Gabon Hakkında Temel Bilgiler

Afrika kıtasının ortasında bulunan Gabon’un ismi Portekizce şapka anlamına gelen gabão kelimesinden gelmektedir. Portekizli denizcilerin şapkaya benzettiği için bu ismi verdiği 267,667 kilometrekare yüzölçümüne sahip Gabon, 1960 senesinde bağımsızlığını ilan etmiştir. Pek çok ırmakla çevrili ülke doğal güzellikleri kadar beyaz kumsalları ve vahşi yaşamıyla da turistik açıdan ilgi çekicidir. Oldukça zengin bir doğa yaşamına sahip ülkenin yağmur ormanlarında bilinen 777 farklı türde kuş yaşamaktadır. Ayrıca Gabon dünyadaki gorillerin yüzde 80'inin de evidir.

gabon-gabun_8.jpg

Afrika’nın refah seviyesi en yüksek ülkelerinden olan Gabon doğal kaynaklar bakımından hayli zengindir. 40 farklı etnik grubun yaşadığı ülkede nüfusun çoğunluğunu Bantular oluşturur. Ülkenin en eski topluluğu ise pigmelerdir. Ülkenin kültürü uzun süre Fransa sömürgesinde kaldığı için Fransız kültüründen etkilenmiş olsa da yerli halka özgü dans ve müzikler kültürün önemli birer parçasıdır.

Gabon'la ilgili video için buraya tıklayın. 

Gabon ile İlgili

Gabon’un Başkenti, Şehirleri ve Bölgeleri

Libreville_895.jpg

Üç bölgeye ayrılan Gabon’un başkenti Libreville’dir. Lagünleri, ırmak vadileri ve yağmur ormanlarıyla Atlantik kıyısında kalan ve başkenti de içine alan Coastal Plain bölgesi aynı zamanda ülkenin en kalabalık bölgesidir. İkinci bölgesi Central HighlandsKristal dağları ve Chaillou Masifleriyle oldukça ilgi çekicidir. Son olarak Jungle Interior adını verdikleri bölge ülkenin doğusunda kalıp en yeşil bölge olma özelliğini taşır. Gabon’un önemli kentleri arasında Cap Lopez, Kango, Port-Gentil, Gamba ve Franceville sayılabilir.

Gabon Nerededir?

Gabon Orta Afrika’nın batı kıyısında yer alan küçük bir ülkedir. Ekvator üzerinde yer alan Gabon’un kuzeybatısında Ekvatoral Gine, kuzeyinde Kamerun, doğu ve güneyinde Kongo Cumhuriyeti ve batısında Gulf Ginesi yer almaktadır.

Gabon’a Nasıl Gidilir?

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının Gabon’a gitmek için vize almaları gerekmektedir. Vize işlemleri sırasında istenen belgeler arasında en önemlisi sarıhumma aşısı belgesidir, ülkeye gitmek için bu aşıyı yaptırmanız ve bunu belgelemeniz şarttır. Gabon’a Türkiye’den direkt uçuş seçeneği mevcuttur. Türk Hava Yolları ile Gabon'a direkt gitmek mümkündür.

Gabon’a Ne Zaman Gidilir?

Ekvatoral iklime sahip Gabon yılın her dönemi sıcak ve yüzde 80 oranında nemlidir. Ülkeyi ziyaret etmek için en uygun dönem havanın daha kuru olduğu ve yağmurlu sezondan önceye denk gelen haziran ve ağustos arasıdır.

Gabon Kültürü

4256474072_1f130bba73_o.jpg

Gabon’da ziyaretçilere karşı genelde sıcakkanlı, cana yakın ve yardım sever insanlar yaşamaktadır. Ayrıca ülkedeki sosyal yaşamın önemli bir parçasını dans, müzik, şiir ve halk hikâyeleri oluşturmaktadır. Kültürleriyle gurur duyan Gabonlular bunları ziyaretçilerle de paylaşmaktan ve kültürlerini öğretmekten zevk alırlar. Ayrıca ülkede özellikle askeri alanlarda fotoğraf çekmek kesinlikle yasaklanmıştır. Ülke içinde fotoğraf çekmek istediğinizde de izin almanız tavsiye edilir.

Gabon Mutfağı

poulet-nyembwe.jpg

Gabon mutfağı Afrika’ya özgü lezzetlerin Fransız mutfağı ile harmanlandığı oldukça özel bir mutfaktır. Senegal, Kamerun ve Kongo mutfağına özel tatların etkisinin görüldüğü Gabon’da et ve balık çokça servis edilmektedir. Sebze çeşitlerini farklı soslarla lezzetlendiren Gabonlular acı chili sosunu da yemeklerinde çokça kullanır. Ayrıca Fransa’ya özgü kruvasan ve baget ekmeği de ülkede çokça tüketilmektedir.

