ABD Dışişleri Bölümü Kinshasa'yı 'gündüz saatlerinde nispeten güvenli' olarak tanımlıyor. Maalesef Kinshasa son derece tehlikeli bir şehir. En azından yeni başlayanlar için gezilmesi hiç kolay bir şehir değil. Otobüsler pek iyi durumda değil, taksiler de otobüs fonksiyonunda yani A noktasından B noktasına gidebilmek için iki veya daha fazla taksiye, kalabalık bir şekilde binmeniz gerekebilir.

Marce de Valeurs gibi çarşılar başlıca gezilecek yerler. Ama maalesef ki hırsızlık olayları o kadar yaygın ki tavsiye etmekte zorlanıyoruz. Tabii, Lac de Ma Valle'de Zongo Şelalesini ya da Lola Ya Bonobo'da Bonobo'ları görmek için şehirden ayrılabilirsiniz. Buralar şehre göre nispeten daha güvenli.

Kinshasa’da görülmesi gereken diğer yerler

Ma Vallee, Serpents du Congo, Kinshasa Universitesi Etnoğrafya Müzesi, Musee National de Kinshasa

Zongo Şelalesi

230 metreye ulaşan derinliği ile dünyanın en derin akarsuyu Kongo Nehri’dir. Angola sınırından başlayıp, Afrika’nın tam ortasında bir orak çizerek, iki kez Ekvator çizgisini kesiyor. Tropikal ağaçları, geçit vermez karanlık ormanlarını besleyip Atlas Okyanusu’na dökülüyor.

4700 kilometre uzunluğu ile dünyanın dokuzuncu, okyanusa saniyede taşıdığı 41 bin metreküp suyla üçüncü büyük nehir. Bu görkemli akarsu iki komşu başkenti birbirinden ayırıyor. Bu nehrin üzerinde bulunan Zongo Şelalesi, Kinshasa’nın 130 km dışarısındaki Bas-Congo bölgesinde yer alıyor. Bu şelale çevresini gezebilmeniz için pek çok safari turu düzenleniyor. Şelale o kadar güçlü akıyor ki, oluşturduğu köpükleri, bulutları, gökkuşaklarını görmek için gitmeye değer bir doğal güzellik Zongo Şelalesi.

maxresdefault.jpg

Lolo ya Bonobo

Doğal ve yaban yaşam açısından oldukça zengin bir ülke olan Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nde, Afrika’nın en büyük yağmur ormanları ile UNESCO Dünya Doğal Mirası Listesi’nde de bulunan dört ulusal park ve bir doğal yaşam alanı yer almaktadır. Bunlardan bir tanesi de Bonobo Cenneti anlamına gelen Lolo ya Bonobo’dur.

Burası bir hayvan koruma ve rehabilitasyon bölgesi. Koruma altında bir maymun türü olan bonobolar bir haylı rekabetçi ve kavgacı hayvanlar. İnsan faktörünün de etkisiyle, yani avlanma, sayıları hızla düşmekte. Yaralanmış veya kolonisinden dışlanmış ya da annesiz kalmış yavru bonobolar burada rehabilite edilip doğaya salınıyorlar.

Bonobo, primatlar takımının büyük insansı maymunlar familyasına dahil şempanze cinsini oluşturan iki türden biridir ve yakın geçmişe dek daha çok "pigme şempanze" ya da "cüce şempanze" adları ile anılmıştır. Şempanze cinsinin diğer türü olan Pan troglodytes, iki türün daha iri yapılı olanıdır ve "şempanze" adı daha çok bu türü ifade etmek için kullanılır.

Lola-header.png

Bonobo, Belçika'daki Tervuren müzesinde bulunan ve genç bir şempanzeye ait olduğu düşünülen bir kafatası üzerinde çalışan ABD'li anatomi uzmanı Harold Coolidge tarafından 1928'de keşfedilmiştir. Bu tür, dik duruşu, anaerkil ve eşitlikçi toplum yapısı ve bu toplum içinde de cinsel etkinliğin belirgin rolü gibi özelliklerle dikkat çeker.

Demokratik Kongo Cumhuriyeti sınırları içinde yaşayan cüce şempanzeler, diğer bir adıyla bonobolar, ana erkil toplum yapısına sahipler. Dişiler arasında örgütlenme genel şempanze türünde olduğundan farklı olarak baskın bir özellik göstermekte. Erkekler arasındaki işbirliğinin düzeyi dişilere nazaran oldukça düşük. Öyle ki dişi bireye bir erkek tarafından saldırı olur ise dişilerden oluşan bir grup, erkek saldırganı saf dışı etmekte hiç zorlanmıyor. Fakat erkek bireye yapılan bir saldırıya erkek şempanzeler tarafından topluca bir karşılık verildiği gözlenmemiş.

34424f17f02a8664e5c3babb4f84ea26.jpg