2023 Seyahat Trendleri

Her seyahatseverin de bildiği gibi 2020'de başlayan pandemi ve pandemi sürecindeki yasaklar, kısıtlamalar, önlemler hepimizin seyahat planlarını alt üst etti. Bu süreçte pek çok şey gibi seyahat ve tatil anlayışımız da değişti.

Geçtiğimiz seneyle birlikte pandeminin etkisini yitirmeye başlamasıyla seyahate olan ilgi yeniden hız kazanmaya başladı. Bu süreçte kişiler biraz daha doğaya yönelirken deneyim seyahatlerine olan ilgi de katlanarak arttı. Seyahat edenler artık gittikleri yeri sadece gezip görmek değil, gittikleri yerlerle bağ kurmak istiyorlar. 

Yeni yılda gezginler açısından en çok merak edilen sorulardan bazıları 2023’te nereye gidileceği ve bu yılın trendleri arasında neler olacağı. Turizm, çeşitli kaynaklara ve araştırmalara göre bu yıl patlama yaşıyor. Uzun bir aradan sonra insanların çoğu kendi ülkelerinin farklı bölgelerine veya dünya tatiline çıkmayı tercih ediyorlar. Bu yazımızdan ilham alarak, bir sonraki seyahatinizi planlayın ve yakında güneşlenmeyi, kayak yapmayı veya ormanlarda yürüyüş yapmayı sabırsızlıkla bekleyin.

2023'ün Öne Çıkan Seyahat Trendleri

“Son dakika” seyahati

Gezginlerin çoğu tatillerini yılın başlarında planlamaya başlasa da, geçtiğimiz birkaç yıl bize planların bazen beklenenden daha hızlı değişebileceğini ve gelişmeleri tahmin etmenin zor olduğunu gösterdi. Bu nedenle 2023'te özellikle odak noktası olacak bir seyahat trendi, son dakika seyahatidir. Yani yapacağınız tatili aylar öncesinden planlamak artık 2023 yılında revaçta değil. İstediğiniz herhangi bir anda, önceden karar vermeyerek, spontane bir şekilde bir tatil planı yapabilirsiniz.

2023 trend

Aileyle seyahat önem kazanmaya başladı

Son yıllarda aileler her zamankinden daha fazla birlikte seyahat ediyor. Bunun nedeni elbette ki pandemi. Pandemi dönemi ile birlikte sevdiklerimizin kıymeti daha fazla anlaşılınca aile seyahati 2023 yılının gözde seyahat trendlerinden biri haline geldi. Bu demektir ki gezginlere verilecek hizmetler ve seyahat olanakları karışık yaştaki aile bireylerine yönelik olacak şekilde ayarlanmış olacak. Birlikte seyahat etmeyi seçen aileler için çocuk dostu oteller ve aynı zamanda ailemizin bir parçası olan evcil hayvanlar için evcil hayvan kabul eden oteller daha fazla tercih ediliyor olacaklar.

Dünya çapında ev ofisi

Evden çalışmak birçok çalışan için bir alışkanlık haline geldi. Sahilde kristal berraklığındaki deniz manzarasıyla dizüstü bilgisayarınızı açmaya ne dersiniz? 2023'te eşyalarınızı toplayın ve dünyanın en güzel tatil ülkelerinden birinde çalışın. Örneğin Karayipler'deki çok sayıda ülke, sözde dijital göçebeler için daha uzun süre kalmalarına olanak tanıyan ve mobil çalışma ve iyi bir internet bağlantısı sağlayan özel vizeler sunuyor. Bunlar, Almanya, İtalya ve Çekya gibi ülkelerin yanı sıra Barbados, Aruba ve Anguilla gibi uzun mesafeli destinasyonları bile içeriyor.

Sürdürülebilir seyahat (çevre dostu)

Pek çok gezgin tatilleri için daha sürdürülebilir seyahat seçenekleri ararken otel ve tur operatörleri mümkün olduğunca sürdürülebilir olmak için büyük ve önemli adımlar atmak durumunda kalıyorlar. Yani diyebiliriz ki seyahat işletmeleri sürdürülebilirliği ve çevre dostu olmayı yavaş da olsa benimsemeye başlıyorlar.

