Priştine Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Priştine, Kosova’nın başkentidir. Kosova, 2008 yılında Sırbistan’dan bağımsızlığını ilan etmiştir. Priştine Kosova’nın en gelişmiş ve en kalabalık şehridir. Tüm Kosova’da olduğu gibi Priştine’de de hem Sırpça hem Arnavutça konuşulur. Çok az kişi İngilizce bilir. Priştine, Belgrad, Üsküp, Tiran gibi diğer Balkan başkentlerine hem karayolu hem demiryoluyla bağlıdır ve bu şehirlerin arasındaki mesafe oldukça kısadır. Priştine’nin kardeş şehirleri Ankara ve Tiran’dır. 2009 yılından beri Kosova IMF’nin yardım fonundan yararlanmaktadır. Kosova’nın en çok ticaret yaptığı ülkeler Balkan ülkeleri, ABD ve Türkiye’dir.
Priştine’nin beşeri tarihi MÖ 2. yüzyıla dayanır ancak şehir için ilk dönüm noktasının MS 518 yılındaki deprem olduğunu ve bu yüzden Doğu Roma İmparatoru 1. Justinianus’un şehri baştan aşağı inşa etmesi olduğunu söyleyebiliriz. İmparator bu şehrin adını “Justiniana Secunda” koyar. MS 6. yüzyılda Slavlar Balkanların büyük kısmını ele geçirir, Priştine’yi de işgal ederler. Tam 800 sene Kosova, Sırp Krallığı içinde kalır. Batı Avrupa ile Asya’nın ortasında bulunan bir konuma sahip olması nedeniyle Priştine ticaret için önem arz eder. Üstelik çinko, gümüş gibi madenler Priştine’deki dağlardan (özellikle Kopaonik Dağları’ndan) çıkmaktadır. Birkaç yüzyıl içinde burası önemli ticaret merkezlerinden biri haline gelir.
1389’da Osmanlıların Kosova Savaşı ile Kosova’yı ele geçirmelerine kadar Sırpların hâkimiyeti sürer. Ancak Kosova ve Sırbistan 1389’dan 1912’ye kadar Osmanlının kontrolünde kalır. Yüzyıllar içinde, Arnavutlar ve Kosovalılar sayesinde Priştine’deki Müslüman nüfusu Hristiyan Sırp nüfusuna ağır basmaya başlar. 1912 yılının ağustos ayında Osmanlılara karşı ilk ayaklananlar Arnavutlar olsa da sadece 1 ay sonra yani eylül ayında Priştine’yi Sırplar ele geçirir ve 1918’de kurulacak Yugoslavya Krallığı’nın ilk tohumları atılır. Bu krallık, günümüzdeki 7 balkan ülkesinin (Bosna-Hersek, Hırvatistan, Kosova, Makedonya, Karadağ, Sırbistan ve Slovenya) sınırlarını kapsayacaktır.