Atatürk Orman Çiftliği

Atatürk Orman Çiftliği, 1925 senesinde Ankara‘da, Mustafa Kemal Atatürk’ün talimatıyla kurulan bir çiftliktir. Sadece çiftlik deyip geçmek burası için yeterli olmayabilir. Atatürk, farklı kişilerden parça parça toprak satın alarak bu alanı oluşturmuştur. Atatürk Orman Çiftliği, diğer çiftliklerden farklı olarak içerisinde Türkiye’nin en büyük hayvanat bahçesini, Atatürk’ün Selanik’te doğduğu evin bir benzerini, Karadeniz havuzunu ve devlet mezarlığını bünyesinde barındırıyor. Aynı zamanda çiftlik Ankara’nın en büyük yeşil alanı olarak biliniyor. Atatürk’ün vefatından 1 yıl önce hazineye bağışladığı yer, günümüzde gezilebilecek iyi bir alternatif olarak karşımıza çıkıyor.

Atatürk Orman Çiftliği Hakkında Bilgi

İlk adı Orman Çiftliği olan arazi, Türk tarımını canlandırmayı hedefleyerek oluşturuldu. Atatürk Orman Çiftliği, 1922 yılında 1. Derece sit alanı olarak belirlendi. Bu çiftliğin içinde bulunan ‘Gazi Tesisleri’ olarak bilinen alan, 2011 senesinde 3. derecede doğal sit alanı olarak tekrar düzenlendi. Adı daha sonra Gazi Orman Çiftliği ve 1950 yılında yürürlüğe giren bir kanunla Atatürk Orman Çiftliği adını aldı. Aynı kanunla Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı’na bağlı, tüzel kişiliğe sahip bir kuruluş statüsüne de sahip oldu. Günümüzde ise Gazi Banliyö İstasyonu merkez olacak şekilde, onun çevresinde yer alan bir alanda hayvanat bahçesi, konaklama tesisleri, yüzme havuzu, lokantalar, çocuk bahçeleri bulunur. Çiftlik bünyesindeki süt fabrikası, şarap ve meyve suyu fabrikasında farklı ürünlerin üretimi yapılır.

Atatürk Orman Çiftliği  Kokoreç

Atatürk Orman Çiftliği denince akla gelen ilk yiyecek kokoreç diyebiliriz. Çiftlikte hizmet veren ve geç saatlere kadar açık olan kafe ve kokoreççi lezzetiyle sizi etkileyecek. Bir kokoreçseverseniz ziyaret sırasında buraya da mutlaka uğramalısınız. Kafede ayrıca et döner, kebap, köfte, tavuk şiş, iskender, kumpir, hamburger ve salata gibi alternatifler de bulabilirsiniz. Yemeğin üzerine dondurma yemek isterseniz mekanda Atatürk Orman Çiftliği’nin dondurmaları da satılıyor. Mekan 09.00-04.00 arasında hizmet veriyor.
Çiftlik Cafe Kokoreç: Gazi Mah. Silahtar Cad. No:117 Atatürk Orman Çiftliği Telefon: +90 312 211 04 44 – +90 312 211 14 44

Atatürk Orman Çiftliği  Ürünleri

Atatürk Orman Çiftliği İstanbul’da da dükkanlarıyla hizmet veriyor. Çiftlikten gelen ürünleri buralardaki dükkanlardan alabilirsiniz. Süt, peynir, tereyağı, sütlü içeceklerin yanı sıra, doğal tatlar, çikolata çeşitleri ve bakliyatlar gibi alternatiflere de buradan ulaşabilirsiniz.

Atatürk Orman Çiftliği Gezilecek Yerler

Gazi İstasyonu:
Bu istasyon, çiftliği gezip görmeye gelen insanlar için Mimar Burhanettin Bey tarafından tasarlanmıştır. Yapı aynı zamanda 1. Ulusal Mimarlık akımının ilk anıtsal yapıları arasında bulunur. Gazi İstasyonu günümüzde restoran olarak hizmet vermektedir.

Atatürk Orman Çiftliği Hayvanat Bahçesi:
1933 senesinde kurulan ilk hayvanat bahçesinin amacı çiftlikteki kurt, tilki, çakal, ayı, domuz, süne, kımıl gibi tarıma ve insana zarar veren hayvanların teşhir edilmesiydi. Zamanla bu minyatür hayvanat bahçesi çok rağbet görünce Necdet Pençe’nin tasarladığı modern bir hayvanat bahçesi hayata geçirildi. 1940 yılında hizmete giren bu hayvanat bahçesi yaklaşık 32 hektarlık bir alanda Türkiye’nin en büyük hayvanat bahçesi olarak hizmet vermeye başladı.

Atatürk Orman Çiftliği Atatürk Evi Müzesi:
Atatürk’ün doğduğu ev olan Selanik’teki yapının birebiri 1981 yılında Ankara Ticaret Odası tarafından yaptırılarak hizmete açılmıştır.

Devlet Mezarlığı:
Burası 1988 yılında bir Anıt Park olarak oluşturuldu. Atatürk Orman Çiftliği’nde hala ziyaret edilebilen yerler arasında bulunuyor.

Saat Kulesi:
Müdüriyet binasının girişinde bulunan ve bir kuleyi andıran büyük saatin 1926 senesinde, çalışanların mesaiye uymaları adına yapıldığı düşünülse de tam yapılış sebebi bilinmiyor. Kare planlı bir kaide üzerine yerleştirilmiş, kare planlı kadrana sahip saat günümüzde de çalışıyor.

Atatürk Orman Çiftliği Giriş Ücreti ve Ziyaret Saatleri

Atatürk Orman Çiftliği’ne ve içerisindeki hayvanat bahçesine giriş için bir ücret bulunmuyor.

Ziyaret Saatleri: Hafta içi (kışın): 08:30-17:00
(yazın): 0830-18:00
Hafta sonu (kışın): 08:30-17:00
(yazın): 08:30-19:00

Atatürk Orman Çiftliği Nerede ve Nasıl Gidilir?

Atatürk Orman Çiftliği nerede diyecek olursanız semt olarak Emniyet Mahallesi’nde bulunuyor. Farklı gidiş alternatiflerini inceleyebilirsiniz.
Otobüs: EGO B1, EGO B2, EGO 519 gibi otobüsler Atatürk Orman Çiftliği’ne giden otobüslerden birkaçı. Ayrıca 542 numaralı belediye otobüsü, 220 ve 221 numaralı özel halk otobüslerini kullanarak da giriş kapısı önünde inebilirsiniz.
Banliyö treni: Kayaş-Sincan banliyö trenini kullanarak Gazi İstasyonu’nda inebilirsiniz. Buradan yaklaşık olarak 10 dakikalık bir yürüyüş ile Atatürk Orman Çiftliği’ne varabilirsiniz.
Dolmuş: Dolmuş ile gitmek isterseniz İstanbul Yolu-Çiftlik Kavşağı üzerinde sefer yapan dolmuşlarla da çiftliğe gidebilirsiniz. Dolmuştan inince yürümeniz gereken yaklaşık 500 metre mesafe olduğunu belirtmekte fayda var.