Ülkenin kırsal alanlarında yemekler daha basittir. Pirinci de yemeklerinde çokça kullanan Gabonlular maymun ve antilop eti de tüketirler. Ülkede en çok tüketilen yiyecekler arasında ağır ateşte pişirilmiş balık gelmektedir. Genelde levrek ya da kırmızı balık tüketen Gabonlular balığı, chili sos ile pişirip yanında pilav ya da kızarmış patatesle servis etmektedirler. Nyembwé adını verdikleri tavuk yemeklerini fındık yaprağı posasından hazırladıkları sosla servis eden Gabonluların en popüler tatlısı ise beignet adını verdikleri üstü şekerle kaplı donatlarıdır.

Alkol tüketimi yaş sınırının minimum 18 olduğu Gabon’un en meşhur yerel içkisi sarı renkli hafif birası Régabdır. Gabon’da bir restorana gittiğinizde sizden beklenen bahşiş ise yaklaşık yüzde 10 ile yüzde 15 arasındadır.

Gabon’dan Alınacak Hediyelik Eşyalar

Tarihin en eski yerleşkelerinden Gabon’dan dönerken yerli halka özgü el yapımı ürünlerden almak en çekici hediye alternatifidir. Taş oyması işlerin ülkenin el işçiliğinde hayli yer tuttuğu Gabon’da taştan yapılmış pek çok objeye rastlayacaksınız. Bunun yanı sıra Gabon’un başkenti Libreville iki büyük alışveriş mekânına sahiptir. Bunlardan ilki Akebe-Plaine ikincisi ise Nkembo ve Mon-Buet’tir. Fakat ülkenin sokaklarını dolaşırken karşınıza çok fazla yerel ürünlerin satıldığı tezgâh çıkacaktır. Buradan geçerken pazarlık yapmaktan çekinmeyin. Ülkede ahşaptan oyarak hazırlanan maskeler hemen her yerde karşınıza çıkacaktır. Genelde yerli halkın çeşitli dini ritüeller esnasında kullandıkları bu maskeler ülke kültürünün de çok önemli bir parçasıdır. Hem de en popüler hediye seçeneğidir. Ayrıca yine el yapımı geleneksel müzik aletleri, kilden yapılma kaplar ve figürler de oldukça ilginç alternatifler olarak aklınızın bir köşesinde bulunsun. 

Gabon’un Festivalleri

Gabon’da uluslararası pek çok festival düzenlenmektedir. Bu festivallerin en önemlilerinden Pan-African Film Festivali (FESPACO) her sene şubat sonu mart başı arası dönemde düzenlenmektedir. Afrika kıtasının en önemli film festivallerinden FESPACO’da 100’den fazla film gösterilir. Gösterilen filmler arasında belgeseller de vardır. Yarışma bölümünün de olduğu festivale onur konukları da davet edilir.
 
Bir diğer uluslararası festival Gabon Ulusal Müzik Festivali ise her sene eylül ayında düzenlenen üç günlük bir müzik festivalidir. Yerli ve yabancı pek çok müzisyenin katılımıyla başkentte gerçekleşen festival kentin farklı mekânlarına yayılmıştır.
 
Bir diğer müzik festivali Les Nuits Atypiques ise genellikle ağustos ayının son haftasında Mighoma’da düzenlenir. Nyanga geleneksel müziğinin tanıtılmasının amaçlandığı festival boyunca vokal performansları, türlü yerel ritüellerin gerçekleştirildiği etkinlikler düzenlenir.
 
Festival Akini-a-loubou ise mayıs ayının ikinci haftasında kutlanan 5 günlük bir festivaldir. Afrikalı pek çok dansçının bir araya geldiği festival boyunca pek çok dans workshopu da düzenlenir.
 
Ülkenin en büyük bir diğer festivali ise Gabao Hip-Hop Festivali’dir. Her sene 25 Şubat’ta başkent Libreville’de gerçekleştirilen festival kapsamında Kamerun, Kongo, Gine gibi pek çok Afrika ülkesinden hip hop müzisyeni sahne alır. 

Gabon’da Tatiller/ Bayramlar/ Önemli Günler

· Yenilenme Günü (12 Mart),

· Pazartesi Paskalyası (Martın son haftası pazartesi günü),

· Kadınlar Günü (17 Nisan),

· İşçi Günü (1 Mayıs),

· Şehitler Günü (6 Mayıs),

· Hamsin Yortusu (16 Mayıs),

· Hz. Meryem’in Göğe Yükselmesi (15 Ağustos),

· Bağımsızlık Günü (16 Ağustos),

· Azizler Günü (1 Kasım),

· Ramazan Bayramı,

· Kurban Bayramı,

· Noel Günü (25 Aralık)

Gabon’da İklim ve Hava Durumu

Atlantik kıyısında yer alan ekvator ülkesi Gabon’da ekvatoral iklim görülür. Ülke genelinde nemli tropikal iklim şartları hâkim olduğundan ülke her mevsim sıcaktır. En sıcak günlerin yaşandığı dönem ocak ayı iken en yağışsız ve kurak dönem haziran - eylül arasıdır. Kıyıya yaklaştıkça yağışların arttığı Gabon’da aralık ve ocak arası hayli yağışlı geçer.

