Hanya

Hanya Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Hanya, Girit'in kuzeybatı kıyısında bulunan bir liman kentidir. Geçmişinden gelen Venedik ve Türk etkisini hala taşıyan bu kent yaklaşık 20 kilometrelik uzun plajlarıyla ve alışveriş imkânlarıyla pek çok turist için cazibe merkezidir. Modern tarzda dizayn edilmiş kafelerden Yunanistan kültürüne özgü tavernalara oldukça çekici pek çok yeme içme ve eğlence seçeneğinin olduğu Hanya’da Eski Şehir bölgesi limanın etrafında toplanmıştır. Yüzyıllar boyunca ayakta duran sokakların, evlerin, labirent olan kentin belli kısımları yeniden inşa edilmiş olsa da farklı dönemlerden gelen ayrıntıları atlanmadan incelikli bir restorasyondan geçmiştir. Bu sebeple de albenisini korumaktadır.


 
Kentin Eski Şehir bölgesi, hediyelik eşya, sanat ve zanaat dükkânlarıyla doludur.  Yeni mahallelerin bulunduğu kısımda ise dükkânların düzenli aralıklara sahip olduğu ilk göze çarpan detaydır.  Kentin bu kısmında yürüyüş yaparken yolunuzu kaybetme ihtimaliniz daha düşüktür.
 
Benzersiz güzelliğe sahip kentin Eski Şehir bölgesi özellikle yaz aylarında turistlerin akınına uğramaktadır. Venedik Limanı diye adlandırılan kısım ise bilhassa gezinti ve kahve veya kokteyl içip keyifli bir akşamüstü geçirmek için en çok tercih edilen kısımdır. Hanya’da ayrıca bir üniversite de bulunuyor olması kentin hem genç ve dinamik bir nüfusa sahip olmasına hem de kış mevsiminde de canlılığını yitirmemesine sebep olmaktadır. Yerel butikleri ve deri ürünler için ayrılmış bir şerit olan Skridlof Caddesi ise kentteki en çok tercih edilen alışveriş mekânıdır. Bu kısım ayrıca en iyi restoranların da bulunduğu bölge olarak adlandırılmaktadır. 

Tanıtım Videosu:
 

Hanya’ya Nasıl Gidilir?

Hanya’da uluslararası bir havalimanı bulunmaktadır. Ancak Türkiye’den buraya direkt uçuş henüz yoktur. Fakat Atina üzerinden aktarmalı uçuşlarla kente ulaşmak ilk seçenektir. Ayrıca bilhassa nisan ve kasım arası dönemde Hanya’ya İsveç, İngiltere, Almanya gibi pek çok Avrupa kentinden uçuşlar gerçekleştirilmektedir. Havayolunun yanı sıra pek çok farklı ulaşım imkânının olduğu Hanya’ya gidişte en çok tercih edilen yollardan birisi de feribottur. Yaz aylarında sefer sayılarını arttıran Atina Hanya arası feribotlar oldukça popülerdir. Bunların yanı sıra Hanya’ya giden pek çok otobüs şirketi de bulunmaktadır. 

Hanya’da Görülmesi Gereken Yerler


Hanya Agorası: 1913 yılından beri bir toplanma alanı olan bu agora bölgesi, Girit Adası’nın Yunanistan’la birleşmesinden hemen sonra açılmış olup kent halkının sebze, balık ve et ihtiyacını karşıladığı pazarıdır. Mimar K. Drandakis tarafından inşa edilen pazarın güneydeki bölümünde daha geçmiş zamanlardan kalma Venedik duvarlarının harçları hala görülmektedir. Nazi işgali sırasında, pazarın büyük bölümü Alman ordusu için bir saklanma alanı olarak kullanılmıştır. Bugün, bölgede yerel ürünler satan pek çok dükkânın yanı sıra birçok hediyelik eşya dükkânı da bulunmaktadır. Kent halkının gündelik yaşantısını gözlemlemek için en ideal yer kesinlikle geçmişten günümüze ruhunu hala koruyan bu kısımdır.

Hanya Trimartiti Katedrali: Chalidon Caddesi’nde bulunan bu katedral adanın Osmanlı Devleti’nin yönetimi altında olduğu 1860 yılında yaptırılmıştır. Aynı yerde, 1645’te Osmanlı Türkleri tarafından sonradan sabun fabrikasına dönüştürülmüş orijinal bir Bizans kilisesi vardı. Venedik tarzı mimarisiyle dikkat çeken katedralin içinde yer alan ikonlar ve azizlerin tasvirleri oldukça ilgi çekicidir.
 
Etz Hayyim Sinagogu: Parados Kondylaki Caddesi’nde bulunan sinagoga liman hattını takip ederek ulaşabilirsiniz. Bu cadde yaklaşık 25 metre uzunluğunda olup başka bir çıkışı olmayan bir kavşaktadır. Bu kavşağa ulaştığınızda, taş duvar ve sinagog avlusunun girişini doğrudan önünüze denk düşecektir. Etz Hayyim 1944’te Girit Adası’nda kalan tek Yahudi ibadet eviydi. Bu sebeple 2300 yıllık Yahudi hayatını ortadan kaldıran Nazilerin kötülüğünün de bir sembolü olan yapı, 1996 ile 1999 yılları arasında incelikli bir restorasyon döneminden geçti ve şaşalı günlerine geri döndü.

Hania Arkeoloji Müzesi: Chalidon Caddesi’nde bulunan arkeoloji müzesi oldukça ilgi çekici bir binadır. Çünkü müzesinin orijinal yapısı 1605 yılında Assisi St Francis’e adanmış bir Franciscan Manastırı olarak inşa edilmiştir. Müzeye dönüştürülmeden önce camiye ve sinemaya da dönüştürülen bu bina artık antik dönem Kydoniai (Hanya) ve Aptera bulguları ile şehrin arkeolojik koleksiyonuna ev sahipliği yapmaktadır. Ayrıca, Hanya’da doğan eski Başbakan Konstantinos Mitsotakis’e ait bir sanat koleksiyonu da müzede sergilenmektedir.

Splatzia Meydanı: Agora'nın arkasındaki Daskalogianni Caddesi’ni takip ettiğinizde kolayca ulaşacağınız bu meydanın ortasında, yapraklarından yapılan içkinin Girit erkeklerine kuvvet verdiğine inanılan devasa bir ağaç duruyor. Ağacın ardında ise ihtişamlı yapısıyla Aziz Nikolas Kilisesi’ni görebilirsiniz. Başlangıçta Dominikliler için yapılmış olan yapı, Osmanlı işgali sırasında camiye çevrilmiş olup şimdi bir Ortodoks kilisesi olarak hizmet vermektedir. Minareleri hala duran ve yakın zamanda restore edilmiş olan kilisenin yapısı Osmanlı mimari tarzındansa Venedik etkisine sahip olmasıyla da ilgi çekmektedir.

Hanya ile İlgili

Hanya Künyesi

  • Yerel saat

    Yerel Saat -

  • Kur Farkı

    Kur Farkı -

  • Priz Tipi

    Priz Tipi Type F / 250V / 16 A

  • Hava Durumu

    Hava Durumu -oCSon Güncelleme: - (TSI)

Yıllık Ortalama Sıcaklık

    • Oca oC
    • Şub oC
    • Mar oC
    • Nis oC
    • May oC
    • Haz oC
    • Tem oC
    • Agu oC
    • Eyl oC
    • Eki oC
    • Kas oC
    • Ara oC

Kısa Kısa