Kamerun Hakkında Temel Bilgiler

Cameroon-Waterfall.jpg

Kamerun ya da resmi adı ile KamerunCumhuriyeti, Afrika kıtasının orta batı bölümünde yer alan bir ülkedir. Ülkenin sınır komşularını (kuzeyden saat yönünde ilerlendiğinde) Nijerya, Çad, Orta Afrika Cumhuriyeti, Kongo Cumhuriyeti, Gabon, Ekvator Ginesi ve 402 km'lik sahil şeridi ile Atlas Okyanusu oluşturmaktadır. ÜlkeninbaşkentiYaoundé'dir.

Bölgeye gelen ilk Avrupalılar olan Portekizlidenizciler, burada içerisinde bol miktarda kabuklu hayvan gördükleri bir nehre kendi dillerinde kabukluhayvananlamınagelenCamarões adını vermişlerdir. Bu isim daha sonraki dönemlerde önce bölgede yer alan dağlık alanlara daha sonra da günümüzde Douala'yı da kapsayan alana son olarak da tüm bölgeye ismini vererek bugünkü ülke sınırlarının tamamının ismi olarak kullanılmıştır.

Kamerun doğal alanları bakımından küçük Afrika olarak tanımlanmaktadır. Ülkenin güney ve orta kesiminde her daim nemli olan kahverengi, koyu kırmızı renge sahip ekvatoral kil olan ve Ferralsol olarak adlandırılan toprağa sahiptir. Ülkenin dikenli ve kurak ovalara sahip kuzey kesimlerinde ise kırmızı toprak olarak adlandırılan TerraRossa toprağı gözlemlenmektedir.

_87622081_cameroon_lakechad_g.jpg

2001 yılında yapılan bir araştırmaya göre ülke genelinde 96 tanesi endemik açıdan sadece bu ülkeden bulunan 542 farklı balık türü belirlenmiştir. Ayrıca yine aynı araştırmaya göre ülke genelinde 15.000 kelebek türü, 280 memeli hayvan türü (küçük ve büyük memeli hayvanların toplamı), Afrika'da bulunan 275 adet sürüngen türünün 165 tanesi, 3 timsah türü ve 190-200 kurbağa türü olduğu belirlenmiştir. Bunlara ilaveten 750 tanesi Kamerun'da yerleşik, 150 tanesi göçmen kuşlar olmak üzere 900 tane de kuş türü tespit edilmiştir.

2008 yılında Nijerya sınıra yakın bir konumda oluşturulan TakamandaUlusalPark sayesinde soyu tehdit altında olan goril ailesine mensup Cross-RiverGorili 'nin korunması amaçlanmıştır. Şu anda sayıları 300 civarında bulunan goril türünün soyu kaçak avlanma ve orman alanlarının tahrip edilmesi nedeniyle tükenme noktasına gelmiştir. Banyang-Mbo-Tabiatı'nda ise ülkede var olan az sayıda orman fili nüfusunun korunması amaçlanmıştır.

1987 yılında oluşturulan DjaUlusalPark, UNESCODünyamirasları listesinde yer almaktadır. Kamerun'da bu ulusal park haricinde UNESCO'nun dünya mirasları listesine aday başka ulusal parklarda mevcuttur: Boumba-Bek-Ulusal Park, Campo-Ma’an-Nationalpark, Korup-Ulusal Park, Kribi yakınlarında bulunan Lobé Şelaleri, Lobéké-Ulusal Park, Nki-Ulusal Park, Çad Gölü'nün Kamerun'da kalan kısmı ve Waza-Ulusal Park.

https://m.youtube.com/watch?v=oTNvtvq_9YE&vidve=5727

Kamerun ile İlgili

Kamerun’un Başkenti, Şehirleri ve Bölgeleri

202653870_d132bc8e53_b.jpg

Ülkenin başkenti Yaoundé'dir. Kamerun toplamda on adet bölgeye ayrılmış konumdadır. 12 Kasım 2008 yılında yapılan yasa değişikliği ile o güne kadar il statüsünde olan yerler bölge statüsüne kavuşturulmuştur. Bu söz konusu bölgeler kendi içerisinde 58 ilçeye, ilçeler ise 300'ün üzerinde belediyeye ayrılmış durumdadır.

