Faya Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Faya, Orta Afrika’da konumlanan ve denize kıyısı bulunmayan Çad’ın önemli kentlerinden biridir. Ülkenin geniş bir bölümü Sahra Çölü ile kaplıdır. Faya’ya gidecek olursanız burada konuşulan resmi dilin Fransızca olduğunu, ayrıca Arapça da konuşulduğunu hatırlatmakta fayda var.
Çad’ın kuzeydeki en büyük şehri olarak bilinen Faya ülkenin çöl ile kaplı olduğu düşünülürse en sulak noktalarından biri olarak bilinir. Ayrıca önemli bir su altı kaynağına da ev sahipliği yaptığından Faya halkının ana geçim kaynağı tarım haline gelmiştir. Faya’ya çok yakın bir mesafede yer alan 3 adet göl bulunur. Ancak bu su kaynaklarının da yıllar içerisinde büyük kısmının kuruduğu bilinir. Coğrafyanın olumsuzlukları arasında bulaşıcı hastalıklar, kuraklık ve çekirge istilaları yer alır.
Faya İklimi
Sahra Çölü’nün kalbinde yer alması sebebiyle Faya’nın sıcak bir çöl iklimine sahip olduğunu söyleyebiliriz. Ancak Çad’ın diğer kentleri düşünüldüğünde göllerin serinletici etkisini de göz ardı etmemek gerekir. Nisan ile eylül ayları arasında Faya’daki sıcaklık ortalama olarak 39 derece civarında seyreder. Hazirandaki sıcaklıklar ise kendi rekorunu kırarak 43 dereceyi görebilir. Aralık ve ocak aylarında ise sıcaklıklar 26 dereceye kadar düşüş gösterir. Her ay yaklaşık olarak 260 saat güneş alan oldukça aydınlık bu kente bazen hiç yağış düşmeyen aylar yaşanır. Faya’nın özelliklerinden biri de dünyanın en çok güneşlenme süresi olan kenti olma unvanını elinde bulundurmasıdır. Bu süre yılda yaklaşık olarak 3.800 saati bulan parlak güneş ışığıdır.
Faya’ya Ne Zaman Gidilir
Çad’ın sıcak kenti Faya’yı bu kadar anlattıktan sonra yılın her zamanı ziyaret edebilirsiniz demek pek de hoş olmaz. Eğer ılıman bir yerden gidecek olursanız burada ciddi sıcak problemleri yaşayabilirsiniz. Bu yüzden yılın en soğuk ayları diyebileceğimiz ama Türkiye ortalaması düşünüldüğünde normal kaçan 26 derecelik kasım, aralık ve ocak ayları bu ziyaret için en uygun dönem olabilir.
Faya Ekonomisi
Faya’daki su kaynakları düşünüldüğünde bağlı olduğu Çad’a göre ekonomik gücün bir parça daha fazladır. Ancak uzun yıllar o coğrafyada devam savaş, kıtlık, susuzluk düşünüldüğünde ülkenin genel olarak kötü bir ekonomiye sahip olduğunu söyleyebiliriz. Öyle ki dünyanın en fakir ülkeleri arasında sayılan Çad’ın ortalaması kentin ekonomik durumundan daha vahim durumdadır. Faya’daki su sayesinde tarıma yapıldığını ve çeşitli ürünlerin ülkeye buradan dağıtıldığını belirtmekte fayda var. Bu sebeple kentin gelişimini ülkeden üst seviyede görebiliriz. Kentte temel olarak yetiştirilen tarım ürünleri arasında pamuk, darı, pirinç ve patates yer alır. Kentte bir kesim de hayvancılıkla uğraşır. Ayrıca Faya’daki göl sayesinde balıkçılık da bir geçim kaynağı halini almıştır.
Faya’dan Ne Alınır
Faya’yı ziyaret edecek olursanız alabilecekleriniz çok çeşitli olmayacaktır. Pamuk üretiminden kaynaklı olarak tekstil ürünlerini tercih edebilirsiniz.
Faya’da Ne Yenir
Faya’yı ziyaretiniz sırasında Çad’ın meşhur ve geleneksel lezzetlerini bulabilirsiniz. Çad’ın milli yemeği olan “eş” buğday ya da galeta unu kullanılarak hazırlanır. Yemeğin içeriğinin ne olduğunu soracak olursanız yanında bamya, genellikle kuru et, salça, soğan, sarımsak ve biberden oluşan bir sos hazırlanıyor. Buğday ya da galeta unundan yapılan hamur ise lokmalık toplar haline getiriliyor. Daha sonra ise sosa batırılıp yeniyor. Ayrıca kuzu eti de Faya’da sıklıkla karşılaşabileceğiniz yemekler arasında bulunuyor.
Faya Konaklama
Zengin bir kent olmayan Faya’da ultra lüks oteller bulunmuyor. Ancak konaklama yapabileceğiniz küçük hosteller ve pansiyonlar bulabilirsiniz.
Faya’ya Nasıl Gidilir
Türkiye’den yaklaşık olarak 3.500 kilometre uzakta bulunan Faya’ya hava yolları ile ulaşım sağlayabilirsiniz. Ülke içindeki durumdan da bahsedecek olursak Faya’da hiç demir yolu ulaşım ağının olmadığını ancak toplu ulaşım araçlarının sefer yaptığını söyleyebiliriz. İstanbul’dan bu yolculuğun yaklaşık olarak 4 buçuk saat süreceğini hatırlatmakta fayda var. Eğer aktarmalı olarak gidecek olursanız süreniz biraz daha uzayabilir.