Miami, Florida eyaletinin ve Atlantik kıyısının güneydoğu köşesindeki bir liman kentidir. Miami metropol alanının başlıca merkezi ve en kalabalık şehridir. Miami ayrıca Amerika Birleşik Devletleri güneydoğusundaki en kalabalık ikinci metropoldür. ABD Sayım Bürosu’na göre, Miami'nin metropol alanı yaklaşık 5,5 milyon nüfusa sahip olup ABD'de sekizinci sırada en kalabalık ve en büyük dördüncü kentsel bölgedir.

Miami önemli bir merkezdir ve finans, ticaret, kültür, medya, eğlence, sanat ve uluslararası ticarette liderdir. 2012'de Miami, Dünya Kentleri Çalışma Grubu'nun envanterinde Alfa-Dünya Kenti olarak sınıflandırılmıştır. 2010 yılında Miami, finans, ticaret, kültür, eğlence, moda, eğitim ve diğer sektörlerde Birleşik Devletler kategorisinde yedinci sırada yer almış; küresel kentler arasında ise 33. sırada yer almıştır. 2008'de Forbes dergisi, yıl boyunca iyi hava kalitesi, geniş yeşil alanlar, temiz içme suyu, temiz caddeler ve şehir çapında geri dönüşüm programları nedeniyle Miami'yi "Amerika'nın En Temiz Kenti" seçti. Tüm bu özelliklerinin yanı sıra Miami, "Latin Amerika'nın Başkenti" olarak adlandırılır ve ABD’de Küba-Amerikan çoğunluğu olan en büyük şehirdir.

Miami, ABD'nin en yüksek üçüncü siluetine sahiptir. Miami şehir merkezi, Amerika Birleşik Devletleri'ndeki en büyük uluslararası banka yoğunluğuna ve birçok büyük ulusal ve uluslararası şirkete ev sahipliği yapmaktadır. Sivil toplum örgütleri, hastaneler, araştırma enstitüleri, tıp merkezleri ve biyoteknoloji endüstrileri için önemli bir merkezdir. İki yıldan fazla bir süredir, "Dünyanın Cruise Sermayesi" olarak bilinen Miami Limanı, dünyadaki bir numaralı cruise yolcu limanı olmuştur. Dünyanın en büyük gemilerine ve operasyonlarına ev sahipliği yapan liman hem yolcu trafiği hem de seyir hatlarında en yoğun liman özelliğine sahiptir. Bunun da etkisiyle Miami, New York City’den sonra ülkenin ikinci büyük merkezi olmuştur. Dünyada ise 13’üncü sıradadır.

1925 yılında kurulan Özgürlük Kulesi, Miami'nin tarihi simgesidir. Miami'nin erken kalkınmasında siyahi emek çok önemli bir rol oynamıştır. 20. yüzyılın başında, Bahamalar ve Afrikalı Amerikalılardan gelen göçmenler şehrin nüfusunun yüzde 40'ını oluşturmaktaydı. Özellikle 1920’li yıllarda nüfus ve altyapıdaki artışla birlikte Miami, ayaklanan bir şehir olmuştur. 1920'lerde yaşanan Florida Kara Patlaması, 1926 Miami Kasırgası ve 1930'lardaki Büyük Buhran'ın yaşanması söz konusu gelişimi yavaşlatmıştır. İkinci Dünya Savaşı başladığında güney sahilinde iyi bir konuma sahip olan Miami, Alman denizaltılarına karşı ABD'nin savunma üssü haline gelmiştir. Savaş, Miami'nin nüfus artışına neden olmuştur; 1940'da 172.172 kişi şehirde yaşıyordu.

Fidel Castro’nun 1959'da Küba'da iktidara gelmesinden sonra, birçok zengin Kübalı Miami'ye sığınarak nüfusu daha da artırmıştır. Böylece kent, Yeni Güney'in bir parçası olarak ticaret ve kültürel olanaklar daha da gelişmiştir. 1980'li ve 1990'lı yıllarda, Güney Florida, uyuşturucu savaşları, Haiti ve Latin Amerika'dan gelen göç ve Anderson Kasırgası'nın yaygın biçimde tahrip edilmesiyle ilgili sosyal problemleri yaşamaktaydı. Irk ve kültürel gerilimlere rağmen şehir 20. yüzyılın ikinci yarısında önemli bir uluslararası, finansal ve kültürel merkez halini almıştır. Miami, günümüzde İspanyolca konuşan çoğunlukla ikinci en büyük ABD şehridir ve Küba-Amerika birliği bulunan en büyük şehirdir.

Miami ve metropol alanı 110 yılda yaklaşık 5,5 milyon nüfusa kadar erişmiştir. Şehrin “sihirli şehir” olarak anılması, bu hızlı büyümeden gelir.

Miami, ABD’de suç oranının en yüksek olduğu şehirlerden biridir. Geziniz boyunca kendi güvenliğiniz için çantanıza, cüzdanınıza dikkat edin. Yanınıza fazla para almayın ve farklı çevrelerde gezinirken trafiğin yoğun olduğu bölgelerinde olduğunuzdan emin olun ve tenhalardan kaçının. Bir olayla karşılaşırsanız hızla hedefinize ulaşın ve özellikle geceleri gösterişli takı takmaktan ve lüks elektronikler kullanmaktan kaçının.

Lokasyon Sayfasında Detayı Göster
Kapalı