Hamileler İçin Seyahat Rehberi

Hamile misiniz? Seyahat planlarınızı ertelemenize gerek yok, keyfini çıkarın. Çünkü hamilelik bir hastalık durumu değil. Her şeyinizi kısıtlamanız gerekmiyor. İşte doğum öncesi seyahat rehberiniz...

1) GİTMEK İSTEDİĞİNİZ YERİ BELİRLERKEN MANTIKLI OLUN

Seçim yaparken evinize yakın bölgeleri tercih edin. Yolculuk süreniz uzadıkça konforunuz da azalır. İdeal olarak iki ya da üç saatlik uçuş mesafesiyle ulaşabilecek yerleri tercih etmek gerekir. Eğer varış yeri uzun mesafe ise yolculuğa ara verip bir gece dinlenmek de uygun bir seçenektir. Gideceğiniz yerde tıbbi desteğin olduğunu bilmek sizi rahatlatacaktır. Mümkünse aşı olmanızı gerektirecek yerlere seyahat planlamayın. Riskli bir bölgeye gidecekseniz öncesinde mutlaka doktorunuzu görün.

2) PLANLAMA YAPIN

İleriye yönelik planlama size zaman kazandırır. Yanınıza almak istediğiniz şeylerin bir listesini oluşturun. Seyahate uzun süre ayırın ki istediğinizde dinlenmek ve ihtiyaçlarınızı gidermek için zamanınız olsun. Yolculuk esnasındaki gecikmeler için sizi rahat ettirecek yastık ya da battaniye gibi eşyaları yanınıza almayı unutmayın.

3) PLANLI VALİZ HAZIRLAYIN

Gebelikte size konfor sağlayacak doğru çamaşır, ayakkabı ve aksesuar çok önemlidir. Yürüyüş yapmayı seviyorsanız rahat ayakkabı ve giysiler bulundurun. Birkaç haftadan fazla sürecek bir seyahat planlıyorsanız, büyüyen karnınızı hesaba katmalısınız. Gebeler için hazırlanan çoğu mayo genişleme kapasitesine sahiptir. Ancak pamuklu giysilerin geniş olanlarını seçmek gerekir.

4) YOLCULUĞUN KEYFİNİ ÇIKARIN

Uçak yolculuğu için yazının sonunda ayrı bir bölüm ayırdık. Yolculuk için tren, araba, gemi ya da uçak hangisini seçerseniz seçin alacağınız birkaç ufak önlem yolculuğunuzu daha mükemmel hale getirecektir. Molalarda yapacağınız germe egzersizleri şişkinlikten, kramplardan ve sırt ağrılarından korunmanızı sağlayacaktır. Karayolu kullanıyorsanız, mümkünse ara ara mola verip hareket edin. Eğer aracı kullanan sizseniz saat başı veya yarım saatte bir dinlenin. Uzun süren yolculuklarda kan dolaşımını açısından baskı yapan çoraplar ve destek sağlayan yastıklar önemlidir. Ayrıca bol miktarda su ve atıştırmalık da unutulmamalıdır.

5) RAHAT OLUN

Bu süreci iyi değerlendirin. Gevşemeye çalışın. Stresten uzaklaşıp, yeniden canlanmak için kendinize şans verin. Yeterince dinlenin, temiz havayı soluyun. Yorgun hissediyorsanız, sahilde kitap okuyun, güzel ılık bir banyo yapın.

6) SAĞLIKLI BESLENİN

Seyahatler değişik mutfakları tatmak için bir fırsat olabilir. Değişik meyveler, taze fırından çıkmış ekmekler tatillerin vazgeçilmezidir. Ancak gebelik nedeniyle tedbiri elden bırakmamak gerekir. Özellikle yöresel gıdaları tüketirken dikkatli olmak gerekir. Yolculuk için sağlıklı atıştırmalıklar ve sevdiğiniz özel gıdalar varsa yanınıza alın. Yol boyunca özellikle yaz günlerinde bol sıvı tüketmeyi ihmal etmeyin.

7) DÜZENLİ MOLALAR VERİN

Gebelik boyunca kendinizi daha yorgun hissetmenizden doğal bir şey olamaz. Bu nedenle tatilde yeterince uyuyun. İhtiyaç hissettiğinizde dinlenin. Tatil bunun içindir. Aynı zamanda her zamankinden fazla tuvalet ihtiyacınız olabilir. Bunun için endişeliyseniz yanınızda sabun ve antibakteriyel hijyenik mendil bulundurun.

