Fatih Kibar: “Tek başıma gezerken daha fazla yerel insan tanıma fırsatı yakalıyorum”

Bize biraz kendinizden bahseder misiniz?
Merhaba, ben Fatih KİBAR. 1988 senesi İstanbul’un Temmuz sıcağında 80’ler jenerasyonunun sonlarına dâhil olarak, Zeynep Kamil’de gözlerimi hayata açtım. İlk ve orta öğrenimimi ikamet ettiğim Çekmeköy’de tamamladım, meslek yüksekokulu Muhasebe bölümünü Manisa Celal Bayar Üniversitesi’nde bitirdim. Şimdilerde ise Açıköğretim Fakültesi’nde Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri bölümünde okumaktayım. Bir dış ticaret ve bilişim şirketinde IT ve E-Ticaret departmanında görev almaktayım. Gezmek, yazmak ve fotoğraf çekmek dışında kişisel gelişim kitapları okurum, derin internet araştırmaları yaparım meraklı olduğum konular üzerine; özellikle eğitimim ile alakalı İK süreçleri ve internet odaklı css, html, seo ve dijital pazarlama alanları üzerine. TFF bünyesinde lisanslı (29861) futbol hakemliği yapmaktayım ve zaman zaman etkinliklerde ya da Sivil Toplum Kuruluşları tarafından düzenlenen insanlara yönelik faydalı işlerde yer almaya çalışıyorum.

Fatih Kibar: “Tek başıma gezerken daha fazla yerel insan tanıma fırsatı yakalıyorum”

Gezmek size ne ifade ediyor? Seyahatlerin hayatınızdaki yeri nedir?
Benim için bir tutkudur seyahat etmek; yeni coğrafyalar ve kültürler keşfetmek, farklı insanlar ile tanışmak, dertlerini dinlemek, yaşamlarına ortak olmak. İflah olmaz bir hayalperestim, özgürlüğüne düşkün, gezgin ruhlu, meraklı ve heyecanlı birisiyimdir.
 
Bugüne kadar gittiğiniz yerler arasında sizi en çok neresi etkiledi?
Bir önceki İran seyahatimde; Fars kültürü, yaşam şekilleri ve ülkede bir önceki yönetimden kalan katı şeriat kurallarının halen devam ettiğine şahit olduğum zaman çok etkilenmiştim. Hatta Tahran Azadi Meydanı’nda kapri şort ile dolaşırken polislerin yanıma gelerek beni uyarması ve uzun bir elbise giymemi söylemeleri, bu kurallara birebir tanık olduğumu gösterdi.
 
Gezdiğiniz yerler arasında tekrar gitmek istediğiniz bir ülke var mı?
Hazar Denizi, İran kıyı şehirlerini gezmek ve son olarak Gonbad Kavus’ta beni bekleyen değerli Türkmen aileyi ziyaret etmek için tekrar bir İran gezisi yapacağım ilerleyen zamanlarda.
 
Bize biraz seyahat etme mantığınızı anlatır mısınız? Genelde tek mi yoksa grupla mı seyahat edersiniz?
Farklı yerler, insanlar ve kültürler tanımaktan oldukça keyif alıyorum. Popülerlikten uzak; arka sokakları, bakir yerleri ve hayatlarını sürdüren farklı din, dil, mezhep ve renkte olan insanları tanımak ve yaşamlarına ortak olabilmek adına geziyorum. Her zaman tek giderim uzak yerlere. Çünkü öz güven aşılıyor, anlık karar verebilme yeteneğimi geliştiriyor ve zorluklarla tek başıma nasıl başa çıkacağımı öğreniyorum. En güzel yanı da tek başıma özgürce geziyorum; hoşuma giden yerde konaklıyor, fazla zaman geçiriyor ya da beğendiğim bir yerde istediğim kadar kalabiliyorum bazen ise kafamın estiği yere rotamı çevirerek gidiyorum. Tek başıma gezerken daha fazla yerel insan tanıma fırsatı yakalıyorum. Hafta sonu kaçamağı için bazen sosyal medya vasıtasıyla toplanarak yakın şehirlere ya da bisikletli organizasyonlarda grupla seyahat etmeyi tercih ediyorum.

Fatih Kibar: “Tek başıma gezerken daha fazla yerel insan tanıma fırsatı yakalıyorum”

Rotanızı nasıl belirliyorsunuz?
Rotam belli aslında : ) Batı aşığı bir insan değilim dolayısıyla ilk etapta Asya ve Ortadoğu ülkelerini gezmeyi istiyorum. Fitili Gürcistan ile ateşledim, İran ile devam dedim. 2014 Kurban Bayramı’na sürpriz bir Ortadoğu ülkesine seyahat edeceğim.
 
Seyahat öncesi nasıl bir hazırlık yapıyorsunuz?
Seyahat edeceğim destinasyona ilişkin sıkı bir araştırma sürecine giriyorum. Gezilecek ve görülecek yerler hakkında bulunmaz velinimetler olan gezi bloglarını okuyarak bilgiler topluyor; kültürleri, yemekleri, insanları ve para birimi gibi her şeyi ince eleyip sık dokuyarak seyahat analizimi yapıyorum. Seyahat etmeden önce biletimi 2-3 ay öncesinden plan ve programımı da yaparak uygun fiyata almaya çalışıyorum daha sonrası ise en keyifli anlardan birisi olan haritayı önüme koyarak izleyeceğim rotayı çizmek oluyor, bu gerçekten keyifli ve heyecan verici!