Kamerun Nerededir?

Afrika kıtasının orta batı bölümünde yer alan ülkenin sınır komşularını (kuzeyden saat yönünde ilerlendiğinde) Nijerya, Çad, Orta Afrika Cumhuriyeti, Kongo Cumhuriyeti, Gabon, Ekvator Ginesi ve 402 km'lik sahil şeridi ile Atlas Okyanusu oluşturmaktadır.

Kamerun’a Nasıl Gidilir?

Türkiye'den Yaounde'ye direkt uçuş bulunmamaktadır. Paris, Brüksel, Zürih, Amsterdam, Kazablanka üzerinden gitmek mümkündür.

Kamerun’a Ne Zaman Gidilir?

DSC03395.JPG

Tipik bir tropikal iklim bölgesi olan Kamerun’a yılın her dönemi gidebilirsiniz. Sıcaklıkların yüksek ve yağışların az olduğu Temmuz-Eylül arası dönem ve Ekim-Nisan arası kurak dönemin sıcaklık ortalamaları 30 derece üzerindedir.

Kamerun Kültürü

Ekvatoral bantu etnik grubundan sonra ülke nüfusunda ikinci derecede öneme sahip olan ve yüzde 8'lik bir çoğunluğu oluşturan grup KuzeybatıBantu etnik grubudur. Bu gruplar haricinde bu bölgelerde ayrıca Duala, Fang, Ewondos, Kpe/Bakwiri, Basaa, Ngumba, Eton, Bulu, Makaa, Njem, Ndzimu ve Luanda bantu etnik grupları da yaşamaktadır. Kamerun'da özellikle resmi karşılamalarda ya Avrupai giyim tarzı (takım elbise, kravat, etek) ya da Kamerun'un rengârenk yöresel kıyafeti olan Kaba Ngondo'nun giyilme zorunluluğu bulunmaktadır. Bu kıyafetlerden hangisi ile karşılamalara/davetlere katılacağı davetiyelerde belirtilmektedir.

Ülkenin kırsal kesimlerinde ise renkli kıyafetler ile birlikte başlarını örtmek için renkli şapkalar nüfus tarafından kullanılmaktadır.

Kamerun Mutfağı

Ülke mutfağı yöresel farklar içerir. Ancak tüm ülke genelinde yaygın olan alışkanlık tek çeşitten oluşan ve büyük porsiyonlu akşam yemeği yemektir. Yemeklerde en çok kullanılan malzemeler cocoyam, mısır, cassava, darı, yabani muz, patates, pirinçtir ve genellikle hamura benzeyen fufu’nun içine doldurulur. Bu şekilde oluşan ana yemekler yanında bir sos, bir çorba ya da yeşil bitkiler, öğütülmüş kuruyemişler, palm yağı ve baharattan oluşan bir yahniyle servis edilir. Et, tavuk ve balık popüler ama pahalıdır, dolayısıyla özel günlerde tüketilir. Ülke yemekleri genellikle acı ve tuzludur.

Kamerun Festivalleri

Crm83bLXEAAHlzK.jpg

Genellikle Douala ve başkent Yaoundé gibi büyükşehirlerde kutlanan büyük çaplı kültürel festivallerin yanı sıra, Kamerun’da küçük kasabalarda da yer alan irili ufaklı pek çok etnik festival de vardır.

Ülkedeki büyük çaplı festivallerin başlıcaları; Moroua kentinde Aralık ayında kutlanan sanat festivali FestivalNationaldesArtsetdelaCulture, aynı ay Douala kentinde kutlanan etnik festival, NgondoFestival. Aynı şehirde iki yılda bir kutlanan etnik müzik festivali, AfricanMusicMarket. Ngaoundéré kentinde Temmuz ayında kutlanan ve Alman işgaline karşı duruşun anıldığı ulusal Nyem-NyemFestivali, Ağustos veya Eylül ayında tüm ülke genelinde kutlanan KültürFestivali ve iki yılda bir kasım ayında başkentte kutlanan FATEJ tiyatro festivalidir.

