Belgrad'da gezilecek yerler arasında mutlaka görmeniz gereken  yerlerden biri olan Taş MeydanTakovska, Ilije GaraşaninaBeogradska caddeleri ile Kralja Aleksandra Bulvarı arasındaki geniş bir düzlükte yer almaktadır. Meydanın ismi eski binaları yaparken kullanılan taşların bu bölgeden çıkarılması nedeniyle “Taş Meydan” olarak belirlenmiş olup burası savaş zamanlarında askeri depo, sığınak ve tedavi merkezi olarak kullanılmıştır.

 

Günümüzde ise meydanda  St. Mark Kilisesi (Rus Kilisesi, Merkez Postahanesi, Spor Merkezi, Sırbistan Radyo-TV binası, bir park, otel ve restoran bulunmaktadır.

Yaklaşık 2 bin yıl önce Romalılar, Singidunum'u inşa etmek için bugün Taş Meydan denilen bölgeden taş çıkarıyorlardı. Buradaki taş ocağı Osmanlı döneminde de çalışmaya devam etmiş ve bu dönemde tüm alana Türkçe bir isim olan Taş Meydan adı verilmiştir. Osmanlılar bu alanda ayrıca silah üretimi için barut da çıkarıyorlardı. Kent merkezine yakınlığından dolayı kentteki tüm taş bina ve duvarlar buradan çıkarılan taşlardan yapılmıştır.

Başarılı olan 2. Sırp Ayaklanması sonrasında Sırp Prensi Miloš Obrenoviç Kalemegdan Kalesi etrafında yeni bir kasaba inşa edilmesini ve şehir girişinde bulunan eski Sırp mezarlığının Taş Meydan'a taşınmasını istedi. Bunun üzerine 1828'de mezarlık taşındı. Bu yeni mezarlık mevcut uygulamaların tersine uluslararası olarak tasarlandı. Sırp mezarlıkların yanına, Macar, Alman, İtalyan, Fransız ve Rumlar için de mezarlık yeri ayrıldı.

Bu mezarlığın batı kesimine Katolik ve Protestanlar gömülürken, Sırplar meydanın ortasına, askerler, intihar edenler ve boğulanlar ise Modern Sismoloji Enstitüsü'nün çevresine gömüldü. 1835'de ise küçük bir kilise olan Palilulska kilisesi inşa edildi. Bu dönemin en önemli Sırp politikacıları; Toma Vučić Peršić ve Stojan Simić ve Stevan Knićanin, dil bilimcisi Đura Daničić, Sırp Bilim ve Sanat Akademisi'nin botanikçi ve ilk başkanı Josif Pančić ve hayırsever Ilija Milosavljević Kolarac'ın da bulunduğu insanlar bu küçük kilise bahçesine gömülmüştür. 

Bu durumu Belgradlılar protesto etti, çünkü önceki tarlaların, bahçelerin ve üzüm bağlarının üzerine kurulan bu yeni mezarlık şehir merkezinden uzaktaydı ancak 1850'li yıllarda mezarlığı çevreleyen alan tamamen kentleşmişti. Kent yönetimi 1882'de mezarlık alanını satın aldı ve mezarların kademeli olarak kısıtlanması 1901'de tamamen kapatılana kadar sürdürdü. 1886'dan başlayarak mezarlık doğudaki Novo Groblje'ye (yeni mezarlık) taşınmış ve1927'de eski mezarlık yerine park dikilmiştir.

1999'da NATO'nun Sırbistan'ı bombalaması sırasında Taş Meydan çevresi oldukça zarar görmüştür. Bombalamada ölen çocuklar için meydanda Belgrad şehri tarafından kurulan kalp benzeri bir anıt yer almaktadır. Bu anıt üzerinde İngilizce ve Sırpça "Biz sadece çocuktuk" yazılmıştır.