Kamnik Genel Bilgiler / Rehber

Kamnik Hakkında Bilinmesi Gerekenler


Orta Çağ’daki ihtişamlı döneminden kalma kentsel tasarımıyla Kamnik, pitoresk görünümü ile etkileyici bir kasabadır. Slovenya’da Kamniška Bistrica Nehri boyunca uzanan küçük kasaba, eski çağlardan kalma mimarisini koruyarak günümüze kadar taşımıştır. Slovenya’nın en eski kasabalarından biri olan Kamnik’te, Orta Çağ çekirdeği kent merkezi görülmeye değer güzelliktedir. Güneye doğru modern yerleşim inşa edilmiştir fakat diğer tarafta tarihî kent kalıntıları çok iyi bir şekilde muhafaza edilmiştir. Yaklaşık 10 bin kişinin yaşadığı Kamnik’te tarihî bölgeyi yürüyerek kolayca gezmek mümkündür.

Kamnik tarihî kayıtlarda ilk kez 11.  yüzyılda görülmektedir. Ljubjana ve Celje arasında önemli bir ticaret yolu üzerinde yer etmiş olan kasaba, soylu ve aristokrat kesimin hayat sürdükleri bir yerleşim olmuştur. 13. yüzyılda Bavyera bölgesindeki en güçlü merkezler arasında yer almıştır. Bavyera soylularından kalan miras olan, şehir merkezine yakın konumdaki kale, stratejik bir öneme de sahiptir. Kamnik’te 19. ve 20. yüzyılın başları ise endüstriyel alandaki gelişmeye sahne olmuştur. Eski kentin çoğu Avusturya-Macaristan tarzında inşa edilmiş mimariden meydana gelmektedir. Cephe yenilemeleri yapılan binalarda çalışmalar halen devam etmektedir. Kasabanın güney doğusunda yer alan toplu mezar ise 11 Mayıs 1945’te katledilen yüzlerce Hırvat ve Sırp, asker ve sivilin yattığı yerdir.

Kamnik, iyi korunmuş ve halen korunmakta olan tarihî kent merkezi ile dikkatleri üzerine çekmektedir. Kasabanın görülmeye değer tarihî yapılarından olan kale ve manastır, bölgenin geçmişi ve kültürü hakkında önemli veriler sunmaktadır. Bu açıdan Kamnik gezisi, tarih ve kültür meraklıları için ilgi çekici ve zengin bir yerdir.

Kamnik Nerededir?

Kamnik, Orta Avrupa ülkesi Slovenya Cumhuriyeti’nin kuzeyinde yer almaktadır. Kamnik Belediyesi’nin merkezi yerleşim yeri olan kasaba, ülkenin başkenti Ljubjana’nın 23 kilometre kuzey doğusunda yer almaktadır.

Kamnik’e Nasıl Gidilir?

Kamnik ulaşım açısından avantajlı bir konumdadır. Ülkenin başkenti Ljubjana’daki Brnik Havalimanı’na 15 kilometre mesafededir. Havalimanından Kamnik’e ulaşmak için taksi tercih edilebilir.

Kamnik’e trenle ulaşmak için ise Ljubjana’daki banliyö hattı kullanılabilir. Yolculuk yaklaşık 40 dakika sürmektedir.

Ljubjana’dan Kamnik’e ulaşmanın bir diğer yolu ise otobüstür. Otobüsler Ljubjana’dan sık seferlere sahiptir. Otobüs durağı Kamnik eski kent merkezine yakın bir konumdadır. Otobüs seferleri hafta içleri 15-30 dakikada bir hareket ediyorken; bu süre hafta sonları 1 saate çıkmaktadır.

Kamnik’te Görülecek Yerler

Frensizken Manastırı, 1492 yılında inşa edilmiş bir yapıdır. Manastır’ın halka açık bölümleri arasında mimar Jože Plečnik tarafından tasarlanmış ünlü Kutsal Mezar Şapeli ve görkemli Frensizken Kütüphanesi de yer almaktadır. Kütüphane 10 bin ciltlik el yazması ve 1550’den önce yayınlanmış kitap koleksiyonuna sahiptir. 1627 yılında kurulan kütüphanenin zengin koleksiyonunun içinde İncil’in ilk Slovence tercümesi de yer almaktadır. Manastır’ın Barok tarzdaki St. James Kilisesi ise Kamnik doğumlu ressam Stane Cuderman’ın 1937’de yapılmış resimleri ile süslenmiştir. Jože Plečnik’in ustalık eseri sayılabilecek, 1956 yılında yenilenmiş olan kilise, I. Dünya Savaşı’nın anısına adanmıştır.

Volčji Potok Arboretumu, Slovenya’nın en çok ziyaretçi çeken botanik parkı olma özelliğine sahiptir. Dünyanın her yerinden 3.500 bitki çeşidi içeren park, 85 hektarlık bir alanı kaplamaktadır. Çocuklar için büyük bir oyun alanının da bulunduğu botanik park su bitkilerine ve hayvanlara yaşam alanı olmaktadır. Düzenli olarak mevsimlik çiçek türlerine göre sergilerin düzenlendiği Volčji Potok Arberetumu’nda Kamnik Alplerinin güzel bir manzarası da izlenebilmektedir. Arberetumda özellikle nisan ayında gerçekleşen lale sergisi görülmeye değer bir güzelliktedir. Lale sergisini takip eden orman gülü sergisi ise mayıs ayında gerçekleşmektedir. Haziran ayında 3 binden fazla gül çiçeği açmaktadır. Parktaki seralarda ise kaktüs, orkide ve tropikal kelebek sergileri görülebilmektedir.

16. yüzyıl Rönesans yapısı olan Zaprice Hisarı, 18. yüzyılda Barok tarzda yeniden inşa edilmiştir. Reform döneminde Lutheranlar için sığınak işlevi görmüş olan hisar, Kamnik Müzesi’ne ev sahipliği yapmaktadır. Kamnik ve civardaki belediyelerin buluntu ve tarihî objelerine ev sahipliği yapan Kamnik Müzesi, tarih öncesinden günümüze kadar gelen eşyaları, tarihi ve etnografik öğeleri içeren koleksiyonu ile yörenin kültürel mirasının önemli bir parçasıdır. Müzede ayrıca antik ve Orta Çağ’dan kalma taş anıtlar da görülebilir.