Kamerun’daki Tatiller / Bayramlar / Önemli Günler

Gençlik Günü (11 Şubat)

Kutsal Cuma

Hz.İsa'nın göğe yukselişinin 40. günü

Ulusal Gün (20 Mayıs)

Ramazan Bayramı

Kurban Bayramı

Hz. Muhammed’in Doğumgünü

Noel (25 Aralık)

*Yanında tarih belirtilmeyen tatillerin günü yıla göre değişmektedir.

Kamerun’da İklim ve Hava Durumu

CM_001.jpg

Ülke genel olarak tropikal iklimin etkisi altında bulunmaktadır. Bu etki ile Kamerun'da şiddetli yağışların da yaşandığı sıcaklığın yüksek olduğu yağmur sezonları yaşanmaktadır. Ülke genelindeki yüksek bölgelere doğru sıcaklıklar ılıman değerlerde ölçülmektedir.

Devamını Oku

Kamerun’un Kısa Tarihi

1472 yılında Portekizli denizcilerin FernandodoPoo önderliğinde bölgeye gelmesi sonucu Avrupalılar bu bölgeye ilk defa ayak basmışlardır. Portekizlilerin gelmesi sonucu çok sayıda şeker kamışı tarlaları oluşturulmuş, köleticareti çok daha büyük bir öneme sahip olmuştur. 10 Haziran 1840 yılında Douala ile Portekiz hükumeti arasında yapılan anlaşma ile köle ticaretine son verilmiş, söz konusu dönemden itibaren misyonerlikfaaliyetlerine hız verilmiştir.

Almanya, 1868 yılında Douala'da ilk ticari merkezini kurması sonucu bölge ile yakından ilgilenmeye başlamıştır. Almanya şansölyesi Ottovon Bismarck'ın o güne kadar Tunus konsolosu olarak görev yapan Afrika bilimcisi GustavNachtigal'i imparatorluk adına Afrika'nın batı sahili komiseri ilan etmesi neticesinde Almanya çıkarları doğrultusunda bu bölgeleri sömürge sistemine dâhil etme görevini vermiştir. Bu gelişmeler neticesinde 11 ve 12 Temmuz 1884 yılında Duala topluluklarını önderleri ile yapılan himaye anlaşmaları neticesinde bölgede göndere 14 Temmuz 1884 tarihinde Almanyaİmparatorluğubayrağı çekilmiştir.

I.Dünya Savaşı'nın yaşanması neticesinde bölgede ki hâkimiyetini kaybetmeye başlayan Almanya 1916 yılında son birliğinin de bölgeden çekilmesi ile sömürge sistemini tamamen kaybetmiştir. Almanya'nın bıraktığı bölge akabinde Britanya sömürge sistemi askerleri tarafından ele geçirilmiştir.

1919 yılında gerçekleştirilen VersayBarışAntlaşması çerçevesinde Kamerun resmen Milletler Cemiyeti kontrolüne verilmiş, Milletler Cemiyeti ise bu bölge üzerindeki görevini manda yönetim biçiminde gerçekleştirmesi adına Fransa ve Büyük Britanya'ya devretmiştir. Ülke 1960 yılında bağımsız olmuştur.

Kamerun’un Ekonomisi

101684835-GP11G4.1910x1000.

Kamerun ekonomisi diğer birçok Afrika ülkesinin aksine uzun yıllar liberalekonomipolitikasınıbenimsemiştir. 2004 verilerine göre 12,7 milyar Euro olarak belirlenen Gayri Safi Yurtiçi Hâsıla, 2002 verilerine göre 7,5 milyar Euro düzeyindeydi. Başlıca tarım ürünleri,patates ve mısır olan Kamerun'da, tahıl, muz, kauçuk, palmiye yağı, kakao, kahve ve pamuk da üretilir. Boksit ülkenin en önemli yeraltı madeni konumundadır.

