Nehrin ikiye böldüğü Veles’in, Osmanlı zamanından kalma ismi ise padişah Fatih Sultan Mehmet tarafından yaptırılan ancak şimdi olmayan bir köprüden geliyor. Kente o zaman yapılan ve ulaşım anlamında büyük bir kolaylık sağlayan köprü nedeniyle Osmanlılar buraya Köprülü adını vermiştir. Osmanlı Devleti’nde 17. yüzyılda art arda sadrazamlık makamında bulunan Köprülü ailesinin kökeni de bu şehirden gelmektedir. Ancak şu an bu aileye ait, herhangi bir izin bulunmaması dikkat çekmektedir. 1656 ile 1735 arasındaki 79 yılda bu aileden 7 vezir çıkmıştır. Bu nedenle şehrin lakabı uzun bir süre “Paşalar Şehri” olarak kalmıştır. Yine ilginç bir not eklemek gerekirse, İttihat ve Terakki Cemiyeti’nin lideri Enver Paşa’nın, İkinci Meşrutiyet bildirgesini burada ilan ettiği bildirilir. Köprülülü Hamdi Bey ve Fuat Köprülü gibi Kurtuluş Savaşı’nda çok önemli görevler üstlenen isimlerin de kökeni bu kentten gelmektedir.
6. yüzyılda Slav topluluklarının yerleştiği şehir, Veles ismini bir Slav tanrısından almaktadır. 11. yüzyılda Roma İmparatorluğu’na katılan kent, kısa bir süre Bulgar işgaline uğramış, 14. Yüzyıl sonunda ise Osmanlı İmparatorluğu’nun topraklarına katılmıştır. 1912 yılındaki Balkan Savaşları’na kadar Osmanlı idaresinde kalan kent, yoğun bir Türk nüfusa sahip olsa da savaş sonrası büyük bir göç vermiştir. Şu an Türkler’in sayısının nüfusa oranı sadece yüzde 7-8 civarındadır. 1. Dünya Savaşı’nın ardından Yugoslavya Krallığı, 2. Dünya Savaşı’nın ardından ise Yugoslavya Cumhuriyeti’nin yönetimine girmiştir. Bu dönemde Yugoslavya lideri Tito tarafından ismi Tito Veles olarak değiştirilmiştir. 1991 yılında ise bağımsız Makedonya Cumhuriyeti’nin içinde yer almıştır.
Veles’e nasıl gidilir?
Makedonya’nın başkenti Üsküp, Veles’e sadece 40 kilometre uzaklıkta bulunuyor. İstanbul’dan Üsküp’e uçakla geçerek sonrasında Veles’e trenle ya da otobüsle ulaşabilirsiniz. Trenle yaklaşık 45 dakika, otobüsle ise yarım saatlik bir yolculuk sizi bekliyor.Veles’e ne zaman gidilir?
Makedonya, Balkan Yarımadası’nın orta kısımlarında bulunur. Denize kıyısı olmayan ülkede yazlar serin ve yağışlı, kışlar ise soğuk geçer. Veles seyahatinizi bahar ve yaz aylarında yapabilirsiniz. Makedonya, ayrıca Türkiye’nin 1 saat gerisinde bulunmaktadır.Veles’te gezilecek yerler
Veles, Vardar Nehri’nin bereketli suları sayesinde yemyeşil bir coğrafyanın içinde bulunuyor. Ayrıca kentte irili ufaklı pek çok göl de mevcut. Oldukça şirin bir görünüme sahip olan Veles, kısa sürede gezebileceğiniz bir şehir. Nehir şehre oldukça farklı bir hava katıyor. Merkezi konumundan ötürü de Makdonya’nın en önemli noktalarından birisi.Veles’in en önemli güzelliği, 8 kilometre uzaklıkta yer alan Mladost Gölü. Oldukça şirin bir göl olan Mladost, tabiatıyla kendinizi oldukça huzurlu hissedeceğiniz bir yer. Gölün etrafını gezip doyasıya fotoğraf çekebileceğiniz gibi, kıyıda bulunan irili ufaklı tesislerde leziz yemekler tadabilirsiniz. Makedonya’nın lezzet konusunda hem iyi hem de bütçeye uygun olduğunu hatırlatalım.
Kentin diğer önemli noktası ise saat kulesi. Osmanlı Devleti döneminde 18. yüzyılın sonunda inşa edilen kule, kentin tam merkezinde bulunuyor. Saat kulesinden gelen çan sesinin 25 kilometrelik bir mesafeden duyulduğu belirtiliyor.
Kosturnica isimli tepe, kente kuş bakışı bakarak Vardar Nehri’nin kıyısına yayılan güzel manzarayı en net şekilde görebileceğiniz bir nokta. Burası fotoğraf çekmeyi sevenler için oldukça uygun bir yer. Tepede, 2. Dünya Savaşı’nda hayatını kaybedenlerin anısına yapılmış anıt bulunuyor.
Şehrin görünür noktalarında birçok heykel var. Bunlardan en önemlisi Gemidzii isimli yapıttır. Şehrin tarihi evleri, hala ilk günkü gibi ayaktadır. Dar sokaklarda yapacağınız yürüyüşler şehri tanımanız açısından daha yardımcı olacaktır. Osmanlı padişahı Fatih Sultan Mehmet tarafından yaptırılan ve kente adını veren köprü ayakta olmasa da Vardar Nehri üzerinde birçok köprü hala ayaktadır. Veles ya da Köprülü’de Osmanlı dönemine ait en önemli eserlerden biri ise Kara Cami’dir. Bu cami de halk tarafından halen kullanımaktadır.