İlk medeniyet ateşinin yakıldığı Neolitik yerleşim yerleri, Roma döneminin görkemini yansıtan antik şehir krallıkları, Haçlı Seferleri'nin sığınak yeri, Osmanlı'nın Doğu Akdeniz'deki en güçlü kalesi. Ve tabii muhteşem doğası, altın kum plajları ve tarihi değerleri... Burası Kıbrıs, Akdeniz'in en güzel adası!
Kıbrıs tatilini deniz, kum ve güneşten ibaret görmek büyük hata olur. Gidenler bilir ki Kıbrıs'ta alternatif tatil yapma imkânına sahip birçok rota bulunuyor. En batıdaki Petro Tou Limnidi Kayalığı'ndan başlayan doğal doku, en doğudaki Karpaz Yarımadası'nın en ucundaki Zafer Burnu'na kadar devam ediyor. Doğudaki yemyeşil Güzelyurt Körfezi, kültürel miras eşliğinde Soli ve Vuni'yi anıt zeytin ağaçlarıyla beraber keşfedebilirsiniz. Osmanlı ve gotik mimarinin gizemli Lefkoşa'sını gezerken Osmanlı minarelerinin yükseldiği katedralleriyle tanışabilirsiniz. Beşparmakların gölgesindeki Girne Limanı'nda Venediklilerin izlerini takip edebilirsiniz.
Kıbrıs'ın Şımarık Kızı: Girne
Mitolojide Akdeniz'in şımarık kızı olarak adlandırılan Girne, Kuzey Kıbrıs turizminin merkezi. Las Vegas'ı aratmayan kumarhaneleri, lüks otelleri, tarihi eserleri ve uçsuz bucaksız kumsallarıyla turistlerin akınına uğruyor.
Girne'nin M.Ö. 10. yüzyılda Akalar tarafından kurulduğu ve Akaların kente anayurtlarındaki Kyrenia Dağı'nın adını verdiği kabul ediliyor. Beşparmak Dağları'nın eteklerindeki Girne geçtiğimiz yüzyılın başında küçük bir sahil kasabasıymış.
Girne Yat Limanı
Girne Kalesinin yanı başında bulunan at nalı şeklindeki Girne Yat Limanı sıra sıra lokantaları, kafeleri, barlarıyla tipik bir Akdeniz kenti havası taşıyor. Zarif çan kuleli Arhangelos Ortodoks Kilisesi ise Girne ve çevresinden toplanan ikonaların sergilendiği bir müze olarak kullanılıyor.
Girne Kalesi
Girne'nin sembolü olan Girne Kalesi, Kıbrıs'taki en görkemli tarihi yapılardan biridir. Bugünkü biçimine ulaşıncaya kadar pek çok değişiklik geçirmiştir.
St. George Kilisesi
12. yüzyıl Bizans yapısıdır. Bizans ve Lüzinyan dönemlerinde kale dışında bağımsız bir yapı idi. Venedik döneminde ise bazı değişikliklerle kale içerisine alınmıştır.
Batık Gemi Müzesi
Girne kalesinde bulunan Batık Gemi Müzesi, adanın en önemli müzesidir. Burada sergilenen gemi, bugüne kadar ele geçen en eski gemi olarak biliniyor. Akdeniz'de İskender'in ölümünden sonra kurulan Helenistik krallıklar dönemine ait. İlk olarak 1965 yılında bir sünger avcısı tarafından suyun üç metre derinliğindeyken fark edilmiş ve Pennsylvania Üniversitesi araştırmacıları tarafından çıkarılmış.
Girne bölgesinde görülebilecek diğer tarihi yerler ve müzeler:
- Bellapais Manastırı
- St. Hilarion Kalesi
- Archangelos İkon Müzesi
- Buffavento Kalesi
Doğu Akdeniz'in Gizemli Limanı: Gazimağusa
Kıbrıs Adası'nın güney doğu kıyısında yer alan Gazimağusa kenti, Doğu Akdeniz'deki Ortaçağ mimarisinin en güzel örneklerini barındıran bir kenttir. Kenti bir baştan bir başa çevreleyen 3 km uzunluğundaki Venedik Surları, Gotik tarzın en güzel örneklerinden biri olan ve Lüzinyan Kralları'nın Kudüs Krallığı tacını giydikleri St. Nicholas Katedrali (Lala Mustafa Paşa Camisi), Osmanlı döneminde vatan şairi Namık Kemal'in 38 ay sürgün kaldığı zindan Gazimağusa kentinin zengin tarihi ve kültürel mirasının yalnızca birkaçıdır.
Othello Kalesi
Gazimağusa kentinin kuzey doğu köşesinde bulunan iç kalesidir. Kalenin avlusunda Osmanlılar ile İspanyollara ait toplar ve demir/taş gülleler sergileniyor.
Venedik Kraliyet Sarayı
Namık Kemal Meydanı'nın batısında yer alan bu saray, Gotik mimari ile yapılmış bir Lüzinyan kraliyet sarayıdır. Şu an sarayın giriş kapılarından başka ayakta kalan bir bölümü yok.
St. Francis Manastır ve Kilisesi
Aziz Francis'in hayatta bulunduğu yıllarda Kıbrıs'a gelen Fransiskan mezhebinin Gazimağusa'daki en önemli manastır ve kiliselerden biriydi. Kilise halen ayakta ama ziyarete kapalı. Günümüze ulaşamayan manastırın ise kilisenin güney batısında olduğu sanılıyor.
