Avanos Genel Bilgiler / Rehber
Türkiye'nin İç Anadolu Bölgesi’nde Nevşehir iline bağlı bir ilçedir. Nevşehir'in 18 kilometre kuzeyinde olup, Kapadokya bölgesindeki en önemli sanat ve turizm merkezlerinden biridir. Tarihçilerin yaptıkları araştırmaya göre Avanos'un ismi Hititler döneminde Zuwinasa, Asurlular döneminde Nenansa, Bizanslılar döneminde Venessa olarak geçmiş; Osmanlı belgelerinde ise Avanos, Enez, Evenez olarak yazılmıştır.
İlçede Hititlerden beri seramik yapım geleneği devam etmekte olup çok sayıda çanak-çömlek atölyeleri ve 13. yüzyıl Selçuklu Dönemi’ne tarihlenen Sarıhan Kervansarayı ve Alaaddin Camii bulunmaktadır. Bu camii 1202 yılında dönemin sultanı Alaaddin Keykubat adına yaptırılmıştır. İlçenin ortasından akan Kızılırmak ilçeyi doğudan batıya ikiye ayırır. Bu iki yakayı Taş Köprü, Asma Köprü ve iki adet de çevreyolu birleştirir.
Taş Köprü, Sultan II. Abdülhamit döneminde sarayda görevli Avanoslu Karena Arif Bey’in katkılarıyla 1898 yılında yapımına başlanmış, 1900 yılında tamamlanmıştır. Köprü 159 metre uzunluğunda olup 11 adet ayak üzerine oturmaktadır. İlçenin güney ve kuzeyini birbirine bağlayan Taş Köprü, tek araç köprüsüyken; üzerinden geçen aşırı yükün köprünün ayaklarında bozulmalara sebep olduğu için, ilçenin doğu tarafına yeni bir çevre yolu yapılmış ve Taş Köprü araç trafiğine kapatılmıştır.
Asma Köprü, 1973 yılında 180 metre uzunluğunda 2.30 metre genişliğinde, sadece yaya yürüyüşüne uygun olacak şekilde, demir ayaklar üzerine çekme halatlar takviye edilerek ahşaptan yapılmıştır. Özellikle Kızılırmak üstündeki bölümü hafif salıncak gibi sallanarak konuklarına heyecanlı ve keyifli bir yürüyüş yaşatmaktadır. Asma Köprü’ye gidilen yol üzerinde, nehrin kenarında sıralanmış olan taşlar ırmakta yaşayan ördeklerin yumurtlamaları için konulmuştur. Irmağın Avanos içinde kalan bölümünde ilçenin sembolü olan birçok ördek yaşamaktadır. Avanos’u gezerken bu güzel tabloyu görmek için yanınıza ekmek almayı unutmayın.
Avanos’ta Gezilecek Yerler
Avanos; çanakçılık, halıcılık gibi çeşitli el sanatları, Selçuklu ve Osmanlı eserleri, tarihi anıtlar, peribacaları, açık hava müzesi, kiliseler, vadiler, yeraltı şehirleri gibi turistik değerlere sahip Türkiye'nin en önemli turizm merkezlerindendir.
Yeraltı Camii: 18. yüzyılda yapıldığı tahmin edilen bu camiinin ibadet mekanına toprak zeminden merdivenle inilerek girildiği için camiye bu isim verilmiş.
Alaaddin Camii: 13. yüzyılda Selçuklu Sultanı Alaaddin Keykubat tarafından yaptırılmıştır.
Eski Tekel Binası: İlçe merkezinde Orta Mahalle’de yapılmış bir Osmanlı eseridir.
Çanakçı Heykeli: Çanak yapan bir ustayı gösteren bu heykel çanaktan yapılmış olup, turistlerin büyük ilgisini çekmektedir.
Eski Taş Evler: Bölgenin jeolojik yapısına uygun olarak tebeşir ve kisir denilen taşlardan yapılmış bu evler, daha önceleri ev olarak kullanılırken günümüzde pansiyon, motel ve restoran olarak turizme açılmıştır.
Zelve Açıkhava Müzesi: Bölgenin en önemli açıkhava müzelerinden biridir. Zelve Vadisi içinde yüzlerce ilginç peribacaları arasında bulunmaktadır. İçinde 8.ve 9. yüzyıllara ait 15 adet kilse bulunmaktadır.
Avanos'un Sarılar Kasabası yakınlarındaki Zank Höyük’te yapılan arkeolojik kazılarda eski Tunç Çağ'ından Geç Roma Dönemi'ne kadar değişik kültürlere ait kalıntılar açığa çıkmıştır. Orta Mahalle olarak adlandırılan bölge Avanos'un en eski mahallelerinden olup, eski evler genellikle buradadır. Bölgedeki en eski ev meşhur Hacı Nuri Bey Konağı’dır. Bu konak eşsiz mimarisi ve dekorasyonundan dolayı dizi ve film çekimlerinde kullanılmıştır.
Gündüzleri tarihin ve doğanın tüm güzellikleri ile doyurduğunuz ruhunuzu gece, otellerin dışarıdan da misafir kabul ettiği barlarının yanı sıra turistlerin de çok rağbet ettikleri şarap evleri ya da Türk gecelerinin eğlencesine bırakabilirsiniz.
Avanos’da Ne Yenir?
Testi kebabı, etli yaprak sarması, gül böreği, mantı, aside, buğday çorbası, domates reçeli, pekmezli yoğurt, dolaz tatlısı, tandır, güveç ve tabii ki şarap Avanos’un vazgeçilmezleridir.
Avanos’a Nasıl Gidilir?
Uçak ve otobüslerle Nevşehir merkeze ulaşarak oradan hareket eden özel halk otobüsleri ile Avanos'a ulaşabilirsiniz. Otobüsler hafta içi her sabah 7.25’de başlar, akşam 21.00’e kadar her 20 dakikada bir kalkmaktadır. Hafta sonu ise seferler sabah 8.00’den öğlen 11.00’e kadar yarım saatte bir düzenlenmektedir. Nevşehir-Avanos arası 17 km olup takriben 25 dakika sürmektedir.
Avanos’da Nerede Kalınır?
Stone Concept Hotel, Avrasya Hotel, Otel Altınyazı, Yıltok Hotel, Avanos Pansiyon, Tokmak Guest House, Bir Kedi Villa Avanos’ta kalabileceğiniz tesisler arasındadır. Fiyatları 60 ila 200 TL arasında değişmektedir.