8) FARKLI ŞEYLER YAPIN

Gebelik farklı aktiviteler yapmak, boş zamanlarını değerlendirmek için harika bir dönemdir. Tatil boyunca günlük endişelerinizden uzaklaşın. Görmediğiniz şehirleri keşfedin. Okumak istediğiniz kitapları okuyun. Hareketli bir anne adayıysanız, yoga, pilates, yüzme veya yürüyüş yapabilirsiniz. Bu tatil bebeğiniz doğduktan sonra bir süre yapamayacağınız şeyleri yapmak için büyük bir fırsat olabilir. Eşinizle deniz kıyısında romantik bir yemek gibi…

9) SAĞDUYULU OLUN

Tatil süresince bazı aktivitelerden uzak durmanız gerekebilir. Özellikle rüzgar sörfü, dağcılık, binicilik gibi düşme riski taşıyan sporlardan kaçınmalısınız. Ilık banyo ve su terapisi iyi gelecektir ama aşırı ısı veren ortamlar tehlikeli olabilir (Sauna vb).

10) İLGİNİN TADINI ÇIKARIN

Tatilde ilgi odağı olmaktan utanmayın. Özellikle Akdeniz ülkelerinde hamile kadınlara yakın ilgi gösterilir. Bu özel ilginin tadını çıkarın, ayrıcalığın keyfini sürün.

Hamilelikte Uçak Yolculuğu Yapmak

Gezgin ruhlu anne adaylarının en büyük soru işareti, hamileyken uçağa binmenin tehlikeli olup olmadığı. Hamileyken seyahat etmek evrensel olarak nedense çok tehlikeli olarak görülüyor. Ya uçaktayken bir şey olursa, ya yurtdışındayken doğum yaparsan, ya hastalanırsan ve daha bir sürü “ya” ile başlayan cümleler süregeliyor. Tabii ki bazı durumlarda uçuş size ve çocuğunuza zararlı olabilir ancak genel olarak hamileyken seyahat etmenizde ya da uçmanızda bir tehlike bulunmamaktadır.
 
Bir bebek taşıyorsanız ve basit bir hamileliğiniz varsa, 36 haftalık hamileliğe kadar uçabilirsiniz. Bununla birlikte, havayolları bazen prematüre doğum riski nedeniyle 28 haftadan fazla hamile kadınları taşımak istememektedir.
 
Söz konusu dönemlere kadar doktorlar da uçakla seyahat etmenizde herhangi bir sorun görmemektedir. Hatta içinizi rahat tutmak için yanınıza doktorunuzdan seyahat edebilir raporu alabilirsiniz. 28 haftadan sonrabu raporu almak zaten zorunludur.  Raporda dikkat etmeniz gereken unsurlardan biri sağlık raporunun tarihinin, uçuştan en fazla 7 gün önceye ait olması ve bir diğeri raporu düzenleyen doktorun rapor üzerinde adı soyadı, diploma numarası ve imzasının olmasıdır. Yurtdışı seyahatlerinde raporun hem Türkçe hem de İngilizce nüshası olması gerekmektedir. 36 hafta arkada kaldığında doğumun yaklaşması sebebi ile raporunuz olsa dair uçağa kabul edilmeme durumunuz bulunmaktadır. Eğer ikiz veya üçüz bebek bekliyorsanız bu süre 32 haftaya düşmektedir.
 
Havayollarının hamile kadınların hangi şartlar altında uçabileceği konusunda farklı farklı kuralları vardır. Dolayısıyla giderken ve dönerken kullanılacak olan havayolunun bu konudaki kurallarını ve şartlarını iyice araştırmakta fayda vardır. Yoksa biniş sırasında uçağa alınmamak gibi tatsız sürprizlerin sizi bekliyor olma ihtimali bulunmaktadır.


 
Uçuş sırasında dikkat edilmesi gerekenler:

Hamilelik notlarınızı, belgelerinizi, doğum tarihinizi onaylayan yazıları, yaşadığınız ülkede sahip olduğunuz sağlık sigortanızı ve eğer yurtdışına seyahat ediyorsanız yurtdışı sağlık sigortanızı, kullandığınız ilaçları yanınıza almanız verilen en önemli tavsiyelerdir. Uzun süreli uçak yolculuğu yapılıyorsa 10 dakikalık kısa yürüyüşler yapmak ve varis çorabı giymek yapılması gerekenler arasında yer almaktadır. Bunun sebebi ise kan dolaşımını engelleyecek ve ayakların şişmesini sağlayacak koşulları engellemektir. Koltuk seçimlerinde bu yüzden koridor tercih edilmesi daha faydalı olacaktır. Bacak egzersizlerini ve sıvı tüketimini es geçmemek gerekmektedir.

Hamilelik sürecinde uçmak güvenli olduğu kadar bazı koşullarda ise uçuş yapamamak daha doğru bir karar olacaktır. Bu koşullara bakıldığında ise;  erken doğum yapma riski, anemi hastalığı, hücresel sorunları, vajinal kanamaları, kalp ya da akciğer rahatsızlıkları, hamile kalmak ile ilgili sorunlar yaşamış veya daha önce düşük yapmış olan kadınların uçuş yapmamaları kendileri ve çocukları için daha sağlıklı olacaktır.

