Douala’da Gezilecek Yerler

Kamerun şehrinin ekonomik başkenti sayılan Douala’da çok sayıda olmasa da görülebilecek doğal ve kültürel güzellikler mevcuttur. Douala Müzesi yakınlarında, Place du Gouvernement adı ile anılan hükümet binası mutlaka gezilmesi gereken mekanlardandır. Özellikle Çin tarzı pagoda mimarisi ile dikkat çekicidir. Doula’da 2009 yılında hizmete açılan Şerefoğlu Külliyesi bölgede yaşayan Müslüman halka rahat ve toplu bir şekilde ibadet etme imkânı sağlıyor. Zirvesi halen etkin bir volkan olan Kamerun Dağı bölgesi gezilebilir. Batı Afrika’nın en yüksek noktası olan dağ bölgesinde, tırmanış, yürüyüş, kuş gözlemi ve benzeri keşif sporları yapılıyor. Douala’nın ünlü yerleri arasında olan Limbe de kesinlikle gezilmelidir. 1999 yılında meydana gelen volkan patlaması sonrası oluşan kumsal Limbe, ayrıca hemen çevresindeki yaban yaşamı bakımından korunmuş doğa alanı ile kesinlikle gezilmelidir.

Kamerun Dağı

Zirvesi halen etkin bir volkan olan Kamerun Dağı bölgesi, Douala’da mutlaka gezilmesi gereken yerler arasındadır. Batı Afrika’nın en yüksek noktası olan dağ bölgesinde, tırmanış, yürüyüş, kuş gözlemi ve benzeri keşif sporları yapılıyor.

Halen aktif bir yanardağ olan Kamerun Dağı, Guinea Körfezi kıyısındadır. İki tepesinden daha yüksek olan Fako tepesinin adıyla da anılmakta olan dağın yerel adı ise “Yücelik Dağı” anlamına gelen “Mongo ma Ndemi.” Sahara altı Afrikası’nın batı bölgesindeki en yüksek dağ olan Kamerun Dağı, tüm Afrika çapında en yüksek dördüncü dağdır. Dünya çapında ise en yüksek 31. Dağdır. Yanardağ, Kamerun Volkan Hattı adı verilen volkanik faaliyet bölgesinin bir parçasıdır. Bu bölgede Nyos Gölü de bulunur. Bölgede gerçekleşen son volkanik patlama 3 Şubat 2012 yılında olmuştur.

Batı Afrika’nın bu en yüksek noktasına yürüyüş iki ya da üç gün sürüyor. Ama sanmayın ki Kamerun Dağı’na yolculuk çocuk oyuncağı; deniz seviyesinden başlanan tırmanış 4095 metre sürüyor ve çok hızlı yükselen bir irtifaya sahip. Tırmanmayı seven maceraperestler yıl boyu istedikleri mevsimde tırmanış yapabilirler. Unutmadan uyaralım, tepeye çıkmak ancak profesyonel tırmanışçıların yapabileceği bir şeydir.

İngiliz kaşif Mary Kingsley dağa ilk çıkan ve üzerinde ölçümler yapan kişidir. Tecrübelerini 1897 yılında “Travels in West Africa” isimli kitapta anlatmıştır. Dağda yetişen iki tür bitki vardır: Impatiens etindensis ve I. Grandisepala. Bu iki bitki türü sadece burada yetişmektedir. Bölgede ağaç yetişmemektedir.

 

Limbe

Douala’nın ünlü yerlerinden biri olan Limbe kesinlikle gezilmelidir. 1999 yılında meydana gelen volkan patlaması sonrası oluşan kumsal Limbe, hemen çevresindeki yaban yaşamı bakımından korunmuş doğa alanı ile birlikte görülmelidir. Yabancı ve yerli turistlerin ilgi odağı olan Limbe, birkaç gün sahil keyfi yapıp dinlenmek isteyenler için çok uygun bir bölgedir. Aynı zamanda 1993 yılında kurulmuş olan Limbe Vahşi Yaşam Merkezi’nde de kurtarılmış ve vahşi yaşama salınmak üzere rehabilite edilmekte olan goril ve şempanze gibi bir çok hayvanı ziyaret edebilme imkanına sahipsiniz.

douala-limbe-0059.jpg

Doual'art

Kâr amacı gütmeyen bir kültürel organizasyon ve sanat merkezi olan Doual'art, 1991 yılında Afrika şehirlerindeki yeni kentsel pratiklere odaklanmak amacıyla kuruldu. Doual'art 1992 yılında kaf amacı gütmeyen bir kurum olatak tescillendi. Kurucuları Marilyn Douala Bell ve Didier Schaub’tur. 1995 yılında ikili Espace Doual'art isimli sergileme alanı ve galeriyi Bonanjo mahallesinde kurdular. 1996 yılında La Nouvelle Liberté isimli, Douala şehrinin kamusal alandaki en popüler anıtsal yapıtı olan heykeli sanatçı Joseph-Francis Sumégné’ye komisyon ettirip finansmanını üstlendiler. 2005 yılında Ars&Urbis isimli etkinliğin ilk ayağını düzenlediler. Bu etkinlik sanatın kentsel dönüşüme katkıları üzerine tartışma ve kuram üretilmesine ortam sağlayacak uluslararası bir sempozyumdu. Etkinlik sonraki dönemde SUD Salon Urbain de Douala, isimli bir trienale evrildi. Kamusal sanat üzerine odaklanan trienal 2007 yılında ilk sergilemeyi yaptı. 2010 aralık ayında ikinci etkinlik gerçekleşti.

SUD Salon Urbain de Douala, 2007-2013 yılları arasında Making Douala isimli etkinliği yürüttü. Bue tkinlik 2012 yılında Rotterdam’daki Uluslararası Mimarlık Bienali’ni resmi programı içinde sergilendi.

Ayrıca Dakar Bienali kapsamında yan etkinlik olarak seriglenen etkinlik, 2013 yılında Dubai Sanat Fuarı’na Em’kal Eyongakpa, Boris Nzebo v Joseph-Francis Sumégné isimli sanatçılarla ve temsil ettiği Romuald Dikoumé, Justine Gaga, Haco Hankson, Aser Kash, Koko Komégné, Salifou Lindou, Hervé Yamguen ve Hervé Youmbi ile katıldı.

2000x430x1.jpg

Douala’da görülmesi gereken diğer yerler

Hotel Akwa Palace, Place du Gouvernement, La Pagode, Joseph-Francis Sumegné, La Nouvelle Liberté, 1996, Dika Akwa Palace, Central Market, Marché des Fleurs

15460092.jpg