Bahreyn Hakkında Bilinmesi Gerekenler

1

Bahreyn, Basra Körfezi’nde yer alan bir Arap ülkesidir. İsmi, Arapça deniz anlamına gelen bahr ve arasında anlamına gelen eyn kelimelerinin birleşimi olarak “iki deniz arasında” olarak anlamlandırılmıştır. Bahreyn, iki deniz arasındaki bir ada ülkesidir.

Ülkenin resmi olarak adı Bahreyn Krallığı’dır ve ülke monarşi ile idare edilir. Bahreyn, Maldivler ve Singapur'dan sonra Asya'daki en küçük üçüncü ülke konumundadır. Bahreyn, 4000 yılı aşkın süredir Körfez'in en önemli ticari kavşak noktalarından biridir. Bu da tarihsel olarak coğrafi ve jeopolitik konumunu ne kadar önemli olduğunun göstergesidir.

Eski Dilmun Uygarlığı ülkesi olan Bahreyn, doğu ve batıyı birbirine bağlayan bir ticaret merkezi olmuştur. Ülke, Körfez ticaret yollarının merkezinde ve zengin inci dalış endüstrisindeki konumundan ekonomik olarak çağlar boyu yararlanmıştır. 19. yüzyılın ortalarına gelindiğinde, ülke modern bir devlet olarak ortaya çıkan Körfez'in en seçkin ticaret merkezlerinden biri olmuştur. Öyle ki, Körfez ve ötesi ülkelerdeki tüccarlar adaya yerleşmişlerdir.

Bahreyn, 1932'de petrol keşfetmek için harekete geçen ilk Körfez devletiydi ve bu girişim son 40 yılda modern ekonomiye bölgesel geçiş yol açmıştır. Ardından, ilk Körfez ülkesi olarak petrol bağımlılığına son vermek için bölgenin en çeşitlendirilmiş ekonomisi haline gelmiştir.

Bahreyn, özellikle 1980'lerden beri bölgenin önde gelen finans merkezi haline gelmiştir. O zamandan beri imalat, lojistik, iletişim, meslek hizmetleri ve gayrimenkul de önemli yükselişler göstermiştir. Bu süre zarfında, Bahreyn halkının yeteneklerinin gelişmesi ve iç ekonominin canlanması için de yoğun çalışmalarda bulunulmuştur.

2002'de Bahreyn anayasal bir monarşi haline gelerek demokratik olarak seçilen bir parlamento kurmuştur. Bu, sürmekte olan reform sürecinin başlangıcını işaret ettiği gibi ülke ayrıca, yasal bir çerçeveye ve saygı gören düzenleyici sisteme bir sahiptir.

Manama, Bahreyn'in başkenti ve aynı zamanda en büyük şehridir. Manama, 2012 yılında Arap Kültür Başkenti, 2013 yılında Arap Turizmi Başkenti ve 2014 yılında Asya Turizm Başkenti seçilmiştir. Böylece, bölgesel ve uluslararası bir turizm ve kültür merkezi olarak farklı bir üne sahip olmuştur. Nüfusun çoğunluğu da 33 adanın en büyüğü olan Bahreyn'in kuzey ucunda yer alan başkent Manama'da yaşamaktadır.

Yaz aylarında, Nisan'dan Ekim'e kadar uzanan öğleden sonraki sıcaklık ortalama 37-40 ° C civarındadır. Kışın sıcaklık 10 ° C ile 20 ° C arasında değişir. Bu nedenle Bahreyn, özellikle soğuk iklimlerin yaşandığı ülkelerden daima turist çeken bir konumdadır.

Bahreyn; hoşgörülü tavırları, düşük yaşam masrafları, eğitim, sağlık tesisleri ve hizmetleri bolluğu sayesinde dünyanın dört bir yanından insanları memnuniyetle karşılayan çok kültürlü bir merkez olma özelliği ile de gururlanan bir ülkedir. Körfez'deki yerli halk geleneksel olarak ziyaretçilere ve yabancılara daima nezaketle yaklaşır. Kahve, son derece dekore edilmiş bir cezveden küçük bir fincana döküldüğü an misafirperverlik başlamış demektir. Bahreyn’de davranışlar daima resmi ve kibardır. Asıl konuşmalar başlamadan önce, insanlar birbirlerine hatır sorucu küçük konuşmalara girerler.

Spor, ülke için hem geleneksel hem de modern anlamda büyük bir öneme sahiptir. Bazı aileler halen at yarışları ve deve yarışlarını gibi geleneksel sporları desteklemektedirler. Basketbol ve futbol gibi modern sporların yanı sıra tekne gezisi aktiviteleri de oldukça popülerdir.