Sürdürülebilirlik, daha çok yerel sayılabilecek hizmetlere dayanmakta. Örneğin, odalara ve restoranlara daha fazla yerel ürün koymak,  turlarının çevre dostu olmasını sağlayan çalışan ve yerel topluluklarda istihdam yaratan turlar ve oteller gibi. Çevre dostu olmaya ve sürdürülebilirlik ilkesini benimseyen bu yeni trenddeki şirketler karbon ayak izlerini azaltmak için LED aydınlatma ve güneş panelleri kullanarak enerji tüketimine daha fazla dikkat etme gibi girişimlerde bulunuyorlar. Hal böyle olunca 2023 ve gelecek yıllar için sürdürülebilir seyahat gezginler için vazgeçilmez bir trend haline gelecek. Böyle bir trendde ise öncelik yerel toplumlarda.

2023 trend-2

Seyahat ve teknoloji yine el ele

Teknoloji iş seyahatleri için her zaman bir numaralı olanak olarak sayılmakta. O yüzden 2023 seyahat trendleri listesi içinde teknoloji ve seyahati birlikte görmesek olmazdı. Her anımızda yanımızda olan teknoloji biz daha tatile çıkmadan oluşabilecek en ufak bir aksaklıkları düzeltmek için bile bizden sadece bir tık uzaklıkta. Teknolojinin ilerlemesi seyahati elbette daha da kolaylaştırdı. Örneğin, ne zaman, nereye ve ne kadara gidebileceğimiz teknolojiyle artık çok kolay. Cep telefonlarımıza gelen bir bildirimle işimizi hemen halledebiliyoruz. Aynı şey şehir dışı veya yurt dışında bulunduğumuz zamanlarda da geçerli durumda.

Bu yüzden teknolojinin bizi sınırlayan havaalanları, istasyonları ve durakları çoktan geçtiğini söylemek yanlış olmaz. Tabii ki bazı turistler, seyahatlerinde teknolojiden uzak kalmak ve dünyadan kopmak isteseler de, bir diğerleri, özellikle sosyal medya çağındayken, seyahatlerini dünyayla iç içe olarak yaşamak istiyorlar. Bu, yalnızca sosyal medyayı kullananlar için değil aynı zamanda ve özellikle dijital göçebeler veya seyahat deneyimlerinden geçimini sağlayanlar için de önem taşımakta.

İş seyahati hala revaçta

Pandeminin aslında en kötü dönemini atlatmış gibi görünüyoruz bu da demektir ki son zamanlarda iş seyahati daha da artış gösterecek. Pandemi sonrasında herkesin beklediği o “normalleşme dönemi” sırasında toparlanma beklenirken, ticari sorunlar, ekonomik sıkıntılar ve siyasi gerilimler gibi diğer unsurlar da insanları ve seyahat oranlarını etkilemiş durumda. Ayrıca, özellikle pandemi döneminde hayatımızda iyice yer eden video konferans, online toplantı ve uzaktan yapabileceğimiz birçok iletişim aracı iş seyahatlerinin gereksizliğini de kanıtlamış oldu. Fakat, elbette ki, iş seyahatine gitmek, fiziksel olarak başka bir şehirde veya ülkede bulunmanın keyfi bambaşka. Pandemi dönemindeki durum iş seyahatleri oranının düşüyor gibi gözükse de normalleşmenin daha da yaygınlaştığı bu dönemde 2023 seyahat trendlerinin arasında elbette iş seyahati de yerini alıyor.

Bleisure seyahati artıyor

İngilizce’de “business” yani iş ve “pleasure” yani zevk kelimelerinin birleştirilmesiyle oluşturulmuş olan “bleisure” kelimesi iş seyahatinizde zevk de alacağınızı anlatmak istiyor. Yani hem iş yapıyorsunuz hem de eğleniyorsunuz. Pandemi sırasında birçok şirket iş seyahatinden uzak dursa da pandemi olmadan önce insanlar aslında iş seyahatlerinde bulunmaktan fazlasıyla keyif alıyorlardı. Çünkü kim başka bir şehirde veya ülkede çalışmak istemez ki? Normalleşme ile birlikte de bu durum pandemi öncesi haline geri dönecek. Yani 2023’te de bu durum devam edecek gibi görünüyor.

2023 trend-3

Dönüşümsel Seyahat

Aslında Wellness sektörünün bir sonucu olarak ortaya çıkan dönüşümsel seyahat, spa, detoks ve meditasyon gibi aktivitelerden edinilen deneyimlerle beslenen bir seyahat türü. Bu tarz seyahatler özünde seyahat eden kişinin gittiği bölgeyi yeni bir şekilde görmesine dayanıyor.  Özetle kişilerin gittiği yerdeki öğrenimleri, zihinlerini tazelemeleri ve deneyim kazanmaları esasına dayanıyor.

