Kota Kinabalu Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Malezya’nın Sabah eyaletinde yer alan Kota Kinabalu, başkentlik unvanını kazanmış bir Asya şehridir. Kota Kinabalu nerede diye soracak olursanız, dünyanın en büyük üçüncü adası olan Borneo’nun Güney Çin Denizi’ne bakan kısmına sere serpe yayılmış olduğunu söyleyebiliriz. Şehrin deniz aşkı, kendine “başkentlik” sıfatının yanında bir de “liman kenti” unvanını katmıştır. Şehre adını bahşeden ise, yüzyıllardır orada yerleşik bulunan Kinabalu Dağı’dır. Kentin lakabı “KK” olarak anılmaktadır. Resmi dili Malezya’nın ana dili olan Malaycadır; fakat halkının yarısını Çin kökenliler oluşturduğundan Çince de oldukça yaygındır. Bunların yanında halk, temel düzeyde İngilizce bilgisine de hâkimdir. Soğuktan kaçanların seveceği tarzda ekvatoral bir iklim hâkimdir.
Kota Kinabalu’da Gezilecek Yerler
Doğası, plajları, müzeleri ve mimari yapılarıyla Kota Kinabalu, bir yandan ruhunuza hitap ederken bir yandan da göz zevkinizi şenlendirmektedir.
Kota Kinabalu Şehir Camii: Kinabalu’nun deniz sevdasını hatırlatır vaziyette konumlanmış olan cami şehrin ikinci ana ibadethanesi olarak bilinir. Miğferi andıran işlemeli bir deniz mavisi kubbesi, misafirlerini dört gözle bekleyen dört minaresi bulunmaktadır. Cami turistlerin, özellikle de fotoğraf sevdalılarının göz bebeği olarak bilinir.
Kinabalu Dağı Botanik Bahçesi: Dünyanın en zengin bitki örtüsüne sahip parklardan biri olmasının yanı sıra, UNESCO tarafından koruma altına alınmıştır. Doğaseverlerin şehirden uzaklaşıp yürüyüş yapabileceği bolca alan bulunmaktadır. Ağaçlardan, çiçeklerden oluşmuş yemyeşil ve rengarenk parkı turlarken akarsuların sesleriyle ruhunuzu besleyebilirsiniz. İplerle gerilmiş tek bir tahtanın iki yanına balıkçı ağları gibi gerilmiş zamanda yolculuk yapan köprülerin ise üzerinden geçerken bir yandan insanı çocukluğuna döndürür, öte yandan da yüksekliğin heyecanını yaşatır. Eşsiz bir oksijen deposu olduğu bilgisini de verelim. Siz de doğa ile iç içe sakin bir gün geçirmek isterseniz buraya gitmenizi tavsiye ederiz.
Tanjug Aru Plajı: Gün batımı dünyanın her yerinde bir başka güzeldir; fakat Kinabalu’da izleme ayrıcalığını ise henüz herkes keşfedememiş olabilir. Tanjug Aru Plajı gün batımının katman katman sarıdan turuncuya, turuncudan da kızıllığa dönüştüğünü izlemenin en keyifli noktalarından biridir. Günümüzün fotoğraf paylaşma ritüellerine ise iyi bir malzeme olmaktadır.
Sabah Devlet Müzesi ve Miras Köyü: Müze Çin yapılarının sivri çatı mimarilerinin modern bir versiyonu gibi görünmektedir. Tepeden bakıldığında üçgenin sivri kısmı tepede kalacak şekilde konumlandırılmış bir mozaik pastanın, beyaz dilimleyicilerle ayrılmak istendiği duygusunu uyandırmaktadır. Müze beş kısımdan oluşmaktadır: Müze Ana Binası, Bilim ve Eğitim Merkezi, Miras Köyü, Sabah Sanat Galerisi, İslam Medeniyeti Müzesi. Miras Köyü’nde farklı türlerdeki yerli grupların evleri yer almaktadır ve bu evlerin içleri gezilebilmektedir. Bu sayede kültürler arası etkileşim sağlanabilmektedir. Kimi zaman da bu sembolik evlerde kültürel etkinlikler düzenlenmektedir.
Atkinson Saat Kulesi: Kota Kinabalu’nun yine Çin yapılarını andıran küçük kubbesiyle taçlandırılmış tarihi simgelerinden biridir.
Kota Kinabalu’ya Nasıl Gidilir?
Malezya’nın yoğun tempoda çalışan ikinci havaalanı olan Kota Kinabalu Uluslararası Havalimanı şehir merkezine 7 kilometre uzaklıkta inşa edilmiştir. Kinabalu’ya ulaşıp da gün batımı seyrine dalmak için ne yazık ki bir veya iki aktarmayla uçmak zorundasınız. Şehir, ülkemize yaklaşık 8.792 kilometre uzaklıkta yerleşmiştir.
Kota Kinabalu’da Ne Yenir?
Bir deniz kenti olması nedeniyle, kaçınılmaz olarak yemekte ilk sırayı balık almaktadır. Deniz ürünleri sevenlere Welcome Seafood Restaurant tavsiyemizdir. Little Italy Restaurant’ta ise harika pizzalar ve ev yapımı makarnalar yiyebilirsiniz. Tropikal bir iklime sahip olmasının faydalarından biri de egzotik meyvelerin bulunabilir olmasıdır.
Kota Kinabalu’da Yapılabilecek Aktiviteler
Şehrin denizle olan haşır neşirliğini artık anlamışsınızdır. Suyu bu kadar berrak bir yerde, dalış tekniği bilip de yapmamak olmaz. Sahilden teknelerle dalış noktalarına kadar deniz sefası yapabilirsiniz. Dalış yaptığınızda sizleri mutlu etmek için karşılama komitesini palyaço balıkları oluşturuyor. Renk renk mercanalar, denizin göz bebekleri denizyıldızları bu komitenin sahnesini oluşturuyor. Yine aksiyonseverler ve bu işin eğitimini almışlara Kinabalu Dağı’na tırmanış da önerilerimiz arasında.
Bu kadar aksiyon sizi yordu mu? O zaman Kinabalu Park’ta yer alan Poring kaplıcalarında kendinizi ödüllendirebilir, kaslarınızın gevşemesine olanak tanıyabilirsiniz.
İyice dinlendiyseniz bir de Kinabalu’danPaparkasabasına nostaljik tren yolculuğu yapabilirsiniz. Kuzey Borneo Tren Hattı’na Tanjug Aru’dan başlayarak Putatan, Kinarut, Kawang üzerinden Papar kasabasına ulaşılır. Bu yolculuk, eski İngiliz filmlerinde yer alan siyah bir silindirin altına tekerler takılmış gibi görünen kırmızı desenli lokomotifin öncülüğünde başlar. Tren sefası, çocukluğumuzda buhar çıkaran trenler gibi bacasından çıkan buharlarla devam eder. Ağaçların arasından sahil manzarasını izleyerek gerçekleştirebileceğiniz bu tren yolculuğuna katılmanızı mutlaka öneririz.