Bahreyn, liberal ekonomi politikaları nedeniyle son 10 yılda başarıyla büyümüş ve toplumdaki herkesin refahı için çizilmiş net bir yol haritasına sahiptir. Geleceğe yönelik istatistiklere bakıldığında, Bahreyn ekonomisi hızla büyüyen bir yapıya sahiptir. Ulusal Kalkınma Stratejisi, eğitim ve öğretim, ekonomi, sağlık ve toplum da dahil olmak üzere kamu ve özel sektörlerde belirli kilometre taşlarını belirleyerek vizyonu sahibi bir yapıya sahiptir. Finansal hizmetler, profesyonel ve endüstriyel hizmetler, lojistik, eğitim ve öğretim, alüminyum, yiyecek- içecek, kimyasal ve plastik imalatı gibi sektörlerin gelişimine öncelik verilmiştir. Kalkınma paketleriyle bu sektörlerdeki istihdam ve ihracat ile refah düzeyinin daha da arttırılması hedeflenmektedir.

Çok kültürlü, çok ırklı ve çok uluslu bir toplumun yanı sıra, düşük maliyetli bir yaşam, mükemmel eğitim olanakları, dünya çapında uygulanan müfredat ve kaliteli sağlık hizmetleri sunan Bahreyn, gurbetçi aileler için de oldukça çekici bir yerdir.

Kraliyet, ziyaretçilerine 33 adadan oluşan bir takımadayı, kozmopolit bir başkenti, cazip bir liberal yaşam biçimini, zengin bir tarihi ve kültürü övünen bir tatil beldesi sunar. M.S. 692'den kalma Al Hamas Camii gibi tarihi eserlerden dikkat çeken müzelere kadar Bahreyn, uluslararası düzeyde gidilecek yerler listesine en çok yazılan yerlerden biri olmuştur.

Ülkede, deniz yoluyla, yelken, tüplü dalış veya uçurtma sörfü yapabilirsiniz. Karada ise; spor salonları, binicilik ahırları ve spor kulüplerinin rugby, tenis, futbol, ​​kriket ve basketbol gibi faaliyetleri de farklı eğlence olanakları sunmaktadır. Dahası, uluslararası şampiyon Colin Montgomerie tarafından tasarlanan Royal Golf Club, özel bir cazibe merkezidir. Spor alanında ülke dünya standartlarına ulaşmış vaziyettedir. Bahreyn, Körfez'de Formula 1'i ağırlaması, 2004'te Grand Prix'e ev sahipliği yapması ve sezonun 2010'daki açılış yarışması organizasyonunda bu türlü faaliyetlere kapı açan ilk Ortadoğu ülkesi olmayı başarmıştır.

Ziyaretle ilgili sorulabilecek bazı kültürel sorulara gelirsek, dil konusunda birkaç Arapça kelime öğrenmek faydalı olsa da, bu gerçekten bir zorunluluk değildir. İngilizce ana iş dilidir ve genel olarak tüm perakende satış mağazalarında ve hizmetlerde İngilizce konuşan insanlarla rahatça iletişim kurabilirsiniz. Bahreyn’de rahatça ve güvenle gezebilirsiniz çünkü ülkede suç oranı ve şiddet olayları çok nadir yaşanır.

Bahreyn’de kadınların nasıl giyindiği konusunda ise, gittiğinizde özgürce giyinebileceğiniz gibi, yerel halka saygı göstermek açısından yine de onların kurallarına nazik yaklaşımlı davranabilirsiniz. Bahreyn, sanıldığının aksine tutucu bir yer değildir. Bahreyn Krallığı Körfez'de açık ve hoşgörülü özelliği ile bilinir. Bahreynli erkekler ve kadınlar yerel kafelerde ve lokantalarda sosyalleşmekte ve bir araya gelmektedir. Gurbetçiler, tüm sosyal ortamlarda Bahreyn vatandaşlarıyla karışırlar. Körfezin dört bir yanından gelen insanlar buraya geldiklerinde adeta rahatlarlar.

Herhangi bir yiyecek ve içecek kısıtlamasına tabi tutulup tutulmayacağınız konusuna gelirsek, her ne kadar Müslüman bir ülke olsa da Bahreyn’de genellikle domuz eti yenilmemesi veya alkol kullanılmamasına rağmen süpermarketler domuz eti satılır ve lisanslı mağazalardan, otellerden ve lokantalardan alkollü içecek temin edebilirsiniz.