Gabon’un Kısa Tarihi

site_1147_0001.jpg

Dünya tarihinin bilinen en eski yerleşim yeri Gabon’da yapılan arkeolojik çalışmalar göstermiştir ki ülke sınırlarında M.Ö. 7000 yılına dayanan yerleşim yerleri mevcuttur. Yine dünyanın en eski halklarından pigmelerin bu coğrafyaya gelişi ise M.Ö. 1100 yılına dayanmaktadır. Avrupalıların Gabon’u keşfedişi ise 1474 yılında Portekizli denizci Lopez Gonzalvez’in ülkeye ayak basmasıyla başmıştır.

16. ve 18. yüzyıl boyunca Loango Krallığına bağlı ülke Avrupa imparatorluklarının köle ticaretinde faaliyet gösterdikleri uzun bir geçmişe sahiptir. Fransız kâşif Pierre Savorgnan de Brazza’nın 1875’te ilk sömürge şehri Franceville’i kurmasının ardından Fransız sömürgesine giren ülkede bunun etkileri hala görülmektedir. 17 Ağustos 1960 senesine kadar Fransa etkisinde yaşayan ülke bu tarihte bağımsızlığını ilan etmiştir.

Gabon Ekonomisi

9746520.jpg

Gabon doğal kaynaklar bakımından oldukça zengin bir ülkedir. Ülkede petrol, magnezyum, demir, altın ve uranyum rezervleri çoktur. Ayrıca geniş ormanlara sahip ülke Afrika kıtasının en zengin ülkelerinden biri sayılsa da nüfusun üçte biri açlık sınırının altında yaşamaktadır. Ülkedeki tarımsal faaliyetlerin pek çoğu kişisel ihtiyaçları karşılamayı amaçlar. En çok üretilen ve ihracatı da yapılan tarımsal ürünler ise kahve, kakao, kauçuk, palmiye ağacı yağı ve şekerdir.

 Gabon'da Din ve İnanç

Gabon nüfusunun büyük çoğunluğunu Katolik ya da Protestan mezhebine mensup Hristiyanlar oluşturmaktadır. Nüfusun yaklaşık yüzde 73’ü Hristiyan ibadetlerini yerine getirmektedir. Ayrıca ülkede İslam ve Bwiti inancına mensup halkın da yaşadığı ülkede animizm de yaygındır. Ülke nüfusunun yüzde 5’i ise kendisini ateist olarak tanımlamaktadır.
 

Gabon’da Bulunan Türkiye Dış Temsicilikleri

Librevil Büyükelçiliği

Adres: Bas de Gue-Gue (En face de l’immeuble Samira) Libreville

Telefon: +241 01 73 00 12 +241 01 73 00 38

Faks: +241 01 73 02 61

[email protected]

Görev Bölgesi: GABON, SAO TOME VE PRİNCİPE

Gabon’da Konuşulan Diller

Gabon’un resmi dili Fransızcadır. Ülke nüfusunun yüzde 80’i Fransızca konuşabilmektedir. Gabonluların ulusal dili ve aynı zamanda anadili ise Fangdır. Fakat ülkede bu dili bilen nüfus yüzde 32 ile sınırlıdır. 2012 senesinde ülkede düzenlenen 12. Uluslararası Frankafoni Organizasyonu’nda ülke ikinci resmi dil olarak İngilizceyi de seçmiştir.

Gabon Künyesi

  • Yerel saat

    Yerel Saat -

  • Kur Farkı

    Kur Farkı -

  • Priz Tipi

    Priz Tipi Type C / 250V / 2.5 A

  • Hava Durumu

    Hava Durumu -oCSon Güncelleme: - (TSI)

Yıllık Ortalama Sıcaklık

    • Oca 27oC
    • Şub 27oC
    • Mar 27oC
    • Nis 27oC
    • May 27oC
    • Haz 25oC
    • Tem 24oC
    • Agu 25oC
    • Eyl 25oC
    • Eki 26oC
    • Kas 26oC
    • Ara 26oC

Kısa Kısa

 
Nüfus: 1.475.000
Dili: Fransızca
Para Birimi: Orta Afrika Frankı
İklim: Ekvatoral İklim