Gönüllü Turizm (Volutourism)

Öncelikle gönüllü turizm tam olarak nedir ve yurt dışında gönüllü çalışmaya katılmadan önce bilmeniz gerekenler konularına yakından bakalım. Uluslararası gönüllülük olarak da bilinen gönüllü turizmi, ziyaretçilerin veya gezginlerin faaliyetlere gönüllü olarak katıldığı bir turizm türü. Bu faaliyetler genellikle bir hayır kurumu veya başka bir kuruluş tarafından organize edilir. Organize edilen bu faaliyetler yabancıları yerel gruplarla veya iş fırsatlarıyla buluşturur. Karar vermeden önce araştırma yapmanız, artıları ve eksileriyle düşünerek değerlendirmeniz gerekir.

Geleneksel turizmden farklı olarak yerel kültürlerle buluşturan ve çalışmanız için size bu fırsatı sunan gönüllü turizmde bölge halkına ekonomik ve sosyal bağlamda katkı sağlamaya, sosyal aktivitelere katılmaya ve yerel topluluk üyeleriyle yan yana çalışma şansına da sahip olursunuz.

Görüldüğü gibi gönüllü turizmi yeni yılda seyahat trendlerinde görmeye devam edeceğiz. Eğer seyahat sizin için yalnızca gezip görmekten fazlasını ifade ediyorsa, bir sonraki seyahatinizi planlarken size gönüllü çalışma fırsatı sunan destinasyonlardan size en uygununu seçmeyi düşünebilir ve bambaşka bir deneyimin kapılarını aralayabilirsiniz.

Glamping Tarzı Konaklama

Glamping kelimesi İngilizcede büyüleyici anlamına gelen “glamorous” kelimesi ile kamp yapmak anlamına gelen “camping” kelimelerinin yan yana gelmesiyle oluşuyor. Glamping turizmi geleneksel kamptan farklı olarak konforlu ve lüks bir şekilde kamp yapma özelliği olan aynı zamanda ilham veren tatil olarak tanımlanabilir.

Otellerde çok fazla sürdürülemez malzemeler kullanılırken, glamping tarzı konaklama çevre dostu seyahat ve sürdürülebilir turizm için iyi bir alan yaratan eko tatildir. Çadırda konaklamak için "Artık benden geçti" diyenlerin bile bir kez daha düşünmesine neden olan cazip konfor imkanları sunan Glamping turizmine, özellikle pandemi sonrası talep oldukça arttı ve artmaya da devam ediyor. Siz de dört duvar arasında konaklamayı, kalabalık yemekhanelerde kahvaltı yapmayı ve birçok insanla birlikte aynı havuzu paylaşmayı artık güvenli bulmuyor olabilirsiniz ve bu endişenizde de haklısınız. O zaman yüzünüzü biraz daha doğaya çevirmenin tam vaktidir.

Mikro Tatil Popüler Olacak

Covid-19 etkisiyle insanlar uçuşlardan, kalabalıktan kaçınmak için daha çok yerel tatillere gidiyor. Gezginlerin bir hafta sonu boyunca çok kısa gezilere çıktığı seyahatlerde “mini tatiller” veya “mikro tatiller” artış göstermekte. Şu an kendi şehirlerinin yakınlarında da pek çok otel, restoran ve turistik noktalar bulabildikleri için çok fazla uzağa gitmeyi gerek görmüyorlar. Böylece uçak biletinden veya araç kiralamadan da tasarruf edebiliyorlar. 

Yani yeni trend: Yaşadığımız şehri ve çevresini keşfediyoruz:) Artık 2022'de "Nereye gitsek?" sorusundan çok, "Yakınlarda görülecek nereler var?" sorusunu sormaya başlamanın vaktidir. Gezimanya'da da size bu konuda birçok öneri sunmaya ve günübirlik kaçabileceğiniz ya da haftasonu kaçamağı yapabileceğiniz şehre yakın yerleri tanıtmaya devam edeceğiz.

