Çorlu
ÇORLU GEZİ REHBERİ
Türkiye’nin en büyük ve gelişmiş ilçelerinden biri olarak öne çıkan Çorlu, Avrupa ile Asya arasında köprü konumundadır. İstanbul, Kocaeli ve Bursa ile birlikte sanayi bakımından en fazla tesisin yer aldığı Çorlu on sene öncesine kadar sakin bir ilçeyken günümüzde önemli bir sanayi kenti konumundadır. 2017 nüfus verilerine göre Çorlu’da 260.437 kişi yaşamaktadır. Nüfusun büyük bir kısmı sanayi alanında çalışmakla birlikte tarım da ekonomide önemli bir paya sahiptir.
Çorlu Nerededir?
Marmara Bölgesi’ndeki Tekirdağ iline bağlı olan Çorlu Trakya Bölgesi’nin İstanbul’dan sonra en önemli yerleşim yeridir. Kuzeyinde Çerkezköy ve Ergene, güneyinde Marmara Denizi ve Marmara Ereğlisi, batısında Süleymanpaşa ve Muratlı ilçeleri, doğusunda ise Silivri ile komşudur.
Çorlu’ya Nasıl Gidilir?
Trakya’nın en gelişmiş ilçesi Çorlu’ya karayolu, demiryolu ve havayolu ile ulaşım sağlanabilmektedir. Çorlu-Tekirdağ arası 40 kilometredir. Özel aracınız ile yolculuk ortalama 50 dakika sürerken otobüs ve minibüsler ile de ilçeye ulaşım sağlayabilirsiniz. İstanbul-Çorlu arası 115 kilometre olup aracınızla ortalama 2 saatte ulaşabilirsiniz. Ankara-Çorlu arası 560 kilometredir ve özel araç ile yolculuk yaklaşık 6.5 saat sürer. Edirne-Çorlu arası 120 kilometredir ve iki saatlik bir araba yolculuğu ile ilçeye ulaşılabilir. Birçok büyük şehirden Çorlu’ya haftanın her günü otobüs seferleri düzenlenmektedir. Çorlu’ya tren yolu ile de ulaşım sağlamak mümkündür. İstanbul Halkalı’dan kalkan Halkalı-Çerkezköy-Kapıkule treninin duraklarından biri de Çorlu’dur. Trakya Bölgesi’nde aktif olarak hizmet veren tek havalimanı olan Tekirdağ Çorlu Havalimanı’na Ankara’dan düzenli uçak seferleri yapılmaktadır. Tekirdağ Çorlu Havalimanı’ndan Çorlu’ya otobüs ile ulaşabileceğiniz gibi 24 saat hizmet veren taksileri de tercih edebilirsiniz.
Çorlu’da Gezilecek Yerler
1521 yılında Kanuni Sultan Süleyman tarafından yaptırılan Süleymaniye Camii, Çorlu’da görülmesi gereken önemli bir dini yapıdır. Çorlu’nun merkezinde yer alan caminin mimari Acem İsa’dır. Bizanslılar döneminde inşa edilen Çorlu Kalesi’nin yapım yılı kesin olmamakla birlikte 6. yüzyıla ait olduğu tahmin edilmektedir. Kesme taş temeller üzerine kurulan Çorlu Kalesi’nden günümüze çok az bir kalıntı gelebilmiştir. Romalılar döneminden kalma Kırkgöz Köprüsü, Çorlu’da görebileceğiniz bir diğer tarihi yapıdır. Tarihi Tunç Çağı’na kadar uzanan Çorlu Frig, Yunan, İskit, Pers, Makedonya ve Roma başta olmak üzere birçok uygarlığa ev sahipliği yapmıştır.
Bilinen en eski adı Tzirallum olan Çorlu’ya geldiğinizde Thzolus Antik Kenti’ni ziyaret etmenizi öneririz. MÖ 1000 yılında Frigler tarafından kurulan antik kent Osmanlı Dönemi’nde de yerleşim yeri olarak kullanılmıştır. İlçe merkezine 8 kilometre mesafede bulunan Atatürk Orman Korusu bahar ve yaz aylarında ziyaretçi akınına uğramaktadır. Yemyeşil ağaçların altında yürüyüş yapabileceğiniz koruda vücudunuza oksijen depolayabilirsiniz. Çorlu’da denizin tadını çıkarmak isterseniz Çorlu Belediye Plajı sizleri bekliyor. Tertemiz denizi ve kumsalı ile tatilseverlerin beğenisini toplayan Çorlu Belediye Plajı’nda gün boyu güneşlenebilir, sevdiklerinizle bol bol yüzebilirsiniz.
Çorlu’da Ne Yenir?
Birçok uygarlığın etkisi altında kalarak gelişen Trakya mutfağının eşsiz lezzetlerini Çorlu’da deneyebilirsiniz. Ağırlıklı olarak et yemekleri ile öne çıkan Çorlu’da zeytinyağlılar ve hamur işleri de önemli bir yer kaplar. Patates çorbası, Arnavut ciğeri, oğlak kebabı, kapama, pireşe, ciğer sarması yörenin nefis lezzetleri arasında sayılabilir. Cizleme, gülbarak böreği ve burgulu börek Trakya yöresine ait sevilen hamur işleri arasında yer alırken peynir helvası ve Hayrabolu tatlısını yemeden sakın Çorlu’dan ayrılmayın. Saydanlar Kanaat Lokantası, Özcanlar Restaurant, Antique Restaurant, Shiva Et Lokantası Çorlu’da uğrayabileceğiniz restoranlardan birkaçıdır. Tatlı Konağı’nda Çorlu’nun damakları şenlendiren tatlılarını deneyebilir, Boşnak Böreği ve Köfte Salonu’nda parmak ısırtan hamur işleri ile güne başlayabilirsiniz.
Çorlu’da Nerede Kalınır?
Çorlu otelleri dört mevsim boyunca gerek iş gerekse tatil için gelenleri kusursuz hizmet anlayışı ile ağırlamaktadır. Üç ve dört yıldızlı otellerin yanı sıra butik otel ve pansiyonlarda ev konforunda konaklama deneyimi yaşayabilirsiniz. Hilton Garden Inn Çorlu, Divan Çorlu, Silverside Çorlu, Shilla Hotel, Grand Park Hotel Çorlu ilçede konaklayabileceğiniz en iyi oteller arasındadır. Yaz sezonunun açılması ile birlikte Çorlu otellerinin fiyatları bir miktar yükselmekle birlikte gecelik ortalama 150-200 TL arasındadır. Heykel Meydanı’na yakın olan Çorlu Öğretmenevi ilçede oldukça uygun fiyatlarda konaklama sağlayabileceğiniz seçenekler arasındadır.