St. Nicholas Katedrali (Lala Mustafa Paşa Camisi)
Lüzinyan dönemde yapılmış olan bu yapı, tüm Akdeniz dünyasının en güzel Gotik yapılarından biridir. 1571 yılında cami haline getirilene kadar krallık tacı giyilen bir merkez binaymış.
St. George Kilisesi
Katedral olarak da bilinen bu kilise, Ortaçağ'da Gazimağusa'nın Ortodoks mahallesine Mağusalı Rum bir tüccar tarafından yaptırılmış. Katedralin üst kısmı 1571 yılındaki Osmanlı kuşatması sırasında yıkılmış olup, duvarlarında halen gülle izlerine rastlanmaktadır.
Salamis Antik Kenti
Gazimağusa kentinin hemen kuzeyinde, Kıbrıs'taki antik şehir krallıklarından biri olan Salamis Antik Kenti yer almaktadır. Roma dönemini yansıtan gymnasium, tiyatro ve hamam yapıları görülmeye değer.
Medeniyetlerin Başkenti: Lefkoşa
Kıbrıs adasının tam ortasında yer alan ve KKTC'nin başkenti olan şehir, Kıbrıs'ın en kalabalık şehri olmasının yanı sıra en önemli kültür, sanayi, ticaret ve ulaşım merkezidir. Lefkoşa dünyada bölünmüş tek şehirdir. Şehir "Yeşil Hat" diye anılan sınırla ikiye bölünmüştür: Kuzeyde Türkler, güneyde Rumlar ve ortada Birleşmiş Milletler'e ait güçler bulunmaktadır.
Girne Kapısı
Lefkoşa'yı gezmeye başlayacağınız noktada bulunan Girne Kapısı, Venedikliler döneminde Lefkoşa'yı savunabilmek için kent çevresine inşa edilen üç kapıdan biridir. Şu an Turist Danışma Ofisi olarak kullanılmaktadır.
Büyük Han
Sadece Lefkoşa değil, adadaki en önemli Osmanlı dönemi eseridir. Toplam 68 odası bulunan hanın alt kat odaları ticarethane, üst kat odaları ise otel olarak kullanılmaktaydı. Günümüzde ise sanatsal ve turistik ürünlerin satışa sunulduğu bir gezi ve eğlence merkezidir.
St. Sophia Katedrali (Selimiye Camisi)
Kıbrıs'taki en önemli Gotik mimari eserlerden biri olan Selimiye Camisi, Lefkoşa kent merkezinde bulunmaktadır. Lüzinyan kralların taç giyme törenlerinin yapıldığı bu katedral, Osmanlılar döneminde çift minare eklenerek camiye çevrilmiş. Hâlâ cami olarak kullanılmaktadır.
Kıbrıs Yemekleri
- Geleneksel Fırın Kebabı
- Pirohu
- Şeftali Kebabı
- Molehiya
- Hellimli Pide / Börek
Kıbrıs'ta Ulaşım
Kıbrıs Ercan Havalimanı'na indikten sonra eğer kalacağınız otele gitmek için bir transfer hizmeti satın almadıysanız işiniz biraz zor. Çünkü havalimanında bulabileceğiniz tek ulaşım aracı taksiler; taksi ücretleri ise hiç de ucuz değil. Örneğin Girne'de kalacaksanız yaklaşık 150-200 TL civarında bir taksi ücretini gözden çıkarmalısınız. Bu sebeple gitmeden önce otel transferinizi ayarlamanızı tavsiye ederim.
Kıbrıs şehirleri arasında gezmek için eğer bir tur şirketi ile anlaşmadıysanız korkmayın; şehirler arasında çalışan dolmuşlar ile ulaşım çok kolay ve ucuz. Girne-Lefkoşa, Girne-Mağusa, Mağusa-Lefkoşa arası çalışan dolmuşlar yarım saatte bir ya da saatte bir hareket ediyor. Önceden rezervasyon yaptırmanızda fayda var. Ücretler ise şöyle:
- Girne - Mağusa : 10 TL
- Mağusa - Lefkoşa : 8 TL
- Lefkoşa - Girne : 5 TL
Kıbrıs'ta Alışveriş
Kıbrıs'tan dönerken alacağınız şeylerin başında Hellim Peynir geliyor. Marketlerde, otellerde, hediyelik eşya dükkanları gibi birçok mekanda satılıyor. Size tavsiyem peynir alışverişinizi son dakikaya bırakmayın. Zira peynir fiyatları havalimanında iki katına çıkıyor.
Alkol fiyatları Kıbrıs'ta Türkiye'nin üçte biri kadar; yani alkol alışverişi yapacaksanız şehir merkezlerinden yapmanızı tavsiye ederim. Duty Free mağazalarına kıyasla daha uygun fiyata bulacağınızdan emin olun. Kıbrıs'a özgü bir içki olan "Zivaniya" yüksek oranda alkol içeriyor ve mayalanmış üzüm posasının damıtılmasıyla elde ediliyor. Şeffaf bir görünümü olan Zivayine'nın soğuk ve tek içimde içilmesini tavsiye ediyorlar.
Kumarhaneler
Kıbrıs'taki bütün 5 yıldızlı otellerin kendi kumarhaneleri mevcut. Yasalara göre 25 yaşından küçükler casinolara giremiyor. Ayrıca bana çok ilginç gelen bir bilgiyi paylaşayım sizinle: Kıbrıslı Türkler hiçbir şekilde bu kumarhanelere giremiyor, tamamen yasak. Kumarhanelerde bütün yemek ve içkiler ikram, hiçbir şekilde ücret ödemenize gerek yok, aklınızda olsun :)