Mesela bkz.: https://gezimanya.com/Yazilar/izmirliler-mutlaka-gormeli-izmire-yakin-gezilecek-yerler

Arkadaş Grupları ile Yapılan Seyahat

Hep kısıtlamaların ve yasakların bize kazandırdığı yeni alışkanlıklardan bahsettik ama sınırların yeniden açılması ve kısıtlamaların gevşetilmesi de üzerimizde bir rahatlama yarattı elbette. Bunu en çok, arkadaş gruplarıyla çıkılan seyahatlerdeki artışlarda gözlemleyebiliyoruz. Örneğin arkadaş gruplarının tercih ettiği popüler bir destinasyon olan Meksika'ya yapılan ziyaretler, bir önceki yıla göre tam iki kat artmış. Buna benzer bir artış Las Vegas ve Ibiza için de geçerli. Bu seyahat modelinin 2022'de artarak devam edeceği öngörülüyor.

Şimdiye Odaklı Seyahat

Anı yaşama dürtüsüyle hareket eden gezginlerin seyahat arayışlarında da büyük artış var. Örneğin vahşi doğanın yakından gözlemlenebildiği Tanzanya, geçmişe nazaran %36 daha fazla aranıyor. Şimdi diğer artışlara da bir bakalım;  Peru’nun Machu Picchu yakınlarındaki Lima ve Cusco şehirlerine yapılan rezervasyonlar %50, Indiana Jones’un ününe sahip Ürdün’deki antik kent Petra’ya olan uçuşlar %22 artmış.

Geçtiğimiz sene içerisinde Hint Okyanusu adalarına ve Antarktika'ya seyahat taleplerinin fazla olması da yeni dönemde bu büyümenin devam edeceğini gösteriyor. Nepal'deki Everest Dağı ana kampına yürüyüş yapmak ise, gezginlerin deneyimlemeyi en çok sevdikleri destinasyonlardan hala.

Karavan Gezileri

Alternatif bir tatil anlayışı dendiğinde birçok kişinin aklına ilk olarak karavan geliyor. Bu da, pandemi süresince karavana olan taleplerin artmasına hatta deyim yerindeyse patlamasına neden oldu. Kalabalıktan izole olmak, istenilen zamanda ve yerde tatil yapabilme özgürlüğü de karavanın bu kadar tercih edilen bir seçenek olmasında oldukça etkili. Kendi karavanı olmayanlar da kiralama yoluna gitti ama elbette bu dönemde karavan kiralarındaki artış da gözden kaçacak gibi değil. 

Bu gezilerin bir güzelliği de artık daha minimal bir yaşam sürmenin mümkün olduğunu göstermesi. Daha önce hayal bile edemezken evi kapatıp karavanda yaşamaya başlayanları sıklıkla duyar olduk. Tabi bir de Covid'in hayatımıza dahil ettiği "uzaktan çalışma" var. Özellikle genç kesim, artık hem çalışıp hem de gezmenin yollarını arar oldu. Bu konuda geçtiğimiz günlerde bir yazı paylaşmıştık, belki yeni bir çalışma modeli arayanlarınız varsa ilham olabilir düşüncesiyle şuraya iliştiriyoruz.

Charter Uçakla Seyahat

2022’de kiralık uçaklara seyahat talebinin arttığını göreceğiz. Taleplerin Covid-19 öncesi zamanlara kıyasla artış gösterdiği; özellikle kasım ve mart ayı arasında düğünler için uçak kiralamaya taleplerin arttığı dikkat çekiyor.

Modern Sanat Otelleri

Tablo, heykel ve sanat eserleri içeren oteller önümüzdeki yıllarda da hit olacağa benziyor. Kamusal sanatı benimseyen caddeler, parklar gibi birçok destinasyona ilginin katlanarak artacağı tahmin ediliyor.

5

Butik Otel Zinciri Büyüyecek

Dünyanın her yerinde butik oteller hızla açılmaya devam ediyor. Büyük zincir oteller (Marriot, Hilton) bu büyüme hamlesi yapan küçük markaları tanıtırken, artan taleplerle yeni yılda seyahat trendleri arasında yerini alacağını gösteriyor.

Minimalist Tasarımlı Oteller

Ziyaretçiler, otellerin gösterişli dekorlarıyla ilgilenmeyi bırakıyor; onun yerine daha minimalist alanlara yönelerek memnun kalacakları müşteri hizmetleri, dinlenmek için daha fazla alan gibi deneyimler istiyorlar.  Bu taleplere uyum sağlamak için de tasarımcılar dayanıklı malzemeden üretilen mobilyalara yatırım yapıyor ve mümkün olduğunca az ambalaj kullanılan banyo malzemeleri sağlıyorlar.