Ağır sanayinin bulunmadığı ülkede, endüstri kâğıt ve kereste üzerine kuruludur. Ülkenin dışarıdan ithal ettiği ürünlerin başında özellikle alkol üretiminde gerekli hammadde, gıda ürünleri, mineral ve diğer hammaddeler, tütün ve ulaşım araçları gelmektedir. Kamerun'un ithal ettiği ürünlerin değeri 1,205 trilyon CFA Frangı seviyesinde bulunmaktadır. 1,363 trilyon CFA-Frangı tutarındaki ihracatın çoğunluğunu ise ağaç ürünleri, kakao, petrol, kahve ve yurtiçinde üretilen gıda maddeleri oluşturmaktadır.

Kamerun’da Din ve İnanç

Ülkede hakim olan din Hristiyan dinidir. Buna göre nüfusun yüzde 69,2 Hristiyan inancına göre yaşamını sürdürmektedir. Bu oran içerisinde Katolik mezhebine mensup Hristiyanların oranı yüzde 38,4, Protestan mezhebine mensup yüzde 26,3, Ortodoks mezhebi mensuplarının oranı yüzde 0,5 ve diğer Hristiyan mezheplerine mensupların oranı yüzde 4 düzeyindedir. İslamiyet ülke içerisinde en yaygın ikinci din konumunda olup, islami inancına göre yaşamlarını sürdürenlerin oranı yüzde 20,9 düzeyindedir. Ülke genelinde ayrıca yüzde 5,6 oranında batı ve orta Afrika dinlerine, yüzde 1 düzeyinde de başka dinlere inanan bir kesim mevcuttur. Kamerun'da herhangi bir dine inanmadığını belirtilen nüfusun oranı yüzde 3,2 seviyesindedir.

Kamerun’da Bulunan Türkiye Dış Temsicilikleri

YAOUNDE BÜYÜKELÇİLİĞİ
Adres: Turkish Embassy Boulevard de L’URSS 1782 B. P. 35155 Bastos – Yaounde / Cameroon
Telefon: +237 222 20 67 75 -- +237 222 20 67 76 -- +237 222 20 67 77
Faks: +237 22 20 67 78
[email protected]
http://yaounde.be.mfa.gov.tr
Görev Bölgesi: KAMERUN CUMHURİYETİ, EKVATOR GİNESİ

Kamerun’da Konuşulan Diller

Kamerun'da yaşayan etnik grup sayısına paralel olarak çok sayıda yerel dil mevcuttur. Bu sayı günümüzde 230 dilin üzerinde bulunmaktadır. Ülke genelinde Fransızca ve İngilizce olmak üzere iki resmi dil sömürge ve himaye dönemlerinden miras olarak kalmıştır. Bu resmi dillerden Fransızca on bölgeden sekizini kapsayacak şekilde nüfusun yüzde 80'i için resmi dil konumundayken, İngilizce sadece Kuzeybatı ve Güneybatı bölgelerinde resmi dil olmak üzere nüfusun yüzde 20'sine hitap etmektedir.

Devamını Oku

Kamerun Künyesi

  • Yerel saat

    Yerel Saat -

  • Kur Farkı

    Kur Farkı -

  • Priz Tipi

    Priz Tipi

  • Hava Durumu

    Hava Durumu -oCSon Güncelleme: - (TSI)

Yıllık Ortalama Sıcaklık

    • Oca 27oC
    • Şub 27oC
    • Mar 27oC
    • Nis 27oC
    • May 26oC
    • Haz 26oC
    • Tem 25oC
    • Agu 25oC
    • Eyl 25oC
    • Eki 25oC
    • Kas 26oC
    • Ara 27oC

Kısa Kısa

  Nüfus: 22.534,532 Dili: Fransızca ve İngilizce Para Birimi: Orta Afrika Frangı CFA (XAF) İklim: Tropikal iklimi Big Mac Index: --