarlarının birçoğu yıkılmıştır. İç Kale kısmında günümüze kadar gelmeyi başarabilmiş saray kalıntıları bulunmaktadır. Antik kaynaklarda kalenin adı Bronz Duvarlı Kale olarak geçmektedir. 1300’lü yıllarda Trabzon Rum İmparatorluğu’nun Türklere karşı kalan son sınır kalelerinden biri olan Giresun Kalesi, günümüzde tarihî yerler gezmeyi seven seyahatseverlerin Giresun’da görmesi gereken öncelikli yapıların başında gelmektedir. Kurtuluş Savaşı’nda Atatürk’ün koruma komutanlığın yapan Gazi Osman Ağa’nın mezarı kale içerisinde bulunur.
Giresun Kalesi Hakkında Bilgi
Giresun Kalesi gece ayrı gündüz ayrı güzelliği ile gidenleri kendine hayran bırakan tarihî bir yapıdır. İlk izlerin milattan önce 2. yüzyıla kadar gittiği alanda, dönemsel olarak etkinlikler de düzenlenmektedir. Kalenin bulunduğu alanda günümüze gelen yapılar arasında merkez kule ve sur duvarları bulunur.
Antik kaynaklarda Bronz Duvarlı Kale adıyla anılan kalenin Pontus Kralı I. Pharnakes tarafından inşa ettirildiği varsayılmaktadır. Daha sonra 1300’lü yıllarda Trabzon Rum İmparatorluğu’nun Türklere karşı son sınır kalelerinden birisi olması sebebiyle onarımı Rum İmparatoru Alexius tarafından yapılmıştır.
Giresun Kalesi’nin yapılış amacının, denize hâkim bir yerde konumlanması ve ticaret yolların üzerinde bulunması nedeniyle askeri kontrol olduğu bilinir. Kalenin olduğu alanda ayrıca Atatürk’ün kişisel muhafızı Topal Osmanağa’nın mezarı, şehitlik ve Hacı Bektaşi Veli’nin müridi Kurbande’nin türbesi yer alır.
Giresun Kalesi yüksekliği ile tüm şehri görebileceğiniz bir noktada bulunmasıyla beraber yaklaşık 500 metrelik parke bir yol ile ulaşılabilen bir yerdir.
Giresun Kalesi Efsanesi
Giresun Kalesi’nden sonra gezebileceğiniz yerler arasında, eski zamanlarda kentin güneydoğusunda yer alan ve görünümü bir kartal gagasını andıran Gedikkaya’dan kopan bir parçanın denize yerleşmesiyle oluşan Giresun Adası bulunuyor.
İçinde Giresun Kalesi’nin de bulunduğu bir efsaneye de ev sahipliği yapan Giresun Adası’nın efsanesi şöyle: Binlerce yıl önce Giresun’da yaşayan krallardan birinin genç bir kızı varmış. Kız büyüyünce çok sayıda talibi çıkmış ancak kralın kızının tek cevabı ise istisnasız “hayır” oluyormuş. Çünkü kızın bir sevdiği varmış. O da Giresun Kalesi’nin eteklerinde koyunlarını otlatan genç bir çobanmış. Öyle bir aşkmış ki bu, çoban ne zaman kavalını üflemeye başlasa kızcağız penceresine koşar bir yandan sesini dinler, bir yandan da ümitsizce ağlarmış. Aradan geçen zaman sonrasında çoban da kıza vurulmuş. Uzun süre devam eden aşk boyunca, genç kadın gelen kısmetleri sürekli reddetmiş. Kral ise durumu anlamayıp iyice araştırınca çobandan haberdar olmuş. Böyle bir aşkın varlığına sinirlenen hükümdar kızını Giresun’un karşısındaki adaya sürmüş ve bu adadaki bir manastıra kapatmış. Çobanı ise yakalatmış ve manastırın karşısında bulunan bir çınarın dallarına astırtmış. Bir gün sonra insanlar sabah uyandığında kızın cesedini, manastırın kulesinde sallanır bulmuşlar.
Giresun Kalesi Çevresinde Gezilecek Yerler
Giresun Kalesi’ni gezdikten sonra şehirde gidebileceğiniz farklı güzellikleri de kaçırmamalısınız.
Giresun Adası: Karadeniz bölgesinde yer alan 2 adadan biri olma unvanını sahip Giresun Adası, kıyıdan yaklaşık 1,5 kilometre uzaklıkta konumlanıyor. Yeşillik bakımından oldukça zengin olan adada özellikle Akdeniz defnesi ve yalancı akasya başta olmak üzere 71 tür doğal otsu ve odunsu bitki bulunuyor. Özellikle yaz döneminde yerli ve yabancı turistlerin uğrak noktaları arasında yerini koruyan ada, karabatak ve martıların doğal olarak ürediği ve göçmen kuşların uğrak ve dinlenme yeri olarak biliniyor.
Kulakkaya Yaylası: Giresun’a yaklaşık 45 kilometre mesafede bulunan yayla, 1.500 metre rakımda konumlanıyor. Giresun’un eski zamanlardan beri bilinen ve gidilen yaylası olma unvanına sahip Kulakkaya Yaylası yolu üzerinde bulunan Despot Kayası, Gelin Kayası ve doğal güzellikleri ile beğenilen Erimez Mevkii de ziyaret edebileceğiniz yerler arasında bulunuyor. Ayrıca Alçakbel Ormaniçi Piknik Alanı’nda günübirlik piknik yapabileceğiniz ve dinlenebileceğiniz yerler bulunuyor.
Giresun Kalesi'ne Nasıl Gidilir?
Giresun Kalesi’ne gitmek için farklı alternatifleriniz bulunuyor.
Uçak: Farklı bir şehirden gidecek olursanız havayolunu tercih edebilirsiniz. Havalimanından sonra kaleye yaklaşık 25 kilometre mesafeniz bulunuyor.
Otomobil: Kaleye şahsi aracınızla gitmek isterseniz navigasyon desteği ile kolayca ulaşım sağlayabilirsiniz. Yol parke ve asfalt olduğu için inişte ve çıkışta da problem yaşamazsınız. Araç park edebileceğiniz yerler Giresun Kalesi çevresinde yer alıyor.
Taksi: Merkeze çok yakın bir noktada bulunan Giresun Kalesi’ne gitmek için merkezden taksi ile rahatça ulaşım sağlayabilirsiniz.