Ed-Ventures Seyahat

Yeni bir trend olan “ed-ventures” seyahat, ailenin en geç üyeleri için eğitim ve tatilleri birleştirmek ile ilgili olarak tanımlanıyor. Çocuklar çeşitli atölye çalışmalarına katılıp eğitim programlarına dahil olurlarken, aileler de eğer isterlerse uzaktan çalışma ile bu toplantıları izleyebiliyorlar.

4

Yalnız Başına Seyahat

Yalnız seyahat etmek her yıl olduğu gibi 2022 yılı seyahat  trendlerinde de yer alacak. 2016 yılından beri yükseliş gösteren bu trend seyahat endüstrisinin %11’ini oluşturuyor.  Bu seyahat trendi gezginlere heyecan katan, özgürleştiren ve onların ufkunu açan deneyimler katıyor. 

Peki, 2023'te nereler ziyaret edilmeli?

Seyahat geliştikçe ve bununla beraber seyahat şirketleri de geliştikçe, gezginlerin dört gözle bekleyecekleri çok şey olacak. Teknolojik rahatlıktan daha sürdürülebilir turizm uygulamalarına kadar, 2023'te seyahat, gezginlere daha sezgisel ve kişiselleştirilmiş deneyimler sunacak.

Turistlere daha fazla yerel topluluğu destekleme, teknoloji ile iç içe veya ondan bağımsız bir şekilde doğada daha fazla zaman geçirme ve egzotik yerlerde gelişmekte olan turizm pazarlarını keşfetme olanağı sunan fırsatlar 2023 yılında insanları seyahat etmeye teşvik edecek nitelikte.

2023’de ziyaret edilecek yerler arasında elbette sadece 2023 yılı için değil her zamanın favorisi olan her dönemden kalan şehir ve şatoları ile adeta yıllar geçse de bir seyahat vazgeçilmezi olan İtalya, birbirinden güzel Orta Çağ köyleriyle Almanya, eşsiz Normandiya sahilleri ve sanatıyla Fransa gibi Avrupa ülkeleri bulunuyor. Fakat, Avrupa haricinde gidebileceğiniz ülkelerden bazıları şunlardır;

Tayland

Sadece 30.000’den fazla büyüleyici Budist tapınağına sahip olmasıyla bile kendine hayran bırakan Tayland plajları ile de bu konuda dünyanın en iyilerinden biri.

Singapur

Singapur turistler için birçok çeşitli olanak ve güzellik sağlayan ülkelerden biri. Ülkeye girdiğinizdeki ilk büyülenmeniz Jewel Changi Havaalanı’nda bulunan devasa botanik bahçesini görmeniz ile başlıyor. Bu havaalanı aynı zamanda bu özelliği ile dünyada ilk ve tek örnek. Birçok güzelliğinin yanı sıra şunu da söyleyelim Singapur yasakları ile en ilginç ülkelerden biri.

2023 trend-4

İsrail

Oldukça tartışmalı bir bölge olan İsrail’de aslında her yerde aynı hayat yaşanmıyor. Doğusunda başkenti Kudüs çok tutucuyken, kıyıda kalan Tel Aviv bir özgürlükler şehri.  Buraya gelen turistler buraya Orta Doğu’nun Los Angeles’i bile diyorlar. Eşsiz plajları ve festivalleri ile gezginler için adeta bir cazibe merkezi.

Uruguay

Brezilya ve Arjantin arasında kalan bu küçük ülke Latin Amerika’nın en şirin ülkesi konumunda. Burası kıtanın en gelişmiş ülkelerinden biri haline geldiği için turistler için bir cazibe merkezi niteliğinde.

Mısır

Sadece 2023 değil her zaman turistler için bir favori olan Mısır gerek tarihi gerek kültürüyle insanları büyülüyor. Sanılanın aksine insanların develerle gezmediği ve aktif bir gece hayatı olan bir Orta Doğu ülkesi olan Mısır müzik festivalleri ve eğlenceli aktiviteleri ve eşsiz doğasıyla turistleri kendine çekiyor.

2023 trend-5

Malta

Akdeniz’in tam ortasında kalan bu küçük ada içerisinde hem Arap hem İtalyan kültürün fazlasıyla karıştığı Malta’da Türklerden bir iz bulmanız da mümkündür. Eşsiz cumbalı evleri, devasa şehir surları, büyük kiliseleri ve atmosferi ile kesinlikle gezip görülmesi gereken bir yer.