Fatih Kibar: “Tek başıma gezerken daha fazla yerel insan tanıma fırsatı yakalıyorum”

En son nereye gittiniz? 
26 Temmuz-3 Ağustos 2014 tarihleri aralığında İran seyahatimi gerçekleştirdim.

Sırada neresi var?
Yavru vatan Kıbrıs’a iş-gezi seyahati düzenleyeceğim. 2014 Kurban Bayramı için sürpriz bir Ortadoğu ülkesi için ise gün sayıyorum : )

Gezi deneyimlerinizi paylaştığınız blog ya da web siteniz var mı?
www.fatihyollarda.com blog sayfamda tüm gezi anılarımı ve fotoğraflarımı paylaşmaktayım. Bunun yanı sıra bisiklet ile tur ve doğa sporları hakkında bilgilere de yer vermekteyim. Seyahatlerim esnasında anlık paylaştığım bilgileri ise www.facebook.com/fatihyollarda ve www.twitter.com/fatihyollarda sosyal medya hesaplarımdan paylaşmaktayım.

Fatih Kibar: “Tek başıma gezerken daha fazla yerel insan tanıma fırsatı yakalıyorum”

Seyahatleriniz sırasında sizin gibi gezginlerle tanışıyor musunuz? Hiç enteresan anınız var mı?
Seyahatlerimde birçok değerli insan ve gezginlerle tanışıyorum. En son İran seyahatimde ise beni sosyal medya hesabımdan takip eden İran vatandaşı değerli bir hanım ile tanıştım. Ben İran’da iken ailem ile aramda köprü kurması beni çok mutlu etmişti. Şimdi ise 40 yıllık aile dostu gibiyiz. Tabii bunun gibi birçok örnek mevcut…
 
Gezilen yerlerin yeme-içme alışkanlıkları çok farklı olabiliyor. Siz gezilerinizde bu durumu nasıl belirliyorsunuz, yemek yemek için nasıl yerler tercih ediyorsunuz?
Yemeklerde çok seçiciyim. Belki de bu yüzden zayıfım : ) Gittiğim yerlerde ilk önce Türk lokantaları var mı araştırırım eğer damağıma uygun bir şeyler bulamazsam fast-food yemeyi tercih ederim. Bu seçiciliğimi üzerimden atmam gerek. Zira gittiğim yerlerde güzel yemeklere rastlıyorum.
 
Kalacak yer olarak tercihiniz genelde nedir? Otel, hostel, kamp vs. 
Kimi zaman çadır kurarak konaklıyor, kimi zaman ise hostellerde konaklıyorum. Bazen Couchsurfing ve HospitalityClub yardımcı oluyor bazen ise anlık tanıştığım yerel insanların davetleri üzerine konaklamamı sağlıyorum.

Fatih Kibar: “Tek başıma gezerken daha fazla yerel insan tanıma fırsatı yakalıyorum”

Bugüne kadar gittikleriniz arasında sizi hayal kırıklığına uğratan bir yer oldu mu?
Elbette hepimizin başına geliyordur ufak tefek aksilikler fakat bunları tüm ülkeye mâl etmek olmaz. Dolayısıyla gezi anlamında, şehir yaşantısı ya da insanları hakkında beni hayal kırıklığına uğratacak bir yer şu an için olmadı diyebilirim.
 
Eğer imkânınız olsa 1 sene izin ve limitsiz para verseler, haydi gez deseler, neler yapar nerelere giderdiniz?
Öncelikle seyahatlerimi kolaylaştıracak olan elektronik cihazlarımı alır kuşanırdım daha sonra Ortadoğu’dan başlayarak dünyayı 1 tur atardım. Son olarak da yeşili ve mavisi bol, şehir keşmekeşinden uzak hoşuma giden bir yerde inzivaya çekilirdim.

Fatih Kibar: “Tek başıma gezerken daha fazla yerel insan tanıma fırsatı yakalıyorum”

Gezmeye yeni başlayanlara tavsiyeleriniz nelerdir? Nereden başlamalı, nelere dikkat etmeliler?
İlk başta engeller! Çevre ve birtakım önünüze çıkacak olan yıldırıcı sözleri atlatmanız gerekecek. Bu tür hadiselere takıldığınız sürece adım atamazsınız. Biz Türk milleti olarak gezmeyi seven bir milletiz genellikle. Fakat zaman, ekonomik nedenler gibi birçok şeyi kendimize neden olarak gösteririz. İyi bir mali planlama ve zamanlama ile gezmek sanıldığı kadar ucuz. Sadece zengin olan insan gezer tabularını yıkmamız gerekiyor. Gezecek olan kişilere ilk tavsiyem; yaşadığı ülkeyi gezip, görmeli ve deneyim kazanmalıdır. Özellikle Güneydoğu ve Doğu Anadolu bölgelerini gezerek farklı bir deneyime kendilerini bırakabilirler. İyi bir sırt çantası ile seyahatleriniz daha keyifli hale gelecektir. Kişisel olarak kendinizi nasıl rahat hissediyorsanız o şekilde güvenliğinizi almak daha iyi olacaktır. Zira kişiden kişiye göre değişim göstermektedir bu süreç.