Altınoluk Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Altınoluk, Balıkesir ilinin Edremit ilçesine bağlı bir mahalledir. Doğal güzelliklerinin yanı sıra tarihsel birikimleriyle de pek çok ziyaretçi çekmektedir. Edremit-Küçükkuyu arasında, Ege Denizi kıyısında, zeytinlikler içinde bir sahil kasabasıdır.
Altınoluk eskiden köy olarak, kentin kuzeyindeki bir tepede yerleşim merkeziydi. 1927 yılına kadar adı "Papazlık" olarak geçiyordu. Köyün varlığı 16. yüzyıl başlarında Kanuni Sultan Süleyman'ın (1520-1566) saltanatı zamanında yapılan sayımlarda kayıtlı olduğu görülmektedir. Köyün ilk sahipleri Osmanlı Devleti'nin vergiden muaf tutarak, derbentçi diye adlandırdığı Söğütlü Yörükleri’dir.

Altınoluk'un kuzeyinde Kazdağları (İda),  güneyinde ise Ege Denizi (Edremit Körfezi) bulunuyor. Mitolojide, Truva-Dikili arasında "ışıklar sahili" ismiyle anılan bölgede bulunan Altınoluk, İsviçre Alpleri’nden sonra dünyanın en yoğun oksijenine sahip bölgesi olarak bilinir. Kazdağları’ndan gelen kaynak suları sayesinde çeşmelerinden sağlıklı, temiz suların aktığı, zeytin ağaçlarıyla yılın 365 günü yemyeşil bir doğaya sahiptir.

Altınoluk'u denizden keşfetmek daha da bir keyiflidir. Dilerseniz günübirlik veya yatılı tekne turlarını tercih edebilirsiniz. Özellikle tekne turunda mehtabı izlemeyi sakın unutmayın.
Altınoluk'ta girintili çıkıntılı 43 kilometrelik bir sahil şeridi mevcuttur. Soğuk ve son derece temiz olan deniz kenarındaki bu girinti ve çıkıntılarda görülmesi gereken çok özel yerler bulunmaktadır.  Çıkıntılarda Mıhlı Burnu, Fener Burnu; girintilerde ise Narlı Koyu, Avcılar Koyu bulunmaktadır. Bu güzel sahilde 10 dan fazla plaj bulunmaktadır. Bu plajların 7 tanesi mavi bayraklı olup, en çok tercin edileni halka açık olan Özdemir Sitesi Plajı’dır. Salı günleri kurulan pazarından salçalık domatesler, kahvaltılık salatalıklar, turşuluk biberler, zeytinyağları, her türlü yeşillik, özellikle de deniz börülcesi almadan geçmeyin.

Altınoluk'ta Gezilecek Yerler

Tahtakuşlar Etnografya Müzesi: İda Dağı’nın eteklerinde kurulu olan müze, Türkmenlerin sanat ve kültürünü gözler önüne  seriyor. Alibey Kudar tarafından 1992 yılında açılan müze, Türkiye'de ilk kez bir köyde kurulan sanat galerisidir. Galeride, Türkiye'ye Orta Asya'dan göç eden Türk boylarının kültür varlıkları, giyim, ev eşyaları, halıları ve çadırları, yazmalar, kolyeler, nazarlıklar ve dünyadaki en büyük deri sırtlı deniz kaplumbağası sergilenmektedir.

Sütuven Çağlayanı: Kızılkeçili Çayı üzerinde bulunan çağlayan, Altınoluk'un görülmeye değer doğal güzelliklerindendir. Etrafında piknik alanları bulunmaktadır.

Hasanboğuldu: Sütuven Çağlayanı’nın biraz ilerisinde bulunan Hasanboğuldu, doğal kayaların havuz haline dönüştüğü bir yerdir. Etrafında ahşap masalar, oturacak yerler ile güzel bir piknik yeridir.

Zeytinli: Kazdağıları’nın eteklerinde kurulmuş şirin bir köy olan Zeytinli, eski sistem zeytinyağı elde edilen fabrikalar, Zeytinli Çay Bahçesi, Zeytinli Çayı'nın kenarında bulunan piknik yerleri ile ziyaretçilerine bir doğa şöleni sunmaktadır.

Zeytinli Altınkum Mevkii: Zeytinli’nin Akçay bölgesinde bulunan Altınkum, harika plajıyla ziyaretçilerin bölgede en beğendiği yerler arasında.

Kızılkeçili Çağlayanı: Kızılkeçili Çayı, Sarıkız Yaylası’ndan çıkarak derin ve geniş bir vadide ilerleyip, Kızılkeçili Köyü’nün kenarından geçer. Köyün hemen yanındaki çağlayan da piknikseverlerin favorisi konumundadır.

Kadıköy: Çam ormanlarıyla kaplı ve tertemiz havasıyla ziyaretçi çeken bu şirin köy, büyük bir kayanın kenarındaki Şıp Şıp Dede Türbesi’yle ünlenmiştir. Türbenin altındaki mağaradan taş alıp dilekte bulunanlar, dilekleri yerine geldikten sonra taşları tekrar geriye getiriyorlar. Şıp şıp dede türbesinin hemen yanında  körfezi kuşbaşı gören ,çam ağaçlarının arasında huzurlu saatler geçirilen güzel bir piknik alanı bulunmaktadır.

Altınoluk'tan;

  • Altınoluk Plajı’nın keyfini doyasıya çıkartmadan,

  • Kazdağları’nda doğa yürüyüşü ve piknik yapmadan,

  • Hasanboğuldu ve Sütuven Şelaleleri’ni görmeden,

  • Akçay'da güneşin batışını seyredip, dondurma yemeden,

  • Şifalı Gürele Kaplıcaları’na girmeden,

  • Tahtakuşlar Etnografya Müzesi’ni gezmeden,

  • Tekneyle kıyıları gezip, mehtap turuna çıkmadan dönmeyin.

Altınoluk’ta Ne Yenir?

Acıktığınızda çarşının hemen girişinde bulunan küçük gözleme evinin patatesli veya patlıcanlı gözlemesini mutlaka tadınız.

Şahindere Köprüsü’nün hemen yanında yıllardır aynı kişinin yaptığı, bir daha belki de hiçbir yerde yiyemeyeceğiniz lezzetteki midye dolmayı da denemeden dönmemelisiniz.

Altınoluk'un en önemli özelliği dünyanın en kaliteli zeytinyağının üretiliyor olmasıdır. Yemekler çoğunlukla zeytinyağıyla yapılmaktadır. Koyun ve keçi sütünden üretilen peynirler de buradayken mutlaka denemeniz gereken lezzetler arasındadır. Körfez balıklarının servis edildiği lokantalar ve Kazdağları’nda bulunan restoranlarda çam ve çınar ağaçları altında muhteşem deniz manzarasına karşı harika yemekler yiyebilirsiniz.

Altınoluk’a Nasıl Gidilir?

Özel aracınızla Balıkesir-Edremit yolundan Akçay yoluna girerek, Akçay’dan sonra yaklaşık 17 kilometre sonra Altınoluk'a ulaşabilirsiniz. Türkiye'nin birçok noktasından şehirlerarası otobüslerle direkt Altınoluk'a ulaşabilirsiniz. Ayrıca uçakla Edremit Havaalanı’na giderek buradan Altınoluk servisleriyle de bölgeye ulaşabilirsiniz.

Lokasyon Sayfasında Detayı Göster
Kapalı

Yorumlar

21 Kas 2024, Perşembe - 15:04
Denizi çok soğuk ve akintilimidir