Hamilelik sürecindeseyahat etmenin en rahat olduğu zamanlar 11. ve 36. haftalar arasında olduğu söylenmektedir. Bunun sebebi ise hem kadın hem bebek duruma alışır; mide bulantıları, baş dönmeleri, halsizlik durumu, uykusuzluk dönemi geçer ve bebek rahime tutunur. Bunun sonucunda ise tatiliniz süresince bu rahatsızlıkları arkanızda bırakmış olursunuz.

Tüm bunların yanı sıra gittiğiniz şehrin/şehirlerin sağlık hizmetlerini önceden araştırmak, koşullarını öğrenmek, hastane ve sağlık merkezlerinin adreslerini, telefonlarını bir yere not alarak gitmek kendinizi güvencede hissettirecektir.

Seyahat Etmek İsteyen Anne Adaylarına Öneriler

  • Eğer gebeliğiniz risk taşımıyorsa gebelikte seyahat edebilme süresi doktorunuz izin verdiği sürece 6. aya kadar çıkarılabilir. Daha sonraki zamanlar ise hem bebek hem de sizin için özellikle uzun yol seyahatlerinde tehlike arz edebilmektedir.
  • Hamileliğin son üç ayı hemen yorulabilen ve fazla tempoya gelemeyen anne adayları kâşif ruhlarını doğuma kadar bastırmalıdırlar. Ayrıca son 3 ay sürprizlerin de yaşanabileceği zamanlar olduğu için çok dikkatli olunmalıdır.
  • Gitmek istediğiniz fakat aşı sertifikası isteyen ülkelere hamilelerin seyahat etmemesi önerilir çünkü anne adaylarına her aşı vurulmamalıdır. Yine sıtma hastalığı riski olan ülkelere gitmemeleri gerekir.
  • Sinek kovucu ilaçların büyük bir bölümü anne adayları için zararlı olup, kullanılmamaları gerekmektedir.
  • Anne adayları; kayak, dalış, sörf, tırmanış gibi sporlardan hamileliklerinin ilk dönemlerinde bile olsa uzak durmaları gerekmektedir.
  • Hamileyken yolculukta dikkat edilmesi gereken bir diğer konu ise hareketsizlik problemidir. Hamile insanın kan pıhtılaşma eğilimi diğer insanlara göre daha fazla olduğundan çok uzun süre hareketsiz durmamaları ve bacakları yerde saatlerce oturup kalmamaları dikkat edilmesi gereken bir konudur. Oluşabilecek pıhtı, hayatı tehlikeye sokabilecek kadar ehemmiyetli bir problemdir.
  • Hamile kadınlar için en güvenli yolculuk olan uçakla seyahat, gebeliğin 28. haftasına kadar doktor raporu olmadan yapılabilir fakat bu süre geçilmişse havayolu şirketleri kendilerini güvence altına almak için doktor raporu istemektedirler. Ayrıca uçak yolculuğu sırasında kabin basıncında büyük bir farklılık olmadığı sürece anne adayı ve bebek için bir risk bulunmamaktadır fakat uçuş süresince özellikle uzun yolculuklarda annenin kabin içerisinde ara sıra bir yürüyüş yapması önceki maddede belirttiğimiz durumdan dolayı gereklidir.
  • 36. haftasına girmiş anne, doktor raporu olsa dahi uçağa kabul edilmemektedir zaten annenin de uçakta doğum riskinden dolayı yolculuk yapmaması gerekmektedir.
  • Anne adaylarının araba ile yolculuğa çıkması halinde dikkat etmesi gereken şey; sık mola vermesi ve karnını sıkmayacak bir kemer takıyor olmasıdır.
  • Hamile araç sürücüsü özellikle gebeliğinin son aylarında araç kullanmamalıdır çünkü dikkat eksikliği, uyuklama hali, reflekslerde gecikme, trafik stresinden çokça etkilenme bu dönemlerde sıkça rastlanan olgular olduğundan hem anne adayının hem bebeğinin hem de çevredekilerin hayatını tehlikeye sokabilir.
  • Gemi yolculukları ise hamileler için tam bir kabus olabilir. Bulantı ihtimalini arttıracak sallanmalar anne adayı için zor zamanların yaşanmasına neden olabileceğinden uzak durulması gerekilen yolculuklardır.
  • Anne adaylarının gezi esnasında temiz yerlerden yemek yemeleri ve su içmeleri, bebeği rahatsız etmeyecek bol kıyafetler giymeleri, rahat ayakkabılar tercih etmeleri, güneşin tepede olduğu saatlerde açık alanlarda olmamaları ve yanlarında kan şekerlerinin düşme ihtimaline karşı atıştırmalıklar taşımaları dikkat etmeleri gereken konulardır.

*Yardımları için Sayın Dr. Çağlar Erözgen’e teşekkür ederiz.