Ayder Yaylası Genel Bilgiler / Rehber
Karadeniz'in Rize iline bağlı Çamlıhemşin ilçesinin 19 kilometre güneydoğusunda, deniz seviyesinden 1350 metre yükseklikte yer alan Ayder Yaylası, ladin ve kayın ormanlarıyla kaplıdır. Türlü çiçeklerden elde edilen balı ve şifalı kaplıcasıyla sırtını Kaçkar Dağları’na dayamış, yamaçları çamla örtülü olan, cennet görünümünde, harika doğal güzellikleri olan bir yayladır.
Yayladaki yerleşimin geçmişi 13. yüzyıla kadar dayanır. 19. yüzyıldan itibaren birkaç ailenin kalıcı yerleşim yeri olmaya başlamıştır. 1900lü yıllarda ise Halalılar, Hala köyünden yaylalarına giderlerken Ayder'deki kaplıcada dinlenirlermiş. Kaplıcanın geçmişi 1700lü yılları bulmaktadır. Halalılar her mayıs ayında Ayder'e giderek dinlenir daha sonra kendi yaylalarına çekilip, eylül ayında Ayder'e ot biçme şenlikleri için inerlermiş. Halalılar, hep beraber türkü söyleyerek, eğlenerek çayırları biçerlermiş. Bu eğlence zamanına da "Hodoç" zamanı denirmiş.
1987 yılında Ayder Yaylası, turizm bölgesi olarak ilan edilmiş; 1944’te ise Milli Park unvanını almıştır. Böylece Ayder Yaylası turizm ve eğlence merkezi olmuştur.
Ülkemizde hem sağlık hem de doğa turizminin en gözde yerlerinden olan Ayder Yaylası, Kaçkar Dağı'na çıkan dağcıların ilk durak yeridir. Yayla; yüksek dağlar arasında uzayıp giden yol, tepelere yuvalanmış ahşap evler, yeşilin her tonunu bir arada bulunduran ağaçlar ve dağların arasından durmadan akan bir dere ile tarifi imkansız bir doğal güzellik sunmaktadır. Ayder Yaylası'nda dağın zirvesinden çıkan su, dağın eteklerinde küçük bir şelaleye dönüşür. Görüntü itibariyle gelin tülüne benzediği için Gelin Tülü Şelalesi olarak anılır. Bir diğer adı da aşağı ve yukarı Ambarlık Şelalesi olarak geçer.
Ayder Yaylası, eşsiz güzelliğinin yanında kaplıcaları ile yurtdışından bile turist çekmektedir. Osmanlı döneminden beri şifalı suyu ile ilgi odağı olan Ayder'de romatizma hastalıkları, iç hastalıkları, kadın hastalıkları ve cilt hastalıklarına şifa verdiği iddia edilen 260 metre derinlikten 55 derece sıcaklığında kaplıcalar vardır. Ziyaretçilerin bu kaplıcalardan faydalanabilmesi için modern turistik tesisler inşa edilmiştir.
Yayladaki oteller ve kaplıcanın varlığı nedeniyle Ayder Yayları yılın her dönemi rahatlıkla ziyaret edilebilir. Aşırı kalabalıktan, gürültüden ve şehir yaşantısından uzak bir tatil istiyorsanız Ayder Yaylası bunu size sağlayacaktır. Yaylanın genelinde birbirinden ayrı evler, oteller, pansiyonlar yer almaktadır. Ayrı ayrı olarak tasarlanmış ve 50 kişinin girebileceği havuzlar, dinlenme salonları, yataklı özel kabinler, duş kabinleri, basınçlı su bölümü ve doktoru bulunan modern tesisler insanların hizmetindedir.
Yaz aylarında yeşil doğası ve boğa festivali; kış aylarında kardan adam şenlikleriyle her mevsimi bir başka coşkuyla yaşayacağınız ve hayatınızın en güzel günlerini geçireceğiniz bu doğa harikası yeri muhakkak ziyaret etmelisiniz. Özellikle kış aylarında yapılan kar şenliği kaçırılmaması gereken bir şölendir. Her ne kadar bölge yaz aylarında daha hareketli olsa da kayak sporu yapmak içinde kış aylarında da tercih edilebilir.
Tracking ve rafting yapılan bu yöreye özellikle festival zamanlarında giderseniz sabaha kadar ateş başında çok keyifli saatler geçirebilirsiniz. En büyük yayla şenliği haziran ayı içerisinde gerçekleştirilen Ayder Yayla Şenlikleri’dir.
Yaylanın sonuna doğru olan çadır kampı alanı doğayla tamamen iç içe olmak isteyenler için bulunmaz bir fırsattır. Burada yaylaya hayat veren Fırtına Deresi’nin adeta haykırdığına şahit olacaksınız. Derenin başlangıcı Kaçkar Dağları’na kadar uzanmaktadır.
Ayder Yaylası'nı çevreleyen ve tüm dünyada Bal Ormanları olarak bilinen ormanlarda yetişen "Kafkas gülleri" güzelliğinin yanı sıra lezzetiyle de ün yapmıştır. Ormandaki gülleri dolaşan arılar, daha sonra yöre halkının yüksek çamların tepelerine astıkları tahta kovanlara gelerek Ayder balını meydana getirirler.
Karadeniz’in meşhur mıhlaması, mısır unundan ekmeği, Laz böreği, lahana sarması, leziz et yemekleri, hamsi çeşitleri mutlaka tadılması gereken lezzetlerdir. Tereyağı, bal, kaymak, dağ çileği reçelinin olmazsa olmaz olduğu yöresel kahvaltısını da es geçmeyin.
Ayder Yaylası’na Nasıl Gidilir?
Özel aracınızla giderseniz, Karadeniz sahil yolunu takip edin ve Ardeşen Fırtına Köprüsü mevkiinden Çamlıhemşin Ayder kaplıcaları yönüne dönerek önce Ayder Yaylası’na 19 kilometre mesafedeki Çamlıhemşin ilçe merkezine varın. Ardından da Fırtına Vadisi boyunca eşi bulunmaz doğal güzellikleri izleyerek Ayder Yaylası'na çıkabilirsiniz.
Uçakla giderseniz Trabzon Havaalanı’ndan Havaş veya diğer servislerle Pazar ilçe merkezine gelip oradan Çamlıhemşin-Ayder minibüslerine binebilirsiniz.